Retro Hog: Οι ν-ομάδες του ΝΒΑ – Μέρος 1ο

Posted on Feb 3 2015 - 1:00pm by Kosmas Kapsalis

Συνεχίζοντας το ξετύλιγμα του κουβαριού της ιστορίας του μπάσκετ και τα πρώτα βήματα αυτού μέχρι το σχηματισμό του ΝΒΑ, και μετά τις 15+2 ομάδες του πρωταθλήματος με βραχύβιο βίο, ήρθε η στιγμή να δούμε τις ομάδες οι οποίες ξεκίνησαν την πορεία τους από άλλες πόλεις, και πολύ συχνά και με άλλο όνομα, μέχρι να φτάσουν στην πόλη και την ονομασία που αγωνίζονται σήμερα. 

Atlanta Hawks

Χωρίς τίτλο

Η ιστορία των Hawks ξεκινά το 1946, από το Buffalo της Νέας Υόρκης, και τους Buffalo Bisons. Oι Bisons, αγωνίστηκαν μόλις για 13 αγώνες στο NBL και στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης τους, Ben Kerner, πήρε την ομάδα και την πήγε στο Moline του Illinois. To Moline και το Rock Island, μαζί με το Davenport της Iowa, συγκροτούσαν μια περιοχή με το όνομα Tri-Cities. Στην περιοχή εκείνη για μια περίοδο 3 περίπου μηνών το 1832, έγινε ο πόλεμος του Black Hawk, μια διαμάχη ανάμεσα σε αμερικανικά στρατεύματα και την Ινδιάνικη φυλή Saud που είχε για αρχηγό τον Black Hawk. Σαν φόρος τιμής σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας της περιοχής, η ομάδα μπάσκετ ονομάστηκε Tri-Cities Blackhawks. Η ομάδα ήταν ανάμεσα στις πρώτες που συμμετείχαν στο ΝΒΑ, μετά την ένωση του 1949, κι έχοντας προπονητή τον Red Auerbach, μπήκαν στα playoffs από την πρώτη κιόλας χρονιά. Στο draft εκείνου του καλοκαιριού επέλεξαν τον Bob Cousy, χωρίς όμως να καταφέρουν να τον υπογράψουν, με συνέπεια να τον ανταλλάξουν στους Chicago Stags. Εκείνοι με τη σειρά τους, διαλύθηκαν πριν την έναρξη της χρονιάς, κι ο Cousy κατέληξε στους Celtics. Oι Blackhawks αγωνίστηκαν άλλη μια χρονιά στο ΝΒΑ, αλλά ήταν δύσκολο για μια τόσο μικρή πόλη να κρατήσει μια επαγγελματική ομάδα μπάσκετ (ακόμα και σε εκείνα τα χρόνια) και ο σύλλογος μεταφέρθηκε στο Milwaukee. Εκεί παρέμειναν έως το 1955. Το 1954 διάλεξαν τον Bob Pettit, αλλά η πολύ άσχημη πορεία της ομάδας ακόμα και με αυτόν στην σύνθεσή της, τους ανάγκασε να μετακομίσουν εκ νέου, αυτή τη φορά σε μια πόλη που για επαγγελματικούς λόγους είχε μεγάλη αντιπαλότητα με το Milwaukee, στο St. Louis.

Οι  St. Louis Hawks παρέμειναν εκεί μέχρι το 1968, κερδίζοντας μάλιστα το μοναδικό πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου, το 1958. Η ομάδα είχε μεγάλα διαστήματα με επιτυχίες, όμως έπεφτε αργά ή γρήγορα στους ανίκητους τότε Celtics των 8 σερί πρωταθλημάτων και δεν κατόρθωσε να πάρει κάποιον άλλο τίτλο.

Αγωνιζόμενοι σε ένα μικρό και αρκετά παλιό γήπεδο, ο ιδιοκτήτης της ομάδας προσπάθησε να εξασφαλίσει την άδεια για την κατασκευή νέου γηπέδου. Το εγχείρημα απέτυχε αρκετές φορές και τότε ο Kerner πούλησε την ομάδα στους ενδιαφερόμενους, έναν κτηματομεσίτη από την Atlanta και τον παλιότερο κυβερνήτη της πολιτείας της Georgia. Εκείνοι, όπως προαναφέρθηκε το 1968, μετέφεραν την ομάδα στην Atlanta, όπου και παραμένει έως σήμερα. Από το σύλλογο έχουν περάσει πολλοί και σπουδαίοι παίκτες, όπως ο Pistol Pete Maravich, o Lou Hudson, o Dominique Wilkins, ο Steve Smith, ο Dikembe Mutombo μεταξύ αυτών, χωρίς όμως κάποιος από αυτούς να καταφέρει να την πάει πέρα από τελικούς περιφέρειας.

Detroit Pistons

Χωρίς τίτλο

Τα πιστόνια δημιουργήθηκαν το 1941 από τον Fred Zollner, τον ιδιοκτήτη ενός χυτηρίου που κατασκεύαζε πιστόνια για αυτοκίνητα και ατμομηχανές στο Fort Wayne της Indiana. Σαν κάθε ιδιοκτήτης που σέβεται τον εαυτό του, έδωσε στην ομάδα την ονομασία Fort Wayne Zollner Pistons. Oι Pistons, αγωνίστηκαν για κάποια χρόνια στο NBL, (έχοντας σαν έδρα το γυμναστήριο ενός λυκείου της Ιντιάνα) όπου κατέκτησαν τα πρωταθλήματα της διετίας 1944-1945. Το 1948 συμμετείχαν στο ΒΑΑ, ενώ ο Zollner ήταν εκ των πρωτεργατών της ένωσης για τη δημιουργία του ΝΒΑ και οι Pistons από τις πρώτες ομάδες της λίγκας. Πλέον δεν γινόταν να υπάρχει εμπορικός χορηγός στο όνομα της ομάδας κι έτσι ήταν απλά οι Fort Wayne Pistons. Η ομάδα συμμετείχε σταθερά στα playoffs, φτάνοντας μέχρι και τους τελικούς του ΝΒΑ, κάτι που έκανε επιτακτική την ανάγκη φυγής από το μικρό Fort Wayne. Έτσι, ο Zollner μετακίνησε την ομάδα στο Detroit. To όνομα της πόλης άλλαξε, όμως ο χαρακτηρισμός ήταν εξαιρετικά ταιριαστός για την αυτοκινητοβιομηχανία του Michigan κι έτσι οι Detroit Pistons ήταν γεγονός παραμένουν με το αρχικό τους όνομα μέχρι και σήμερα. Αναμφίβολα, καλύτερη περίοδος στην ιστορία της ομάδας ήταν η εποχή των Bad Boys των τελων της δεκαετίας του ’80, με Isiah Thomas, Joe Dumars, Dennis Rodman, Bill Laimbeer, και τρεις σερί τελικούς ΝΒΑ και δυο συνεχόμενα πρωταθλήματα το 1989 και το 1990 (η πρώτη ομάδα μάλιστα μετά τους Lakers και Celtics που κατέκτησαν back2back το πρωτάθλημα). 14 χρόνια μετά, το 2004, η παρέα των Chauncey Billups, Rip Hamilton, Tayshaun Prince, Rasheed και Ben Wallace ακολουθώντας τις παρακαταθήκες των original Bad Boys πήραν το 3ο πρωτάθλημα του συλλόγου, κόντρα στους Lakers. Έφτάσαν στους τελικούς και την επόμενη χρονιά αλλά εκεί χαμογέλασαν οι Spurs.

Sacramento Kings

Χωρίς τίτλο

Οι Kings είναι μία ομάδα που πέρασε από πολλά κύματα μέχρι να φτάσει στη σημερινή της μορφή, όμως πρόκειται για την παλιότερη ομάδα του ΝΒΑ και έναν από τους πρώτους επαγγελματικούς μπασκετικούς συλλόγους στην Αμερική γενικότερα. Σχηματίστηκαν πρώτη φορά το 1923 στο Rochester της Νέας Υόρκης, με την ονομασία Rochester Seagrams. Το 1945 ενώθηκαν με μια ημιεπαγγελματική ομάδα σχηματίζοντας τους Rochester Royals. Αγωνιζόμενοι στην Δυτική περιφέρεια, ήταν σχεδόν πάντα ένα κλικ κάτω από τους Minneapolis Lakers. Το “σχεδόν” αναφέρεται επειδή το 1951 κατάφεραν να αποκλείσουν τους Lakers στον ημιτελικό και, εν τέλει, να πάρουν το πρωτάθλημα με 4-3 νίκες απέναντι στους Knicks. Παρόλα αυτά, τα οικονομικά προβλήματα στο μικρό Rochester ήταν σημαντικά, με αποτέλεσμα η ομάδα να μεταφερθεί στο Cincinnati του Ohio. Oι Cincinnati Royals, υπήρξαν στο ΝΒΑ για 15 χρόνια και, αναμφίβολα, η πορεία τους ξεκινάει και σταματά στην ύπαρξη στην ομάδα για 10 χρόνια του Oscar Robertson. Δυστυχώς, κάθε χρονιά που η ομάδα μπήκε στα playoffs, έπεσε είτε πάνω στον Chamberlain, είτε πάνω στον Russell και δεν έκανε ποτέ το βήμα παραπάνω. Μόλις ο Robertson στάλθηκε στους Bucks η ομάδα κατέρρευσε και είχε έρθει η ώρα για εκ νέου μετεγκατάσταση.

Το 1972 ήταν σειρά του Kansas City να υποδεχτεί τους Royals. H πόλη είχε ήδη μια ομάδα στο Baseball που λεγόταν Kansas City Royals, κι έτσι η ομάδα μπάσκετ ονομάστηκε Kings. Παίζοντας μάλιστα τα μισά εντός έδρας παιχνίδια στο Kansas City και τα μισά στην Omaha, το πλήρες όνομα της ομάδας ήταν Kansas City-Omaha Kings. Αυτό για 3 χρόνια, καθώς το 1975 έμεινε μόνο το Kansas City Kings.

Το 1979, η στέγη του γηπέδου κατέρρευσε εξαιτίας μιας καταιγίδας και η ομάδα αναγκάστηκε να αγωνιστεί για ολόκληρη τη χρονιά σε ένα πολύ μικρότερο γήπεδο. Το γεγονός αυτό γονάτισε οικονομικά τους επενδυτές, οι οποίοι πούλησαν την ομάδα για μόλις $ 11 εκατομμύρια. Η ομάδα εγκαταστάθηκε στο Sacramento, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Minneapolis Lakers

Χωρίς τίτλο

Σαφώς λιγότερες μετακινήσεις για τους Λιμνανθρώπους, αλλά μεγάλο fail το όνομα μετά τη μεταφορά. Η ομάδα έχει τις ρίζες της σε μια ομάδα του NBL, τους Detroit Gems, οι οποίοι διαλύθηκαν και τα απομεινάρια τους, (ο υλικός εξοπλισμός βασικά) αγοράστηκε για 15.000$ από δύο επιχειρηματίες της Minnesota. Πήραν την ομάδα από το Detroit και την μετέφεραν στην Minneapolis, και, δεδομένης της ονομασίας της σαν η πολιτεία των 1000 λιμνών, έδωσαν το όνομα Minneapolis Lakers. Η συμβολή των Gems στην νέα ομάδα ήταν τεράστια, καθώς όντας η χειρότερη ομάδα της προηγούμενης χρονιάς, οι Lakers είχαν το πρώτο pick στο draft του 1947, το οποίο χρησιμοποίησαν για να πάρουν τον George Mikan, τον πρώτο superstar του ΝΒΑ. Οι Lakers κατέκτησαν 5 πρωταθλήματα αλλά μετά την απόσυρση του Mikan η προσέλευση μειώθηκε αισθητά και η πορεία της ομάδας ήταν φθίνουσα. Αποφασίστηκε έτσι η ομάδα να πάει σε μεγαλύτερη αγορά. Μετά από διάφορες υποψηφιότητες, οι Lakers πήγαν στην California κι έγιναν η πρώτη ομάδα της Δυτικής ακτής. Συνδετικός κρίκος των δυο πλευρών των ομάδων, είναι ο θρυλικός forward Elgin Baylor. Rookie της χρονιάς το 1959, πέρασε όλα τα χρόνια της καριέρας του σαν Λιμνάνθρωπος, 2 χρόνια στη Minneapolis και τα υπόλοιπα 12 στο Los Angeles, όντας δυστυχώς ένας από τους καλύτερους (αν όχι ο καλύτερος από άποψη ταλέντου, στατιστικών και παρουσίας σε τελικούς) παίκτες όλων των εποχών χωρίς πρωτάθλημα. Οι Los Angeles Lakers είναι μια από τις πιο πετυχημένες ομάδες όλων των εποχών, στον αθλητισμό γενικά, καθώς είναι σύλλογος με παγκόσμια αναγνώριση, 16 πρωταθλήματα ΝΒΑ και τεράστιους παίκτες να έχουν αγωνιστεί με τα χρώματα της ομάδας, όπως ο Jerry West, o Wilt Chamberlain, o Jabbar, o Magic Johnson και πιο πρόσφατα ο Kobe κι o Shaq. Ωστόσο, αυτό που δεν σκέφτηκαν εκείνοι που πήραν τις αποφάσεις το μακρινό 1960, είναι ότι όσο ταιριαστή ήταν η ονομασία Lakers ήταν στην πανέμορφη Minneapolis, τόσο δεν έχει κανένα νόημα στην ξεραΐλα του Los Angeles.

Golden State Warriors

Χωρίς τίτλο

H ιστορία της ομάδας ξεκινάει το 1946 στη Φιλαδέλφεια. Οι Philadelphia Warriors ξεκίνησαν στο ΒΑΑ και ήταν η πρώτη πρωταθλήτρια στην ιστορία, το 1947. Μετά την ένωση των πρωταθλημάτων, πήραν ένα ακόμα πρωτάθλημα, το 1956, με παίκτες όπως ο Paul Arizin κι ο Neil Johnston. To 1958 ήρθε στο draft o Wilt Chamberlain, και για 6 χρόνια που ήταν παίκτης των Warriors, διέλυσε ότι βρήκε μπροστά του, όσον αφορά τις ατομικές επιδόσεις, χωρίς όμως να φέρει κάποιο τίτλο στην Pennsylvania, μιας και το τοίχος του Russell ήταν αξεπέραστο. Στο μεταξύ, η ομάδα πουλήθηκε σε έναν Καλιφορνέζο επιχειρηματία, ο οποίος πήρε την ομάδα στον τόπο του, και η ομάδα ήταν πλέον οι San Francisco Warriors. Δεν άλλαξαν ξανά περιοχή, άλλαξαν όμως όνομα. Το 1971, παίζοντας όλα σχεδόν τα εντός έδρας παιχνίδια στο Oakland, η ομάδα ονομάστηκε σε Golden State Warriors. Με ηγέτη τον Rick Barry, κέρδισαν το 3ο και τελευταίο πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου (και μοναδικό από τότε που πήγαν στην Καλιφόρνια) το 1975, σε μια σειρά που ήταν το απόλυτο outsider, στους τελικούς με τους Baltimore Bullets. Ήταν τέτοια η θεωρητική διαφορά των δυο ομάδων, που το ίδιο το γήπεδο που είχαν σαν έδρα τους, είχε κανονισμένες εκδηλώσεις στις ημερομηνίες των τελικών, μην αναμένοντας τους Warriors να φτάσουν μέχρι εκεί, κι έτσι οι εντός έδρας αγώνες έγιναν σε μια γειτονική πόλη. Αν και το παρατσούκλι Golden State είναι χαρακτηριστικότατο της San Francisco Bay Area, οι Warriors είναι η μοναδική ομάδα του ΝΒΑ που στο όνομά της δεν αναφέρεται η πόλη προέλευσής της.

Philadelphia 76ers

Χωρίς τίτλο

Όταν οι Warriors πήραν τα μπογαλάκια τους και πήγαν στην Καλιφόρνια, μια μεγάλη πόλη, με μπασκετική ιστορία και με μεγάλο και πιστό κοινό, έμεινε χωρίς ομάδα. Αυτό βέβαια δεν κράτησε για πολύ, μιας και στην πόλη της αδελφικής αγάπης μετακινήθηκαν οι Syracuse Nationals. Οι Nationals, φτιάχτηκαν το 1946 από τον Daniel Biasone, ένα Ιταλό μετανάστη, ο οποίος με μια επιταγή $ 5.000 εξασφάλισε τη δημιουργία μιας ομάδας στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης και την συμμετοχή τους στο NBL. Μέχρι την μεταφορά της ομάδας, οι Nationals πήραν το πρωτάθλημα του 1955. Καλύτερος παίκτης των Nationals ήταν ο Dolph Schayes, o οποίος αγωνίστηκε στην ομάδα από το 1946 μέχρι το 1964, χρονιά που πρόλαβε να αγωνιστεί σε 29 παιχνίδια με τη φανέλα των 76ers. Το καλοκαίρι του 1963, οι Irv Kosslof και Ike Richman αγόρασαν την ομάδα από τον Biasone και την μετέφεραν στην Φιλαδέλφεια για να καλυφθεί το κενό των Warriors που είχαν πάει στο Σαν Φρανσίσκο. Για κάποιο λόγο το ”Nationals” δεν θεωρήθηκε αρκετά πατριωτικό και χαρακτηριστικό της νέας ομάδας, κι έτσι η ομάδα ονομάστηκε 76ers από την ημερομηνία που γιορτάζεται η ανεξαρτησία της Αμερικής από την κυριαρχία της Βρετανικής Αυτοκρατορία (4 Ιουλίου 1776). Στην δεύτερη κιόλας χρονιά, ήρθε πίσω στη Φιλαδέλφεια ο Wilt Chamberlain και 2 χρόνια αργότερα, το 1967 η κυριαρχία των Celtics, ύστερα από 8 χρόνια έσπασε και το πρώτο πρωτάθλημα του Wilt και των 76ers ήταν γεγονός. Η ομάδα κατέκτησε ένα ακόμα το 1983, έχοντας στην ομάδα τους Moses Malone και Julius Erving, μετά από 3 αποτυχημένους τελικούς σε 6 χρόνια. Στα επόμενα χρόνια, οι ομάδες που ξεχώρισαν κατά καιρούς με τους Charles Barkley, την δεκαετία του ’80, και Allen Iverson, στις αρχές του 2000, δεν κατάφεραν να κατακτήσουν άλλο πρωτάθλημα.

Washington Wizards

Χωρίς τίτλο

Η ιστορία των Wizards ξεκινά από το Σικάγο, με τους Chicago Packers να είναι η πρώτη ομάδα που προστέθηκε το 1961 στη λίγκα, στην πρώτη επέκταση πέρα από τις ιδρυτικές ομάδες. Μετά από μια χρονιά, το όνομα άλλαξε κι έγινε Chicago Zephyrs. Ακόμα ένα χρόνο μείνανε στο Σικάγο κι έπειτα, το 1963, ο σύλλογος μετακινήθηκε στη Βαλτιμόρη. Προς τιμήν της ομάδας που υπήρχε εκεί πριν 10 χρόνια και είχε πλέον διαλυθεί, οι Zephyrs ήταν πλέον οι Baltimore Bullets. Οι πρώτες επιτυχίες άρχισαν να έρχονται και τη διετία ’67-’69, όταν και πήραν από το draft τους Earl ‘’The Pearl’’ Monroe και Wes Unseld. Η ομάδα ήταν πλέον έτοιμη για το μεγάλο βήμα, και το 1971 έφτασε μέχρι τους τελικούς του NBA. Εκεί, “σκουπίστηκαν” με 4-0 από τους Bucks, αφού το δίδυμο των Jabbar-Robertson ήταν απροσπέλαστο. Το 1974, κι αφού στην ομάδα είχε έρθει ο Elvin Hayes, μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα. Αρχικά υπήρξε η σκέψη για το όνομα Washington Capitals, μιας όμως και υπήρχε ήδη μια ομάδα Hockey με αυτό το όνομα, έγιναν οι Capital Bullets. Δεν άλλαξαν ξανά πόλη, άλλαξαν όμως άλλες δυο φορές το όνομα της ομάδας. Μετά από ένα χρόνο μετονομάστηκαν σε  Washington Bullets, ονομασία που κράτησαν για 23 χρόνια. Στα πέντε πρώτα χρόνια, οι Bullets έπαιξαν τρεις φορές σε τελικούς. Το ’75 έχασαν από τους Warriors του Rick Barry. Το 1978 όμως είχε έρθει επιτέλους η σειρά τους, και με τον Wes Unseld MVP των τελικών, και τους Bob Dandridge και Elvin Hayes να μην υστερούν σε τίποτα, επιβλήθηκαν των Supersonics, κατακτώντας το μοναδικό τους πρωτάθλημα. Την επόμενη χρονιά είχαμε επανάληψη των τελικών, αλλά αυτή τη φορά ήταν σειρά των Sonics να πανηγυρίσουν. Μετά από 23 χρόνια, το 1997 ήταν η τελευταία φορά που αλλάχτηκε το όνομα της ομάδας. Μιας και το Bullets είχε βίαιους συνειρμούς, η ομάδα μετονομάστηκε σε Washington Wizards. H σπέκουλα βέβαια συνεχίστηκε μιας και ο ”Μάγος” είναι βαθμίδα στην ιεραρχία της Κου-Κλουξ-Κλαν, παρόλα αυτά το Wizards ήταν το όνομα που υπερίσχυσε έναντι των άλλων προτάσεων και δεν έχει αλλάξει μέχρι τις μέρες μας.

Εδώ τελειώνει το 1ο Μέρος του αφιερώματος των ομάδων-νομάδων. Υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα για να μάθουμε για τους Rockets, τους Clippers, τους SuperSonics αλλά κι όλες τις υπόλοιπες ομάδες.

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.