Rumble In The Bubble: Playoff Days 30-31

Posted on Sep 22 2020 - 12:06pm by The Ball Hog

Καλώς ήλθατε στην σημερινή επισκόπηση του NBA Bubble, λιτή, απέριττη και ενδιαφέρουσα (ελπίζουμε), την οποία θα παρουσιάζουμε κάθε μέρα που θα κρατήσει αυτή η ιδιότυπη κατάσταση, με πολύ μεράκι και ακόμα μεγαλύτερη αυταρέσκεια.

Πάμε να δούμε τι είδαν τα ματάκια μας χτες, χρησιμοποιώντας ορισμένα από τα πιο κρύα λογοπαίγνια από τα άπειρα που μπορούμε να σκαρφιστούμε με τη λέξη “bubble”, περιμένοντας στα σχόλια τα δικά σας (όχι σχόλια, λογοπαίγνια).

Bubblegum

Πώς γίνεται κάτι τόσο άτσαλο να προσφέρει τόση αισθητική απόλαυση;

Αν αναρωτιέστε πως είναι δυνατόν να έχει μαζέψει το Denver 19 επιπλέον rebounds, ορίστε ένα εξ’αυτών.

Και τελικά όλο το παιχνίδι ήταν οι έξι πόντοι που πήγαν στους Nuggets σε αυτά τα δύο back-to-back τρίποντα.

Αλήθεια είναι αυτό.

Awwwwwwwwwwwwwww!!! ❤❤❤

What?!?!??! Δηλαδή…. What?!??!?!?!?!!?! (παρεμπιπτόντως, το κοινοποίησε και ο Wade…)

Όλα βάσει σχεδίου.

– Κύριε Thomas, πολλοί σας κατηγορούν ότι ακόμα και δίκιο να έχετε, καταλήγετε συμπτωματικά σε αυτό, αφού ξεκινάτε πρώτα και κύρια από εμπάθεια προς τον Michael Jordan. Πείτε μας σας παρακαλούμε ποιος είναι ο καλύτερος μαύρος παίκτης που έχει φορέσει το #23 στην Ιστορία των Bulls;

– Αηδίες. Ο Jordan, προφανώς. Μαζί με τον Norm Van Lier.

Solomon Hill, μην τους ακούς αγόρι μου. Κάνε οικονομία από τα 44 μύρια που τσίμπησες το 2016. Ποιος ξέρει πότε θα ξαναπάρεις χρήματα στο ΝΒΑ.

Bubble-τι;

Q: Δηλαδή υπάρχει περίπτωση η Δύση να τελειώσει μετά την Ανατολή;

A: Ένα από τα πράγματα που μας απέδειξε ο τρίτος τελικός της Δύσης: αν υπάρχει και μια τρίτη απειλή από την περιφέρεια του αντιπάλου τους, οι Lakers δεν έχουν καμία, μα ΚΑΜΙΑ απάντηση σε αυτό. Η ζώνη την οποία ενορχηστρώνει και εκτελεί υπέροχα ο Rondo δεν είναι παρά πρόκληση για τους «Σβώλους» να την τιμωρήσουν, ενώ, ελλείψει καλών αμυντικών στην φαρέτρα τους, άλλα plays έχουν πολύ συγκεκριμένα όρια – εκτός αν θέλουν να παίζουν με δύο παίκτες στην επίθεση μόνο. Οι Nuggets πήραν μπόλικα από τους Grant – Morris και μερικά από τους Harris – Porter προχτές. Γενικότερα, ήταν πολύ πιο πληθωρικοί και λιγότερο εξαρτημένοι από τον Jokic στην παραγωγή τους και αυτό είναι εξαιρετικό νέο για αυτούς.

Παράλληλα, οι Nuggets έχουν καταφέρει στη σειρά και ειδικότερα στο τρίτο παιχνίδι να ρίξουν τον ρυθμό πιο κοντά στα μέτρα τους: εκεί που μπορούν και οι ίδιοι αφ’ ενός να περιορίζουν τα λάθη (τα οποία μια έμπειρη και καλή αμυντική ομάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί και μια νεανική ομάδα με cutters μπορεί να την σκοτώσουν) και αφ’ ετέρου να δημιουργήσουν σετ καταστάσεις, στις οποίες είναι καλύτεροι. Το πρώτο δεν το έχουν πετύχει προς το παρόν: οι Lakers έχουν πάρει 19,2 πόντους από λάθη αντιπάλου στα playoffs, 20 στη σειρά με τους Nuggets και 23 στο τρίτο παιχνίδι, ενώ από αιφνιδιασμό 13,5%, 13,4% και 19,8% των πόντων τους αντίστοιχα. Όμως, το δεύτερο το έκαναν με το παραπάνω: μια ομάδα που βάζει 11-12 τρίποντα με περίπου 35% ευστοχία, στο τρίτο παιχνίδι έβαλε έξι με 23%, με το offensive rating να κατρακυλάει από περίπου στο 115 στην postseason μέχρι τότε στο 108,5. Και όχι, δεν ήταν απλώς θέμα «κακής μέρας στο τρίποντο» – στην πραγματικότητα, οι Lakers κινούσαν και σούταραν τη μπάλα πολύ χειρότερα και χρειάστηκε ο Rondo να πάθει αμόκ στην άμυνα στο τέταρτο δωδεκάλεπτο και ο LeBron πρώτα να καταφεύγει σε iso και midrange σουτάκια και έπειτα, να τρέχει στον αιφνιδιασμό μετά από λάθος με λυμένο χειρόφρενο, προκειμένου η διαφορά να μείνει αξιοπρεπής. Γενικά μιλώντας, οι Nuggets έχουν περάσει ήδη ένα σπουδαίο τεστ με μια ομάδα που βασίζεται πολύ στο iso, στο υποτυπώδες ball movement και στην πιεστική άμυνα που δημιουργεί λάθη και αιφνιδιασμούς: την έλεγαν LA Clippers και οι ανέπνευστες μέρες της στην επίθεση θυμίζουν πολύ τους Lakers.

Από την άλλη, οι Lakers έδειξαν πως έχουν ένα ξεκάθαρο σχέδιο στο πρώτο παιχνίδι της σειράς, όταν και έφθειραν με φάουλ για να κρατήσουν εκτός παρκέ τους Murray και Jokic. Όσο ο Danny Green παραμένει εξαφανισμένος, με την καλύτερή του επιθετική προσπάθεια στους τελικούς της Δύσης να είναι η τάπα που έφαγε από τον Murray στο δεύτερο παιχνίδι που έδωσε την ευκαιρία στους Lakers να πάρουν τη νίκη με το play στην επαναφορά και ο Kuzma μένει εκτός ρυθμού, τότε οι Lakers βρίσκονται υποχρεωμένοι να κρατήσουν με νύχια και με δόντια το σκορ σε χαμηλά επίπεδα και ο καλύτερος τρόπος για αυτό είναι να σημαδέψουν εμμονικά τον Jokic στην άμυνα με τον Davis.

Ειδάλλως με αυτούς τους Nuggets η σειρά έχει ακόμη πολύ δρόμο.

Double Bubble Trouble
Μr. Bubblicious

Όσοι είχαν προβλέψει ότι στη σειρά Celtics-Heat θα δούμε προπονητικό σκάκι επιπέδου ίσως και ανώτερου από το masterclass στο Raptors-Celtics, μπορεί να νιώθουν εξαιρετικά δικαιωμένοι. Στο τέταρτο ματς, είχαμε δύο απίστευτα διαβασμένες και πειθαρχημένες σε τεχνικό επίπεδο άμυνες που στην πράξη έχαναν μόνο σε επιμέρους καταστάσεις που άπτονταν της «φόρμας» που βρισκόταν το κάθε πιόνι στη σκακιέρα. Δηλαδή, από τη στιγμή που τα περισσότερα συστήματα γίνονταν σωστά, μετά έμπαινε ο ανθρώπινος παράγοντας σε κάθε φάση – για παράδειγμα, αν σε μία κάποιος ήταν πιο γρήγορος ή πιο εύστοχος.

Πιο γρήγορος και πιο εύστοχος από τον Tyler Herro δεν υπήρχε χτες, λοιπόν.

Με τον Tyler Herro να αποδεικνύει αυτό που φαινόταν ήδη από το τέταρτο παιχνίδι της καριέρας του (όταν και είχε σκοράρει 29 πόντους απέναντι στους Hawks), δηλαδή πως είναι ένας ολοκληρωμένος guard που θα γίνει superstar, πάμε λίγο να δούμε τους κερδισμένους και τους χαμένους από την χθεσινή του εμφάνιση.

Celtics: Όπως αναφέρουμε πιο ενδελεχώς στο Bubblewrap, οι Celtics χάνουν την ευκαιρία να βρεθούν στους Τελικούς για έναν παίκτη που έχασαν στο στρίψιμο του νομίσματος

Sixers: Αν είχαν επιλέξει οι Celtics τον Herro στο #14 με το pick των Kings, τότε το συνολικό ταμείο του trade για τον Fultz θα ήταν Jayson Tatum + Tyler Herro => Markelle Fultz Jonathon Simmons. Μπρρρρ… Μην το πείτε στον D’Antoni.

Tyrese Maxey, Immanuel Quickley: To φυτώριο του Kentucky μας έχει χαρίσει τα τελευταία χρόνια του Devin Booker, Tyler Herro που κάτω από τις οδηγίες του Calipari ήταν απλά σουτέρ μετά από σκριν και τον Bam Adebayo που με την φανέλα των Wildcats ήταν απλά ο Clint Capela. Στο φετινό draft οι Wildcats έχουν το δίδυμο των πρωτοετών guard τους που δεν πήραν τις ευκαιρίες να ξεχωρίσουν για κάτι επιπλέον πέρα από το σουτ τους. Οι ομάδες στο lottery τρίβουν ήδη τα χέρια τους.

Ρατσιστές φίλαθλοι των Celtics: Σκεφτείτε πόσο θα έχει καταρρακωθεί το Celtics Pride να βλέπουν την ομάδα των περήφανων λευκών να έχει μόνο ένα Άρειο στο ρόστερ της και να βλέπει τον προπονηταρά τους (αυτό χωρίς καμία υπερβολή) να χάνει στα σημεία από τον γκλαμουράτο Φιλιππινέζο.

ΤΜΖ: Και λοιπά κουτσουμπολίστικα μέσα ενημέρωσης. Ξεκάθαροι νικητές με τον Herro να έχει τρομερό potential να γίνει ο νέος Chandler Parsons.

Be quiet, you bubbling fool!

O Daniel Theis είναι πολύ καλός ρολίστας που έχει βρεθεί μετά τη φυγή του Horford το καλοκαίρι να αγωνίζεται βασικός για μια ομάδα που παίζει σε τελικούς περιφέρειας. Οι οκτώ πόντοι με τα εννιά rebounds στον τέταρτο τελικό ήταν μια αξιοπρεπής εμφάνιση για τους Celtics. Αλλά δεν είναι τυχαίο ότι, στα 30 λεπτά που αγωνίστηκε ο Γερμανός, η ομάδα του ήταν στο -14. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι, παρά την πολύπλευρη συνεισφορά του ο center των Celtics, δεν προτίθεται καθόλου να βοηθήσει από την περιφέρεια. Συνεπώς, όποτε ανεβαίνει στο elbow, τον κατεξοχήν χώρο δημιουργίας του Horford στην περσινή ομάδα το μόνο που κάνει είναι να ψάξει να ξεφορτωθεί την μπάλα με την άμυνα των Heat να τον έχει πάρει χαμπάρι με φάσεις όπως αυτή:

Οι 13 προσπάθειες του Theis στα 96 λεπτά που έχει αγωνιστεί στις ήττες των Celtics είναι πολύ πιο κάτω από τις 10 που έχει ανά 36 λεπτά στην κανονική περίοδο και χωρίς να αναιρούμε το γεγονός ότι βοηθάει με τα screens του και τα επιθετικά rebounds, η παρουσία του αποτελεί ένα λιγότερο πρόβλημα για την άμυνα του Miami. Οι Celtics έχουν βρει πλέον λύσεις απέναντι στη ζώνη κι έχασαν πολλά σου στο τέταρτο παιχνίδι, αλλά οι χαμηλές πεντάδες χωρίς center είναι η μόνη λύση για να καταφέρουν να επιστρέψουν στην σειρά. Εκτός αν επιλέξει ο Theis να βοηθήσει λίγο περισσότερο και γιατί όχι να σουτάρει λες και είναι ο Marcus Smart. Πόσο χειρότερα να τα πάει;

Triple Bubble

Η νίκη των Nuggets επί των Lakers στο Game 3 ήταν η πρώτη νίκη στην καριέρα του Paul Millsap κόντρα στον LeBron. Μέχρι προχθές το ρεκόρ του ήταν 0-10. Για να το καταφέρει αυτό, χρειάστηκε να είναι ο καλύτερος παίκτης της αναμέτρησης στο plus/minus με +11.

Οι τρεις ψηλοί των Lakers, Anthony Davis, Dwight Howard και JaVale McGee πέτυχαν την συγκλονιστική επίδοση των τεσσάρων ριμπάουντ σε 65 λεπτά συμμετοχής (αθροιστικά). Ακόμη οι Lakers ως ομάδα είχαν 0/5 εντός πεδιάς στα τελευταία πέντε λεπτά του αγώνα.

Με το προχθεσινό, ο LeBron James έφτασε τα 26 triple doubles στην post season. Ο μοναδικός παίκτης που έχει περισσότερα είναι ο Magic Johnson με 30. Ωστόσο, αυτό ήταν το τρίτο triple double που πετυχαίνει μετά το 35ο έτος της ηλικίας του. Όλοι οι υπόλοιποι παίκτες του ΝΒΑ αθροιστικά έχουν πετύχει άλλα τρία, όντας τουλάχιστον 35 χρονών. Επίσης, ήταν το 15ο triple double 30 πόντων της καριέρας του. Ο δεύτερος και ο τρίτος στην σχετική κατάταξη (Oscar Robertson και Russell Westbrook) έχουν αθροιστικά 14 τέτοια triple doubles.

Το ζευγάρι Heat – Celtics φαίνεται και με το μάτι ότι είναι εξαιρετικά αμφίρροπο. Οι αριθμοί απλά το επιβεβαιώνουν. Το αθροιστικό σκορ μετά από τέσσερις αγώνες είναι 441-441. Παρά την ισοπαλία στους πόντους όμως, οι Heat προηγούνται με 3-1. Σε Τελικούς Περιφέρειας, το μέχρι στιγμής ρεκόρ των ομάδων που έχουν προηγηθεί με αυτό το σκορ είναι 50-4 (.926).

Στους τελικούς της Ανατολής, ο καλύτερος παίκτης των Heat στο +/- είναι ο Bam Adebayo με +21. Την ίδια στιγμή, ο χειρότερος είναι ο Kelly Olynyk με -22.

Ο Tyler Herro σημείωσε χτες τους περισσότερους πόντους για rookie σε τελικό Περιφέρειας, την έβδομη καλύτερη επίδοση για rookie στα playoffs τα τελευταία πενήντα χρόνια (και 13η ever), τη δεύτερη καλύτερη επίδοση για παίκτη κάτω των 21 ετών (μετά τον Magic Johnson στο Game 6 των τελικών του 1980) και είναι πλέον ο rookie με τους περισσότερους πόντους σε ματς playoff για τους Heat (δεύτερος ο Wade με 27). Επιπλέον, είναι ο νεότερος παίκτης ιστορικά που έχει βάλει 30 πόντους ερχόμενος από τον πάγκο, ενώ αυτή τη στιγμή έχει το τρίτο μεγαλύτερο σερί αγώνων με διψήφιο σκοράρισμα μεταξύ των rookies με 13 (το ρεκόρ είναι 19 συνεχόμενοι αγώνες από το 1976 και το έχει ο Alvan Adams). Ακόμη, μαζί με τον Donovan Mitchell είναι οι μοναδικοί rookies με τουλάχιστον 35 πόντους και 5 τρίποντα σε αγώνα της post season.  Και τέλος, άρρωστο bonus stat: ανάμεσα στους 27 παίκτες του ΝΒΑ που έχουν πάρει τουλάχιστον 150 προσπάθειες αυτή την post season, ο Herro είναι αυτή τη στιγμή όγδοος ως προς το efficiency.

Ο Jayson Tatum έμεινε άποντος στο πρώτο ημίχρονο του τέταρτου αγώνα με τους Heat. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά φέτος, είτε μιλάμε για παιχνίδι κανονικής περιόδου, είτε για Play Offs.

Bubblewrap

Αυτό είναι ένα tweet από το μακρινό Ιούνιο του 2019:

Στην Βοστόνη είχαν μόλις ολοκληρώσει μια προπόνηση στο γήπεδο τους, στην οποία είχαν συμμετάσχει οι τέσσερις παίκτες που ήταν και οι επικρατέστερες επιλογές για τη θέση του guard: o Tyler Herro, o Kevin Porter Jr, o Nickeil Alexander-Walker και ο Lu Dort.

Oι Celtics θα συμμετείχαν στο draft του 2019 με τρία pick πρώτου γύρου: το δικό τους, αυτό των Clippers και αυτό των Kings που είχαν πάρει από τους Sixers στο trade Tatum-Fultz.

Σε μια αναπάντεχη τροπή, το Sacramento είχε κάνει την καλύτερή του χρονιά μετά από μία δεκαετία και κάπως έτσι, το φινάλε της σεζόν 2018-19 βρήκε τους Kings, Heat και Hornets με ρεκόρ 39-43. Για αυτό το λόγο έπρεπε να γίνει κλήρωση μεταξύ των τριών ομάδων για τις τρεις τελευταίες θέσεις στο lottery. Το αποτέλεσμα μετά το στρίψιμο του νομίσματος ήταν η Charlotte να έρθει στο 12, το Miami στο 13 και το Sacramento στο 14.

Από την περσινή ομάδα είχαν αποχωρήσει οι Irving, Baynes, Horford, Morris και Rozier και οι δύο πρώτοι είχαν αντικατασταθεί από τους Walker και Kanter. Οι Celtics θα έμπαιναν στην σεζόν με 12 κλειστά συμβόλαια και με το ρόστερ σχεδόν ολοκληρωμένο, γνωρίζοντας ότι ιδανικά θα ήθελαν δυο με τρεις παίκτες που θα μπορούσαν να μπουν στο rotation της ομάδας. Μια θέση στα guards έπρεπε να καλυφθεί και την εβδομάδα πριν το draft, όλα τα blogs που ασχολούνται με τους Celtics παραληρούσαν για τον Herro που αποτελούσε το νέο Great White Hope για τους γνωστούς ρατσιστές κατοίκους της Βοστόνης.

Το νόμισμα είχε όμως άλλη άποψη. Οι Hornets στο #12 πήραν τον P.J. Washington και οι Heat έκαναν την έκπληξη επιλέγοντας τον Tyler Herro. Οι ξαφνιασμένοι Celtics έχασαν τον παίκτη μέσα από τα χέρια τους, αλλά δεν πήραν έναν από τις άλλες τρεις επιλογές που είχαν προπονήσει εκείνη την ημέρα, δηλαδή τον Kevin Porter Jr. που είναι ο μόνος untouchable από όλο το roster των Cavs σε κάποιο πιθανό trade του Simmons, τον δεύτερο MVP του Summer League Nickeil Alexander-Walker ή τον έτερο rookie που έσταξε τριαντάρα στα φετινά playoffs, τον Lu Dort. Πήραν τον Romeo Langford και τη δυνατότητα να καταριούνται ένα νόμισμα για την μη συμμετοχή τους στους Τελικούς.

Bonus #1: Χτες οι Lakers έκαναν επίσημα παράπονα στο ΝΒΑ ότι ο LeBron δεν παίρνει αρκετά fouls. ΟΚ, είναι όντως λίγο περίεργο να έχει ο “King” μόλις 10 βολές σε τρία παιχνίδια, λιγότερες από ότι ο Jerami Grant στο τελευταίο μόνο. Καταλαβαίνουμε επίσης ότι ο πρωταθλητισμός στο ΝΒΑ είναι μια υπόθεση legacy και φυσικά δισεκατομμυρίων σε επενδύσεις, αλλά, ειλικρινά, οι Lakers το να κλαίγονται για τη διαιτησία είναι σαν να παραπονιέται ο λύκος ότι, όταν ανοίγει την πόρτα της στάνης να φάει τα πρόβατα, αυτή τρίζει και τα ξυπνάει.

Bonus #2: Τέλος, να πούμε εδώ για την Breonna Taylor; Τι να πούμε βασικά… Χτες το δικαστήριο του Kentucky αποφάσισε να μην απαγγείλει κατηγορίες στους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Ας αφήσουμε λοιπόν να μιλήσουν με τα δικά τους λόγια οι μαύροι superstars: LeBron James, Dwyane Wade, Jaylen Brown, CJ McCollum.  Αν πούμε ότι περιμένουμε τις αντιδράσεις των μεγάλων αθλητών εδώ στην Ελλάδα για τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας Γρηγορόπουλου ή τις επικείμενες στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, θα είμαστε εμπαθείς ε;