Fantastic Beasts and Where to Find Them: Part IV Chapter 4

Posted on Nov 18 2019 - 9:36pm by The Ball Hog

Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

Στα decks για σήμερα, ο Johnny Koutsourakis.

The Davises

Μπορεί ο Rudy Gobert να άργησε κάπως να πάρει μπρος, αλλά αυτή την εβδομάδα του έδωσε και κατάλαβε. Ο center των Jazz έδινε 22 πόντους, 15 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 3 τάπες κάθε βράδυ, με το ποσοστό του στα σουτ να είναι 84,8%. Ναι, σωστά διαβάσατε, δεν είναι τυπογραφικό λάθος. Το μόνο θετικό για τους αντιπάλους του, το γεγονός πως έπαιξε μόνο 3 παιχνίδια.

Ο Paul George επανήλθε επιτέλους μετά τον τραυματισμό του. Έπαιξε μόλις σε 2 από τους 4 αγώνες των Clippers κι αυτοί ήταν με minutes restriction. Γιατί συνέβη αυτό; Μάλλον για να σωθούν οι αντίπαλοί του, γιατί ο George σε αυτά τα 22 λεπτά που αγωνίστηκε είχε κατά μέσο όρο 35 πόντους, 6.5 ριμπάουντ, 3.5 ασίστ και 1 κλέψιμο. Μην ξεχάσω να αναφέρω ότι σούταρε με 58.8% στα εντός πεδιάς, 56.3% στα τρίποντα και είχε 21/21 βολές. Παιδιά, αν γίνει πλήρως καλά, τρέξτε να σωθείτε.

Ο Bradley Beal δεν είχε ξεκινήσει τόσο καλά τη χρονιά, όντας πολύ άστοχος. Στα τελευταία 3 παιχνίδια όμως καταλάβαμε γιατί ντραφταρίστηκε τόσο ψηλά σε όλες τις λίγκες. Έδωσε, λοιπόν, ένα όμορφο 40/5/8 κατά μέσο όρο, σουτάροντας με 58,7% στα εντός πεδιάς και με ποσοστό μεγαλύτερο του 85% στις βολές.

Μπορεί στο πραγματικό μπάσκετ να μην τα πηγαίνει και τόσο καλά, για το fantasy ωστόσο αποτελεί μια εξαιρετική μονάδα. Ο λόγος για τον Zach LaVine, οποίος έδινε σχεδόν 29 πόντους κάθε βράδυ, μαζί με 4 ασίστ. Χάρισε όμως και 10 τριποντάκια, ενώ όσοι τον είχαν λογικά θα εξασφάλισαν και το ποσοστό των βολών, αφού σούταρε 20/22 (90,9%). Πάντα τέτοια.

Bonus: Ο μέσος όρος του James Harden αυτή την εβδομάδα ήταν περίπου 45/6/7, με 2 κλεψίματα, 6 τρίποντα και πολύ καλά ποσοστά. Χωρίς περαιτέρω σχόλια. Ίσως απλά πρέπει να εξεταστεί η μετονομασία της στήλης από “Davises” σε “Hardens”.

Σφηνάκια

Τα 8 τρίποντα του Κemba Walker κόντρα στο Dallas

Τα 9 επιθετικά ριμπάουντ του Wendell Carter Jr απέναντι στο Brooklyn

Τα 5 κλεψίματα του Millsap σε 20 λεπτά κόντρα στο Memphis

Τα 8/8 σουτ του Brandon Clarke με αντίπαλο τους Nuggets

Τα 9 τρίποντα του Devonte’ Graham κόντρα στους Knicks

The Bennetts

Η περυσινή αναμενόμενη breakout season του Dejounte Murray πήρε παράταση για φέτος, μετά τον τραυματισμό του. Φέτος ξεκίνησε εξαιρετικά, αλλά τελευταία προβληματίζει ελαφρώς. Έχει περιορισμό λεπτών, ενώ ξεκουράζεται ανά διαστήματα. Ακόμη κι έτσι όμως, οι 8 πόντοι, τα 5 ριμπάουντ και οι λιγότερες από 4 ασίστ που είχε κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα δεν είναι νούμερα που ανταποκρίνονται στο ταλέντο του. Ευτυχώς τα ποσοστά είναι σταθερά καλά, οπότε ίσως ήταν απλά στιγμιαίο ντεφορμάρισμα.

Ο Darius Garland ήταν η κρυφή ελπίδα του φετινού draft για πολλούς. Μέχρι στιγμής είχε την ασυλία που έχουν όλοι οι rookies για αυτή τη στήλη, αλλά όχι πια. Είναι παίχτης NBA και αν δεν παίξει καλά, θα μπει και αυτός στους Bennets. Έχουμε και λέμε λοιπόν: 3 ματσάκια, μόλις 28 πόντοι, 33% ευστοχία, μόνο 2 κερδισμένες βολές και 6 ασίστ συνολικά. Ευτυχώς έκανε 6 κλεψίματα και μόνο 4 λάθη. Παρ’ όλα αυτά, δεν χάνουμε την πίστη μας στο ταλέντο του. Ακόμη τουλάχιστον.

Η προηγούμενη εβδομάδα θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα για τον Miles Bridges. Ο forward των Hornets, ο οποίος φέτος έχει ξεκινήσει αρκετά ενθαρρυντικά, κατάφερε να δώσει μόνο 21 πόντους συνολικά, μαζί με 10 ριμπάουντ και 9 ασίστ. Προφανώς σούταρε με χαμηλά ποσοστά που κυμαίνονταν περίπου στο 33%, τόσο από το τρίποντο, όσο και στα εντός πεδιάς συνολικά. Ας μην είμαστε αυστηροί όμως – όλοι έχουμε μία άσχημη εβδομάδα στη δουλειά.

Όλοι έχουν δικαίωμα στις κακές εβδομάδες, ακόμη κι αν λέγονται Damian Lillard. Οκ, προφανώς οι δικές του κακές εβδομάδες δεν είναι αποκαρδιωτικές, όμως και πάλι προβληματίζουν και στερούν ρεκόρ, όπως αυτό των συνεχόμενων 230 αγώνων με διψήφιο αριθμό πόντων. Μπορεί, λοιπόν, να χάρισε 58 ποντάκια στους ιδιοκτήτες του, το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο, είναι ότι τους δίκασε στα ποσοστά. Το πολύ φτωχό 29,3% είναι σίγουρα ένα ποσοστό που δεν μας έχει συνηθίσει, όπως και τα μόλις 5 τρίποντα που ευστόχησε σε σύνολο 21 προσπαθειών (23,8%). Τουλάχιστον με τις 29/30 βολές λογικά έδωσε και μια κατηγορία.

Σφηνάκια

Tο 1/18 σουτ του Jayson Tatum απέναντι στο Dallas

Τα 1/11 σουτ του Kristaps Porzingis κόντρα στους Celtics

Τα 2/11 σουτ, μαζί με 9 λάθη του Kawhi Leonard με αντίπαλο τους Raptors

Τα 6/24 σουτ του Pascal Siakam απέναντι στους Mavericks

Τα 4/16 σουτ του Trae Young κόντρα στο στους Clippers

Τα 0/11 τρίποντα του Tobias Harris απέναντι στο Cleveland

Τα 6 λάθη του Lauri Markkanen εναντίον των Knicks

Οι 2/7 βολές του LeBron James κόντρα στο Phoenix

One night stands

Ο Coby White έκανε όργια απέναντι στους Knicks πετυχαίνοντας 27 πόντους. Αυτό δεν είναι είδηση φυσικά, γιατί τουλάχιστον οι μισοί παίκτες της λίγκας μπορούν να έχουν τέτοια επίδοση απέναντι στους Knicks. Η είδηση είναι ότι πέτυχε αυτή την επίδοση με 7 τρίποντα και μάλιστα στην ίδια περίοδο(!), κάνοντας ρεκόρ για το franchise των Bulls.

Επιτέλους ένα πραγματικά μεγάλο παιχνίδι για τον Derrick Favors. Κόντρα στους Clippers ο center των Πελεκάνων είναι 20 πόντους με 9/13 σουτ, αλλά και 20 ριμπάουντ, με τα 9 εκ των οποίων να είναι επιθετικά, ενώ είχε +13 στο +/-, το μεγαλύτερο από οποιονδήποτε άλλο παίκτη στην αναμέτρηση.

Λίγες εβδομάδες πριν ο Δημήτρης Μαντζούκας είχε ενημερώσει να δώσετε ό,τι σας ζητήσουν για να αποκτήσετε τον Nickeil Alexander-Walker. Όσοι τον ακούσατε θα πρέπει να αισθανθήκατε δικαιωμένοι μετά τους 27 πόντους με 6 τρίποντα, τα 4 ριμπάουντ και τις 3 ασίστ που είχε το βράδυ του Σαββάτου κόντρα στους Heat.

Μεγάλη εμφάνιση από τον Langston Galloway απέναντι στους Hornets. Παρά το γεγονός πως ήρθε από τον πάγκο, δεν είχε πρόβλημα να πυροβολεί όλο το βράδυ και να σταματήσει στους 32 πόντους με 11/16 σουτ και 7 τρίποντα. Ένα από τα πιο hot ονόματα των τελευταίων ημερών λόγω φόρμας.

Ο Eric Paschall έχει αρπάξει από τα μαλλιά όσες φορές του έχουν δοθεί. Κόντρα στους Pelicans ξεκίνησε βασικός και δεν παρέλειψε να φορτώσει το καλάθι τους με 30 πόντους (10/17 σουτ, 8/10 βολές) και να κατεβάσει 7 ριμπάουντ. Με τις ελλείψεις των Warriors και τα θεματάκια στους ψηλούς αξίζει να βρίσκεται σε όλα τα ρόστερ.

Να πανικοβληθώ;!;!;

Υπήρξαν εποχές στο σχετικά πρόσφατο χρονικό διάστημα που ο Draymond Green ήταν ένας από τους πιο περιζήτητους παίχτες. Στην προ-Durant εποχή μάλιστα, ήταν εύκολα στο Top25. Αυτές τις εποχές θυμήθηκαν πολλοί την φετινή χρονιά, σκεπτόμενοι παράλληλα την απουσία Durant και Klay Thompson και σκέφτηκαν ότι ήρθε η στιγμή για να θυμηθούμε τον παλιό, καλό εαυτό του. Τα πράγματα έγιναν ακόμη «καλύτερα» για όσους τον επέλεξαν, καθώς με τον τραυματισμό του Steph Curry «άνοιξε» ακόμη περισσότερο usage στην ομάδα. Πολύ γρήγορα ωστόσο, τα όνειρα με τον Draymond να φοράει τη μπέρτα του Superman διαλύθηκαν από ένα μεγαλοπρεπέστατο «Ζονγκ».

Κοιτάζοντας τα νούμερά του μπορούμε να δούμε ότι δεν είναι απαραίτητα προβληματικά με αντικειμενικά κριτήρια. Έχεις δηλαδή έναν ψηλό που παίρνει τα ριμπάουντ, δίνει τις ασίστ του και συνεισφέρει σημαντικά στα stocks. Έχει μάλιστα και αρκετά χαμηλά λάθη. Μια πιο προσεκτική ανάγνωση όμως, δίνει τις απαντήσεις. Τα λεπτά συμμετοχής του είναι μειωμένα, το ποσοστά του ακόμη πιο χαμηλά απ’ ότι συνήθως, παίρνει λιγότερα σουτ από τις πρώτες χρονιές με Durant, δίνει λιγότερες ασίστ, λιγότερα κλεψίματα και κυρίως κοψίματα. Γενικότερα δηλαδή, τα μαύρα μας τα χάλια.

Η συνολική του εικόνα δεν βγάζει υγεία γενικότερα. Είναι σαν να μην υπάρχει διάθεση. Θα περίμενε κανείς να είναι ο απόλυτος ηγέτης φέτος, τη χρονιά με τις τόσες απουσίες. Αυτός όμως έχει τη μπάλα στα χέρια του συνολικά για λίγο, γι’ αυτό άλλωστε και δεν κάνει πολλά λάθη. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τις ανά καιρούς δηλώσεις του, αυτές για τους «παίχτες της regular season» και τους «παίχτες των play offs», στους οποίους και κατηγοριοποιεί τον εαυτό του, τότε καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Εφόσον δεν τον επιλέξατε σε υψηλούς γύρους ή δεν έχετε δώσει τα υπάρχοντά σας για την απόκτησή του, τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα. Παίρνετε λίγα πράγματα μεν, χωρίς ρίσκο δε. Επειδή όμως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες του μάλλον δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, panic button και μάλιστα γρήγορα. Ακόμη είναι αρκετά νωρίς στη χρονιά και προλαβαίνετε να πείσετε κάποιον ότι θα βρει ρυθμό και θα προσφέρει ποικιλοτρόπως. Εκτός αν πιστεύετε ότι μπορεί να συνέλθει, οπότε προχωράτε με δικό σας ρίσκο.

Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία

Οι τραυματισμοί είναι προφανώς δυσάρεστοι για τους παίκτες και τις ομάδες, όμως δίνουν τον χώρο και την ευκαιρία σε νέα ταλέντα να λάμψουν. Οκ, ο Bogdan Bogdanovic δεν είναι ακριβώς νέο ταλέντο, αλλά είναι φανερό ότι με τους Fox και Hield στα guard δεν έχει τον χώρο που χρειάζεται. Η τραυματισμός του πρώτου όμως του έχει δώσει τον «άτυπο» ρόλο του pg στην ομάδα, παρόλο που έρχεται από τον πάγκο. Τις περισσότερες φορές προσφέρει σταθερά στις κατηγορίες των πόντων και συνήθως με σχετικά τίμια ποσοστά, ο τομέας όμως στον οποίο έχει ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του, είναι αυτός της δημιουργίας. Καθόλου τυχαίες, λοιπόν, οι 25 ασίστ των τελευταίων 3 παιχνιδιών. Η αξία του θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για τον επόμενο μήνα και μπορείτε να τον πουλήσετε σε τιμή σαφώς υψηλότερη της συνηθισμένης του αξίας.

Thinking Ahead

Πολλά απίθανα πράγματα συμβαίνουν στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ συνεχώς. Ένα από αυτά είναι η νεκρανάσταση από το πουθενά ενός παίκτη παίχτη που μπήκε στο πρωτάθλημα με περγαμηνές, αλλά ποτέ δεν δικαίωσε τις προσδοκίες: του Malik Monk. O Monk φέτος χωρίς να τον περιμένει κανείς κάνει μία συμπαθέστατη και αθόρυβη χρονιά μέχρι τώρα, ανεβάζοντας κατακόρυφα απόδοση στα τελευταία παιχνίδια. Σε αυτό σίγουρα βοηθάει και το φτωχό σε ταλέντο ρόστερ της ομάδας του, όπως και οι τραυματισμοί. Χάρη σε αυτούς, αλλά και την κάκιστη απόδοση του παίκτη που λογιζόταν ως βασικό shooting guard για φέτος, του Dwayne Bacon, βρήκε χώρο και πήρε λεπτά συμμετοχής που χρειαζόταν.

Το ιδιαίτερα θετικό σημείο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν προσφέρει στατιστικά μόνο στις κατηγορίες που αναμέναμε (δηλαδή στο σκοράρισμα και τα τρίποντα), αλλά παρουσιάζει σχετικά all around εμφανίσεις: κάμποσα ριμπάουντ και ασίστ για τα δεδομένα του. Εντάξει, για τον Monk μιλάμε, δεν περιμένουμε να κλέβει πορτοφόλια ή να πετάγεται και να κόβει από το πουθενά. Ακόμη όμως και απλά πράγματα δεν ήταν δεδομένα για τον συγκεκριμένο παίκτη.

Με τον Bacon να έχει καταφέρει να βγει σχεδόν εκτός rotation και την ομάδα να μην έχει δείξει ιδιαίτερη διάθεση να χρησιμοποιήσει τον Batum – ακόμη και όταν ήταν υγιής – , είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Monk να κάνει μια καλή χρονιά, αλλάζοντας το status του ως παίκτη. Ήδη φαίνεται πως οι Graham και Rozier έχουν καπαρώσει τις δύο βασικές θέσεις των guard και υπάρχει η ανάγκη ενός «ηγέτη» στην δεύτερη πεντάδα. Η ευκαιρία που ανοίχτηκε ξαφνικά είναι μεγάλη και είναι στο χέρι του να συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις. Η συνολική ανωριμότητα που έχει επιδείξει ως παίκτης σε αρκετές περιπτώσεις δεν επιτρέπει σε κάποιον να ποντάρει πάνω του. Το νεαρό της ηλικίας του και τα περιστασιακά θετικά δείγματα που έχει δείξει είναι δύο καλοί λόγοι για να τον έχουμε υπ΄όψιν κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Η γωνιά του Embiid

Χωρίς τον Khris Middleton θα αγωνιστούν οι Bucks τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα. Ο πιο πολύτιμος συμπαίκτης του Giannis έχει πρόβλημα στον αριστερό μηρό και τα πράγματα δεν ακούγονται καλά. Στο καλό σενάριο, θα επιστρέψει στα παρκέ γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου.

Από ένα διάστρεμμα τρίτου βαθμού ταλαιπωρείται από τις αρχές της εβδομάδας ο De’Aaron Fox. O pg των Kings περπατάει με πατερίτσες και θα επανεξεταστεί σε περίπου έναν μήνα. Σε ανάλογες περιπτώσεις χρειάζεται συνήθως λίγο μεγαλύτερο διάστημα επαναφοράς, με τις φήμες να μιλάνε για απουσία τουλάχιστον 1μησι μήνα.

Άλλος ένας παίκτης που τραυματίστηκε ενώ βρισκόταν σε φουλ φόρμα είναι ο D’Angelo Russell. Ο combo guard των Warriors θα βοηθήσει την ομάδα του να πάρει ένα καλύτερο draft pick, καθώς το επόμενο διάστημα θα αναρρώνει από τον τραυματισμό του στον αντίχειρα. Θα επαναξιολογηθεί σε δύο εβδομάδες και οι φίλοι της ομάδας ελπίζουν να μην αυξηθεί το διάστημα της απουσίας του.

Δεν πρόλαβε να κάνει μερικά καλά παιχνίδια ο Caris LeVert κι αμέσως τραυματίστηκε. Ένα πρόβλημα στον δεξιό αντίχειρα θα τον κρατήσει εκτός παιχνιδιών για διάστημα που υπολογίζεται μεταξύ 4 και 6 εβδομάδων. Φήμες που αναφέρουν πως ο τραυματισμός προήλθε εξαιτίας ενός άδικου trade σε γνωστή ελληνική fantasy λίγκα και τις κατάρες που το ακολούθησαν, ελέγχονται ως αναληθείς.

Πρόβλημα με τον αστράγαλο και για τον Jonathan Isaac. Μέχρι στιγμής έχει χάσει τα δύο τελευταία παιχνίδια, ενώ μέχρι στιγμής δεν συμμετέχει σε προπόνηση με επαφή. Είναι αμφίβολος για το επόμενο παιχνίδι της ομάδας του (Τετάρτη) και δεν είναι η πιο ασφαλής επιλογή για τα ρόστερ αυτής της εβδομάδας.

Πρόβλημα και για τον Kevin Huerter. Ο δευτεροετής guard των Hawks αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον ώμο του και θα επανεξεταστεί και πάλι σε δύο εβδομάδες. Οι γιατροί της ομάδας ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι με την περίπτωσή του, επομένως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αρκετά μεγαλύτερης απουσίας.

Σε αρθροσκόπηση στο δεξί γόνατο υποβλήθηκε στις αρχές της εβδομάδας ο Eric Gordon. Ο πολυταλαιπωρημένος guard των Rockets θα μείνει εκτός παρκέ σίγουρα για 6 εβδομάδες και βλέπουμε. Με δεδομένο πάντως το ιατρικό ιστορικό του, μην απορήσετε αν επανέλθει πολύ προσεκτικά και με περιορισμούς.

Ο Lonzo Ball έχει ήδη χάσει 4 παιχνίδια με πρόβλημα στον δεξιό προσαγωγό και θα απουσιάσει και από το παιχνίδι της Δευτέρας. Οι Pelicans δεν έχουν ενημερώσει για μακροχρόνιο τραυματισμό, αλλά η συμμετοχή του για αυτή την εβδομάδα αποτελεί ρίσκο.

Ο Derrick Favors αποχώρησε από το παιχνίδι του Σαββάτου κόντρα στους Warriors με σπασμούς στην μέση του. Το πρόβλημα αυτό δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί ούτε την Κυριακή, ενώ γενικά είναι αμφίβολος και για τα επόμενα παιχνίδια. Δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα, αλλά δεν αποκλείεται μεγαλύτερη απουσία.

*Οι περισσότερες ομάδες έχουν τα γνωστά τρία ή τέσσερα παιχνίδια αυτή την εβδομάδα. Εξαίρεση αποτελούν οι Pacers, οι Grizzlies και οι Magic που έχουν 2 αγώνες και οι Suns που θα αγωνιστούν 5 φορές.