Fantastic Beasts and Where to Find Them: Season 8, Chapter 6

Posted on Dec 4 2023 - 9:03pm by Johnny Koutsourakis
Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

The Jokers

 

Η χαρά πάντα είναι μεγάλη όταν τα πηγαίνει καλά ένα από τα πιο cool τυπάκια που αγωνίζονται στα παρκέ, ο Coby White. Όλη του η εβδομάδα ήταν ένα standing ovation, αφού έκανε πράγματα και θαύματα. 24/5/5 με πέντε τρίποντα κάθε βράδυ για τον point guard των Bulls, ο οποίος δεν μας άφησε παραπονεμένους ούτε στα ποσοστά, με 48% εντός πεδιάς και 93% στις βολές. Έκανε λιγότερα από δύο λάθη κάθε βράδυ, ενώ ήταν μέτριος μόνο στα αμυντικά στατιστικά με 1 stock κάθε βράδυ.

Φέτος από την αρχή της χρονιάς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες του Al Horford περίμεναν με αγωνία τον δεδομένο τραυματισμό του Porzingis, μπας και ο γέρο Al δώσει κανένα νούμερο. Ο τραυματισμός ήρθε και ο μεγαλύτερος καταστροφέας αποδυτηρίων των τελευταίων χρόνων δεν μας απογοήτευσε. Το 14/10/4 των βασικών κατηγοριών είναι τίμιο, όμως όχι εντυπωσιακό. Αν του προσθέσουμε όμως 2 τρίποντα, 3.6 (!) stocks, 64% ευστοχία και μόλις 1.3 λάθη, γίνεται τοπ10 επίδοση.

Φαίνεται πως σιγά σιγά ο Malik Beasley βρίσκει τα πατήματά του και στο Milwaukee. Τον γνωρίζαμε ως παίκτη που προσφέρει αποκλειστικά πόντους και τρίποντα. Βασικά αυτό ακριβώς είναι ακόμη (16 πόντοι, 4 τρίποντα), απλώς μερικές εβδομάδες μας δίνει λίγα ακόμη εξτραδάκια. Αυτά ήταν τα σχεδόν 6 rebounds και 2 κλεψίματα (!) που έδωσε κάθε βράδυ, ενώ παραδοσιακά είναι ιδιαίτερα φειδωλός στα λάθη (1.3).

Σε οίστρο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το άτι που ακούει στο όνομα Jalen Brunson. 28 πόντοι και 8 assists, με 4 τρίποντα κάθε βράδυ ήταν ο απολογισμός του ηγέτη της Νέας Υόρκης. Σούταρε με 53%, έκανε μόλις 2 λάθη, ενώ για κάποιο λόγο ξεκίνησε να κάνει κλεψίματα, έχοντας δύο κάθε βράδυ. Μελανό σημείο το ανεξήγητα κακό ποσοστό στις βολές (71%), όπως τα υπόλοιπα που έκανε φτάνουν και περισσεύουν.

 

Σφηνάκια

 

Οι 16 assists του DeAaron Fox κόντρα στο Denver

Τα 6 τρίποντα του Royce O’ Neal με αντίπαλο το Toronto

Οι 11/12 βολές του Zion Williamson απέναντι στη Philadelphia

Οι 7 τάπες του Dereck Lively κόντρα στην Oklahoma

Τα 12/14 εντός πεδιάς του Jeremy Sochan με αντίπαλο την Atlanta

Τα 5 κλεψίματα του Robert Covington απέναντι στην Βοστώνη

Τα 14 rebounds σε 13 λεπτά του Andre Drummond κόντρα στους Bucks

 

The Bennets

 

Τη φετινή χρονιά ο Tobias Harris είναι ένα από αυτά τα χαμηλά πικ που αποδεικνύονται τρομερά κάθε χρόνο και κρίνουν τους πρωταθλητές. Αυτή την εβδομάδα, αν και είχαμε παιχνίδια χωρίς Embiid, γύρισε τον χρόνο πίσω. Σούταρε με 37% εντός πεδιάς και με 72% στις βολές, ενώ έκανε 3+ λάθη κάθε βράδυ. Αποτέλεσμα των παραπάνω να έχει και μόλις 11 πόντους με σχεδόν μηδενικά τρίποντα, ενώ πάρα πολύ χαμηλά ήταν τόσο τα rebounds (4.7), όσο και οι assists (1.7).

Άλλος ένας παίκτης που είχε αρχίσει πάρα πολύ καλά τη χρονιά και αυτή την εβδομάδα απογοήτευσε είναι ο RJ Barrett. Μόλις 13.8/2.5/2.8 στις βασικές στατιστικές κατηγορίες, με μηδενικά stocks και πολύ χαμηλό ποσοστό ευστοχίας (31.5%). Ευτυχώς είχε λίγα λάθη και καλές βολές, οπότε απλά έκανε ζημιά και δεν μας κατέστρεψε εντελώς.

Θα λέγαμε ότι ο OG Anunoby δεν διανύει την πιο παραγωγική περίοδο της καριέρας του, τουλάχιστον από πλευράς αριθμών. Δύο τρίποντα, 1 κλέψιμο και 1 τάπα κάθε βράδυ δεν είναι άσχημα, αλλά οι 10 πόντοι και τα 4.5 rebounds είναι. Αυτό όμως που ήταν τραγικό και πόνεσε λίγο περισσότερο ήταν το 36% στα σουτ εντός πεδιάς, όπως και η μόλις μία εύστοχη βολή (σε 4 προσπάθειες) όλη την εβδομάδα. Γενικά φέτος έχει ένα θέμα με τις βολές που θέλει προσοχή.

Όσοι χαρήκατε στην αρχή της εβδομάδα για τα 4 παιχνίδια του John Collins, λογικά θα είστε λιγότερο χαρούμενοι σήμερα. Ο αγαπητός John έκανε σημαντικό πισωγύρισμα τις τελευταίες ημέρες, με απρόσμενα στατιστικά. Το 40% στα εντός πεδιάς σίγουρα δεν είναι το ποσοστό ευστοχίας που θα θέλατε από τον power forward της ομάδας σας, ενώ λογικά δεν θα σας ικανοποιούν τα ελάχιστα stocks, τα 2 λάθη και το 73% στις βολές.

 

Σφηνάκια

 

Τα 2/12 σουτ του Devin Booker κόντρα στο Toronto

Τα 7 λάθη του Alex Caruso με αντίπαλο το Milwaukee

Τα 3/12 σουτ του Nicola Vucevic απέναντι στη Νέα Ορλεάνη

Οι 2 πόντοι του Zach LaVine κόντρα στη Βοστώνη

Τα 3/15 σουτ του Kyrie Irving με αντίπαλο το Memphis

Οι 9/17 βολές του DeAaron Fox απέναντι στους Warriors

Τα 3/12 σουτ του Domantas Sabonis κόντρα στους Clippers

 

One Night Stands

 

Μία από τις πιο wtf εμφανίσεις της χρονιάς συνέβη τη Δευτέρα στο Staples Center, όπου οι Clippers αντιμετώπισαν τους – χωρίς Jokic – Nuggets. Εκεί τα μάτια μας είδαν τον Reggie Jackson να βάζει 35 πόντους με 15/19 σουτ, να παίρνει 5 rebounds, να δίνει 13 assists και να κάνει δύο κλεψίματα. Κυρίως όμως να ξεφτιλίζει τους Clippers, που έπαιζαν πλήρεις και με όλους τους σταρ τους.

Για να ολοκληρωθεί όμως η φάση και να πούμε “Από πότε είναι αυτή η εφημερίδα;”, έβαλε το χεράκι του και ο DeAndre Jordan. Αλήθεια, αν μου έλεγαν ότι το 2023 θα υπάρξει μέρα που θα γράψω κάτι θετικό για Jordan και Jackson, θα είχα παραδώσει τα Beasts στον πρώτο τυχερό αναγνώστη και θα έφευγα Βραζιλία. Τέλος πάντων, ο DeAndre είχε κι αυτός 21 πόντους με 8/11 καρφώματα σουτ, μας διασκέδασε πάλι με 5/11 βολές, μάζεψε 13 rebounds και είχε 5 assists με κάτι ψιλοστοκς. Πλέον ό,τι άλλο κι αν δούμε αυτή τη σεζόν, δεν μπορεί να μας εντυπωσιάσει.

Οι απίθανες ιστορίες αυτής της εβδομάδας συνεχίστηκαν την Τετάρτη στο Memphis, όπου ο David Roddy αποφάσισε να ντυθεί Steph Curry κόντρα στη Utah. Δώστε προσοχή. Ο Roddy δεν είναι και κανένας σουτέρ ολκής και μέχρι τότε είχε προσωπικό ρεκόρ τα 4 τρίποντα. Απέναντι στους Jazz πέτυχε 5. Στο πρώτο ημίχρονο. Είχε 7/11 σουτ συνολικά και 6 rebounds στην εύκολη νίκη της ομάδας του.

Η απίθανη αυτή εβδομάδα ολοκληρώθηκε με μία ακόμη ακρότητα (πραγματικά υπήρχε υλικό για 10 one night stands). Ποιος είναι ο τελευταίος παίχτης που θα μπορούσε να κάνει παπάδες επιθετικά; Αν είπατε ο Patrick Beverley, απλά είχατε δει box scores και κλέψατε. Γιατί αλλιώς ήταν αδύνατον να βρει κάποιος ότι ο Bev θα έβαζε 26 στην σχεδόν πλήρη Βοστώνη με 10/15 σουτ. Κι επειδή μάλλον αυτό δεν ήταν αρκετό, είχε ακόμη 8 rebounds, 7 assists και 2 κλεψίματα, οδηγώντας την ομάδα του σε μία τιμητική ήττα.

Να πανικοβληθώ;;;!;!!;!;;!;!!;;;!;;;

Όποιος προγραμματισμός κι αν υπήρχε για τη στήλη, ήταν αρκετά προφανές ότι ο τραυματισμός του LaMelo Ball, ο πρώτος μεγάλος για τοπ παίκτη φέτος, μονοπώλησε το ενδιαφέρον της προηγούμενης εβδομάδας. Με κάποιον μαγικό τρόπο ο LaMelo όχι μόνο πρόλαβε χρονικά τους παραδοσιακούς injury prone τύπους Durant, Kawhi, Davis, αλλά κατάφερε να τραυματιστεί ξανά στον αστράγαλο και να μας βγάλει την ψυχή για μια ακόμη χρονιά.

Για την γραφικότητα της επικοινωνίας των ιατρικών επιτελείων τα γράφω από πέρυσι κι έχω καταντήσει γραφικός. Φυσικά για μια ακόμη φορά η Charlotte μας δικαιώνει και μετά από μία ολόκληρη εβδομάδα εξετάσεων κι εκτιμήσεων κατέληξαν στην τρομερά συγκεκριμένη ετυμηγορία ότι έχει ένα βαρύ διάστρεμμα και πως θα χάσει αρκετό χρόνο. Παρά το γεγονός ότι φαινόταν από τις επιλογές τους όλα αυτά τα χρόνια πως είναι ένας οργανισμός-κλόουν, φαίνεται να έχουν τη διάθεση να ξεπερνούν τον εαυτό τους με την παραμικρή ευκαιρία.

Απολύτως δικαιολογημένα, το panic button πατήθηκε με μπουνιά για τους ιδιοκτήτες του και είναι απόλυτα δικαιολογημένο. Παρόλο που βλέποντας την φάση δεν φαινόταν να υπάρχει επαφή με άλλον παίκτη ή να ήταν πολύ άσχημο το πάτημά του, εντούτις όταν υπάρχει τραυματισμός στο ίδιο σημείο σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι ανησυχητικό. Επίσης, είναι πολύ διαφορετικό για την κάθε ομάδα να μην έχει το πρώτο πικ της και πολύ διαφορετικό να λείπει ένας random παίκτης. Ο βαθμός που επηρεάζει την συνολική απόδοση ένας τοπ παίχτης είναι τεράστιος.

Από την αρχή του τραυματισμού αρκετός κόσμος προσπάθησε να τον ξεφορτωθεί (πολλές φορές σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές), φοβούμενος έναν (σχεδόν) season ending τραυματισμό. Όσο περνάει ο καιρός και δεν ακούμε για μεγάλο διάστημα απουσίας, τόσο μεγαλώνουν και οι πιθανότητες να μην είναι τελικά υπερβολικά σοβαρός ο τραυματισμός. Φυσικά μετά θα ακολουθήσει συντηρητική προσέγγιση, όμως και πάλι όλο αυτό είναι καλύτερο απ’ το να τελείωνε άμεσα η χρονιά του.

Το ζήτημα είναι τι κάνουμε. Εξαρτάται από το πόσο “άνετοι” είμαστε βαθμολογικά. Όσο υψηλότερα, τόσο μεγαλύτερο το περιθώριο να περιμένουμε. Γνώμη μου είναι ότι μια ανταλλαγή με τοπ50-60 παίκτη είναι οκ αν δεν χρειάζεστε άμεσα νούμερα. Προφανώς υπάρχει εύλογη διστακτικότητα, αλλά το καλύτερο κομμάτι για ρίσκο στους τραυματισμούς είναι πριν την ανακοίνωση της απουσίας. Τότε υπάρχει και η μεγαλύτερη ευκαιρία για αξία. Επίσης, καλό θα ήταν να μην πουλήσετε σε εξευτελιστικές τιμές σε ενδεχόμενα αρπακτικά. Έχουμε να διασώσουμε και την τιμή του σπορ.

 

Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία

 

Δεν ξέρω πόσοι παρακολουθείτε αυτή την φανταστική ομάδα που λέγεται Brooklyn Nets. Κανένας λογικά, γιατί πολύ απλά δεν είναι καθόλου φανταστική ομάδα είναι η σωστή απάντηση. Ευτυχώς όμως για εσάς κάποιοι υπομένουν αυτό το βασανιστήριο κι έτσι μπορείτε να ενημερωθείτε για κάποια πράγματα. Οι Nets τις τελευταίες 3 εβδομάδες δεν τα πάνε ιδιαίτερα άσχημα, έχοντας 6 νίκες στα τελευταία παιχνίδια τους και 4 στα τελευταία 5. Με λίγα λόγια ρολάρουν. Ένας από τους παίκτες που οφείλεται αυτό το ρολάρισμα είναι ο Spencer Dinwiddie.

O point guard των Nets ξεκίνησε κάπως νωθρά τη χρονιά, έχοντας τα χειρότερα νούμερα από τότε που φόρεσε την φανέλα τους (εξαίρεση η πρώτη του χρονιά, το 2016-17). Αρκετά άστοχος, όχι πολύ παραγωγικός και όχι ιδιαίτερα δημιουργικός. Η αλήθεια είναι πως φέτος Cam Thomas και Mikal Bridges έχουν μονοπωλήσει ελαφρώς την επίθεση και τον έχουν φέρει σε δεύτερο (και τρίτο πολλές φορές) ρόλο. Όλα άλλαξαν όμως με τον τραυματισμό του Thomas. Σαν να πατήθηκε ο διακόπτης, ο Dinwiddie μεταμορφώθηκε: σκόραρε, έβαζε τρίποντα και μοίραζε παιχνίδι πολύ περισσότερο. Έκανε μέχρι και κλεψίματα. Αν δείτε τα νούμερά του τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι κατά πολύ υψηλότερα, συγκριτικά με αυτά του συνόλου της χρονιάς.

Το θέμα είναι ότι ο Cam Thomas επέστρεψε. Στο πρώτο του ματς ήρθε από τον πάγκο, ενώ πλέον αγωνίστηκε και ως βασικός. Αν έπρεπε να μαντέψουμε, η μαντεψιά θα ήταν πως τα νούμερα του Spencer θα επανέλθουν στην κανονικότητα. Αυτό σημαίνει ότι είναι η καλύτερη στιγμή για cash out. Ευτυχώς για εσάς ελάχιστοι βλέπουν Nets, άρα είναι πιθανό να πετύχετε αυτόν που δεν γνωρίζει όλα τα παραπάνω. Ένα τοπ80-90 αντάλλαγμα θα ήταν εξαιρετικό και λογικά θα σας βοηθήσει περισσότερο στη συνέχεια.

 

Thinking Ahead

 

Η αλήθεια είναι πως ο Keyonte George δεν έχει εντυπωσιάσει από τη στιγμή που έγινε ο βασικός point guard των Utah Jazz. Ξεκίνησε όντας αρκετά δημιουργικός, αλλά στη συνέχεια οι assists του μειώθηκαν. Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα σπάει τα στεφάνια, όντας τρομερά άστοχος. Θεωρητικά ακόμη και η θέση του ως βασικός μπορεί να κινδυνεύει. Με δεδομένη όμως την κατάσταση στη Utah συν το γεγονός πως είναι νέος και ακόμη μαθαίνει το παιχνίδι, ποντάρουμε πως θα συνεχίσει να είναι βασικός. Και όχι μόνο αυτό, αλλά επειδή είναι καλός παίκτης, τόσο η παραγωγικότητα, όσο και η δημιουργία θα αυξηθούν. Οπότε αν αντέχετε το κάκιστο ποσοστό εντός πεδιάς του, καλύτερα μην τον πετάξετε. Αντίθετα, εκμεταλλευτείτε τυχόν απογοητευμένους ιδιοκτήτες.

Ένα από τα θέματα των τελευταίων χρόνων στους Hawks είναι πότε θα δοθεί με trade o Clint Capela για να πάρει την θέση του ο Onyeka Okongwu. Αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς τα advanced stats της Atlanta με τον Capela είναι παραδοσιακά φανταστικά. Όμως φέτος και στους τελευταίους αγώνες βλέπουμε σταθερά τα λεπτά του Capela να μειώνονται, ενώ αντίστοιχα του Okongwu να αυξάνονται. Με εξαίρεση το ματς κόντρα στους Bucks, πλέον ο Okongwu αγωνίζεται περισσότερο. Ακόμη κι αν αυτό δεν είναι προετοιμασία εδάφους για trade, τα 25-28 λεπτά αρκούν για ικανοποιητικότατα νούμερα. Μέχρι στιγμής δεν είναι η καλύτερη χρονιά του, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα όμως τα καλύτερα να έρχονται.

 

Η γωνιά του Porzingis

 

Προς την Τετάρτη θα υπάρξουν νεότερα για τον LaMelo Ball. Μέχρι στιγμής το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι έχει κάποιου είδους διάστρεμμα και πως θα λείψει για καιρό. Stay tuned.

Τραυματισμός στο πόδι για τον Zach LaVine, που θα μείνει έξω σίγουρα για τον πρώτο αγώνα της εβδομάδας. Με το ιστορικό του πάντως, καλό θα είναι να προετοιμαστείτε για ολόκληρη την εβδομάδα εκτός.

Δεν έχουμε πολλές ανακοινώσεις σχετικά με τον τραυματισμό του Bam Adebayo στον γοφό. Σχεδόν σίγουρη η απουσία του από τον πρώτο αγώνα των Heat για αυτή την εβδομάδα, ενώ εκφράζονται φόβοι για μεγαλύτερη απουσία.

 

*Εβδομάδα με περίεργο πρόγραμμα, στο οποίο όλες οι ομάδες θα δώσουν δύο αγώνες, εκτός από τις ομάδες του τελικού στο In Season Tournament. Με τόσους λίγους ομάδες, είναι εβδομάδα που προσφέρεται για μεγάλες εκπλήξεις