2015 Eastern Conference Semi – Finals: Cleveland Cavaliers – Chicago Bulls

Posted on May 4 2015 - 9:09am by Gus Chr
Cleveland Cavaliers (2) – Chicago Bulls (3)

Season Series: 2-2

31/10/2014: Cavaliers @ Bulls: 114 – 108 (παράταση)

19/1/2015: Bulls @ Cavaliers: 94 – 108

12/2/2015: Cavaliers @ Bulls: 98 – 113

5/4/2015: Bulls @ Cavaliers: 94 – 99

Η ώρα της συνάντησης των δύο juggernauts 1)Καταστρεπτική και ασταμάτητη δύναμη. Μπορείτε να φέρνετε στο μυαλό σας αυτό, αν ξεχνάτε τον ορισμό (πάντα ήθελα να γράψω αυτήν την λέξη!) της Ανατολής έφτασε. Παράλληλα, είναι η κατάλληλη αφορμή για να δούμε αμέτρητα αφιερώματα σε ελληνικά media, για τις αναμετρήσεις των late ’80s – early ’90s μεταξύ των δύο ομάδων και το “the shot” του MJ να παίζει για 2.654.845ή φορά. Στην σύγχρονη εποχή τώρα, τα μεταξύ τους παιχνίδια στην κανονική διάρκεια της σεζόν είχαν μεν ενδιαφέρον, αλλά ήρθε η ώρα να “ξεχωρίσουν οι άντρες από τα αγόρια”, να δούμε “ποιος μπορεί να κουβαλήσει την μπάλα όταν καίει”, και ό,τι άλλο κλισέ τέλος πάντων χωράει ο νους σας.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο πάντως, είναι πως σε αυτό το 3-1 υπέρ του Cleveland της regular season, το παιδί για όλες τις δουλειές των Bulls (Jimmy Butler) αγωνίστηκε μόλις μία φορά και τώρα αναμένεται να προκαλέσει πονοκεφάλους στην άμυνα των Cavs. Αυτό που δεν έχει αλλάξει πάντως, είναι το rotation (το ποιο;) του Thibodeau, το οποίο θα κράξω λίγες αράδες παρακάτω. Από την άλλη, αν σκεφτεί κανείς πως οι Cavs άρχισαν να ρολάρουν με την έλευση του νέου έτους, είναι κατανοητό πως το πρώτο παιχνίδι της σεζόν, όταν επικράτησαν οι Bulls στην παράταση, μοιάζει σαν να είναι από άλλη χρονιά. O LeBron James πήρε τον all-around ρόλο που έπρεπε να έχει πάρει από την αρχή, ο Kyrie Irving απελευθερώθηκε λειτουργώντας περισσότερο ως shooting guard, ενώ η παρουσία του Timofey Mozgov λειτούργησε ως το σκιάχτρο που έλειπε από την ομάδα του David Blatt, ενώ έδωσε και επιθετικές λύσεις.

Τι είδαμε στον πρώτο γύρο

Cavaliers – Celtics: 4-0

Περάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Αναμενόμενο το τελικό αποτέλεσμα του πρώτου matchup των Cavs, μιας και αυτή η νεανική Βοστώνη δεν μπορούσε να κοντράρει την παρέα του “βασιλιά”. Η προπονητική λατρεία του Ball Hog, Brad Stevens, προσπάθησε με διάφορα τρικ να χαλάσει την αμυντική λειτουργία των Cavaliers (π.χ. να προσπαθεί να τραβάει έξω τον Mozgov για να δημιουργούνται ανοιχτοί διάδρομοι). Ωστόσο, με το που έβλεπε ο Blatt την επιθυμία αυτή του Stevens, αμέσως χαμήλωνε το σχήμα του. Χαρακτηριστικό της ανωτερότητας του Cleveland επί της ομάδας της B-town, ήταν το γεγονός ότι πως και στα τέσσερα παιχνίδια, πήγαν με σχετικά σβηστές τις μηχανές, με τον James να μην παίζει σχεδόν σε κανένα τέταρτο 12λεπτο.

Κατά την διάρκεια των τεσσάρων αυτών αναμετρήσεων, μάθαμε ότι:

1) Ο J.R. Smith, ανάλογα με το τι έχει απέναντί του, τσαμπουκαλεύεται αναλόγως.

https://vine.co/u/1150014057555132416

Να σε δω J.R. να επιχειρείς κάτι τέτοιο με τον Joakim Noah στην απέναντι ομάδα.

2) Ο Irving δεν χτυπήθηκε από τη “νόσο των playoffs” και ως rookie στην διαδικασία αυτή έκανε κάτι παραπάνω από καλά ματς2)Στατιστικά από την σελίδα basketball-reference.com

irving stats

3) O Kelly – σε λατρεύει ο Γιάννης ο Χάτσιος – Olynyk θα μπορούσε να κάνει εναλλακτική καριέρα στο WWE. Περισσότερα επί αυτού στο σχετικό έπος του Μήτσου του Μαυράκη.

4) Ο Danny Ainge ξέρει τι κάνει.

Chicago Bulls – Milwaukee Bucks: 4-2

Tom, καλέ μου άνθρωπε, τί πήγες να κάνεις ακριβώς στην σειρά αυτή; Έχεις την ευκαιρία να σκουπίσεις μια από τις πιο βελτιωμένες ομάδες του πρωταθλήματος και όχι μόνο τους δίνεις ένα, αλλά δύο φιλιά ζωής κατά την διάρκεια της σειράς. Οι τακτικές του Thibodeau απέναντι στους Bucks, μετά το 3-0, τίθενται υπό αμφισβήτηση. Ξεκινώντας ανάποδα, ακόμα προσπαθώ να καταλάβω το συνεχές matchup του Rose πάνω στον Carter-Williams. Ο MCW όχι απλώς έκανε πάρτι απέναντι στον γυάλινο πρώην MVP με αστάμητο post up, αλλά ακόμα και την στιγμή που ο παίχτης του Milwaukee τραυματίστηκε, ο Rose δεν βγήκε καν από το παρκέ για να πάρει μερικές απαραίτητες ανάσες. Οι γενικότερες επιθετικές επιλογές του Chicago στο τέταρτο και πέμπτο παιχνίδι ήταν κάτι παραπάνω από κακές, κυρίως ελέω Rose.

Και στα δύο αυτά παιχνίδια, ο point guard των Bulls σούταρε 10-33 σουτ, ενώ είχε 14 λάθη (οχτώ στο τέταρτο ματς, έξι στο πέμπτο). Η γνωστή εμμονή του Thibodeau στην μεγάλη συμμετοχή των παιχτών του (Butler 46:28 στο 5ο ματς, Rose 42:27 κοκ) είναι η κύρια αιτία των ηττών του Chicago σε αυτά τα δύο ματς. Στο τελευταίο παιχνίδι, όταν οι Bulls διέλυσαν τους Bucks με 120-66, ο μεγαλύτερος σε συμμετοχή παίχτης ήταν ο Butler με μόλις 31:41 λεπτά. Αδιανόητο για τον Thibs, αλλά οι φίλοι των Bulls ευελπιστούν πως αυτή η διαχείριση θα αποτελέσει οδηγό για τα παιχνίδια με το Cleveland.

Γενικώς πάντως, η γεύση που μένει στο τέλος, έχει να κάνει με το γεγονός πως οι Bulls έχασαν περισσότερα στην σειρά τους με το Milwaukee, παρά κέρδισαν. Πρωτίστως την κούρασή τους, καθώς το Cleveland θα μπει ξεκούραστο στην σειρά που ξεκινάει την Δευτέρα.

Κατά την διάρκεια των έξι αναμετρήσεων, μάθαμε ότι:

1) Το αγαπημένο μουσικό κομμάτι του Thibodeau είναι αυτό 3)Ο Shaq ραπάρει ΕΠΙΠΕΔΑ καλύτερα από τον Kanye

Aν μπορούσε, θα έβαζε τους βασικούς του παίχτες να παίζουν 48 λεπτά έκαστος.

2) Ο Rose δεν είναι πια μόνος στην πόλη. Η παρουσία του Butler αυτή την στιγμή αποτελεί πολύ μεγαλύτερη απειλή για τους αντιπάλους του Chicago. Αν τον διαχειριστεί καλά ο Thibs, το Chicago ίσως έχει μέλλον.

3) Γιάννη Αντετοκούνμπο, καλώς ήρθες στα play offs.

Έπαθες, έμαθες, θα επιστρέψεις καλύτερος.

4) Ο προπονητής Jason Kidd ακολουθεί τα βήματα του παίχτη Jason Kidd και οδεύει προς τον ίδιο προορισμό: Την διάνοια.

Γιατί θα περάσει το Cleveland;

Ξεκινώντας από το βασικό, γιατί είναι πιο ξεκούραστο. Ο LeBron, καθόλη την διάρκεια της σειράς με τους Celtics αγωνίστηκε σε mode συντήρησης, κάνοντας παράλληλα γεμάτα παιχνίδια. Ο Irving επίσης δεν ζορίστηκε ιδιαίτερα. Smith, Mozgov, Thompson, Dellavedova φαίνεται πως έχουν βρει τον (όποιον) ρυθμό τους στην πιο κρίσιμη φάση της σεζόν και δίπλα στον James φαίνονται καλύτεροι απ’ όσο θα έπρεπε. Οι Cavs έχουν πολυπροσωπία στην περιφέρειά τους, ενώ η δυνατότητα του LeBron να εμφανίζεται πότε σαν power guard και πότε σαν point forward, είναι μοναδική. Η θεωρία λέει πως ο “βασιλιάς” μπορεί να διαλύσει κάθε αμυντικό πλάνο των Bulls, ακριβώς λόγω του πολύπλευρου αγωνιστικού του προφίλ. Ο Irving θα βρεθεί αντιμέτωπος με το διπρόσωπο Rose και μπορεί να εκμεταλλευτεί δεόντως τα σκαμπανεβάσματα του (πρώην) αστέρα του Bulls που δεν είναι διόλου συνεπείς από αγώνα σε αγώνα.

X-Factor

Μετά τον τραυματισμό του Kevin Love, το βάρος πέφτει στους άλλους δύο αστέρες της ομάδας (James, Irving). Το ζήτημα, όμως, δεν είναι τι θα κάνουν αμφότεροι, αλλά τί θα κάνουν οι υπόλοιποι. Μπορεί ο Mozgov να έχει μ.ο. 12-6-2; Μπορεί, ελλείψει Love, o Marion να βουτήξει στα νερά της νεότητας και θυμίσει τον παίχτη του 2011 σε άμυνα και επίθεση; Μπορεί ο Smith να βάλει μερικά μεγάλα σουτ4)μετά την επιστροφή του από την τιμωρία του που θα τον στερήσει από την ομάδα του για τα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς; Θα εμφανιστεί αντάξιος των προσδοκιών ο Shumpert που θα πρέπει να περιορίσει τον Butler στην άμυνα και να βάλει τα μακρινά σουτ στην επίθεση; Αν σε όλα τα παραπάνω η απάντηση είναι “ναι”, τότε όλα καλά για τους Cavs.

Γιατί θα περάσει το Chicago;

Φίλοι των Bulls, ειλικρινά λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να βρω κάποιον λόγο. Ναι, σύμφωνοι πως η front court της ομάδας σας είναι σαφώς καλύτερη από εκείνη του Cleveland, αλλά η μεγάλη συμμετοχή των Butler και Rose δεν δείχνουν μεγάλη διάθεση από τον Thibs για να αλλάξει αυτό. Αν ο head coach αποφασίσει πως πρέπει να μοιραστεί – πολύ – παραπάνω η μπάλα και οι προσπάθειες, τότε μιλάμε σε άλλη βάση. Εφόσον το Chicago αποφασίσει να μεταφέρει το παιχνίδι του μέσα στο ζωγραφιστό, τότε οι πιθανότητες αυξάνουν σημαντικά για το franchise. Αυτή τη στιγμή, η φορτωμένη γραμμή ψηλών του Chicago, με Pau, Noah, Gibson και Mirotic έχει να αντιμετωπίσει μόνο τους Mozgov και Τr. Thompson ως καθαρούς ψηλούς και ύστερα τους κατά συνθήκην LeBron και Marion που θα κατεβαίνουν στο 4. Οι ψηλοί των Bulls θα πρέπει να φθείρουν τον Lebron στο post, αλλά προς το παρόν ο Gibson δεν είναι σε καλή κατάσταση και η αναιμική παρουσία του Noah επιτρέπουν στο Blatt να κρύψει εκεί τον James για να είναι πιο ξεκούραστος και να αμύνεται τις βοήθειες. Ωστόσο, αν μου έλεγε κάποιος να ποντάρω στην αλλαγή μυαλών του Thibodeau, λυπάμαι αλλά δεν θα το έκανα. Aν πάλι εκμεταλλευτούν την έλλειψη περιφερειακού σουτ του Cleveland στα δύο πρώτα παιχνίδια, από την απουσία λόγω τιμωρίας του Smith, σε συνδυασμό με την δεδομένη απουσία του Love, και κάνουν το break, ίσως μιλάμε για άλλη σειρά.

X-Factor

Και πάλι θα ρίξω το μπαλάκι στον Thibodeau. Άπαντες γνωρίζουμε πως το Chicago έχει την δυνατότητα να παίξει ωραίο μπάσκετ, αλλά η (αλόγιστη;) χρήση των παιχτών είναι αυτή που θα κρίνει την τύχη των Bulls στην σειρά. Ο Thibs πρέπει να βρει μερικά σημεία στα όσα ματς πάει η σειρά, για να ξεκουράσει τον Butler και τον Rose και να κατανοήσει πως η τύχη της ομάδας βρίσκεται πρωτίστως στις δικές του επιλογές και έπειτα στις επιλογές των παιχτών του.

Πρόγραμμα και εκτίμηση

Game 1: Δευτέρα 4 Μαΐου @ Cleveland (02:00)

Game 2: Τετάρτη 6 Μαΐου @ Cleveland (02:00)

Game 3: Παρασκευή 8 Μαΐου @ Chicago (δεν έχει ανακοινωθεί ώρα)

Game 4: Κυριακή 10 Μαΐου @ Chicago (10:30)

Game 5: Τρίτη 12 Μαΐου @ Cleveland (αν χρειαστεί)

Game 6: Πέμπτη 14 Μαΐου @ Chicago (αν χρειαστεί)

Game 7: Κυριακή 17 Μαΐου @ Cleveland (αν χρειαστεί)

Εκτίμηση: 4-2 υπέρ του Cleveland. Η κούραση των παιχτών του Chicago θα αποδειχθεί καταλυτική στην σειρά και οι Cavs θα το εκμεταλλευθούν για να περάσουν στους τελικούς της Ανατολής.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Καταστρεπτική και ασταμάτητη δύναμη. Μπορείτε να φέρνετε στο μυαλό σας αυτό, αν ξεχνάτε τον ορισμό
2 Στατιστικά από την σελίδα basketball-reference.com
3 Ο Shaq ραπάρει ΕΠΙΠΕΔΑ καλύτερα από τον Kanye
4 μετά την επιστροφή του από την τιμωρία του που θα τον στερήσει από την ομάδα του για τα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς