Farewell to Arms 2019: #5 Philadelphia 76ers

Posted on Jun 15 2019 - 9:17am by Kosmas Kapsalis

Η σεζόν που αφήνουν πίσω τους οι Sixers πιστοποίησε πως το “Process” αποτελεί ανεπιστρεπτί παρελθόν, διεκδικώντας πια με αξιώσεις μία θέση στην ελίτ του ΝΒΑ. Αλλά η υπέρβαση δεν ήρθε ούτε φέτος στην postseason. Το καλοκαίρι αναμένεται με αρκετό ενδιαφέρον και οι αποφάσεις του GM Elton Brand θα είναι αρκετές και κρίσιμες. 

Η σεζόν που τέλειωσε

Αφήνει σίγουρα μια γλυκόπικρη γεύση. Οι 76ers έκαναν μια καλή, αλλά κάπως άχρωμη regular season, ξεπερνώντας, ωστόσο, και πάλι τις 50 νίκες, φτάνοντας όμως σε μία λιγότερη σε σχέση με πέρσι. Ακόμα κι έτσι, καπάρωσαν σχετικά εύκολα την τρίτη θέση της Ανατολής. Στα Playoffs η σειρά με τους εξαιρετικούς φέτος Brooklyn Nets ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα από ότι δείχνει το τελικό 4-1 και μετά ήρθαν οι πολυαναμενόμενοι ημιτελικοί της Ανατολής. Εκεί είδαμε έναν εξαιρετικό Kawhi Leonard να παίρνει το Toronto από το χέρι και μετά από εφτά παιχνίδια να γράφει με ένα φοβερό buzzer beater, στον επίλογο της σεζόν των 76ers. Έτσι, η παρέα του Embiid, του Butler, του Simmons και των υπολοίπων πήγε για διακοπές, μένοντας με την παρηγοριά (;) ότι αποκλείστηκαν από τους τελικά Πρωταθλητές και βλέποντας και τις επόμενες σειρές, γνωρίζοντας πλέον ότι οι Sixers ήταν η ομάδα που ζόρισε όσο κανείς στα φετινά Playoffs τους Raptors. To χάπι βέβαια δεν χρυσώνει τόσο εύκολα.

Τι την σημάδεψε;

Αν μη τι άλλο, η θέλησή τους να πρωταγωνιστήσουν. Οι Sixers ήταν μια από τις πιο δραστήριες ομάδες σε όλες τις φάσεις των ανταλλαγών μέσα στη σεζόν, με τις κινήσεις να γίνονται αρχικά με γνώμονα την βραχυπρόθεσμη επιτυχία, βάζοντας στο πίσω μέρος των σκέψεων τις καλοκαιρινές οικονομικές υποχρεώσεις. Έτσι, ήρθε στις αρχές της σεζόν ο Jimmy Butler, ένας ιδιόρρυθμος χαρακτήρας και ταυτόχρονα παιχταράς που στα μεγάλα παιχνίδια κάνει το step-up όπως κι έγινε στα φετινά Playoffs. Λίγο πριν το deadline, οι Sixers απέκτησαν έναν από τους καλύτερους παίκτες της φετινής χρονιάς, τον Tobias Harris, πληρώνοντας μάλλον λίγο παραπάνω από ό,τι θα έπρεπε για αυτόν, ενώ την τελευταία μέρα των ανταλλαγών έκοψαν κι επίσημα δεσμούς με τον Markelle Fultz και το σίριαλ που ταλαιπώρησε τον οργανισμό τα τελευταία δυο χρόνια, στέλνοντάς τον στο Orlando για τον Jonathon Simmons και δυο μελλοντικά picks.

Το αν οι κινήσεις αυτές βγήκαν σε καλό, η απάντηση όπως είπαμε και πιο πάνω είναι μάλλον “έτσι κι έτσι” και μάλλον του χρόνου θα βγει ασφαλέστερο συμπέρασμα. Οι Sixers έφτασαν φέτος στο ίδιο σημείο με πέρσι, αποκλειόμενοι στους ανατολικούς ημιτελικούς. Από την άλλη, αυτοί που τους απέκλεισαν ήταν οι Πρωταθλητές, στο έβδομο παιχνίδι, με το πρώτο buzzer beater που κλείνει σειρά στην ιστορία του ΝΒΑ, ένα σουτ τόσο μεγάλο, όσο και τυχερό που άμεσα απέκτησε θέση στη λίστα με τις πιο εικονικές φάσεις των Playoffs. Αν λοιπόν πρέπει να χαρακτηρίσουμε την σεζόν των Sixers με δυο εικόνες τώρα που πια ανήκει στο παρελθόν, οι εικόνες αυτές είναι αναμφίβολα το σουτ του Kawhi και το κλάμα του Embiid. (Τις γελοιότητες του Colangelo ας κάνουμε ότι ήδη τις ξεχάσαμε).

Τι περιμένουμε να κάνουν το καλοκαίρι;

Αρχικά να πούμε πως ο προπονητής Brett Brown θα παραμείνει και για του χρόνου στη θέση του, παρά τις αρχικές φωνές για αλλαγή του. Έτσι, μένει να δούμε πόσους και ποιους free agent παίχτες τους μπορούν να κρατήσουν. Μονάχα οι Embiid, Ben & Jonathon Simmons, Bolden, Zhaire Smith έχουν συμβόλαιο για του χρόνου, με τους υπόλοιπους 10 παίκτες που τελείωσαν τη χρονιά να είναι UFAs1)Butler και Ennis έχουν player options στα συμβόλαιά τους. Οι Sixers καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν δήλωναν ότι οι Butler – Harris αποκτήθηκαν, όχι απλά για να βοηθήσουν την ομάδα φέτος, αλλά η διάθεση είναι οι Big-4 να παραμείνουν “άσπαστοι” το καλοκαίρι. To αν αυτό ισχύσει και για τους δύο βέβαια μένει να φανεί. Μπορεί να παραμείνει ο ένας, μπορεί και οι δυο, αλλά μπορεί και κανένας. Και οι Sixers έδωσαν σχεδόν όλα τα assets τους για να τους αποκτήσουν, πράγμα που κάνει το τελευταίο σενάριο πολύ δυσάρεστο.

Από την ανανέωση η μη των δυο αυτών παικτών, θα εξαρτηθούν και οι υπόλοιπες κινήσεις των Sixers. Τόσο στην ελεύθερη αγορά και το κυνήγι των -για όλα τα γούστα- free agents που θα κινηθούν φέτος, όσο και στην ανανέωση παικτών του ρόστερ τους που μένουν ελεύθεροι, με πρώτους και καλύτερους τους Redick και McConnell, βασικών γραναζιών της ομάδας.

Όπως είναι δε αυτονόητο, από το αν και ποιους θα ανανεώσουν θα εξαρτηθεί και το οικονομικό περιθώριο που θα έχουν για τις επόμενες κινήσεις. Οι Sixers μπορεί να έχουν το cap space να χωρέσουν τον Durant ή τον Irving, ή μπορεί να ανανεώσουν τους αστέρες τους, να πάρει κι ο Simmons το πρώτο του μεγάλο συμβόλαιο και να έχουν $130 εκατ. δεσμευμένα τη σεζόν 2020-21 σε αυτούς τους τέσσερις μονάχα.

Θα τα καταφέρουν;

Οι Sixers για πρώτη φορά μετά το 2012 δεν έχουν lottery pick. Έχουν κάμποσες επιλογές στον δεύτερο γύρο, απόρροια των trades που κάνανε, ενώ η επιλογή τους είναι στο #24, σημείο που πάντα το scouting και η τύχη πρέπει να βάλουν και τα δυο χέρια τους ώστε να βγει σωστή η επιλογή.

Όπως δε είδαμε και πιο πάνω, ο σχεδιασμός θα βασιστεί στην ανανέωση ή μη των Butler και Harris. Oι Sixers, όπως και να έχει, είναι πλέον στις καλύτερες ομάδες της Ανατολής, ο Embiid ένας All NBA παίκτης και με αυτόν και τον Simmons ο ελάχιστος στόχος της παρουσίας των Playoffs δείχνει κλειδωμένος. Από εκεί και πέρα βέβαια, στόχος πλέον είναι τουλάχιστον μια πρώτη παρουσία στους τελικούς της Ανατολής. Και για αυτό πρέπει να πάνε πολλά πράγματα πολύ καλά, με περιορισμένους πια πόρους.

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

References
1 Butler και Ennis έχουν player options στα συμβόλαιά τους