Fantastic Beasts and Where to Find Them: Season 8, Chapter VIII

Posted on Dec 18 2023 - 10:21pm by Johnny Koutsourakis
Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

The Jokers

Απίθανα πράγματα στο ΝΒΑ Fantasy αυτή την εβδομάδα, καθώς είχαμε τη νεκρανάσταση του Jaren Jackson Jr. φίλες και φίλοι. Ο Jaren μας ήταν τοπ 5 παίχτης (!!!) και το ακόμη πιο εντυπωσιακό έγινε τέτοιος από την επίθεση και όχι τα αμυντικά στατιστικά. Οι δύο 40ρες που πέταξε ανέβασαν τον μέσο όρο πόντων εβδομάδας στους 35.7 (!), ενώ είχε 3 τρίποντα, 2 κλεψίματα και 2.3 τάπες κάθε βράδυ. Εντυπωσιακό ήταν και το 88% στις βολές του, όπως και το γεγονός πως αποκλείεται να υπάρχει βασικός σέντερ που σε 35 λεπτά να κατεβάζει λιγότερα από 5 (πέντε) rebounds ανά αγώνα.

Φέτος ο Karl Anthony Towns δεν μας είχε συνηθίσει σε υψηλές πτήσεις, ωστόσο αυτή την εβδομάδα ήταν εξαιρετικός, θυμίζοντας τον παλιό, καλό εαυτό του. 26 πόντοι και 13.7 rebounds κάθε βράδυ, με 56% ευστοχία και 90% στις βολές σε μπόλικες προσπάθειες. Μαζί με αυτά είχε 1 κλέψιμο και 1+ τρίποντα κάθε βράδυ, με τα λάθη σε λογικά επίπεδα (2.3).

Πολλά μεγάλα μυστήρια έχουν βασανίσει αυτό τον κόσμο. Για παράδειγμα η ταυτότητα του DB Cooper ή η αποκωδικοποίηση του αλγορίθμου Beale. Ή έστω πως στην ευχή ο Dante Exum κατάφερε να κάνει τέτοια εβδομάδα και να μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. 18.5/3.5/4 στις βασικές στατιστικές κατηγορίες, σουτάροντας με το ακραίο 71% στα εντός πεδιάς. Το ακόμη πιο ακραίο ήταν ότι τα περισσότερα ήταν τρίποντα, ευστοχώντας σε 3 κάθε βράδυ, την ώρα που έδινε κι 1.5 stocks καθημερινά.

Μία εντός Τοπ50 εβδομάδα φύλαγε για τους fans του ο Simone Fontecchio, ο οποίος έδωσε λίγο απ’ όλα: φανταστικά ποσοστά (53% fg%, 100% βολές), πόντους (16.3) και τρίποντα (3), stocks (1.8) και λίγα λάθη (0.5). Για να καταλάβετε πόσο καλή ήταν η εβδομάδα του, θα σας πω το εξής: Αυτοί οι αριθμοί είναι μέσος όρος και στον τελευταίο αγώνα της εβδομάδας είχε απλά 7 πόντους και 2 rebounds. Φανταστείτε τι έκανε στους προηγούμενους.

Σφηνάκια

Οι 13 assists του Kelly Olynyk κόντρα στο Sacramento

Οι 13/13 βολές του Anfernee Simons απέναντι στους Clippers

Τα 16 rebounds του Andre Drummond σε 14 λεπτά με αντίπαλο το Milwaukee

Τα 12 τρίποντα του Keegan Murray κόντρα στην Utah

Τα 6 κλεψίματα του Tyus Jones απέναντι στο Phoenix

Οι 9 τάπες του Chet Holmgren με αντίπαλο το Denver

Τα 9/9 τρίποντα του Jalen Brunson κόντρα στο Phoenix

The Bennets

Roller Coaster θυμίζει η φετινή χρονιά του Buddy Hield. Ξεκίνησε άσχημα, έγινε βασικός κι έπαιξε εξαιρετικά και τώρα πάλι κατεβαίνει σταθερά. Μόλις 8.5 πόντοι με 2 τρίποντα κάθε βράδυ, ενώ σπάει τα καλάθια με μόλις 36% εντός πεδιάς. Πολύ χαμηλές επιδόσεις σε όλες τις υπόλοιπες στατιστικές κατηγορίες, με εξαίρεση τις τάπες (0.8) και το γεγονός ότι έκανε σχετικά λίγα λάθη (1.5).

Κακή εβδομάδα για τον Jalen Green, ο οποίος ήταν εξαιρετικά άστοχος (31%). Το χαμηλό ποσοστό του δεν του επέτρεψε να σκοράρει περισσότερους από 11 πόντους κάθε βράδυ, τη στιγμή που μάλλον τα 3 rebounds και οι 4 assists του δεν σας χάρισαν αυτές τις δύο κατηγορίες. Το γεγονός ότι στα αμυντικά στατιστικά έδωσε μόνο μία τάπα όλη την εβδομάδα, μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη.

Μία μετριότατη εβδομάδα σε μία φανταστική χρονιά ήταν αυτή που πέρασε για τον Rudy Gobert. Οι 7 πόντοι και τα 9 rebounds δεν αντικατοπτρίζουν την προσφορά του, ενώ έμεινε χαμηλά και στον τομέα των μπλοκ με μόλις 1.3. Την ίδια στιγμή, σούταρε πολύ χαμηλά από τις βολές (30%), ενώ έκανε και 2 λάθη κάθε βράδυ.

Για την φούσκα του Herb Jones είχατε ενημερωθεί εδώ και καιρό και μακάρι να πουλήσατε όταν έπρεπε. Πλέον αυτό που λέγαμε έγινε πραγματικότητα και αποκαλύφθηκε σε όλο το μεγαλείο του αυτή την εβδομάδα. 6.5 πόντοι, 4 rebounds, 2.5 assists και 1 κλέψιμο ήταν τα πεπραγμένα του κάθε βράδυ, σουτάροντας με 32%. Καθόλου έκπληξη που έπεσαν ακόμη και τα λεπτά του, που ήταν λιγότερα από 25 κάθε βράδυ.

Σφηνάκια

 

Τα 9 λάθη του Brandon Ingram κόντρα στη Charlotte

Τα 2/14 σουτ του Jalen Williams με αντίπαλο το Sacramento

Τα 8 λάθη του Trae Young απέναντι στο Toronto

Τα 0/8 τρίποντα του Steph Curry κόντρα στο Portland

Τα 8 λάθη του Paolo Banchero με αντίπαλο το Cleveland

Τα 0/10 σουτ του Georges Niang απέναντι στο Orlando

Τα 3/17 σουτ του Damien Lillard κόντρα στους Bulls

 

One Night Stands

Τα One Night Stands αυτής της εβδομάδας θα ξεκινήσουν με την θαυμαστή περίπτωση του Ayo Dosunmu. Αυτός ο φανταστικός παίχτης στις αρχές της εβδομάδας κόντρα στους Bucks ξεκίνησε βασικός. Αγωνίστηκε για 26 λεπτά και πέτυχε κάτι μοναδικό: να τελειώσει τον αγώνα με 0 πόντους (0/6 σουτ), rebounds, assists, κλεψίματα και τάπες. Το απόλυτο μηδέν. Την Πέμπτη κόντρα στο Miami, ο Alex Caruso τραυματίστηκε νωρίς και ο Ayo τον αντικατέστησε. Το απίστευτο είναι πως ήταν καταπληκτικός, έχοντας 24 πόντους με 10/12 σουτ! Το θέμα είναι ότι δεν σκόραρε απλά, αλλά ταυτόχρονα είχε και 8 rebounds, 5 assists και 1 κλέψιμο, βοηθώντας τους Bulls να αποδράσουν από το Miami.

Ο Julian Strawther έχει δείξει πολλές φορές ότι είναι εξαιρετικός παίκτης και δεν χάνει ευκαιρία να το υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία. Κόντρα στην Atlanta ήρθε από τον πάγκο για να σημειώσει 22 πόντους με 6/11 τρίποντα, ενώ δεν παρέλειψε και τα αμυντικά καθήκοντά του. Είχε 5 κλεψίματα σε 28 αγωνιστικά λεπτά.

Όταν ακούτε το όνομα του James Wiseman, ενδεχομένως πολλοί να σκέφτεστε μετά ότι είναι υποψήφιος για το μεγαλύτερο bust όλων των εποχών. Ακόμη όμως και παίχτες που δεν πέτυχαν στα πρώτα χρόνια, μπορούν να έχουν σημαντικές διακρίσεις, όπως παρουσία στα One Night Stands. Και όχι μια τυχαία μέρα, αλλά τότε που αντιμετώπισαν τον MVP της λίγκας, Joel Embiid. Ο James είχε 20 πόντους κόντρα στους Sixers με 9/12 σουτ, ενώ μάζεψε και 13 rebounds, όντας από τους λίγους αξιοπρεπείς παίχτες των Pistons στην 22η συνεχόμενη ήττα τους.

Ένας ακόμη παίχτης που έχει εντυπωσιάσει σχεδόν όποτε του δόθηκε ευκαιρία είναι ο Blandin Podziemski. Στον αγώνα κόντρα στο Phoenix ο Klay Thompson δεν ήταν στα καλύτερά του, κι έτσι ο Blandin πέρασε 29 αγωνιστικά λεπτά στο παρκέ. Ήταν εξαιρετικός στο πλευρό των Paul και Saric με το 2nd unit των Warriors και οι τρεις τους λίγο έλειψε να γυρίσουν το παιχνίδι μόνοι τους. Είχε 20 πόντους με 9/14 σουτ, 11(!) rebounds (με 5 επιθετικά) και 5 assists, ενώ το +18 στον δείκτη +/- αποτυπώνει αρκετά καλά την επίδρασή του στο παιχνίδι.

Να πανικοβληθώ;;;!;;;!!;!!!;;;;

Είναι πλέον γνωστό σε όλους πως η κατάσταση με τον Draymond Green έχει ξεφύγει και μάλιστα προ πολλού. Την εβδομάδα που μας πέρασε ο Draymond σκέφτηκε πάλι να βαρέσει έναν random τύπο για να ξεχαρμανιάσει και ο Jusuf Nurkic ήταν αυτή τη φορά ο τυχερός. Στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι ο Nurk είπε αυτό που είναι εμφανές από χιλιόμετρα σε οποιονδήποτε άνθρωπο έχει ασχοληθεί έστω και επιφανειακά με οποιανδήποτε έκφανση της ψυχολογίας: ότι ο Draymond χρειάζεται επειγόντως βοήθεια. Φαίνεται πως κάτι τέτοιο πιστεύουν και στη λίγκα, οπότε το ΝΒΑ του επέβαλε επ’ αόριστον τιμωρία από τα παρκέ και ταυτόχρονα να δει κάποιον ειδικό.

Ο πρώτος που όρισε αυτό το “επ’ αόριστον” ήταν ο Sams ο Charania, μιλώντας για απουσία τουλάχιστον τριών εβδομάδων. Αξίζει να πούμε ότι μέχρι στιγμής τόσο οι Warriors, όσο και το ΝΒΑ έχουν αποφύγει να τιμωρήσουν παραδειγματικά τον Green. Μπορεί να έχει λάβει αθροιστικά τεράστια ποσά ως πρόστιμα, όλα αυτά όμως φαντάζουν αστεία μπροστά στις γελοιότητες που έχει κάνει. Επομένως, υπάρχει μία βάση στην άποψη ότι θα μπορούσε να επιστρέψει σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Green στο πρώτο διάστημα της χρονιάς, μέχρι να λάβει την τιμωρία των 5 αγωνιστικών για την προσπάθεια αποκεφαλισμού στον Gobert, ήταν εξαιρετικός φαντασιακά. Μετά την επιστροφή του φάνηκε σαφώς επηρεασμένος και λιγότερο παραγωγικός. Αν πάρουμε ως δεδομένη μια απουσία τουλάχιστον 3 εβδομάδων, η λογική λέει πως θα χρειαστεί και κάποιο διάστημα για να εγκλιματιστεί και πάλι στους ρυθμούς των αγώνων, μέχρι να γίνει αποδοτικός. Με λίγα λόγια, με τα τωρινά δεδομένα φαίνεται πως δύσκολα θα τον δούμε να αγωνίζεται σε λιγότερο από μήνα.

Το κουμπί του πανικού πατήθηκε ήδη από τη στιγμή που έφυγε το μπουκέτο. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε λίγο μετά τη μέση της φαντασιακής χρονιάς και με ακόμη 4 αγωνιστικές εβδομάδες θα έχουμε φτάσει σχεδόν στο τέλος της regular season. Με δεδομένο ότι ο Draymond τελευταία δεν έδινε τόσο φανταστικές εμφανίσεις, ο μόνος λόγος να τον κρατήσει κάποιος σε ετήσια format είναι να είναι υπερβολικά άνετος και με εξασφαλισμένα τα Play Offs μίας λίγκας, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πιθανής χρησιμοποίησής τους αργότερα. Αλλιώς μπορείτε να τον ξεφορτωθείτε χωρίς τύψεις και να streamάρετε στη θέση του.

 

Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία

 

Στη μάχη των rookies που επιλέχθηκαν χαμηλά στο φετινό draft, ο Jaime Jaquez Jr φαίνεται να επικρατεί με σχετική άνεση μέχρι στιγμής. Ο όχι και τόσο νεαρός forward του Miami κεφαλαιοποιεί τις εμπειρίες που του χαρίζει η ηλικιακή του υπεροχή έναντι της “σειράς” του κι έχει δώσει στην ομάδα του μία ανέλπιστη λύση, στην προσπάθεια για μία ακόμη καλή πορεία στα Play Offs.

Αυτό που χαρακτηρίζει το παιχνίδι του Jaquez φαντασιακά είναι η πολύπλευρη συνεισφορά. Είναι αρκετά “στρογγυλός” σαν παίχτης, κάτι που σημαίνει ότι ταιριάζει σε κάθε ρόστερ. Δύσκολα θα κερδίσει κατηγορίες μόνος του, όμως με εξαίρεση τις τάπες, κάθε βράδυ μπορεί να προσφέρει σε κάθε άλλη κατηγορία. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες το κάνει συστηματικά, έχοντας απόδοση ενός παίκτη 6ου γύρου (σε στάνταρ 12ρες λίγκες). Δεδομένου ότι πιθανότατα δεν επιλέχθηκε σε κανένα draft, αυτό τον καθιστά ένα από τα πιο αποδοτικά streaming της φετινής χρονιάς.

Το ζήτημα είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις εμφανίσεις έχουν προκύψει σε ένα διάστημα που έχουμε τη σταθερή απουσία του Tyler Herro, καθώς και διάσπαρτες απουσίες των Jimmy Butler και Bam Adebayo. Σε ένα πλήρες Miami, με την προαναφερθείσα τριάδα υγιή, αναγκαστικά το usage μειώνεται αισθητά και συνήθως μαζί με αυτό πέφτουν και τα νούμερα. Δεν αποκλείεται ακόμη και σε πλήρη σύνθεση ο Jaquez να είναι βασικός και να έχει έναν σημαντικό ρόλο. Αυτό που μάλλον αποκλείεται, είναι να διατηρήσει τοπ80 νούμερα.

Αυτή τη στιγμή ο Bam Adebayo είναι τραυματίας και όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει έτσι για λίγο ακόμη. Αυτή ακριβώς είναι και η τοπ στιγμή για να πωληθεί μέσα στη χρονιά. Ένας παίχτης που είναι σταθερά στο τοπ100-110 θα ήταν σούπερ αντάλλαγμα για τον Jaquez. Εξυπακούεται ότι στις dynasty λίγκες η όποια ανταλλαγή του αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία λογική, εκτός αν μιλάμε για απρόσμενες εξαιρετικές προτάσεις.

Thinking Ahead

Τα πράγματα στη Utah είναι περίεργα από την αρχή της χρονιάς, όμως έγιναν ακόμη περισσότερο με τον τραυματισμό του Keyonte George, αλλά και του Jordan Clarkson. Παρόλο που δεν φαίνεται πως θα χάσει πολύ χρόνο, ο Collin Sexton έχει αρπάξει ήδη την ευκαιρία από τα μαλλιά και τον έχει αντικαταστήσει καταπληκτικά. Must add παντού, αν και δύσκολα θα είναι πλέον ελεύθερος. Καλές εμφανίσεις και από τον Talen Horton-Tucker, ο οποίος αποτελεί εξαιρετική επιλογή για ημερήσια streamαρίσματα. Τέλος, αυτή την εβδομάδα ήταν φανταστικός και θα πρέπει να έχουμε τον νου μας στον Simone Fontecchio, αν τον βρούμε ελεύθερο.

Αυτή την εβδομάδα στο Cleveland έγιναν πραγματάκια και ξαφνικά η ομάδα έμεινε χωρίς δύο από τους πέντε βασικούς της παίκτες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο το δημιούργησε ο τραυματισμός του Darius Garland, που αφήνει την ομάδα χωρίς βασικό οργανωτή. Ο Donovan Mitchell θα σηκώσει μεγάλο βάρος της οργάνωσης, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και ο χρόνος του Caris LeVert. Ο παίχτης όμως που ίσως έρθει από το πουθενά είναι ο Craig Porter. O Porter παρά το γεγονός πως είναι ρούκι, είναι ήδη 23 ετών. Είναι δηλαδή έτοιμος παίκτης και μάλιστα πολύ καλός. Εξαιρετικός αμυντικός (αν και χωρίς ιδιαίτερη αθλητικότητα), καλός δημιουργός και συνολικά πολύ κοντρολαρισμένος παίκτης. Την προηγούμενη φορά που χρειάστηκε, ανταποκρίθηκε άψογα. Φαίνεται πως θα του δίνονται τουλάχιστον 20 λεπτά κάθε βράδυ. Αν του δοθούν περισσότερα, έχει όλο το πακέτο για να εξελιχθεί σε μια μικρή αποκάλυψη.

Η γωνιά του Porzingis

Άσχημα τα νέα στο Cleveland αυτή την εβδομάδα. Αρχικά με τον Evan Mobley, ο οποίος υποβλήθηκε σε επέμβαση και θα λείψει για τουλάχιστον 6 εβδομάδες από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας. Απίθανα πράγματα με τον Darius Garland, ο οποίος αποκόμισε κάταγμα στο σαγόνι του και θα λείψει για αρκετό καιρό. Το “multiple weeks”που ανακοινώθηκε, συνήθως σημαίνει διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα.

O Dereck Lively έχασε ήδη έναν αγώνα με πρόβλημα στον αστράγαλο και βγήκε από πολύ νωρίς εκτός για τον σημερινό. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα να μην τον επιλέγατε σε εβδομαδιαία ρόστερ.

Δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να πούμε για τον Bradley Beal. Ακόμη δεν έπαιξε, έπαθε πάλι διάστρεμμα και θα απουσιάσει για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

 Μυϊκό πρόβλημα στον τετρακέφαλο για τον Jordan Clarkson, ο οποίος θα λείψει από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της Utah για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Μικρότερο το πρόβλημα του Keyonte George, ο οποίος ίσως λείψει μερικούς αγώνες ακόμη.

*Τρία και τέσσερα παιχνίδια για σχεδόν όλες τις ομάδες αυτή την εβδομάδα. Μοναδική εξαίρεση το Phoenix με 2