Eastern Conference Finals 2018: Boston Celtics vs Cleveland Cavaliers

Posted on May 12 2018 - 6:04pm by The Ball Hog

Στις 13 Απριλίου 2012 o LeBron James έγραφε 19/9/5 και οι Heat κέρδιζαν τους Hornets σε ένα από τα τελευταία παιχνίδια εκείνης της regular season. Την ημέρα εκείνη ο James είχε δύο regular season MVPs και κανένα Πρωτάθλημα. Λίγες μέρες αργότερα θα κέρδιζε το τρίτο MVP του και στο τέλος της χρονιάς αυτό που τον έκαιγε περισσότερο, το πρώτο Πρωτάθλημα της καριέρας του. Την συγκεκριμένη ημέρα, ένας 14χρονος από το St. Louis, γιος του Justin, ξάδερφος του Abe και του R.J. και ανιψιός του Larry Hughes, ζήταγε το follow ενός από τους παίκτες που θαύμαζε. Κάμποσα χρόνια μετά, ο LeBron είναι αυτός που είναι κι ο Jayson Tatum είναι ο τελευταίος μιας εξαιρετικής φουρνιάς rookies που συνεχίζει, όχι απλά να παίζει, αλλά και να πρωταγωνιστεί στα NBA Playoffs 2018. Πλέον δεν παρακαλάει για το “follow” του LeBron, αλλά ετοιμάζεται να χτυπηθεί μαζί του για μια θέση στους Τελικούς του ΝΒΑ. Κι όταν λέμε μαζί του δεν εννοούμε απλά σε επίπεδο ομάδας. Είναι πολύ πιθανό το σαμιαμίδι της κάτωθι φωτογραφίας να κληθεί να μαρκάρει, ή ακόμα πιθανότερα να μαρκαριστεί, από τον καλύτερο παίκτη του πλανήτη.

Στη Regular Season

17/10/2017 Boston Celtics @ Cleveland Cavaliers 99-102

03/01/2018 Cleveland Cavaliers @ Boston Celtics 88-102

11/02/2018 Cleveland Cavaliers @ Boston Celtics 121-99

Τρία αρκετά σημαντικά regular season παιχνίδια, το καθένα για τον λόγο του. Το πρώτο μεταξύ τους ήταν και πρώτο γενικά για τη φετινή σεζόν και δυστυχώς ξεκίνησε “με το αριστερό”, μιας και -ως γνωστόν- έδωσε το μοναδικό πεντάλεπτο που ο Gordon Hayward φόρεσε την πράσινη φανέλα, πριν τραυματίσει άσχημα τον αστράγαλό του και δεν αγωνιστεί ξανά για την συγκεκριμένη σεζόν.

To δεύτερο παιχνίδι, που ήταν και το μοναδικό της σειράς που κέρδισαν οι Celtics, έδωσε την δεύτερη χειρότερη επιθετική συγκομιδή των Cavaliers για φέτος, σε μια περίοδο, ωστόσο, που τα πράγματα μόνο ήρεμα και εύρυθμα δεν ήταν στο Cleveland.

Το τρίτο -και τελευταίο- μεταξύ τους παιχνίδι ήταν το πρώτο στο οποίο οι Cavs παρουσιάστηκαν με τα νέα τους αποκτήματα μετά το trade deadline, και παίρνοντας 49 πόντους από τους Hill, Clarkson, Hood, Nance, διέλυσαν τους Celtics, στην τέταρτη χειρότερη αμυντική βραδιά των Κελτών και δεύτερη χειρότερη φετινή τους ήττα.

Τι έκαναν στον δεύτερο γύρο 
Boston Celtics (4-1 vs Phliadelphia 76ers)

Οι Celtics βρέθηκαν αρκετές φορές με την πλάτη στον τοίχο στην σειρά, όμως ανταπεξήλθαν σε καθεμία από αυτές. Οι Sixers έδειξαν πολύ άγουροι για τα Playoffs και οι αλχημείες του Brad Stevens κατάφεραν να δώσουν την πρόκριση στους Celtics. Βασικός λόγος της επιτυχίας, ο 19χρονος νεαρός της εισαγωγής μας, που με 23,6/3,4/3,2 που τους πήρε από το χέρι και τους οδήγησε στους ανατολικούς τελικούς με ωριμότητα βετεράνου.

Να ειπωθεί επίσης ότι ο Aron Baynes με 4/28 τρίποντα σε όλη την καριέρα του, εκ των οποίων τα μισά στη φετινή regular, είχε 2/3 με τους Bucks και 7/16 με τους Sixers, έχοντας το δεύτερο καλύτερο ποσοστό της ομάδας πίσω μόνο από τον Jaylen Brown. Θα μπορέσει να διατηρήσει παρόμοια επίπεδα κόντρα στους Cavs ώστε να “ανοίξει” και η δικιά τους άμυνα;

Cleveland Cavaliers (4-0 vs Toronto Raptors)

E, να, αυτό:

Αποτέλεσμα εικόνας για hulk loki gif

Γιατί θα περάσουν οι Celtics

Κατά την απλουστευμένη λογική ότι οι Cavs – λίγο ως πολύ πολύ ως πάρα πολύ- θα πορευτούν σύμφωνα με τις ορέξεις του LeBron, έτσι και οι Celtics θα πορευτούν ανάλογα με τις επιδόσεις του Brad Stevens. Στο συγκεκριμένο matchup θα αντιπαρατεθεί ο καλύτερος παίκτης του κόσμου με τον ενδεχομένως καλύτερο προπονητή του κόσμου*.

*Ο Gregg Popovich είναι για μια σειρά από ενδο- και εξωαγωνιστικούς λόγους μια από τις σπουδαιότερες μορφές του παγκόσμιου μπάσκετ και ίσως ο καλύτερος προπονητής στην Ιστορία του ΝΒΑ, αλλά αυτή την δεδομένη στιγμή, καθαρά προπονητικά ο Διαβολάκος της Βοστόνης ίσως είναι ο καλύτερος προπονητής της λίγκας. Και είναι τόσο δεδομένο πια, που δεν πήρε ούτε μια ψήφο από τους συναδέλφους του για το Michael H. Goldberg Coach of the Year Award.

Oι Celtics στη regular season είχαν την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. Στα Playoffs έπεσαν στην 7η θέση συνολικά, μέτρια πράγματα δηλαδή, αλλά στη σειρά με τους Sixers ανέβηκαν στην τρίτη θέση. Επίσης, έχουν εκμεταλλευτεί όσο κανείς στην Ανατολή την έδρα τους, όντας αήττητοι στην Βοστόνη1)Μαζί με τους Warriors, είναι οι μόνες αήττητες ομάδες εντός έδρας στη φετινή post season., και είναι κατά σχεδόν 18 πόντους ανά 100 κατοχές καλύτεροι εντός από ό,τι εκτός έδρας. Επίσης, έχουν να ασχολούνται μάλλον μόνο με τους βασικούς των Cavs, μιας και ο πάγκος του Cleveland είναι ο χειρότερος στα Playoffs με -9,2 πόντους ανά 100 κατοχές. Τέλος, οι Cavs είναι μια εντελώς αλλοπρόσαλλη ομάδα, έχοντας ταυτόχρονα στα 11 παιχνίδια που δώσανε, την μεγαλύτερη νίκη στο +35 με τους Raptors και την χειρότερη ήττα, στο -34 από την Indiana.

Γιατί θα περάσουν οι Cavaliers

Υποθέτω πως ψάχνουμε κάτι πιο “sophisticated” από το “Επειδή LeBron James”. Ο οποίος LeBron James έχει φτιάξει εδώ και μια δεκαετία μια τρομερή παράδοση (νικών, ηττών, αποκλεισμών, προκρίσεων και σπουδαίων εμφανίσεων) με την Βοστόνη.

Στα τέσσερα παιχνίδια με το Toronto, λοιπόν, έγινε το ζητούμενο stepup από τους υπόλοιπους παίκτες των Cavs, με έξι συνολικά παίκτες να σκοράρουν διψήφια νούμερα. Σημαντικότερη όλων, ήταν η επάνοδος του Kevin Love σε all star επίπεδο, ενός Love που στα τέσσερα παιχνίδια έγραψε 20,5/11,5, σουτάροντας με 48% και 90% στις βολές, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία του George Hill, που μπορεί στα νούμερα να μην έκανε κάτι εκτυφλωτικό, αλλά η παρουσία του στις πεντάδες των “Ιπποτών” έπαιρνε λίγο οργανωτικό βάρος από τον LeBron, που ναι μεν έπαιζε σχεδόν 42 λεπτά σε κάθε αγώνα, βρήκε όμως στην άνοδο των συμπαικτών του μια ευκαιρία να ξεκουράζεται ενώ βρίσκεται στο παρκέ. Το ότι ο J.R. Smith συνέβαλε στον τορπιλισμό των Raptors, σουτάροντας με το εξωπραγματικό 63/77/100, δυσκολευόμαστε να βρούμε τρόπο να το σχολιάσουμε.

Απέναντι στην καλή άμυνα των Κελτών, οι Cavs έχουν να αντιπαραθέσουν το τρίτο καλύτερο ΟffRtg των Playoffs, που ήταν στην πρώτη θέση στον δεύτερο -όχι και τόσο αντιπροσωπευτικό- γύρο. Οι Celtics μπορεί να είναι εξαιρετικοί στην άμυνα, στην επίθεση όμως η έλλειψη των δύο καλύτερων παικτών τους φαίνεται. Είναι η μοναδική από τις ομάδες που απέμειναν που δεν έχει κερδίσει ούτε ένα παιχνίδι με πάνω από 20 πόντους διαφορά. Ενδιαφέρον στατιστικό είναι και ότι οι Celtics ήταν πρώτοι στον πρώτο γύρο σε όλο το ΝΒΑ στο DefReb% αλλά τελευταίοι στον δεύτερο γύρο. Embiid οι Cavs μπορεί να μην έχουν, έχουν όμως Kevin Love. Πεδίο δόξης λαμπρό για τον Καλιφορνέζο να διακριθεί στη σειρά, ο οποίος είναι έτσι κι αλλιώς εξαιρετικός στο κομμάτι αυτό, όντας τέταρτος στα φετινά Playoffs και πρώτος από τους παίκτες που παίζουν ακόμα στα “αμυντικά σκουπίδια”, καθαρίζοντας το 30% των διαθέσιμων αμυντικών rebounds όσο παίζει.

Μπορεί η πρόκριση των Celtics να ήρθε σχετικά γρήγορα, σε μεγάλο βαθμό όμως βασίστηκε στην απειρία των Sixers σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Οι Cavs σαφώς και μπορούν να χάσουν παιχνίδι(α) από τους Κέλτες, αλλά σίγουρα δεν θα πνιγούν από το άγχος αν το παιχνίδι πάει στις τελευταίες κατοχές. Η εμπειρία που αρχικά ήταν το πλεονέκτημα της Βοστόνης εδώ παύει να ισχύει. Και δεν ισχύει σε βαθμό αστείο.

Φωτογραφία του χρήστη SportsCenter.

X-Factors 

Θα ξεκινήσουμε με έναν παίκτη που είναι σίγουρο ότι δεν θα μας απασχολήσει πολύ. Ο Tristan Thompson με τους Celtics να μην έχουν τον βαρύ ψηλό, και τα περισσότερα λεπτά στην θέση του center να τα παίρνει ο Horford, λογικά δεν θα δει πολλά λεπτά στην σειρά (αν και αυτός ενδεχομένως να είναι ένας λόγος για να πάρει παραπάνω λεπτά…).
Και ο λόγος δεν θα είναι το παρακάτω tweet οκτώ χρόνια πριν.

Από τους Πρωταθλητές του 2016, κομβικός αναμένεται να είναι ο J.R. Smith καθώς εκτός από την σωστή τοποθέτηση και την ευστοχία στα σουτ που θα βρει όταν οι αντίπαλοι παίζουν με double team τον LeBron, οι Cavs θα χρειαστούν και την καλή του άμυνα, καθώς με τον LeBron να παίζει κλασσικά πάνω από 40 λεπτά ίσως χρειαστεί να μαρκάρει την νούμερο ένα απειλή των Celtics, που ακούει στο όνομα Jayson Tatum.

Από την άλλη πλευρά, ο Morris με την παρέα του (βλ. Brown και Ojeleye) και ο Al Horford δείχνουν να είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν αυτό το κάτι παραπάνω που χρειάζεται η ομάδα. Σε ό,τι αφορά τους πρώτους είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για την άμυνα που θα παίξουν πάνω στον LeBron. Ο Μorris θεωρείται από πολλούς ένας από τους καλύτερους LeBron stoppers “αναχαιτιστές” της λίγκας και αυτό ελπίζουν οι Κέλτες να δείξει και στην διάρκεια της σειράς.

Από την άλλη, ο Horford έχοντας παίξει 10 από τις 11 σεζόν της καριέρας του στα Playoffs, έχει συναντήσει τον LeBron σε τέσσερις post seasons και έχει αποκλειστεί σε κάθε μία από τις συναντήσεις τους. Σε νίκες οι ομάδες του έχουν 1-16 και ο ίδιος πετυχαίνει μόλις 10,9 πόντους, με τον μεγάλο του αντίπαλο να πετυχαίνει 29,6. Αν μπορέσει να αυξήσει τους δικούς του (γιατί του LeBron δύσκολα να μειωθούν) θα έχει δώσει μεγάλη ώθηση στην ομάδα του.

Πρόγραμμα

Game 1: Cleveland Cavaliers @ Boston Celtics, Κυριακή 12/05/2018, 10:30

Game 2: Cleveland Cavaliers @ Boston Celtics, Τετάρτη 16/05/2018, 03:30

Game 3: Boston Celtics @ Cleveland Cavaliers, Κυριακή 20/05/2018, 03:30

Game 4: Boston Celtics @ Cleveland Cavaliers, Τρίτη 22/05/2018, 03:30

Game 5 (αν χρειαστεί)Clevaland Cavaliers @ Boston Celtics, Πέμπτη 24/05/2018, 03:30

Game 6 (αν χρειαστεί): Boston Celtics @ Cleveland Cavaliers, Σάββατο 26/05/2018, 03:30

Game 7 (αν χρειαστεί)Cleveland Cavaliers @ Boston Celtics, Δευτέρα 28/05/2018, 03:30

Τι θέλουμε να γίνει

Αν το πάμε βάσει παράδοσης, Cavs και Celtics συναντιούνται για όγδοη φορά στην postseason, με τους Celtics να είναι στο 4-3. Και στις τέσσερις προκρίσεις τους, οι Celtics έφτασαν μέχρι και τους Τελικούς. Οι Celtics είναι η τελευταία ανατολική ομάδα που απέκλεισε τους Cavaliers, δηλαδή τον LeBron James το 2010. Οχτώ κυρίαρχα χρόνια μετά, έστω και λαβωμένοι, αν κάποιος από την Ανατολή μπορεί να βάλει δύσκολα στο Βασιλιά, οι Κέλτες μοιάζουν οι πιο πιθανοί να το καταφέρουν.

Σε αντίθεση με τον πρώτο γύρο που είχε αρκετές συγκινήσεις και εκπλήξεις, ο δεύτερος γύρος των Playoffs, με μια μικρή εξαίρεση στη σειρά Celtics-Sixers, πήγε μάλλον γρήγορα και μετά τα πρώτα παιχνίδια προβλέψιμα. Αυτό που σίγουρα θέλουμε είναι, όποιος κι αν περάσει, να γίνει στα σημεία, και να δούμε όσο περισσότερα παιχνίδια γίνεται. Εφόσον οι Celics προκριθούν στους Τελικούς του ΝΒΑ θα είναι μια τεράστια υπέρβαση και για να πετάξουν έξω τους Cavs θα ματώσουν. Αν ο LeBron πάει στους όγδοους σερί Τελικούς του, να το κάνει μέσα από μια σειρά αντίστοιχη με αυτή του 2012, όταν οι Celtics έπεσαν από τους Heat στα επτά παιχνίδια.

Τι θα γίνει

Απλά να καταθέσουμε στα πρακτικά αυτό.

https://www.instagram.com/p/BiqtaoUlbPJ/

Όπως είπε κι ο Μαντζούκας στην Σαββατιάτικη εκπομπή του Hog στον Amagi, αν σε θεωρητικό επίπεδο λέγαμε ποια ομάδα μπορούμε να στήσουμε για να σταματήσει τον LeBron, το αποτέλεσμα θα ήταν αρκετά κοντά στους Celtics. Ίσως όμως να είναι -αναγκαστικά λόγω απουσιών, αν κι έμαθαν να ζουν με αυτές- στην τελευταία χρονιά πριν την κυριαρχία τους. Η λογική λέει ότι οι Celtics δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν την αμαξοστοιχία LeBron, που, όπως κάθε Μάη, δείχνει στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του (μέχρι τον κάθε επόμενο Μάη…) και φαίνεται να μην μπορεί να τον σταματήσει κανείς. Στην Ανατολή τουλάχιστον. Cavs in six.

References
1 Μαζί με τους Warriors, είναι οι μόνες αήττητες ομάδες εντός έδρας στη φετινή post season.