Fantastic Beasts and Where to Find Them: Part IV Chapter 5

Posted on Nov 25 2019 - 9:51pm by The Ball Hog

Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

Στα decks για σήμερα, ο Johnny Koutsourakis.

The Davises

Πολύ γεμάτη εβδομάδα από τον Clint Capela. Ο Ελβετός σέντερ των Rockets μάζεψε 20 ριμπάουντ στις 3 από τις 4 αναμετρήσεις (στην 4η έμεινε μόλις στα… 19), με αποτέλεσμα να έχει 20,5 ριμπάουντ μέσο όρο εβδομάδας! Λογικά κέρδισε μόνος του την κατηγορία των επιθετικών ριμπάουντ (24), ενώ είχε 18 πόντους μέσο όρο με πολύ καλό ποσοστό στα εντός πεδιάς (61.1%). Έδωσε και 4 κλεψίματα, ενώ μοίρασε 6 τάπες συνολικά. Εξαιρετικός.

Πολύ καλές εμφανίσεις και για τον DeMar DeRozan. Ο shooting guard των Spurs έγραψε εντυπωσιακά νούμερα με σχεδόν 30 πόντους, 9 ριμπάουντ και 4 ασίστ κατά μέσο όρο. Μάλιστα σούταρε λίγο καλύτερα από τον Capela που εκθειάσαμε παραπάνω, δηλαδή με 61.4% εντός πεδιάς, ενώ ήταν τρομερά αποτελεσματικός από τη γραμμή των βολών, καθώς είχε 31/35 (88.6%). Φυσικά ο τρόπος που παίζει και όλα αυτά τα νούμερα δεν μεταφράστηκαν σε κανένα τρομερό σερί νικών για το San Antonio αλλά, who cares? Εδώ μιλάμε για fantasy.

Ξανάνιωσε την εβδομάδα που μας πέρασε ο JJ Redick, ο οποίος βρήκε χρόνο συμμετοχής και τον εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Ο σχετικά μέτριος χθεσινός αγώνας του δεν τον εμπόδισε να έχει μέσους όρους της τάξης των 19 πόντων, 5 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ, με εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας: 52% για τα δίποντα, 86% για τις βολές και 48% για τα τρίποντα, χαρίζοντας 15 από αυτά στους ιδιοκτήτες του. Ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πως υπέπεσε μόλις σε 3 λάθη (σε 4 αγώνες), κάτι που δεν μας έχει συνηθίσει φέτος.

Συνήθως σε αυτή τη στήλη δεν υπάρχουν πολλοί rookies. Αυτή την εβδομάδα όμως ο De’Andre Hunter ήταν τόσο καλός, που μπορεί να παίξει με τα μεγάλα παιδιά. Ο Hunter εκμεταλλεύτηκε τη λειψανδρία στην Atlanta που έχουν αναγκάσει ακόμη και τον Jabari Parker να επιστρέψει στο άθλημα γράφοντας σοβαρά νούμερα και μας έβγαλε τα μάτια. 71 πόντοι σε τρία παιχνίδια, 14 ριμπάουντ και 10 ασίστ, ενώ σούταρε με τα εξαιρετικά 54,3%/91.7%/55.6% σε δίποντα/βολές/τρίποντα. Ήταν μάλιστα η πρώτη εβδομάδα που έδειξε πως μπορεί να απειλήσει συστηματικά από το τρίποντο. Λέτε οι Hawks να βρήκαν τελικά το κομμάτι που έψαχναν στα sf;

Σφηνάκια

Οι 5 τάπες του Brook Lopez απέναντι στους Bulls

Τα 10 επιθετικά ριμπάουντ του Capela με αντίπαλο τους Mavericks

Τα 9 τρίποντα του Duncan Robinson κόντρα στο Cleveland

Οι 11/11 βολές του Anthony Davis απέναντι στους Thunder

Τα 9/10 σουτ του Steven Adams απέναντι στους Lakers

Τα 6 κλεψίματα του Jamal Murray στο ματς με το Houston

The Bennetts

Λίγα πράγματα από τον Luke Kennard την εβδομάδα που μας πέρασε. Ενώ φέτος μας είχε συνηθίσει σε καλές παρουσίες, στα προηγούμενα 3 παιχνίδια σκόραρε μετά βίας 29 πόντους. Πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όμως αφού έσπασε τα καλάθια; Μόλις 29.7% για τα συνολικά σουτ εντός πεδιάς, ενώ σούταρε μόλις με 17,6% από το τρίποντο. Θετικό το γεγονός πως βοήθησε λίγο στις ασίστ, έχοντας λίγες περισσότερες από 5 κατά μέσο όρο.

Ο Buddy Hield δεν ξεκίνησε καλά τη χρονιά. Ο τραυματισμός του De’Aaron Fox δημιούργησε προσδοκίες στους ιδιοκτήτες του ότι οι επιπλέον αρμοδιότητες θα λειτουργήσουν ευεργετικά στην απόδοσή του. Φευ! Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν απογοητευτική για τον ίδιο καθώς δεν έκανε ούτε μία εμφάνιση αντάξια των δυνατοτήτων του, σε μία ομάδα που είναι ελλιπέστατη περιφερειακά. Πέτυχε 46 πόντους σε 3 αναμετρήσεις, αλλά με 30% στα εντός πεδιάς και λιγότερο από 23% στα τρίποντα, κανείς δεν είναι ευχαριστημένος. Μόνη παρηγοριά οι 15/16 βολές και το γεγονός «περιορίστηκε» σε 7 λάθη και δεν έκανε μεγαλύτερη ζημιά σε αυτό τον τομέα.

Η ραψωδία των shooting guards στους Bennets συνεχίζεται με έναν ακόμη παίκτη που δεν έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί τους τραυματισμού και τις ευκαιρίες. Κυρίες και κύριοι, υποδεχτείτε τον Joe Harris. Μόλις 12,5 πόντοι κατά μέσον όρο με μόλις 40% στα εντός πεδιάς δεν είναι σοβαρός απολογισμός, για έναν εξαιρετικό παίκτη που αγωνίζεται περισσότερα από 30 λεπτά. Ικανοποιητική εμφάνιση στο τρίποντο με 11/26, αλλά μέχρι εκεί. Ποτέ δεν ήταν καλός στα περιφερειακά στατιστικά αλλά ρε Joe, για όνομα του Θεού sg είσαι. Είναι δυνατόν 5 ασίστ σε 4 αγώνες;

Απευθείας επάνω στο rookie wall έπεσε αυτή την εβδομάδα ο PJ Washington. Ο rookie της Charlotte αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με τα φάουλ του, που περιόρισαν το χρόνο συμμετοχής του. Ακόμη όμως και στον λίγο χρόνο που έπαιξε δεν έδειξε τα στοιχεία που μας είχε συνηθίσει. 5 πόντοι, 3.5 ριμπάουντ και 2 ασίστ δεν είναι ικανοποιητικός απολογισμός, ακόμη και για μόλις 20 λεπτά παρουσίας κατά μέσο όρο. Ευτυχώς προσπάθησε στην άμυνα και βοήθησε λίγο με τα stocks του, αλλά μέχρι εκεί.

Σφηνάκια

Τα 7 λάθη του Paul George με αντίπαλο την Oklahoma

Το 1/9 σουτ του Lauri Markkanen απέναντι στη Charlotte

Τα 8 λάθη του Γιάννη Αντετοκούνμπο κόντρα στους Bulls

H “a la Tony Snell” παρουσία του Wesley Matthews με τους Bulls, όπου είχε 0 σουτ και 2 λάθη σε 17 λεπτά αγώνα (είχε όμως και 1 ριμπάουντ και 1 ασίστ)

Τα 2/15 τρίποντα του James Harden απέναντι στο Dallas

One night stands

Δεν είναι εύκολο να περιγράψουμε με λόγια την εμφάνιση του Zach LaVine στη Charlotte. Ειδικά αυτή της τελευταίας περιόδου του αγώνα. Ο 24χρονος shooting guard έδωσε μια από τις καλύτερες παραστάσεις της χρονιάς, σκοράροντας 49 πόντους με 13/17 τρίποντα. Ένα λιγότερο δηλαδή από το ρεκόρ ΝΒΑ. Τα 4 τελευταία ήταν εντελώς «τρελά», με εξαιρετικές προσποιήσεις, με ταμπλό, εκτός ισορροπίας. Γενικά ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Και κυρίως, το τελευταίο ήταν και buzzer beater. Κάποιος που σκαμπάζει από μπάσκετ θα έλεγε πως αυτή η εμφάνιση ήταν μια απάντηση στον αρλεκίνο που καθοδηγεί την ομάδα από τον πάγκο και που θα έπρεπε να έχει απολυθεί ήδη. Αλλά δυστυχώς δεν πληρώ τα κριτήρια για να το πω.

Ο Daniel Gafford δεν παίζει πολύ συχνά. Επειδή ωστόσο έχει πέσει περονόσπορος στους ψηλούς των Bulls, ο προπονητής του αναγκάστηκε να τον χρησιμοποιήσει. Και δεν το μετάνιωσε. Ο πιτσιρικάς σέντερ είχε 21 πόντους με 10/12 σουτ, σχεδόν όλα με καρφώματα, καθώς και 5 ριμπάουντ, εκ των οποίων τα τέσσερα επιθετικά, καθώς και 2 τάπες. Καθόλου άσχημα δηλαδή.

Τα one night stands δεν είναι για τύπους σαν τον Luca Doncic, σας ακούω να λέτε. Ακόμη κι αυτός ο έρμος όμως έχει ψυχή και δικαιούται τα λίγα λεπτά δημοσιότητας στη στήλη μας κυρίες και κύριοι. Πόσο μάλλον όταν οι περιστάσεις είναι ειδικές, όπως το βράδυ κόντρα στους Spurs, όπου είχε ένα ωραιότατο triple double με 42/11/12. Και δεν έχουμε ξαναδεί triple double με 40ρα; Έχουμε φυσικά, αλλά με αυτή την εμφάνιση ο Doncic έγινε μόλις ο δεύτερος παίχτης κάτω των 21 ετών στην ιστορία του ΝΒΑ που πέτυχε triple double με 40ρα. Ναι, ναι, καλά μαντέψατε. Πάλι ο LeBron.

Δεν συνηθίζει να μπαίνει σε λίστες που δεν είναι «βρόμικες», αλλά ο Pat o Beverley είχε εξαιρετικά στατιστικά απέναντι στους Celtics. Εκτός από τη γνωστή «σκυλίσια» άμυνα που τον ξεχωρίζει, έβαλε και 14 ποντάκια, κατέβασε και 16 ριμπάουντ, μοίρασε και 7 ασίστ. Έκλεψε και 3 μπάλες. Έκοψε και άλλες 2. Ε, αν αυτό δεν είναι one night stand, τότε πιο είναι;

Ένας ακόμη παίκτης που δεν αγωνίζεται πολύ είναι ο Skal Labissiere. Απέναντι στο Milwaukee πάτησε παρκέ για 28 λεπτά και έγραψε νούμερα. Είχε 10/16 σουτ με 2 τρίποντα και 12 ριμπάουντ, ενώ πρόσθεσε και 5 τάπες στο ενεργητικό του, καλύπτοντας έστω και για αυτό τον αγώνα το κενό που έχει δημιουργηθεί στη θέση του σέντερ στο Portland.

Να πανικοβληθώ;!;!;

O Joe Ingles είναι εξαιρετικός παίχτης κι ένα από τα πολύ ωραία τυπάκια που παίζουν στο ΝΒΑ. Η πορεία του στο μπάσκετ έχει δώσει το δικαίωμα να ελπίζουν σε καριέρα πολλοί τύποι που δεν είναι αθλητικοί και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό. Όμως φέτος, για να τα λέμε όλα, στο φαντασιακό κομμάτι της καριέρας του είναι απλά απογοητευτικός.

Ο ερχομός των Conley και Bogdanovic ήταν ένα θετικό σημάδι στην αναδόμηση της Utah αυτό το καλοκαίρι. Η λειτουργία της ομάδας έχει αλλάξει πλέον σημαντικά και ο Ingles έχει επηρεαστεί περισσότερο από κάθε άλλο παίκτη. Το «πρόβλημα» για τον Αυστραλό δεν είναι μόνο ο Bogdanovic, που είναι εξαιρετικός και του έχει πάρει τη θέση βασικού. Είναι και ο Conley, ο οποίος φαίνεται να κολλάει πολύ καλύτερα στην ομάδα συνολικά από τον προκάτοχό του (Rubio), αλλά και το συνολικό σχήμα των Jazz που έχει «ελαφρύνει» με την χρησιμοποίηση πλέον ενός stretch 4ριού, αντί για τον πολύ βαρύ Favors. Πως τον επηρεάζουν όμως όλα αυτά;

Τα κυριότερα θετικά στοιχεία που μπορεί να προσφέρει ο Ingles είναι το μακρινό σουτ – και μέσω αυτού το spacing – και η καλή δημιουργία (κυρίως ως δεύτερος πόλος, εκτός του pg). Παράλληλα, είναι αξιοπρεπής αμυντικός. Όλα όμως τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά καλύπτονται εύκολα μέσω των άλλων παικτών: ο Bogdanovic (και επικουρικά ο Conley) μπορούν να δώσουν το μακρινό του σουτ, ο Conley είναι εξαιρετικός κουμανταδόρος και δεν κάνει τόσο επιτακτική την παρουσία άλλου δημιουργού (τη στιγμή που η δημιουργική ικανότητα του Mitchell φαίνεται να ωριμάζει σιγά σιγά, ενώ και ο Bogie δεν είναι τόσο κακός δημιουργός όταν χρειάζεται), ενώ πλέον η απουσία ενός σέντερ στο «4», σε συνδυασμό με τις περισσότερες περιφερειακές απειλές, προσφέρει το απαιτούμενο spacing στην ομάδα. Τέλος, όσοι αγωνίζονται στο «3» και στο «4» είναι τουλάχιστον τίμιοι αμυντικοί, οπότε ούτε εκεί υπάρχει κενό. Με λίγα λόγια πλέον ο Ingles δεν είναι απαραίτητος στην Utah, καθώς υπάρχουν κι άλλοι παίκτες που μπορούν να κάνουν τα πολύ χρήσιμα πράγματα που κάνει και ο ίδιος.

Φαντασιακά, λοιπόν, τι κάνουμε; Πανικός; Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, μπορείτε να πανικοβληθείτε ελεύθερα. Γιατί το θέμα δεν είναι ότι για όλους τους παραπάνω λόγους δεν παίρνει χρόνο συμμετοχής, αλλά το γεγονός πως δεν είναι εξίσου αποδοτικός στον χρόνο συμμετοχής που παίρνει (και που είναι αρκετός). Πλην ενός πιθανού τραυματισμού του Bogdanovic ή ενός trade (που δεν υπάρχει λόγος να γίνει) δεν βλέπω πως μπορεί να μεταμορφωθεί σημαντικά και να πλησιάσει έστω τον περυσινό εαυτό του. Στις ετήσιες λίγκες τα πράγματα είναι δύσκολα, καθώς αν υπάρχουν λιγότερες από 14 ομάδες, δεν έχει ιδιαίτερο λόγο ύπαρξης στα ρόστερ. Σε dynasty πάλι δεν υπάρχει ιδιαίτερο νόημα, λόγω της ηλικίας του και του ρόλου του. Αν για κάποιο λόγο δεν πιστεύετε ότι μπορεί να ανακάμψει άμεσα, ίσως θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά την παραχώρησή του.

Thinking Ahead

Ο Chris Boucher είναι το νέο hot φαντασιακό ονοματάκι των παικτών που ανακαλύπτουμε μέσα σε κάθε χρονιά. Ο πιτσιρικάς νεαρός 27χρονος παίκτης του Toronto παίρνει για πρώτη φορά στην 3χρονη ΝΒΑική καριέρα του σεβαστό χρόνο συμμετοχής και τον αξιοποιεί στο έπακρο. Όταν λέμε χρόνο συμμετοχής, μην φανταστείτε 30λεπτα. Στα 15 έως 20 λεπτά που παίζει όμως αποδεικνύεται ένα per minute monster, τόσο στους πόντους, όσο και στα ριμπάουντ. Ειδικά τα επιθετικά, τα μαζεύει με ιλιγγιώδης ρυθμούς (17 την τελευταία εβδομάδα σε μόλις 53 λεπτά συμμετοχής!). Το θέμα είναι ότι η πολύ μέτρια σεζόν του Mark Gasol δίνει τη δυνατότητα στους Raptors να δοκιμάσουν σχήματα με δύο power forwards για ψηλούς. Επίσης, στα 35 του πλέον, ο Mark χρειάζεται ανάσες, ενώ το γεγονός πως βρίσκεται στο τελευταίο έτος του συμβολαίου του, δίνει ένα επιπλέον κίνητρο στην ομάδα να χρησιμοποιεί τον Boucher. Γενικότερα, φαίνεται πως η συγκυρία είναι σχετικά ευνοΐκή, οπότε μπορείτε να τον έχετε στα ραντάρ σας.

Η γωνιά του Embiid

O Kemba Walker τραυματίστηκε στον αυχένα κόντρα στο Denver το βράδυ της Παρασκευής και βλέποντας τον τραυματισμό όλοι φοβήθηκαν για τα χειρότερα. Ακόμη δεν είναι απολύτως σαφές το πρόβλημα της ζημιάς, ωστόσο μάλλον δεν είναι κάτι πολύ σοβαρό. Σε κάθε περίπτωση, ο παίκτης προσωρινά δεν έχει καταφέρει να προπονηθεί και η τοποθέτησή του στα ρόστερ αυτής της εβδομάδας είναι ένα ρίσκο που θα πρέπει να πάρετε υπεύθυνα

Ένα σοβαρό διάστρεμμα αποκόμισε από το παιχνίδι με τους Raptors ο Nikola Vucevic. Ο Μαυροβούνιος σέντερ αποχώρησε με πατερίτσες από το γήπεδο, ενώ φορούσε και προστατευτική μπότα στο πόδι του. Και σε αυτή την περίπτωση οι ανακοινώσεις δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες. Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για απουσία ενός μήνα. Η τελευταία επίσημη ανακοίνωση από την ομάδα του μιλάει για «επανεκτίμηση» του τραυματισμού στις αρχές Δεκεμβρίου. Γενικά πάντως, έτσι όπως πάει, υπολογίστε τον μήνα, για να είστε σίγουροι και να είστε ευχαριστημένοι αν είναι μόνο τόσο.

Οι Raptors δεν κέρδισαν απλά τους Magic, τους διέλυσαν. Στα όρια της γενοκτονίας μάλλον. Γιατί εκτός του Vucevic και ο Aaron Gordon αποχώρησε από το γήπεδο με πατερίτσες, και αυτός με πρόβλημα στον αστράγαλο. Το θετικό είναι πως οι ακτινογραφίες βγήκαν αρνητικές και το πρόβλημα δεν αναμένεται να είναι μεγάλο. Σίγουρα θα χάσει το παιχνίδι της Δευτέρας και δεδομένου πως ακόμη δεν προπονείται με επαφή, ίσως δεν αγωνιστεί και άλλες αναμετρήσεις αυτής της εβδομάδας.

Κάποιος δεν μπόρεσε να μείνει για πολύ μακριά από το αγαπημένο του στέκι. Kyrie Irving, καλησπέρα και καλή βραδιά. Την προηγούμενη εβδομάδα νομίζαμε ότι το πρόβλημα θα του κοστίσει 1-2 τυπικά παιχνίδια, αλλά όταν τραυματίζεται ο Kyrie δεν αστειεύεται και δεν συμβιβάζεται με τιποτένιες απουσίες. Μετράμε ήδη 5 στη σειρά και το πρόβλημα στον ώμο του θα του στερήσει τουλάχιστον άλλα 2. Φαντάζομαι ξέρετε τι σημαίνει αυτό όταν μιλάμε για τον Kyrie.

Άλλος ένας θαμώνας είναι ο Kevin Love. Φέτος μέχρι τώρα είναι φανερά εκτός φόρμας, αλλά τελευταία επανέρχεται στα στάνταρ του. Ένας μώλωπας στη μέση του έχει στερήσει τη συμμετοχή σε δύο αναμετρήσεις (μη διαδοχικές), ενώ είναι ήδη αμφίβολος για τη σημερινή αναμέτρηση και ποιος ξέρει τι θα επακολουθήσει. Εμείς πάντως σας ενημερώσαμε.

Από το πουθενά προέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα το πρόβλημα του Ricky Rubio με τους σπασμούς στην μέση του, που είχε ως αποτέλεσμα ουσιαστικά να χάσει όλη την εβδομάδα. Είναι πρόβλημα που χρειάζεται ξεκούραση και οι 2 αγώνες των Suns βοηθούν την κατάσταση. Λογικά δεν αναμένεται να τραβήξει πολύ ακόμη.

Το αιφνίδιο πρόβλημα στο ισχίο του Hassan Whiteside που του στέρησε τη συμμετοχή στους δύο προηγούμενους αγώνες έχει αρχίσει να υποχωρεί αισθητά και πιθανότατα θα αγωνιστεί σήμερα. Ακόμη όμως κι αν δεν αγωνιστεί, φαίνεται πως είναι πολύ κοντά στην επιστροφή του.

Μικροπρόβλημα στον αστράγαλο και για τον Rudy Gobert, ο οποίος δεν έλειψε από την τελευταία αναμέτρηση της ομάδας του. Είναι αμφίβολος για σήμερα, συνολικά όμως το πρόβλημα δεν είναι σοβαρό. Μπορείτε να ρισκάρετε και να τον βάλετε στα εβδομαδιαία ρόστερ σας με σχετική σιγουριά.

* Οι περισσότερες ομάδες έχουν τα κλασικά 3 ή 4 παιχνίδια αυτή την εβδομάδα. Εξαίρεση αποτελεί το Denver, το Houston και το Phoenix που έχουν από 2.