BallHog’s Playoffs 2018 Walkaround #15

Posted on May 23 2018 - 2:52pm by The Ball Hog

Τα NBA Playoffs 2018 βρίσκονται σε εξέλιξη και το Ball Hog βρίσκεται αντίστοιχα πιστό στο ετήσιο ραντεβού του. Οι Κοσμάς Καψάλης, Λουκάς Μοσχούλας, Νίκος Ραδικόπουλος και Gus Χρυσοχού σχολιάζουν ανάλαφρα τι είδαν, τι τους άρεσε -και τι όχι- στα παιχνίδια της κάθε σειράς. 

Eastern Conference Finals

Boston Celtics vs Cleveland Cavaliers
Game 4:

Το τέταρτο παιχνίδι της σειράς είναι από τα παιχνίδια που ακόμα και αν δεν τα έχεις δει, μπορείς να καταλάβει το πως κύλησε διαβάζοντας ακόμα και το απλό box score, οπότε πάμε να δούμε τι παραπάνω από αυτό που ήδη καταλαβαίνετε μπορούμε να σας πούμε…

Ξεκινώντας από τους γηπεδούχους, και τον -συνήθη ύποπτο- LeBron James να προσθέτει την έκτη του 40άρα στα φετινά Playoffs και να οδεύει ολοταχώς για να σπάσει το ρεκόρ του Jerry West με οκτώ στην postseason του 1965. Ο “Βασιλιάς” δεν αναλώθηκε σε πολλά σουτ τριών πόντων, σκόραρε μόλις ένα τέτοιο σε τέσσερις προσπάθειες, όμως δοκίμασε και σκόραρε σχεδόν τους μισούς του πόντους με πολλά drives στη ρακέτα, γνωρίζοντας πως ούτε ο Morris, ούτε ο Brown, ούτε οποιοσδήποτε άλλος βρέθηκε απέναντι του, θα μπρούσε να τον αναχαιτίσει.

Βέβαια, είναι ακόμα καλύτερα αν απέναντι του είναι “ο οποιοσδήποτε άλλος” που λέγεται Terry Rozier και μοιάζει με μικρό ανηψάκι δίπλά του. Έτσι οι Cavs τον στόχευσαν μέσω πικερό ανάμεσα σε James και Hill, όπου με τις αλλαγές έβγαινε ο “Scary Terry” πάνω στην “Μπουλτόζα”, που ούτε από scary καταλαβαίνει, ούτε είχε διάθεση να έχει ταίρι στο σκορ από νωρίς1)Κακό, πολύ κακό αστείο, αλλά τι να κάνουμε, τους αγαπάμε με τα ελαττώματά τους τους γραφιάδες μας….

https://twitter.com/HPbasketball/status/998813027397861376

Κάπως έτσι, μπορεί ο LeBron να κυνηγά το ρεκόρ με τις περισσότερες 40άρες, αλλά προχθές έσπασε το ρεκόρ των περισσότερων εύστοχων σουτ σε παιχνίδια Playoffs.

Οι Cavs πάντως πήραν τις βοήθειες που χρειαζόταν ο star τους από τους Tristan Thompson, ο οποίος και στις δύο άκρες του παρκέ φαινόταν σαν να έχει πάρει τον αέρα του Al Horford.

Αλλά και τον J.R., ο οποίος ευστόχησε σε τρία μεγάλα τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο που οι Cavs έχτισαν την διαφορά, η οποία έφτασε μέχρι και τους 19 πόντους., αλλά και τον Kyle Korver, που είχε 14 πόντους με τέσσερα rebounds και -αν είναι ποτέ δυνατόν- τρία (3!!) blocks, δύο από αυτά στον πρόσωπο του Jalen Brown.

Οι Cavs βρέθηκαν σε πολύ καλή μέρα, καθώς σούταραν με 50,6% εντός παιδειάς και 34,6% από το τρίποντο. Όμως αν θέλουν να περάσουν από την Βοστόνη, που κάμποσοι ρολίστες τους εξαφανίζονται ως τώρα στη σειρά, ίσως θα ήταν χρήσιμο να υπογράψουν τον συγκεκριμένο κύριο.

Επίσης, μπορεί για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι να είχαν πάνω από δέκα λάθη (18 για την ακρίβεια), όμως δεν ήταν κάτι που τους στοίχισε, καθώς η άμυνα τους, ειδικά στο πρώτο δωδεκάλεπτο ήταν αυτή που έβαλε τις βάσεις για να κερδίσουν την αναμέτρηση. Κατάφεραν να υποχρεώσουν τους Celtics να σουτάρουν με μόλις 26,9% στην πρώτη περίοδο. Κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο αν αναλογιστείτε πως οι Cavs κέδρισαν μόνο την πρώτη περίοδο, αλλά κατάφεραν να κερδίσουν κάπως έτσι και το παιχνίδι!

Από την άλλη, η ομάδα της Βοστόνης, με την έκτη ήττα σε επτά παιχνίδια εκτός έδρας στα φετινά Playoffs, δείχνει πλέον να έχει και ένα ψυχολογικό βάρος που θα πρέπει να υπερκεράσει. Και θα πρέπει να το ξεπεράσει από νωρίς, μιας και σε αυτό το παιχνίδι ξεκίνησαν χάλια:

Ο coach Stevens για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι δείχνει να έχει αφήσει το σατανικό του κουστούμι στη Βοστόνη, αλλά και να μην εμπιστεύεται όλους τους παίκτες του ρόστερ του, ή, πιο σωστά, όσους έχουν μείνει σε αυτό. Στο τέταρτο παιχνίδι έπαιξαν οκτώ παίκτες των “Κελτών”, εκ των οποίων οι δύο αγωνίστηκαν για λίγα λεπτά (Ojeleye 9:27 και Baynes 16:25). Πράγμα που σημαίνει ότι το rotation έκλεισε υπερβολικά πολύ και αυτό δεν δείχνει να μπορεί να βγει με καλό τρόπο στο παρκέ.

Αυτόν που φαίνεται να βοήθησε το συγκεκριμένο είναι τον Terry Rosier, καθώς, πλην της αμυντικής του έκθεσης απέναντι στον LeBron -γεγονός απόλυτα λογικό, ήταν πολύ καλός επιθετικά έχοντας 16 πόντους και 11 assists, μαζεύοντας συγχρόνως και έξι rebounds. Κλείνοντας για δεύτερο εκτός έδρας παιχνίδι στην φετινή post season με θετικό πρόσημο στον δείκτης του plus/minus.

Στο αμυντικό κομμάτι της ομάδας, να προσθέσουμε ότι πλέον κάνει μπαμ ότι στα δύο τελευταία παιχνίδια έχει χαθεί η αμυντική προσήλωση στους παίκτες πλην του Βασιλιά. Kι εκεί όχι με ιδιαίτερη επιτυχία βέβαια, μιας και ο LeBron έβαλε του πιο -έλα ρε που έβαλε 40;!- 40+ πόντους του.

Όπως επίσης και την απουσία του Al Horford, ο οποίος στα δύο πρώτα παιχνιδία είχε 17,5 πόντους με 56,5% εντός παιδειάς, ενώ στα επόμενα στο Cleveland έχει πέσει στους 11 πόντους με 38,8%. “The Tristan Thompson effect”;!

Από το τέταρτο παιχνίδι, λοιπόν, θα κρατήσουμε α) την εκπληκτική φάση που έβγαλε ο Love ως Quarteback με τον LeBron James σε θέση receiver:

β) τον Aaron Baynes να ευχαριστεί τον Βασιλιά για την παράσταση του,

Αλλά και γ) την βελτίωση του κλίματος στο στρατόπεδο των Cavs.

Western Conference Finals

Houston Rockets vs Golden State Warriors
Game 4:

Αν κάποιος έλεγε στον Mike D’Antoni ότι η ομάδα του θα έχανε τα τελευταία πέντε σουτ που θα επιχειρούσε στα τελευταία δύο λεπτά του παιχνιδιού στην Oracle Arena και θα κατάφερνε τελικά να επικρατήσει σε παιχνίδι μόλις τριών πόντων, τότε μάλλον ο head coach θα τον περνούσε για τρελό. Και εμείς μαζί του. Ωστόσο έτσι ακριβώς έγινε, με το Houston να κάνει το break στην έδρα των Πρωταθλητών και πλέον πάμε για το Game-5 σε ένα Toyota Center που θα είναι έτοιμο να απογειωθεί (see what we did here?!). Η αρχική εικόνα του παιχνιδιού, πάντως, δεν προμήνυε σε καμία περίπτωση αυτό το 2-2. Οι Warriors ξεκίνησαν με ένα 12-0, τα πάντα έδειχναν να κάνουν “κλικ”, οι Durant, Curry και Thompson έδιναν τον τόνο και οι περισσότεροι από εμάς σκεφτήκαμε πως “πάλι για blow-out πάει”. Αν δεν είδατε το ματς, να σας πληροφορήσουμε πως το πρώτο καλάθι του Houston σημειώθηκε αφού είχαν περάσει 5:15 στην πρώτη περίοδο. Ευτυχώς, όμως, οι Ρουκέτες μας διέψευσαν. Όχι τίποτα άλλο, για να δούμε τη σειρά να πάει όσο πιο μακριά γίνεται.

Σε ομαδικό επίπεδο, πάντως, και πιο συγκεκριμένα στο επιθετικό κομμάτι, ήταν ένα από τα πιο άσχημα παιχνίδια των δύο ομάδων σε όλη την σεζόν, κάτι που μαρτυράει, άλλωστε και το τελικό σκορ, με τις δύο φλογοβόλες επιθέσεις όλη τη χρονιά, να μένουν στον συγκεκριμένο αγώνα κάτω από τους 100 κι οι δύο. Αμφότερες σούταραν κάτω από 40%, τα τρίποντα περιορίστηκαν στο 31,6% για το Houston και στο 33,3% για το Golden State. Μέχρι και ο Eric Gordon, σαν άλλος προφήτης, κατάλαβε από νωρίς πως η βραδιά δεν θα ήταν καλή από τα 7,25 και στην πρώτη περίοδο δοκίμασε αυτό:

Δύο πράγματα στο σημείο αυτό: 1) Δεν θυμόμαστε πότε ήταν η τελευταία φορά που ο Gordon δοκίμασε τέτοιο drive και 2) Παίζει να τεντώθηκαν τόσο πολύ οι μυς του από αυτή την προσπάθεια που το 1/8 τρίποντα που είχε να ήταν αποτέλεσμα αυτού. Ωστόσο, το ένα αυτό τρίποντο που πέτυχε, αποδείχθηκε dagger για τους Warriors, σε μια φάση που οι παίχτες του Kerr δεν άλλαξαν.

Επιπλέον, ήταν από εκείνες τις φορές που η ομάδα με τα περισσότερα rebounds δεν κέρδισε. Οι Warriors πήραν οχτώ περισσότερα rebounds από τους αντιπάλους (όλα επιθετικά παρακαλώ), αλλά δεν κατάφεραν να εκμεταλλευθούν αυτή την υπεροχή. Παρεπιμπτόντως, κορυφαίος rebounder του παιχνιδιού ήταν ο P.J. Tucker, ο οποίος μάζεψε 16. Επιθετικά πέτυχε μόλις τέσσερις πόντους, με το statline του να είναι το 4/16/2/2/1. Ο Dennis Rodman θα κάθεται σε μια γωνιά και θα φουσκώνει από καμάρι!

Επιπλέον, ήταν ένα από εκείνα τα παιχνίδια που οι δύο ομάδες δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα, καθώς μοίρασαν συνολικά 26 assists. Μέχρι και ο Chris Paul θυμήθηκε τον εκτελεστή εαυτό του, κάνοντας ένα 27/4. Aυτό που κάνει πάντως ακόμα πιο εκπληκτική τη νίκη των Rockets είναι πως ο D’Antoni επέλεξε να πάει με ένα rotation επτά παιχτών, με τους Tucker, Harden, Paul και Ariza να παίζουν από 40 μέχρι 44 λεπτά. Kαι όπως είπαμε στην αρχή, χωρίς να πετύχουν πόντο στα τελευταία δύο λεπτά του παιχνιδιού. Έτσι το playoffs league record 16-0 των Warriors στην Oracle διακόπηκε, με την πρώτη ήττα μετά τον έβδομο Τελικό με τους Cavaliers το 2016.

Στην αντίπερα όχθη, για πρώτη φορά στα φετινά Playoffs οι Warriors μας δημιούργησαν αμφιβολίες. Όχι για την αξία τους, για τον όποιον, αλλά για την κάθε φορά που εκτελούσαν κάποιο σουτ, αν αυτό θα κατέληγε στο καλάθι. Durant, Curry και Thompson σούταραν με 37,5%, 38,5% και 30,8% αντίστοιχα, με τον Steph να έχει πάντως εξαιρετική βραδιά από το τρίποντο (6/13). Ο ίδιος ο Curry ήταν εκείνος που με ένα κρεσέντο του (τέσσερα από τα έξι τρίποντα, τα πέτυχε στην τρίτη περίοδο) βοήθησε τους Warriors να επιστρέψουν από το μείον οχτώ και να πάνε με ένα συν 10 στην τέταρτη περίοδο. Ωστόσο, όταν στις κρίσιμες στιγμές συμβαίνει κάτι σαν αυτό, τότε καταλαβαίνεις πως κάτι δεν πάει καλά:

Επιπλέον, κάτι που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε ο Kerr, οι Warriors χάνουν παιχνίδι στο οποίο έχουν κάνει outscore τον αντίπαλο στην τρίτη περίοδο με 15 πόντους διαφορά, είτε μιλάμε για regular season είτε για post season. Μέχρι χτες, μετρούσαν 51-0.

Συνεχίζοντας τα αξιοσημείωτα, η σειρά αυτή είναι μόλις η δεύτερη που θα πάει σε τουλάχιστον έξι παιχνίδια, από τότε που οι Warriors απέκτησαν τον Durant, ενώ οι 12 πόντοι που πέτυχαν στην τέταρτη περίοδο, αποτελεί την χειρότερή τους επίδοση στα Playoffs, από τότε που μπήκε το ρολόι της επίθεσης. O Steph Curry, μετά το τέλος του παιχνιδιού χαρακτήρισε τη σειρά αυτή ως “true playoff experience”, με τους Rockets να έχουν την ιστορική ευκαιρία μπροστά τους να πετάξουν τους Warriors εκτός Tελικών μετά από τρεις σερί παρουσίες. Και έχουν για σύμμαχο σε αυτό μέχρι και τον Justin Timberlake.

References
1 Κακό, πολύ κακό αστείο, αλλά τι να κάνουμε, τους αγαπάμε με τα ελαττώματά τους τους γραφιάδες μας…