2019-20 Previews: New Orleans Pelicans

Posted on Oct 18 2019 - 12:41pm by Kosmas Kapsalis

Οι Pelicans έρχονται από μια offseason στην οποία προχώρησαν σε ένα ολικό reboot, κατά τη διάρκεια του οποίου έχασαν τον franchise παίκτη τους, αλλά ελπίζουν ότι τον έχουν ήδη αντικαταστήσει και βλέπουν το μέλλον με ελπίδα.

Offseason Moves

Oι Pelicans ξηλώθηκαν και μονταρίστηκαν από την αρχή. Με εξαίρεση τον προπονητή Alvin Gentry και τους Jrue Holiday, Moore, Okafοr, Frank Jackson, Kenrich Williams, το υπόλοιπο ρόστερ και οι κενές θέσεις στο front office στελεχώθηκαν εξ’αρχής. Η αρχή έγινε με τoν ερχομό του David Griffin, μέχρι το 2017 GM των Cavaliers, στη θέση του αντιπροέδρου. Πρώτη κίνηση του Griffin, ήταν η απομάκρυνση από τη θέση του GM του Danny Ferry, που είχε πάρει αυτή τη θέση προσωρινά, από τον Φλεβάρη όταν και απολύθηκε ο Dell Demps, GM της ομάδας από το 2010, στον οποίο πιστώθηκε από την διοίκηση η αποτυχία να ανταλλάξει τον Anthony Davis μέχρι το περσινό deadline. Την θέση του GM των Pelicans έχει από τον περασμένο Μάιο, ο γνώριμός μας από την Ευρώπη, Trajan Langdon, ο οποίος από το 2016 είχε αυτή τη θέση στους Nets. Ο Griffin συμπλήρωσε τι θέσεις του frontoffice με την Swin Cash στην θέση της αντιπροέδρου του τμήματος ανάπτυξης, τον Jeff Bzdelik από τους Rockets σαν βοηθό προπονητή, την Teresa Weatherspoon σαν προπονήτρια των παικτών που είναι υπό το καθεστώς two-way συμβολαίου και τέλος, τον Aaron Nelson, επί 26 χρόνια στους Phoenix Suns σαν αντιπρόεδρο του τμήματος που έχει τον τίτλο Player Care and Performance1)Sorry για το αγγλικό, αλλά πιστεύω γίνεται καλύτερα κατανοητό αμετάφραστο.

Έχοντας πλέον στελεχωμένες τις θέσεις του frontoffice, οι Πελεκάνοι είχαν πλέον δυο άγχη στο νου τους. Την κατάληξη της υπόθεσης Anthony Davis και το Draft. Ξεκινώντας από το τελευταίο, στον πρώτο χρόνο με το νέο σύστημα πιθανοτήτων που έφτιαξε το ΝΒΑ με σκοπό να περιορίσει το ασύδοτο tanking, το πράγμα φάνηκε να δουλεύει, αφού τρία από τα τέσσερα πρώτα picks, κατέληξαν σε ομάδες που δεν ήταν στην χειρότερη εξάδα του πρωταθλήματος. Τυχερότεροι όλων οι Ήρωες του σημερινού preview, που με 6% πιθανότητες για το πρώτο πικ, και μόλις το 7ο χειρότερο περσινό ρεκόρ, σκαρφάλωσαν στην κορυφή του draft, επιβεβαιώνοντας όλα τα γούρια του Griffin2)Όπως διηγήθηκε εδώ, ζήτησε από ένα στέλεχος των Cavs την γραβάτα που φορούσε στις τρεις λοταρίες που έφεραν στο Cleveland το #1 και τους Irving, Bennett, Wiggins. Ο χιλιοτραγουδισμένος Zion Williamson θα γινόταν πλέον δικός τους.

Στο δεύτερο μέτωπο, το #1 στο επερχόμενο draft, έφερε για λίγες μέρες μια ψεύτικη όπως αποδείχτηκε ελπίδα στους φίλους των Pels, ότι ίσως ο Davis δελεαστεί κι αλλάξει γνώμη. Τελικά αυτό δεν έγινε, και o Davis όντως κατέληξε στους Lakers, με το αντίτιμο να είναι εξαρχής λίγο-πολύ γνωστό.

Εκτός του Williamson, από το draft αποκτήθηκαν οι Jaxson Hayes και Nickeil Alexander-Walker3)Ξάδερφος του Shai Gilgeous-Alexander, τρομεροί καβγάδες μεταξύ των παππούδων σε αυτή την οικογένεια. Οι παραπάνω παίκτες έγιναν draft από Atlanta και Brooklyn αντίστοιχα, αλλά οι Pelicans έκαναν swap με την Atlanta το #4 των Lakers που απέκτησαν από το trade του Davis για τα παραπάνω picks.

Επιπλέον, ήρθε ο JJ Redick με διετές συμβόλαιο και ο Derick Favors με trade, ενώ το βήμα για το ΝΒΑ έκανε στα 28 του ο Ιταλός Nicolò Melli από την Fenerbahçe.

Depth Chart

PG: Lonzo Ball, Nickeil Alexander-Walker, Frank Jackson

SG: Jrue Holiday, JJ Redick, Josh Hart

SF: Brandon Ingram, E’Twaun Moore, Kenrich Williams

PF: Zion Williamson, Nicolo Melli

C: Derrick Favors, Jahlil Okafor, Jaxson Hayes

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω depth chart, οι Πελεκάνοι ανανεώθηκαν ριζικά, μιας και η αρχική τους πεντάδα έχει αλλάξει κατά τα 4/5, αποκτώντας όμως και αρκετό βάθος, αφού κάποιος εκ των Lonzo, Redick, Ingram θα έρχεται από τον πάγκο. Θα έχει δε ιδιαίτερη σημασία να δούμε κάποια στιγμή το lineup των Jackson, Redick, Ingram, Williamson, Okafor, με τους πέντε να είναι από την γραμμή παραγωγής του Duke.

Αποτέλεσμα εικόνας για pelicans duke team

Ο Παίκτης Κλειδί

Μέχρι να αναλάβει ο Zion, ο καλύτερος παίκτης της ομάδας είναι ο Jrue Holiday. Ο Jrue έκανε πέρσι την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, με career highs σε πόντους, rebounds, κλεψίματα και τάπες, ενώ αγωνίστηκε σερί στα πρώτα 67 παιχνίδια της χρονιάς πριν τραυματιστεί και χάσει το υπόλοιπο πρωτάθλημα. Ήταν για δεύτερη σερί χρονιά στις δυο καλύτερες αμυντικές πεντάδες της λίγκας, ενώ το όνομά του είναι σταθερά στην κουβέντα για τους καλύτερους two-way παίκτες της λίγκας. Ακόμα και τραυματίας όμως, σε αυτόν πιστώνεται ο ηγετικός ρόλος που ανέλαβε για να κρατήσει την ομάδα μέσα στο σίριαλ του trade του Davis.

Όπως δήλωσε εξαρχής ο David Griffin, ηγέτης της ομάδας είναι ο Holiday, στον οποίο έδωσε πλέον την άδειά του να κυριαρχήσει. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Griffin, είπε στον Holiday, “Μπορείς να είσαι για όσο θέλεις ο ποιο υποτιμημένος guard του πρωταθλήματος, αλλά εγώ θα προτιμούσα να πας για το MVP”.

Κορυφαία Προσθήκη

Για μια σειρά από λόγους, ο Zion Williamson. Και για την ώρα, όλοι οι λόγοι είναι ακόμα εξωαγωνιστικοί. Οι Pelicans, μια ομάδα από μια πανέμορφη -όπως λένε όλοι- πόλη, μα ταυτόχρονα από μια ανίσχυρη οικονομική αγορά, έχοντας χάσει τον καλύτερό τους παίκτη, που ταυτόχρονα ήταν ένας από τους καλύτερους 5 παίκτες του κόσμου, κι έχοντας ένα σχεδόν ολοκληρωτικά νέο ρόστερ, θα είναι η πρώτη ομάδα που θα δούμε φέτος, παίζοντας στο πρώτο παιχνίδι της χρονιάς, στο Τορόντο που θα γίνει η απονομή των δαχτυλιδιών στους περσινούς πρωταθλητές, θα παίξουν στα (ειδικά διαμορφωμένα) Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια, θα παίξουν στην MLK Day και τέλος, θα παίξουν σχεδόν τα μισά τους παιχνίδια σε εθνικό δίκτυο.

Ο Zion υπέγραψε με την Jordan για τα επόμενα εφτά χρόνια, κι εφόσον αποκτήσει δικό του παπούτσι από φέτος, θα γίνει μόλις ο 10ος rookie στην ιστορία του ΝΒΑ που θα έχει δικό του παπούτσι4)Olajuwon, Jordan, Shaq, Grant Hill, Stackhouse, Iverson, Marbury, LeBron, Lonzo οι προηγούμενοι. Η φανέλα του λογικά θα σκαρφαλώσει άμεσα στην πρώτη δεκάδα στις πωλήσεις. Εφόσον δεν έχει κάποιο θέμα τραυματισμού είναι το φαβορί για το βραβείο του καλύτερου rookie, ενώ όλοι περιμένουμε να τον δούμε στο διαγωνισμό καρφωμάτων στο Σικάγο τον Φεβρουάριο. Όλα αυτά, χωρίς να τον έχουμε δει ακόμα να παίζει ούτε ένα λεπτό επίσημου αγώνα.

Οι Pelicans είχαν την τύχη να αποκτήσουν έναν παίκτη, που τον συνοδεύει τέτοιο hype, που συγκρίνεται μόνο με εκείνο του LeBron James ή του Anthony Davis. Εφόσον εκείνος κάνει τη δουλειά του, είναι στο χέρι τους να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε αυτή τη φορά η συνεργασία τους με έναν παίκτη που βγαίνει κάθε γενιά να είναι διαφορετική από την πρόσφατη φορά με τον AD.

Τρία ερωτήματα ψάχνουν απάντηση
1. Πόσο καλός είναι στην πραγματικότητα ο Zion;

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση, δεν περιμένουμε να απαντηθεί τον πρώτο μήνα και να είναι είτε “μελλοντικός HoFamer” είτε “Bust”. O Zion είναι πολύ καλός παίκτης, εξωπραγματικός αθλητής και από τα πρώτα δείγματα γραφής που έχουμε, έξω καρδιά τύπος και μια χαρά παιδί. Παικτικά προφανώς έχει δυνατά στοιχεία που θα αναπτύξει κι άλλο, και προφανώς αδυναμίες τις οποίες θα δουλέψει σε όλη την καριέρα του για να εξαλείψει. Είναι ακόμα μόλις 19 ετών άλλωστε. Η ένσταση εδώ είναι άλλη.

Ο Zion βγήκε πέρσι παίκτης της χρονιάς στο κολεγιακό μπάσκετ, παίρνοντας το βραβείο Naismith, ένα βραβείο που μεταξύ άλλων έχουν κατακτήσει οι Jabbar, Walton, Bird, Jordan, Ewing, Duncan και πολλοί άλλοι. Μεταξύ των νικητών βρίσκουμε μόλις τρεις παίκτες που το πήραν στην freshman χρονιά τους, οι Durant, Anthony Davis και Zion Williamson. Ο Zion μάλιστα είναι μόλις ο δεύτερος στα 50 χρόνια του βραβείου μετά τον Davis που “αντικατέστησε” στους Pelicans, που πήραν το Naismith College Player of the Year στην freshman χρονιά τους και επιλέχθηκαν στο #1 του draft.

Ο Zion όμως έδωσε με το Duke 33 παιχνίδια πέρσι στην μοναδική κολεγιακή του χρονιά, από τα οποία, ανεξάρτητα από το αν κέρδισε η έχασε το σχολείο του, ο ίδιος ατομικά ελάχιστες φορές αντιμετώπισε αντίπαλο στα μέτρα του. Η κλισέ έκφραση “άντρας ανάμεσα σε παιδάκια” βρίσκει εδώ εφαρμογή όσο σε λίγες περιπτώσεις. Πόσες φορές θα μπορέσει να κυριαρχήσει στο ΝΒΑ; Μπαίνοντας στην λίγκα, είναι ήδη ο δεύτερος βαρύτερος παίκτης, πίσω μόνο από τον Marjanovic που είναι γίγαντας ακόμα και στον κόσμο των μπασκετμπολιστών. Έχει όμως το ίδιο ύψος με τον DeRozan, τον Kawhi και τον περσινό συμπαίκτη και φίλο του RJ Barrett. Όσο αδιανόητος αθλητής κι αν είναι, πρέπει να συμμαζέψει λίγο το βάρος του. Σε ανοιχτό γήπεδο δεν το συζητάμε, όποιον βρει μπροστά του στο ξέφωτο, θα τον κάνει άμεσα ενσταντανέ φωτογραφίας. Τα κορμιά όμως και το κυριότερο οι ρυθμοί του ΝΒΑ δεν συγκρίνονται με τίποτε άλλο. Θυμηθείτε άλλωστε, ότι δυο χρόνια τώρα, σχολιάζουμε τον Embiid και το πως πρέπει να αδυνατίσει και να δουλέψει την φυσική του κατάσταση, επειδή στο τέλος των παιχνιδιών έχει εξαντληθεί. Στο summer league δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είδαν τον Zion αρκετά υπέρβαρο και σε κακή φόρμα, με τον coach K πάντως να υπερασπίζεται τον παίκτη του, λέγοντας ότι το πρόγραμμα υποχρεώσεων που είχε ο Zion πριν και μετά το draft ήταν τέτοιο, που είναι αδύνατο να μπορέσεις να ασχοληθείς με το μπάσκετ και δεν θα έπρεπε καν να αγωνιστεί στο Summer League. Σε κάθε περίπτωση, οι διατροφολόγοι και οι γυμναστές του ΝΒΑ κάνουν θαύματα και μόλις αναλάβουν τον Williamson θα τον κάνουν άμεσα αγνώριστο σε αυτόν τον τομέα.

 

Η ενότητα αυτή στα φετινά previews τιτλοφορείται “3 ερωτήματα που ψάχνουν απάντηση” κι εδώ θα κλέψουμε λίγο μένοντας στο ένα. Όχι επειδή δεν υπάρχουν κι άλλα storylines στην φετινή ομάδα. Lonzo και Ingram πρωτίστως και ο Hart δευτερευόντως έρχονται από τους Lakers έπειτα από μια χρονιά που είδαν τα ονόματά τους να απαξιώνονται από την προηγούμενη ομάδα τους, μπαίνοντας σε κάθε πιθανό συνδυασμό προκειμένου να έρθει ο Davis και θέλουν να αποδείξουν πολλά. Ο Ingram έχοντας ένα επιπλέον κίνητρο, μιας και το προσεχές καλοκαίρι είναι RFA και θα ψάξει το πρώτο μεγάλο συμβόλαιο της καριέρας του.

Η ομάδα έχει ένα μεγάλο κενό εμπειρίας μέσα στο ρόστερ. Υπάρχουν τέσσερις rookies, έξι παίκτες εκ των οποίων ο παλιότερος είναι ο Okafor με τέσσερα χρόνια στη λίγκα και μόλις τρεις βετεράνοι, εκ των οποίων οι Favors και Redick είναι νέοι στο ρόστερ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι όταν ο JJ ξεκινούσε την rookie χρονιά του στο Duke, ο Zion ήταν δύο ετών. Πως θα λειτουργήσει αυτό το μείγμα ενθουσιασμού και εμπειρίας; Πόσο θα ταιριάξει ο Derrick Favors που έρχεται για να παίξει στην θέση του center, αυτή που ο ίδιος θεωρεί φυσική για τον ίδιο και δεν γινόταν να κρατήσει μαζί με τον Gobert;

 

Το καλύτερο σενάριο για την ομάδα είναι ο Williamson να βγει RoY, ο J.J. Redick να είναι στην κουβέντα για τον καλύτερο έκτο παίκτη, οι Ball και Ingram στην αντίστοιχη για τον πιο βελτιωμένο, και οι NAW και Hayes να είναι τόσο καλοί ώστε να κερδίσουν άμεσα και ποιοτικά λεπτά. Kι όπως έγραψε κι ο Lowe, o Zion σπάει μια μπασκέτα με κάποιο κάρφωμα και το twitter καταρρέει.

Το κακό είναι η μετάβαση του Zion στο ΝΒΑ να μην είναι η αναμενόμενη και να βρει στον περίφημο “Rookie Wall”. Οι Ball και Ingram να μην πιάσουν ούτε στην Νέα Ορλεάνη το ταβάνι που πιστεύουμε κι ο Holiday να συνεχίσει να χάνει παιχνίδια.

 

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, γυρνάμε στην αρχή και στο πρόσωπο γύρω από το οποίο θα κινηθεί η ομάδα και σε ένα βασικό storyline της ίδιας της λίγκας. Αν ο Williamson είναι αυτός που περιμένουμε, στην Νέα Ορλεάνη θα χαμογελάσουν. Όλα θα πάνε καλά.

Quo Vadis?

Ο Redick είπε στην media day της ομάδας ότι το πρώτο πράγμα που είπε στον Zion είναι, ότι έχει το απόλυτο με 13/13 playoffs κάθε σεζόν που είναι στο ΝΒΑ και να μην κάνει καμιά μαλακία να του το χαλάσει. Θα μπορέσουν οι Pelicans να μπούνε στα playoffs; Σίγουρα είναι στην κουβέντα. Βρίσκονται όμως σε μια αβυσσαλέα Δύση, που φαίνεται ακόμα δυνατότερη. Θα βρούνε την κατάλληλη χημεία νωρίς, ή μέχρι να βρούνε τα πατήματά τους θα έχει χαθεί το τρένο; Βέβαια, για να είμαστε ρεαλιστές ακόμα κι αν χάσουν τα playoffs για λίγες νίκες, η σεζόν τους θα είναι πετυχημένη. Η postseason θα είναι απλά ένα μεγάλο κερασάκι.

Το σίγουρο είναι ότι θα είναι μια θεαματική ομάδα. Οι Pelicans θα έχουν το μεγαλύτερο pace στη λίγκα. Ο Lonzo θα βρει μια ιδανική για τις δυνάμεις του κατάσταση, να τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο με παίκτες δίπλα του με απλωμένα τα χέρια έτοιμους να “ταϊστούν” από εκείνον. Όπως είπε κι ο Zion λίγο μετά το draft όταν τον ρώτησαν ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει στην πόλη και τον κόσμο της Νέας Ορλεάνης, ”Let’s Dance!”

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

References
1 Sorry για το αγγλικό, αλλά πιστεύω γίνεται καλύτερα κατανοητό αμετάφραστο
2 Όπως διηγήθηκε εδώ, ζήτησε από ένα στέλεχος των Cavs την γραβάτα που φορούσε στις τρεις λοταρίες που έφεραν στο Cleveland το #1 και τους Irving, Bennett, Wiggins
3 Ξάδερφος του Shai Gilgeous-Alexander, τρομεροί καβγάδες μεταξύ των παππούδων σε αυτή την οικογένεια
4 Olajuwon, Jordan, Shaq, Grant Hill, Stackhouse, Iverson, Marbury, LeBron, Lonzo οι προηγούμενοι