Rumble in the Bubble: Day 5

Posted on Aug 4 2020 - 8:00pm by The Ball Hog

Καλώς ήλθατε στην σημερινή επισκόπηση του NBA Bubble, λιτή, απέριττη και ενδιαφέρουσα (ελπίζουμε), την οποία θα παρουσιάζουμε κάθε μέρα που θα κρατήσει αυτή η ιδιότυπη κατάσταση, με πολύ μεράκι και ακόμα μεγαλύτερη αυταρέσκεια.

Πάμε να δούμε τι είδαν τα ματάκια μας χτες, χρησιμοποιώντας ορισμένα από τα πιο κρύα λογοπαίγνια από τα άπειρα που μπορούμε να σκαρφιστούμε με τη λέξη “bubble”, περιμένοντας στα σχόλια τα δικά σας (όχι σχόλια, λογοπαίγνια).

Bubblegum

Κυριακή του Πάσχα 2023 στην Ανατολική Γορτυνία. Η οικογένεια έχει μαζευτεί στο γραφικό χωριουδάκι της Ζερζόβας. Είναι το πρώτο πασχαλινό δείπνο της οικογένειας από το 2019 και η οικογένεια γιορτάζει τη λήξη του lockdown δεόντως. Το φαγητό έρχεται σε εξωφρενικές μερίδες και το κρασί ρέει άφθονο. Σαν αποτέλεσμα έχουν φράξει οι αρτηρίες όλων των ενήλικων μελών της οικογένειας και τα νεαρότερα μέλη της είναι περισσότερο ομιλητικά από ότι θα άρμοζε ποτέ σε εφήβους σε οικογενειακό τραπέζι. Ο μικρός Μπίλης παραληρεί για ένα βίντεο που είδε με το one-legged fadeway του Dirk Nowitzki σε ένα ποστ του Ball Don’t Lie. Ο θείος του ο Νικόλας που δουλεύει τώρα στο τοπικό βυρσοδεψείο, τον ακούει και σηκώνεται τρεκλίζοντας. “Σιγά το σουτ του Γερμαναρά. Εγώ παιδί μου είχα παίξει στο παμπαιδικό του Αμύντα Πτολεμαίδας μαζί με παικταράδες, τον Πίπη τον Βαντεργουέτζη και τον Αλέκο τον Εγγλέζο. Αυτή την κίνηση του Γερμανού την κάναμε όποτε ποστάραμε κάποιον κοντό για πλάκα. Να! Να! Δώσε μου την μπάλα τώρα να σου δείξω” Ο Νικόλα πήρε την ξεφούσκωτη μπάλα βόλεϊ, έκανε ένα βήμα σαν κουτσό δίχως να μπορέσει να ξεφύγει από τα δεσμά της βαρύτητας και την πέταξε ψηλοκρεμαστά προς τον ξέχειλο κάδος με τα σκουπίδια.

Κάπως έτσι μοιάζει το The Sombor Shuffle του Nikola Jokic που κλείδωσε τον αγώνα χθες απέναντι στους Thunder. Τελείως αντιτουριστικό, τέρμα αποτελεσματικό.

ΒubbleΤι;

Ποια είναι τελικά η καλή 5δα των Heat;

Θα πίστευε κανείς ότι η βασική 5δα μιας ομάδας αποτελείται από τους καλύτερους και πιο αποδοτικούς παίκτες της. Η αλήθεια είναι πως αυτό συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις και ιδίως όταν οι ομάδες δεν έχουν ταχυδακτυλουργούς στον πάγκο, όπως ο Erik Spoelstra. Στον χθεσινό αγώνα κόντρα στους εξαιρετικούς Raptors, το Miami βρέθηκε να χάνει με 68-51 στα μέσα της τρίτης περιόδου. Εκεί ξεκίνησε η αντεπίθεση. Ο Spoelstra άφησε στο παιχνίδι τους Butler και Bam για την απαιτούμενη αμυντική σκληράδα και τους πλαισίωσε με σουτέρ (ή κάτι σαν σουτέρ όπως ο Dragic).

Για κάποιο ανεξήγητο λόγο Dragic, Olynyk και Tyler Herro μεταμορφώθηκαν σε κάτι ανάμεσα σε Monstars και Duncan Robinson κι έβαλαν 28 ποντάκια σε 7 λεπτά στην άμυνα των Raptors, η οποία παρεμπιπτόντως τους είχε κρατήσει στους 51 πόντους μετά από 30 λεπτά αγώνα. Η μπάλα γύρναγε όμορφα με τους πολλαπλούς χειριστές, τα σουτ έμπαιναν, οι περισσότεροι αμυντικοί διάδρομοι ήταν κλειστοί. Το τέλος της 3ης περιόδου τους βρήκε πίσω με 84-79, κυρίως γιατί κατά την μεταμόρφωσή τους κάπως τρύπωσε στο δωμάτιο και ο VanVleet, παίρνοντας κι αυτός υπερδυνάμεις.

Η ουσία όμως είναι πως σε μία βραδιά που δύο συνήθεις starters των 30 λεπτών (Nunn, Robinson) δεν ήταν στην αναμενόμενη κατάσταση, οι Heat βρήκαν ό,τι αυτοί προσφέρουν από διαφορετικούς παίκτες (Dragic, Olynyk) και παρέμειναν σε ένα πολύ υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, απέναντι μάλιστα σε μια ιδιαίτερα ποιοτική και σκληρή ομάδα, σε ένα παιχνίδι με ένταση που θύμισε play offs.

Με δεδομένη την αμυντική ικανότητα σχεδόν όλων των παικτών τους σε ατομικό και  κυρίως ομαδικό επίπεδο (ουσιαστικά μόνο οι Robinson, Dragic, Olynyk είναι μέτριοι αμυντικοί κι αυτοί ως μονάδες) και την αδιάκοπη κίνηση των περιφερειακών στην επίθεση, το σουτ φαίνεται να είναι το μεγάλο ερωτηματικό για τους Heat. Αν κι εφόσον καταφέρουν να είναι αποδοτικοί από τη γραμμή του τρίποντου για μεγάλα διαστήματα των αγώνων τους, είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν σοβαρές κηδείες στα φετινά play offs.

Double Bubble Trouble
Mr. Bubblicious

Δεν παίρνει τον τίτλο του Mr. Bubblicious μόνο για τους 30 πόντους που έβαλε. Ούτε γιατί έκανε το δεύτερο triple double της Φούσκας με 30/12/10. Ούτε γιατί για ακόμη μια φορά κάθε κίνησή του ήταν απόλαυση για τα μάτια μας. Εκτός των παραπάνω, ο Nikola Jokic ήταν ο καλύτερος αλλά και ο πιο clutch παίκτης των Nuggets κόντρα στην Oklahoma.

Για αρχή, αξίζει να αναφερθεί πως ένας από τους πιο φορμαρισμένους παίκτες του Bubble (μέχρι χθες τουλάχιστον) ήταν ο Steven Adams. Εκτός των άλλων, ο Adams είναι κι ένας από τους πιο σκληρούς καριόληδες που κυκλοφορούν στα γήπεδα. Το γεγονός πως ένας παίκτης με μηδέν αθλητικά προσόντα έκανε χθες άγριο μπασκετικό bullying σε αυτό τον τύπο, κάνοντάς τον να μοιάζει με παίκτη της σειράς, είναι από μόνο του αξιοπρόσεκτο. Τον πέρναγε στα πόδια (!), τον παραμέριζε με το σώμα, καλάθια με fade away, καλή (για τα δεδομένα του) άμυνα, ενώ παράλληλα είχε όλη την οργάνωση της ομάδας του, από την οποία έλειπαν οι σημαντικότεροι παίκτες με off ball κινήσεις (Murray, Barton, Harris) που “ταιριάζουν” στα χαρακτηριστικά του.

Και δεν τελειώνει εκεί. Στα τελευταία λεπτά που η μπάλα έκαιγε, πέτυχε τους 5 από τους 9 πόντους της ομάδας του. Και όταν το ματς πήγε στην παράταση (με ένα φάουλ που σφυρίζεται μόνο σε παίκτες “ειδικού βάρους” Chris Paul), αποφάσισε να πάρει τους Nuggets κυριολεκτικά στα χέρια του, σκοράροντας τους πρώτους 8 από τους 10 πόντους τους και τελειώνοντας την υπόθεση νίκη. Όλα τα παραπάνω κόντρα σε μία εξαιρετική ομάδα, σκληρή, με πλάνο και γνώση πώς να τα καταφέρει. Είναι δε η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που ο Joker εμφανίζεται εξαιρετικός στα πρώτα του παιχνίδια μετά από πολύμηνη απουσία.

Be quiet, you bubbling fool!

Τα καλά νέα είναι ότι ο Dillon Brooks έχει παραμείνει σταθερός και σκοράρει 15+ πόντους ανά αγώνα, τον ίδιο που είχε και στην κανονική περίοδο. Τα κακά νέα είναι πως για να βάλει αυτούς τους συνολικά 46 πόντους στα τρία παιχνίδια έχει πάρει 49 σουτ και ειδικά από την γραμμή των 7,25 έχει 5/23. Τα ακόμη χειρότερα νέα είναι ότι λόγω έλλειψης μεγέθους το Memphis τον χρειάζεται απεγνωσμένα κι αυτός δείχνει πως εξαργυρώνει την αξία με ολοένα και πιο τραβηγμένες προσπάθειες τι οποίες δεν θέλει σε καμία στιγμή να μετριάσει.

Triple Bubble

Career high για τον Fred VanVleet με 36 πόντους και πολύ σημαντικά σουτ. 36 πόντοι με 13/13 βολές και 7 τρίποντα.

Career high με 37 πόντους όμως και για τον Michael Porter Jr., ο οποίος επιθετικά βρέθηκε σε συγκλονιστική βραδιά. Μάλιστα ήταν και ιδιαίτερα “οικονομικός” καθώς σημείωσε τους πόντους του μόλις με 16 σουτ (12 εύστοχα) και 9/9 βολές.

Σε ballhog αρχίζει να εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς ο TJ Warren και μας αρέσουν τέτοιοι παίκτες. Μετά τα 29 σουτ και τους 53 πόντους του προηγούμενου αγώνα, ακολούθησαν 26 σουτ και μόλις 34 πόντοι κόντρα στους Wizards. Είχε επίσης και 3 κλεψίματα και 4 τάπες, περίπου δηλαδή όσα deflections έκανε όλη την υπόλοιπη σεζόν μαζί, οπότε φαίνεται πως το παιχνίδι του γίνεται πιο πλήρες. Μετά πάλι σκέφτεσαι ότι έγιναν απέναντι στην Washington, οπότε ίσως και όχι.

Ο Troy Brown Jr., ίσως ο μόνος σοβαρός λόγος για να παρακολουθήσει κάποιος τους Wizards, ήταν μεν άστοχος, όμως για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα είχε 8 ασίστ (μαζί με 10 πόντους και 7 ριμπάουντ), κάτι που ίσως δείχνει ότι αρχίζει να δουλεύει το πείραμα με αυτόν ως βασικό χειριστή της μπάλας.

Ο Ja Morant έπαθε Russell Westbrook κι άρχισε τα τρίποντα στον αγώνα με τους Πελεκάνους. Ε, είχε 1/10 και 5/21 σουτ συνολικά. Έπιασε δηλαδή επιδόσεις Dillon Brooks.

Χαλαρό double-double σε στυλ Anthony Davis έκανε ο Anthony Davis, με 42 πόντους, 12 ριμπάουντ και διάφορα άλλα ψιλά που συνηθίζει. Πρώτη φορά όμως πήρε τόσες προσπάθειες κι έδειξε διάθεση να κερδίσει τον αντίπαλο μόνος του.

Bubblewrap

To Dallas είναι 0-2 μέσα στο bubble, ενώ εξακολουθεί να έχει την καλύτερη επίθεσή του ΝΒΑ. Πώς μπορεί να χάσει δυο παιχνίδια στα οποία έχει σημειώσει 158 στα πρώτα ημίχρονα; Σκοράροντας μόνο 96 στα δεύτερα μισά των δύο παιχνιδιών επίδοση απαγορευτική αν συνδυαστεί με τις γνωστές αμυντικές αδυναμίες της ομάδας του Carlisle που εξακολουθεί να έχει καλύτερο αμυντικό παίκτη τον Dorian Finney Smith.

Παραδόξως το πρόβλημα είναι στο Luka, οποίος μπορεί να ήταν μαγευτικός απέναντι στους Suns με 40 πόντους και 11 assist, αλλά φαίνεται να μένει από βενζίνη στα φινάλε των παιχνιδιών, πράγμα που φαίνεται κι από το γεγονός ότι έχει 0/10 προσπάθειες σε σουτ που θα έδιναν στους Mavs το προβάδισμα στα τελευταία λεπτά των αγώνων τους.

Με τον Delon Wright να είναι απογοητευτικός, τον Trey Burke να είναι περισσότερο σκόρερ και τον Jalen Brunson στα pits, ο Doncic φαίνεται σκασμένος στα φινάλε των παιχνιδιών σε μια παρόμοια φάση του playoff James Harden και η ανάγκη να βρουν έναν αξιόπιστο δεύτερο δημιουργό ίσως πρέπει να είναι η προτεραιότητα του Dallas (περισσότερο κι από έναν ακόμη καλό αμυντικό στα forward) στην offseason.

Κλείνοντας, χθες θα μπορούσε να είναι του Αγίου Τάπερμαν.

“Καλώς ήρθες στο ΝΒΑ, Bol Bol”. Nerlens Noel

O Noel δεν είναι ο μόνος παίκτης των Thunder που κατεβάζει αντιπάλους.

Όλοι κάνουν τάπες πλέον στο Orlando

Χωρίς να βάζουμε ιδέες, αλλά από τη μία οι Rockets θέλουν σουτέρ, από την άλλη κανέναν δεν χαλάει ένας rim protector.