BallHog’s NBA Finals 2019 Walkaround Game #4: “Out-Warrrior-ing the Warriors”

Posted on Jun 8 2019 - 12:42pm by Gus Chr

Με την κορύφωση της σεζόν του NBA να έχει φτάσει με τους Τελικούς του 2019, το Ball Hog βρίσκεται πιστό στο ετήσιο ραντεβού του. Οι Κοσμάς Καψάλης, Λουκάς Μοσχούλας, Νίκος Ραδικόπουλος, Γιάννης Χάτσιος και Gus Χρυσοχού σχολιάζουν τι είδαν, τι τους άρεσε -και τι όχι- στα NBA Finals 2019. 

(3) Toronto Raptors 105 vs 92 Golden State Warriors (1)
Game 4:

Τα νέα για τους Warriors, καθώς άπαντες ετοιμάζονταν για το τέταρτο παιχνίδι της σειράς, ήταν καλά. Μπορεί ο Kevin Durant να παρέμενε εκτός μάχης, ωστόσο οι Klay Thompson και Kevon Looney επέστρεφαν στη διάθεση του Steve Kerr. Η απουσία αμφότερων, άλλωστε, στοίχισε σε μεγάλο βαθμό στους Dub, κυρίως σε ό,τι είχε να κάνει με την αμυντική τους λειτουργία, αλλά και ό,τι προσέφεραν επιθετικά – κυρίως ο Thompson. Κι ενώ στο πρώτο ημίχρονο, οι Πρωταθλητές έμοιαζαν ικανοί να ξεπεράσουν τα προβλήματά τραυματισμών που τους ταλαιπωρούν εδώ και μέρες, στο δεύτερο ανέλαβε δράση “το Ρομπότ”. Κι αν δεν καταλαβαίνετε για ποιον μιλάμε, αναφερόμαστε στον τεράστιο Kawhi Leonard. Έναν Leonard που οδηγεί αυτή την στιγμή, τους Raptors στη “Γη της Επαγγελίας” και στον Καναδά ετοιμάζονται να δουν να γράφεται μπροστά στα μάτια τους ίσως το μεγαλύτερο “upset” που έχει συμβεί ποτέ, από μια ομάδα που -θεωρητικά- φτιάχτηκε για μία και μόνο σεζόν.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Αμφότερες οι ομάδες ξεκίνησαν πολύ νευρικά το ματς, κάτι που χαρακτήρισε και τα ποσοστά τους καθ’όλη τη διάρκεια αυτού. Για να σας δώσουμε εικόνα, στα πρώτα πέντε λεπτά του παιχνιδιού, είχαν ήδη σημειωθεί τέσσερα λάθη, τα τρία εκ των οποίων προήλθαν από τον DeMarcus Cousins. Ωστόσο, μόλις άρχισαν οι επιθέσεις να διακατέχονται από λίγο περισσότερο καθαρό μυαλό, είδαμε κάτι. Είδαμε τον Nick Nurse να δίνει εντολή για απομόνωση του Pascal Siakam πάνω στον Cousins, ώστε να επιχειρεί drive, στοχεύοντας σαφώς στα αργά πόδια του Boogie, ενώ από την άλλη ήταν ξεκάθαρη η στόχευση του Thompson πάνω στον Lowry. Στα matchups των δύο, ο Klay κατέληξε με πέντε πόντους και δύο assists, μέχρι να αναπροσαρμόσει το αμυντικό του πλάνο ο Nurse. Κι ενώ ο Thompson φαινόταν να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, κάτι που πραγματικά προκαλεί τεράστια εντύπωση, αφού στο τρίτο παιχνίδι που υπέστη το τράβηγμα δεν μπορούσε να περπατήσει, οι υπόλοιποι Dubs έμοιαζαν να είναι σε άλλο γήπεδο.

Ο Steph Curry έμοιαζε να είναι “ξεζουμισμένος” από την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε στο προηγούμενο παιχνίδι, ο Draymond Green -για λόγους που μόνο ο ίδιος γνωρίζει- ήταν εκνευρισμένος από την αρχή, ενώ ο Boogie δεν μπορούσε να ακολουθήσει με τίποτα τον φρενήρη ρυθμό. Αυτή ακριβώς ήταν και η αφορμή για τον Kerr να αποφασίσει να βγάλει εκτός παιχνιδιού του Cousins και να χρησιμοποιήσει -ίσως νωρίτερα απ’ όσο θα ήθελε και υπολόγιζε ο ίδιος- τον Looney, ο οποίος τηρουμένων αναλογιών (ραγισμένη κλείδα), τα πήγε περίφημα.

Παρ’όλη την αρνητική εικόνα των Dubs όμως, κατάφεραν να πάνε προηγούμενοι πριν την δεύτερη περίοδο, χάρη στον Thompson, αλλά και της φοβερής αστοχίας που είχαν οι Raptors. Για να καταλάβετε για τι μιλάμε, απλά να πούμε πως στο τέλος την πρώτης περιόδου το Toronto σούταρε με το άθλιο 28,6% εντός πεδιάς, έχοντας 20% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου (όσο ακριβώς είχαν και οι Warriors). Τι ήταν αυτό που τους κρατούσε μέσα στο ματς; Ο Leonard, ο οποίος σημείωσε του 14 από τους 17 πόντους της πρώτης περιόδου για τους Raptors. Ναι, σωστά διαβάζετε, οι συμπαίκτες του σημείωσαν μόλις τρεις (ναι, τρεις) από τους 17 πόντους. Αυτό πάντως που προξένησε τεράστια εντύπωση στο τέλος του πρώτου 12λέπτου, ήταν η τεράστια διαφορά στα rebounds, με τους Warriors να μετρούν 17 έναντι μόλις έξι των Raptors. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πως το γεγονός πως οι Καναδοί βρίσκονταν πίσω στο σκορ μόλις με οχτώ πόντους (25-17), ήταν ένα μικρό θαύμα.

Η κατάσταση, ωστόσο, στα rebounds βρήκε μια τρόπον τινά ισορροπία, όταν στην δεύτερη περίοδο ανέλαβε δράση ο Serge Ibaka. Και δεν είναι ότι μειώθηκε η διαφορά τους, αλλά η επί μέρους εικόνα των Raptors στα box outs και κατ’ επέκταση στη συλλογή των “σκουπιδιών” ήταν σαφώς πολύ καλύτερη. Εκείνο, όμως, ήταν και το σημείο που άρχισε να αναλαμβάνει δράση ο Thompson, ο οποίος τελείωσε την δεύτερη περίοδο με 4/6 σουτ και παρέμενε η πλέον αξιόπιστη λύση των Warriors στον τομέα του σκοραρίσματος.

Και κάπου εδώ μοιάζει ιδανική στιγμή για να πούμε κάτι παραπάνω για τον Klay. Έναν Klay που θα μπει στην τρέχουσα off season, σαν unrestricted free agent, με τους μνηστήρες να είναι -αναμενόμενα- πολλοί. Ο Thompson αποτελεί μάλλον τον κορυφαίο shooting guard της εποχής μας (με τoν Harden να μην αποτελεί καθαρό sg) και έναν από τους καλύτερους περιφερειακούς αμυντικούς. Μπορεί όταν μιλάμε για τους Warriors να αναφερόμαστε συχνότερα στα ονόματα των Curry και Durant, ωστόσο η παρουσία του Thompson στο ρόστερ τους είναι καθοριστική. Δεν είναι συχνό το φαινόμενο, άλλωστε, που ένας shooting guard καταφέρνει να είναι εξίσου εξαιρετικός και στις δύο άκρες του παρκέ. Η περίπτωση του Thompson συγκαταλέγεται μέσα σε αυτές. Φυσιολογικά, ο Durant αποτελεί προτεραιότητα (εφόσον δεν ενεργοποιήσει την option του συμβολαίου του, όπως δεν αναμένεται να πράξει), αλλά για τον κορμό των Dubs, ίσως ο Thompson να είναι πολύ πιο σημαντικός ακόμα και από τον KD. Και με αυτό δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση πως ο Durant περισσεύει στους Warriors, απλά τονίζουμε το αυταξιακό του Klay στον μηχανισμό που λέγεται Warriors. Κλείνει η παρένθεση για τον Thompson.

Πέραν του Thompson και του Leonard, ουδείς εκ των υπολοίπων δεν κατάφερε να βγει μπροστά και να  βοηθήσει τους δύο παίκτες, με εξαίρεση τον Ibaka, ο οποίος πήρε κάποιες καλές προσπάθειες κοντά στο καλάθι. Τα κακά ποσοστά συνεχίστηκαν για αμφότερες τις ομάδες, με το δυνατό σημείο των Dubs, δηλαδή το τρίποντο, να τους προδίδει σε μεγάλο βαθμό και στη δεύτερη περίοδο (1/8), την στιγμή που οι Raptors τελείωσαν στο ίδιο διάστημα από την περιφέρεια με 0/7! Η συνολική τους εικόνα από τα 7,25 για το πρώτο ημίχρονο; Αποκαρδιωτική:

Aυτό που ανησυχούσε περισσότερο τους Warriors και τους φιλάθλους τους στο -πολύ πιθανό- τελευταίο παιχνίδι που έλαβε χώρα ποτέ στην Oracle Arena, ήταν πως οι ίδιοι δεν μπορούσαν να βρουν ρυθμό. Ο Curry δεν έμοιαζε να έχει ενέργεια, με το σουτ του να τον προδίδει (0/5 τρίποντα στο ημίχρονο) και αν κάτι έμοιαζε πιο πιθανό ήταν η άνοδος των Raptors και όχι των Dubs.

Και όντως αυτό συνέβη. Με τον Klaw να παίρνει φωτιά και να “γράφει” το εξαιρετικό 6/9 σουτ στην τρίτη περίοδο, σημειώνοντας 17 από τους 36 πόντους του σε αυτή και οδηγώντας την ομάδα του σε ένα επί μέρους σκορ 37 – 21! Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτή ήταν η 14η “30άρα” του Leonard στην τρέχουσα post season, επίδοση που έχουν πετύχει μόλις πέντε παίκτες στην ιστορία.

Παράλληλα, το δικό του ενδιαφέρον παρουσιάζει το εξής στατιστικό: Από τότε που ο Kerr ανέλαβε τα ηνία του Golden State, μόλις έξι φορές έχουν παρουσιάσει διαφορά -16 και άνω, σε παιχνίδια της regular και της post season. Από αυτά τα έξι παιχνίδια, έχασαν τα τέσσερα. Και για να καταλάβετε πόσο μόνος ήταν ο Thompson στην τρίτη περίοδο, αλλά και γενικότερα στο παιχνίδια, αφήνουμε και αυτό εδώ, καθώς πλησιάζαμε στο τέλος της:

Η συνολική εικόνα των Καναδών στο τρίτο πάντως, το παραδοσιακά “εξαιρετικό” δωδεκάλεπτο των Warriors, ήταν πως αυτοί ήταν πιο “Warriors” σε όλα τους εν προκειμένω. Σε ενέργεια, σε λύσεις, σε βετεράνους, σε πάθος, και -ιδίως- σε star power, προσωποιημένη η τελευταία στον μαγικό χτες Kawhi.

Αυτοί 16 πόντοι διαφοράς, λοιπόν, στην τρίτη περίοδο έδωσαν το δικαίωμα στου φιλοξενούμενους να μπουν στο τελευταίο δωδεκάλεπτο με τη διαφορά να βρίσκεται στους 12 πόντους (79-67). Κι ενώ 12 λεπτά είναι πολλά, η γλώσσα του σώματος των παικτών των Warriors έδειχνε πως τίποτα δεν πήγαινε σωστά. Έδειχναν σοκαρισμένοι, αποδιοργανωμένοι και ίσως να έχουν το μυαλό τους στον Durant περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ο Curry ανέβηκε στο δεύτερο ημίχρονο, σημειώνοντας μεν 27 πόντους τελικά, αλλά αυτό το 2/9 από την περιφέρεια πλήγωσε σε μεγάλο βαθμό την ομάδα του. Όπως πλήγωσε σε μεγάλο βαθμό και η γκρίνια του Green προς τους διαιτητές, σε κάθε επαφή που δεν έπαιρνε φάουλ, κάτι το οποίο του “χάρισε” και μια τεχνική ποινή. Μπορεί ο ίδιος να βρέθηκε ένα rebound μακρυά από το να σημειώσει triple double, αλλά ήταν εμφανές πως δεν ήταν ο Green των προηγούμενων παιχνιδιών ή σειρών.

Και όλα αυτά, όταν οι Dubs κατάφεραν να ισορροπήσουν το παιχνίδι στην τελευταία περίοδο, αλλά όλα έμοιαζαν μάταια. Οι Raptors φαίνονταν σαν να έκαναν συντήρηση δυνάμεων, με την επίθεσή του να δουλεύει σε εξαιρετικό βαθμό:

Κι εδώ αξίζει αν σημειώσουμε πως, πλην του Andrew Bogut, ουδείς εκ των υπολοίπων παικτών του Golden State δεν κατάφερε να έχει θετικό πρόσημο στο plus/minus, με τον Shaun Livingston να είναι ο χειρότερος με -14 και να το ακολουθεί ο Green με -13. Από την άλλη οι Raptors, πέραν του Patrick McCaw που αγωνίστηκε για δύο λεπτά, δεν είχαν κανέναν άλλον παίκτη που να “έγραψε” αρνητικό πρόσημο στην ίδια κατηγορία, με τους Ibaka, VanVleet, Green και Leonard να σημειώνουν +11, +12, +13 και +13, αντίστοιχα. Και μπορεί η απουσία του Durant να είναι ηχηρή, αλλά αυτό δεν αφορά σε κανένα βαθμό τους Raptors, η άμυνα των οποίων έχει παρουσιαστεί ως ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους αντιπάλους του. Σύμφωνα με τον John Schuhmann, οι Warriors σημειώνουν 107,2 πόντους ανά 100 κατοχές στους Τελικούς, νούμερο που του φέρνει στους -7,6 πόντους σε σχέση με την regular season. Συγκεκριμένα, αυτό αποτελεί και μια εξαιρετική αμυντική επίδοση των Raptors, οι οποίοι έχουν κρατήσει τους αντιπάλους τους στα Playoffs τουλάχιστον επτά πόντους (ανά 100 κατοχές πάντα) κάτω σε σχέση με την επίδοσή του στην κανονική διάρκεια της σεζόν.

Αυτή την στιγμή οι Warriors παρουσιάζουν την δεύτερη χειρότερη επίθεσή τους, όσον αφορά την αποτελεσματικότητά, από τους τελικούς 2016, όταν και είχαν απέναντί τους της Oklahoma (106,9). Τότε κατάφεραν να γυρίσουν την σειρά από το 3-1 και να πάρουν το εισιτήριο για τους τελικούς. Για να καταφέρουν κάτι τέτοιο τώρα, χρειάζεται να διορθώσουν πολλά πράγματα τόσο σε άμυνα, όσο και σε επίθεση. Και να ελπίζουν πως για το πέμπτο παιχνίδι ο Durant θα είναι διαθέσιμος.

ΥΓ: Αυτό:

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.