Fantastic Beasts and Where to Find Them: Part V Chapter 5

Posted on Jan 25 2021 - 8:57pm by Johnny Koutsourakis

Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

Fantastic Beast cover photo

The Hardens

 

Πολλοί/ές από εσάς πιστεύετε ότι το κράξιμο δεν φέρνει αποτέλεσμα. Πως όμως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η ξαφνική μετάλλαξη του Deandre Ayton; Εξαιρετική εβδομάδα 22 πόντων, 15 rebounds (4.5 επιθετικά), 2 block και δύο assists ανά παιχνίδι. Φυσικά δεν τελειώσαμε εδώ καθώς έχουμε επίσης 64% εντός πεδιάς και 88% στις βολές. Σαν να αναστήθηκε ξαφνικά, δε νομίζετε;

Πρώτη πραγματικά σπουδαία εβδομάδα για τον OG Anunoby φέτος. Ο νεαρός forward εκμεταλλεύτηκε τις απουσίες της ομάδας του κι έγραψε 20+ πόντους, 7.5 rebounds, 2.5 κλεψίματα, 4 τρίποντα σε κάθε παιχνίδι. Αυτά συνδυάστηκαν με 54% ευστοχία και 83% από τη γραμμή των βολών. Μόνο ψεγάδι τα 9 λάθη, που είναι δίκαιο τίμημα.

Δεν είμαι σίγουρος πως ακριβώς πρέπει να περιγραφεί η προηγούμενη εβδομάδα του Clint Capela. Γι’ αυτό θα πάμε με απόλυτους αριθμούς και όχι με μέσους όρους. Έδωσε δηλαδή 63 πόντους με 25/45 σουτ (55.6%), 60 ριμπάουντ (23 επιθετικά και 37 αμυντικά), 4 κλεψίματα και 18 τάπες. Έπαιξε σε μόλις 3 αγώνες. Θυμάστε αυτό που είχε ο τεράστιος Greg Popovich για το νικητήριο σουτ του Ginobili, ότι ήθελε να του φτιάξει πρωινό; Έτσι ήταν αυτή την εβδομάδα ΟΛΟΙ οι ιδιοκτήτες του Capela.

“Ρε αγόρι μου Jaylen Brown, θα αφήσεις και κανένα άλλο παιδάκι να μπει στους Hardens;” ήταν η ερώτηση. Όπως καταλαβαίνετε, η απάντηση ήταν αρνητική. Όργια με μέσο όρο 33 πόντων και 6 ριμπάουντ αυτή την εβδομάδα. Με 53% στα σουτ και σχεδόν 4 τρίποντα ανά αγώνα. Οι 7 συνολικά assists και τα 3 κλεψίματα ήταν απλά η γαρνιτούρα. Όλα τα παραπάνω σε λιτότερα από 30 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα.

Σφηνάκια

 

Οι 53 ελεύθερες βολές που σούταρε ο Joel Embiid αυτή την εβδομάδα

Τα 18 rebounds του Rudy Gobert κόντρα στην Oklahoma

Τα 10 block του Clint Capela με αντίπαλο τη Minnesota

Οι 12/12 ελεύθερες βολές του Damian Lillard απέναντι στο San Antonio

Τα 6 κλεψίματα του Kawhi Leonard κόντρα στο Sacramento

Οι 15 assists του Chris Paul απέναντι στο Denver

Τα 10/11 εντός πεδιάς του Daniel Theis με αντίπαλο τους 76ers

Το 95.2% (20/21) ποσοστό ευστοχίας του DeAndre Jordan την εβδομάδα που μας πέρασε

 

Πολλά έχουν δει τα μάτια μου μα αυτό μου φέρνει τρόμο

 

Λένε ότι το μπάσκετ και το ΝΒΑ έχουν πλέον αλλάξει. Ότι όλοι σουτάρουν και δεν υπάρχουν παραδοσιακοί ψηλοί που κυριαρχούν στην ρακέτα. Κάτι που εν πολλοίς ισχύει. O Clint Capela κόντρα στο Detroit έκανε πάρτι στο ζωγραφιστό και στις δύο μεριές του παρκέ. Ο Ελβετός σέντερ έβαλε 27 πόντους, μάζεψε 26 (ολογράφως είκοσι έξι)  rebounds – εκ των οποίων τα 12 επιθετικά – , έκανε 5 τάπες, μοίρασε 2 assist, έκανε 1 κλέψιμο και 2 λάθη. Και αυτά χωρίς να είναι τρομακτικά εύστοχος (10/18 δίποντα, 7/12 βολές). Ασυναίσθητα, αυτή η στατιστική έφερε στο μυαλό τον τελευταίο πραγματικά κυρίαρχο παίκτη του ΝΒΑ, πριν την εποχή του LeBron. Το αστείο είναι πως κι επίσημα η statline 25/25/5 είχε να συμβεί από το 2004 και την δική του επίδοση. Μιλάμε φυσικά για τον Shaquille O’ Neal.

Αυτή την εβδομάδα όμως έχουμε και +1. Γιατί ο Jaylen Brown πέτυχε 33 πόντους κόντρα στο Cleveland με 13/20 σουτ. Το εντυπωσιακό όμως δεν είναι αυτό: πολλοί έχουν βάλει 30ρες. Το εντυπωσιακό είναι ότι τους έβαλε σε 19 λεπτά συμμετοχής(!), κάτι που δεν υπάρχει. Βασικά, κυριολεκτικά δεν υπάρχει γιατί αυτοί είναι οι περισσότεροι πόντοι που έχει σκοράρει ένας παίκτης σε 19 λεπτά ή λιγότερα από την είσοδο του χρονομέτρου στο μπάσκετ (1954-55).

 

The Bennets

 

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι μέχρι στιγμής ο Anthony Edwards δεν έχει βγάλει μάτια με την απόδοσή του. Αντιθέτως, κάποιες εβδομάδες όπως η προηγούμενη μας έχει βγάλει τα μάτια με την αστοχία του. Έβαλε μεν 10 πόντους, αλλά με το φρικαλέο 26.8% δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά. Και σούταρε περίπου 14 σουτ κάθε βράδυ. Επιπλέον, ελάχιστα πράγματα στα περιφερειακά με 2 rebounds, 1 assist, λιγότερο από 1 κλέψιμο ανά παιχνίδι.

Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στο Orlando με τον τραυματισμό του Fultz και την απουσία του Fournier που προηγήθηκε, είχε ανοιχτεί μια τεράστια ευκαιρία για να αναδειχθεί πολύς κόσμος των Magic. Αυτός που σίγουρα δεν την εκμεταλλεύτηκε ήταν ο Dwayne Bacon. Στο τίμιο 20λεπτο που αγωνιζόταν κατά μέσο όρο έβαζε μετά βίας 6 πόντους, μαζί με 2 rebounds και 1 assist. Σούταρε και με 35% συνολικά. Γενικά άχρωμος, άγευστος, άοσμος ένα πράγμα.

Συνηθισμένος να πρωταγωνιστεί στην γωνιά του Embiid, ο Blake Griffin πήρε μεταγραφή σήμερα για τους Bennetts. Όλοι έλεγαν μεσοβδόμαδα για το γεγονός πως δεν καρφώνει, αλλά μάλλον υπάρχουν και σοβαρότερα προβλήματα. Όπως πχ ότι δεν μιλάει στο τόπι γενικότερα. Την προηγούμενη εβδομάδα κατάφερε να έχει λιγότερους από 10 πόντους μέσο όρο με 34% ευστοχία, 7 rebounds, λιγότερες από 3 assists, μαζί με 2 λάθη. Όλα αυτά σε μία ομάδα με την ποιότητα των φετινών Pistons.

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο Luke Kennard πήρε τις ευκαιρίες του από τους Clippers, που φαίνεται ότι έχουν ήδη αρχίσει να κλαίνε τα χρήματα που του έδωσαν στο νέο του συμβόλαιο. Με 5 πόντους, 3 rebounds, 2 assists μέσο όρο (κι αυτά στρογγυλοποιημένα προς τα πάνω) μάλλον δεν μάγεψε τα πλήθη. Τα δύο τρίποντα συνολικά και το 33% εντός πεδιάς ολοκλήρωσαν την κακή εικόνα.

 

Σφηνάκια

 

Τα 0/12 εντός πεδιάς του Tim Hardaway Jr απέναντι στο Toronto

Τα μόλις 8 σουτ εντός πεδιάς που επιχείρησε ο James Harden σε 38 λεπτά με αντίπαλο το Miami

Τα 9 λάθη του Γιάννη κόντρα στους Lakers

Τα 1/10 τρίποντα του Kyle Lowry με αντίπαλο το Miami και του Malcolm Brogdon κόντρα στο Toronto

H 1 εύστοχη βολή σε 6 προσπάθειες του Rudy Gobert απέναντι στην Oklahoma

Τα 2/16 σουτ του Demarcus Cousins κόντρα στο Detroit

 

One night Stands

 

Ο Immanuel Quickley είναι ένα από τα νέα trends στον κόσμο των Knicks κι έχει κάνει μερικές αξιοπρόσεκτες εμφανίσεις. Γενικά όταν μπαίνει στο γήπεδο δεν φοβάται να παίρνει με το κιλό τα σουτ. Έτσι και κόντρα στο Portland, όταν σε 24 λεπτά συμμετοχής πρόλαβε να σουτάρει 18 φορές (+άλλες 8 βολές) και ευστοχώντας στα μισά να τελειώσει τον αγώνα με 31 πόντους, 3 rebounds και 4 assists. Προφανώς μιλάμε για career high.

 

Οι Rockets κατάφεραν να καθαρίσουν νωρίς το παιχνίδι κόντρα στο Dallas, με αποτέλεσμα ο rookie τους, Mason Jones, να μείνει στο παρκέ για 18 λεπτά. Τα εκμεταλλεύτηκε μέχρι τελευταίου δευτερολέπτου, πετυχαίνοντας 16 πόντους με 6/8, έχοντας 5 rebounds και 3 assists. Το σημαντικότερο όμως ήταν το +17 στο διάστημα που αγωνίστηκε.

 

Οι Celtics έκαναν επίσης πάρτι κόντρα στους Cavaliers και πήραν μια εύκολη νίκη. Ο Carsen Edwards είχε 7/12 σουτ και 18 πόντους στα 19 λεπτά παραμονής του στο παρκέ. Ο δευτεροετής guard είχε ακόμη 5 rebounds κι ένα κλέψιμο.

 

Και τώρα μπορούμε όλοι/ες να σηκωθούμε όρθιοι/ες και να αρχίσουμε να φωνάζουμε ρυθμικά:” Boban, Boban, Boban, Boban”. Ο πιο αγαπητός παίκτης όλων των εποχών στο παγκόσμιο μπάσκετ κόντρα στο Houston είχε ένα ωραιότατο double double με 15 ποντάκια και 12 rebounds. Εξυπακούεται ότι ο πιο αγαπητός παίκτης προσφωνείται αποκλειστικά με το μικρό του όνομα.

 

Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία

 

Ο περονόσπορος που έχει πέσει στο Miami έχει αναγκάσει τον Eric Spoelstra να είναι ιδιαίτερα εφευρετικός. Γι’ αυτό το λόγο αποφάσισε να βγάλει τον Kendrick Nunn από τη ναφθαλίνη και ο δευτεροετής guard τον δικαίωσε και με το παραπάνω αυτή την εβδομάδα. Άλλωστε δεν είναι μικρό πράγμα να έχεις παίκτης που παίζουν σπάνια και να εμφανίζονται έτοιμοι όταν τους χρειάζεσαι. Ο Nunn δεν εμφανίστηκε απλά έτοιμος, αλλά είχε περισσότερους από 20 πόντους μέσο όρο στα παιχνίδια της ομάδας του! Έτσι, απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι το μόνο που χρειάζεται για να παράξει αριθμούς είναι ο χρόνος συμμετοχής. Χρόνος που δεν θα είναι τόσο σίγουρος για φέτος.

Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το σερί των συνεχόμενων καλών εμφανίσεων και να τον πουλήσετε. Ο Nunn δίνει τίμια νούμερα σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες. Σκεφτείτε ότι πριν από δύο εβδομάδες η αξία του ήταν κοντά στο μηδέν. Επομένως, ήρθε η ώρα να αδράξετε την ευκαιρία.

 

Να πανικοβληθώ;;;!!;!;!;;

Τα τελευταία χρόνια εκνευρίζει πολύ κόσμο με τις ατάκες που λέει στην τηλεόραση. Άλλες φορές τραβάει την προσοχή μας για τους “τσαμπουκάδες” που κάνει στους αντιπάλους. Ακόμη πιο πρόσφατα, ασχοληθήκαμε με αυτόν γιατί “αντιλαμβάνεται το άθλημα όσο ελάχιστοι”. Το τελευταίο φυσικά μάλλον ισχύει και λίγοι αμφιβάλλουν γι’ αυτό. Όμως το ζήτημα είναι ότι όταν ασχολούνται περισσότερο μαζί σου γι’ αυτά που λες και όχι για την εικόνα σου στο παρκέ, τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα. Και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει ακόμη και ο ίδιος ο Draymond Green.

Fantasyακά ισχύει το κάθε πέρυσι και καλύτερα για την περίπτωσή του. Τη μία χρονιά χάθηκαν οι ούτως ή άλλως λίγοι πόντοι του. “Δεν πειράζει” είπαμε, “δίνει ακόμη rebounds, assists, stocks”. Μετά μειώθηκαν πολύ και τα rebounds. “Δεν πειράζει” είπαμε “έχουμε και ψηλούς γι’ αυτά”. Ε, φέτος πάνε και οι τάπες, πολύ μειωμένα κλεψίματα, τα ριμπάουντ είναι σε επίπεδο ρολίστα σέντερ των 15 λεπτών και οι πόντοι του είναι επιπέδου ρούκι Ευρωπαίου που έφυγε για το ΝΒΑ από το εφηβικό της Mega Leks. Πέρυσι η δικαιολογία είναι πως δεν μπορεί να παίξει σε ομάδα που τανκάρει. Φέτος που επέστρεψαν οι τραυματίες, είναι ακόμη χειρότερος κι έχει φέρει σε απόγνωση όσους έκαναν το μοιραίο λάθος να τον επιλέξουν.

Εδώ τα πράγματα είναι απλά: Panic Button ξεκάθαρα και χωρίς περιγραφές. Ο Draymond είναι τόσο κακός που δεν αξίζει να βρίσκεται στα ρόστερ σε λίγκες μικρότερες των 14 ομάδων. Το 1 κλέψιμο κι ένα μέρος των 6 assists (με πολύ καλύτερα τα υπόλοιπα στατιστικά) μπορείτε να τα βρείτε και στους ελεύθερους, ακόμη και σε 20ρες λίγκες. Πραγματικά η μόνη χρησιμότητά του είναι αν έχετε κάποια σούπερ ομάδα που το μόνο που χρειάζεται είναι ένα boostάρισμα στις assists από παίκτη που δεν καταλαμβάνει slot από κάποιον guard. Δεν υπάρχει κάτι που αγωνιστικά να δείχνει ότι μπορεί να βελτιωθεί η εικόνα του, εκτός αν έχετε όρεξη να περιμένετε έναν ακόμη χρόνο την επιστροφή του Klay μπας και. Αποδεχτείτε το λάθος της επιλογής του κι εφόσον βρείτε κάποιον που ενδιαφέρεται, καλό θα είναι να τον δώσετε μακριά για να βρείτε την ψυχική σας ηρεμία.

 

Thinking ahead

 

Όταν γίνονται (σημαντικά) trades, πάντα υπάρχουν ανακατατάξεις στις ομάδες και είναι μια ευκαιρία να αναδειχθούν νέα fantasyακά πρόσωπα. Και σήμερα θα δούμε λίγο το mega trade των Nets, μαζί με τις νέες πιθανές ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Όπως γνωρίζουμε, χάρη στο συγκεκριμένο trade που έφερε τον James Harden στο Brooklyn, ο Jarrett Allen μετακόμισε στο Cleveland. Αυτό έχει δημιουργήσει μια μικρή λειψανδρία στη γραμμή των ψηλών της ομάδας κι έχει ενδιαφέρον ποιος μπορεί να την εκμεταλλευτεί.

Από όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής, φαίνεται αρχικά ότι ο Kevin Durant θα πάρει λεπτά στη θέση του center. Μάλιστα τα έχει πάει εξαιρετικά όσες φορές έχει χρειαστεί να παίξει στη ρακέτα και υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα η καλύτερη 5δα των Nets να είναι με τον Durant στο “5”.

O DeAndre Jordan πλέον είναι ο μόνος καθαρός center της ομάδας πλέον. Όμως τόσο η προχωρημένη ηλικία του, όσο και τα χαρακτηριστικά του, αλλά και το μπάσκετ που αλλάζει και σχεδόν τον έχει ξεπεράσει περιορίζουν τα αγωνιστικά λεπτά του. Αυτά λογικά θα παραμείνουν στο εύρος των 18-25 εκτός εξαιρέσεων.

Στο ρόστερ υπάρχουν ο Nicolas Claxton που είναι τραυματίας και ο Reggie Perry. Ο δεύτερος παίρνει αγωνιστικό χρόνο τώρα που υπάρχουν απουσίες και δεν έχει δείξει κάτι ιδιαίτερο. Ο πρώτος έχει δείξει πολύ καλά στοιχεία και από τον Φεβρουάριο που θα επιστρέψει ίσως αποτελέσει μια καλή επιλογή.

Αυτή τη στιγμή όμως ο μεγαλύτερος ευνοημένος είναι ο Jeff Green. Ένας παίκτης που πάντα το ταλέντο του ήταν πολύ μεγαλύτερο από την εικόνα που δείχνει στο γήπεδο και μπορεί να είναι αποδοτικός σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Πέρυσι αγωνίστηκε ως 5ρι στους Rockets και τα πήγε εξαιρετικά. Φέτος καλείται να παίξει τον ίδιο ρόλο και μέχρι στιγμής έχει ιδιαίτερα θετική παρουσία φαντασιακά. Αν συνυπολογίσουμε και την εμπειρία που πάντα εκτιμάται από προπονητές, μπορούμε να εικάσουμε ότι ο Green μπορεί εύκολα να έχει τουλάχιστον 25 λεπτά κάθε βράδυ. Σε αυτά μπορεί να βοηθήσει στα ποσοστά, το σκοράρισμα, τα ριμπάουντ, τα τρίποντα.

Σίγουρα δεν είναι ο παίκτης που αλλάζει επίπεδο μια ομάδα, είναι όμως εξαιρετικός ρολίστας που σε βαθιές λίγκες (>16 ομάδες) μπορεί να κάνει τη διαφορά προς τα πάνω για την ομάδα σας. Αν κι εφόσον είναι διαθέσιμος αξίζει σίγουρα μια δοκιμή.

 

Η γωνιά του Embiid

 

Πρόβλημα στον τετρακέφαλο για τον Wendell Carter, ο οποίος έχει χάσει ήδη δύο αγώνες της προηγούμενης εβδομάδας. Το πρόβλημα δεν είναι πολύ σοβαρό, αλλά δεν αποκλείεται να χάσει μερικούς και αυτής.

Ο γνωστός θαμώνας της γωνιάς, Derrick Rose, έχει θέμα με το γόνατό του και δεν θα παίξει σίγουρα την Δευτέρα. Δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο μεγαλύτερης απουσίας εντός της εβδομάδας.

Ο Chris Wood έχει διάστρεμμα στον αστράγαλο κι έχει χάσει ήδη δύο αγώνες. Οι Rockets δεν φαίνονται ιδιαίτερα διατεθειμένοι να ρισκάρουν, κάτι που σημαίνει πως η χρησιμοποίησή του σε εβδομαδιαία φορμάτ είναι επισφαλής.

Πρόβλημα στον αυχένα για τον Tyler Herro, ο οποίος θα απουσιάσει σίγουρα από το παιχνίδι της Δευτέρας. Η απουσία του ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Από εκεί και πέρα, υπάρχει αισιοδοξία ότι ο Jimmy Butler θα καταφέρει να ξεμπερδέψει με το πρωτόκολλο του κορονοϊού και να αγωνιστεί κάποια στιγμή εντός της εβδομάδας. Μάλλον προς Τετάρτη ή Πέμπτη.

Ο D’Angelo Russell έχει κάποια θεματάκια με τον τετρακέφαλό του. Με δεδομένο ότι η Minnesota πηγαίνει άθλια, υπάρχει η πιθανότητα απουσίας σε κάποια παιχνίδια της εβδομάδας

Ο Devin Booker έχει χάσει ήδη έναν αγώνα με πρόβλημα στον οπίσθιο μηριαίο. Αναλόγως της προόδου της αποθεραπείας του, θα μπορούσε να χάσε έως και μία εβδομάδα.

 

*Όλες οι ομάδες έχουν τα γνωστά 3 ή 4 παιχνίδια. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη προγραμματισμένες αναβολές και είναι πιθανόν να υπάρξουν κι άλλες. Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι οι Bulls θα δώσουν 2 αγώνες και το Memphis μόλις έναν.