Retro Hog: Η άγνωστη ιστορία του Benjamin Wilson

Posted on Nov 20 2014 - 7:15pm by Kosmas Kapsalis

Σήμερα, η στήλη Retro Hog, γυρνάει το χρόνο τρεις δεκαετίες πίσω και ασχολείται με τον Benjamin Wilson. Έναν μαθητή από το Σικάγο, ο οποίος ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο στην Αμερική, αλλά πρόλαβε να δείξει πολύ λίγα πράγματα, μιας και πέθανε πριν καν τελειώσει το γυμνάσιο, στα δεκαεπτά του χρόνια.

Benji_Wilson_Basketball - Αντίγραφο

Το φθινόπωρο του 1984, ο Michael Jordan διένυε την rookie χρονιά μιας σπουδαίας καριέρας με τους Chicago Bulls. Την ομάδα που πήρε από την αφάνεια, για να τους κάνει μια από τις δυναστείες της σύγχρονης εποχής του ΝΒΑ. Ξεκινούσε μια περίοδος που κράτησε 15 χρόνια περίπου, κι έδωσε πολλές χαρές στους κατοίκους της πόλης. Σήμερα όμως, συμπληρώνονται 30 χρόνια ακριβώς, από την ημέρα που το Σικάγο συγκλονίστηκε από τη δολοφονία ενός νεαρού παιδιού. Το όνομα Ben Wilson σε πολύ κόσμο δε λέει απολύτως τίποτα. Εντάσσεται όμως στις λεγόμενες περιπτώσεις ”what if”, καθώς εάν το νήμα της ζωής του δεν είχε κοπεί τόσο άδικα και πρώιμα, μόλις στα δεκαεπτά του χρόνια, είναι σίγουρο πως τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Ο Benjamin (ή όπως ήταν γνωστός Ben ή Benji) Wilson γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου 1967 στο Σικάγο και οι γονείς του χώρισαν όταν εκείνος ήταν επτά ετών. Σημαντικό ρόλο στην ανατροφή του είχε ο ετεροθαλής αδερφός του Curtis Glenn που είχε από προηγούμενο γάμο της μητέρας του. Ο Curtis αποτέλεσε για τον μικρό Benji το πρώτο του ίνδαλμα, τον άνθρωπο στον οποίο ήθελε να μοιάσει.

Το (λίγο) μπάσκετ που πρόλαβε να παίξει

Ο Ben άρχισε νωρίς να ασχολείται με το μπάσκετ, όντας ακόμη στο δημοτικό. Στη συνέχεια γράφτηκε στο γυμνάσιο Simeon στο Σικάγο, ένα σχολείο που όπως θα δούμε πιο κάτω είχε κι άλλους γνωστούς μας απόφοιτους. Τη χρονιά 1982-1983, ο Wilson ήταν ο μόνος δευτεροετής παίκτης που έπαιζε στη βασική πεντάδα. Την επόμενη χρονιά έφτασαν στον τελικό, όπου αντιμετώπισαν και κέρδισαν το φημισμένο και κορυφαίο στις κατατάξεις Evanston Township High School, δίνοντας στο Simeon το πρώτο πολιτειακό πρωτάθλημα της ιστορίας του.Χωρίς τίτλο2

To καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, ο Wilson συμμετείχε στο camp Athletes For Better Education που γινόταν στο New Jersey κι έδινε τη δυνατότητα σε προπονητές κι εκπροσώπους γυμνασίων και κολλεγίων να δουν τους παίκτες. Μετά από μια βδομάδα, κατατάχθηκε πρώτος στη σχετική λίστα. Έγινε έτσι ο πρώτος στην ιστορία του Σικάγο που ονομάστηκε καλύτερος παίκτης στη χώρα. Λίγο πριν την έναρξη της τελευταίας χρονιάς στο Simeon, κυκλοφόρησαν φήμες που αφορούσαν προτάσεις για την επόμενη χρονιά από τα πανεπιστήμια του Illinois, της Indiana και του DePaul. Όλα πήγαιναν ιδανικά για εκείνον, θεωρούνταν το μεγαλύτερο ταλέντο στην Αμερική, το παρατσούκλι που του είχαν βγάλει ήταν «Magic Johnson με σουτ» κι ετοιμαζόταν για μια λαμπρή καριέρα. Κάπως έτσι φτάνουμε στις 20 Νοεμβρίου, παραμονή της έναρξης της τελευταίας του χρονιάς στο Γυμνάσιο.

Το άδοξο τέλος

Ο Wilson είχε βρεθεί με τη φίλη του να κουβεντιάσουν τα προβλήματα που είχαν, καθώς εκείνη είχε γεννήσει το παιδί του, αλλά δεν τον άφηνε να το δει. Την ίδια στιγμή, στο campus του Simeon, δυο άλλοι νεαροί είχαν φύγει από το μάθημα για να λύσουν μια δική τους παρεξήγηση. Το θέμα είχε λυθεί, όμως δεν το γνώριζε ο ένας εκ των δύο, ο οποίος το πρωί πριν φύγει από το σπίτι, είχε πάρει μαζί του ένα περίστροφο. Οι παρέες συναντήθηκαν στο δρόμο και καθώς διασταυρώθηκαν, ο Wilson έπεσε πάνω στον Billy Moore που ήταν ο νεαρός που οπλοφορούσε. Ο Moore του είπε να προσέχει και να ζητήσει συγνώμη, αλλά ο Ben, εκνευρισμένος από την κουβέντα με την φίλη του, του μίλησε άσχημα και τότε ο Moore του έδειξε το όπλο. Ο Ben τον χλεύασε ενώ οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να τους ηρεμήσουν και τότε ο Moore ισχυρίστηκε ότι ο Wilson κινήθηκε εναντίον του. Εκείνος φοβήθηκε και τραβώντας το όπλο, πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής δυο φορές και οι σφαίρες βρήκαν τον Ben στη βουβωνική χώρα και στην κοιλιά. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή (στην οποία βασίστηκε και η αστυνομία), οι δυο νεαροί προσπάθησαν να ληστέψουν το ζευγάρι, ο Wilson αντιστάθηκε και τότε τον πυροβόλησαν.

Ben-Wilson-Tragedy

To ασθενοφόρο άργησε να φτάσει 40 λεπτά στην περιοχή και διαθέσιμος χειρούργος δεν υπήρχε, καθώς σύμφωνα με το νόμο, η διακομιδή έγινε στο πλησιέστερο νοσοκομείο κι όχι στο πιο σωστά εξοπλισμένο για την περίπτωση. Έτσι, o Wilson μπήκε για επέμβαση με σχεδόν τρεις ώρες καθυστέρηση από το συμβάν. Τα τραύματα που είχε στο συκώτι και την αορτή ήταν μεγάλα και του είχαν προκαλέσει εκτεταμένη αιμορραγία με αποτέλεσμα να μην αιματώνεται το κάτω μέρος του σώματός του. Παρ’ όλη την αισιοδοξία των γιατρών, η μητέρα του κι ο αδερφός του πίστευαν ότι ακόμα κι αν τα καταφέρει στο χειρουργείο, θα παραμείνει φυτό. Δυστυχώς οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν. Το επόμενο πρωί, στις 21 Νοεμβρίου με απόφαση της μητέρας του, διακόπηκε η μηχανική υποστήριξη κι ο Benji κατέληξε. Το ίδιο βράδυ, το σχολείο του ξεκινούσε την αγωνιστική περίοδο με ένα παιχνίδι επανάληψη του πολιτειακού τελικού κόντρα στο Evanston. Οι συμμαθητές του αποφάσισαν να αγωνιστούν κανονικά, αφιερώνοντας την νίκη που πήραν τελικά στην μνήμη του.

Ήταν χιλιάδες τα άτομα από όλο το Σικάγο που πήγαν στην κηδεία του Ben. Ο κόσμος μαζεύτηκε αρχικά στο σχολείο όπου βρισκόταν το φέρετρο με το σώμα του νεαρού παιδιού ντυμένο με τη φόρμα του σχολείου. Ήταν τέτοια η προσέλευση και η ανάγκη όλου του κόσμου να χαιρετήσει το νεαρό, που προκειμένου να περάσουν όλοι μπροστά από το φέρετρο, η ταφή έγινε αργά τη νύχτα. Τρεις μέρες αργότερα, σε μια τελετή που έγινε στο Simeon, η μητέρα του συγκλόνισε, ευχόμενη ο χαμός του γιου της να είναι η θλιβερή αφορμή να σταματήσει επιτέλους η βία και η οπλοκατοχή ανάμεσα στους νέους.

Η μνήμη του Benji

Την ίδια κιόλας χρονιά, τη φανέλα με το Νο25 που ανήκε στον Ben, χρησιμοποίησε ο καλός φίλος του, Nick Anderson. O Anderson συνέχισε να φορά το 25 και σε όλη την καριέρα του, τόσο στο κολλέγιο, όσο και στο ΝΒΑ. Πολλοί παίκτες, επηρεασμένοι από την κίνηση του Anderson χρησιμοποίησαν το ίδιο νούμερο. Ο Juwan Howard, τέκνο κι εκείνος της πόλης του Σικάγο και γείτονας του Wilson, φόρεσε το 25 στο πανεπιστήμιο του Michigan και τους θρυλικούς Fab Five.

Χωρίς τίτλο1

Τρία χρόνια μετά το θάνατο του Ben, χτίστηκε στο σχολείο του Simeon ένα κλειστό γυμναστήριο που πήρε το όνομά του. Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια παράδοση, τη φανέλα με το Νο25 που φόρεσε ο Wilson, να παίρνει ο κάθε χρονιά καλύτερος παίκτης του Simeon. Η φανέλα αποσύρθηκε από το σχολείο το 2008. Τελευταίος που τη φόρεσε ήταν ο Derrick Rose, o οποίος κατέκτησε με το σχολείο 2 πολιτειακά πρωταθλήματα, (τα πρώτα μετά το πρωτάθλημα του 1984), πριν γίνει ο νέος ηγέτης των Chicago Bulls και ο νεότερος MVP στην ιστορία του ΝΒΑ.

O Rose αγωνιζόμενος με το σχολείο Simeon και δεξιά ποζάρει κάτω από το πορτρέτο του Wilson στο γυμναστήριο που φέρει το όνομα του Ben.

Το φετινό Nο2 του draft και υποψήφιος για το βραβείο του Rookie της χρονιάς Jabari Parker, αγωνίστηκε επίσης στο Simeon, κατακτώντας άλλα τρία πρωταθλήματα, έχοντας ραμμένη στα παπούτσια του τη φράση «Benji 25»ct-spt-1214-prep-simeon-notes-20121213-001

Το 1997 η Nike εμπνεύστηκε από την ιστορία του Ben Wilson και κατά τη διάρκεια των playoffs κυκλοφόρησε το παρακάτω διαφημιστικό.

Βέβαια, τίποτα από όλα αυτά δεν έχει μεγάλη σημασία. Το γεγονός παραμένει ότι ένα νεαρό παιδί με όλο το μέλλον να βρίσκεται μπροστά του, έχασε τη ζωή του με τρόπο τραγικό, πριν καν προλάβει να ενηλικιωθεί.

Ben-Wilson

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.