Αποχαιρετισμός στα Όπλα: Brooklyn Nets (#28)

Posted on Jun 6 2016 - 12:49pm by Gus Chr

Οι Nets μοιάζουν με ομάδα που μόλις έχει προβιβασθεί σε μια μεγαλύτερη κατηγορία: Έχουν δύο – τρεις καλές περιπτώσεις παιχτών, έχουν έναν τρελό ιδιοκτήτη που βάζει λεφτά για την επιτυχία και το “for the love of the game”, αλλά με αυτές τις πολιτικές έχουν φτιάξει το μέλλον άλλων σε βάρος του δικού τους. Πραγματικά, σπόροι των Nets μπορούν να βρεθούν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του NBA, όπως αυτό το λουλουδάκι που φυσάμε και σκορπίζεται στον άνεμο, και κανείς δεν ξέρει πώς λέγεται1)Πικραλίδα λέει το google translate, αλλά δεν έχει ειπωθεί από κανέναν, ποτέ.. Το ρεκόρ 21-61 της σεζόν ’15-’16 είναι ενδεικτικό της κατάστασης που απέφερε το καταστροφικό καλοκαίρι του 2013, όταν για τους βετεράνους της Βοστόνης, Pierce και Garnett, υποθηκεύτηκε ένα ολόκληρο franchise, δίχως νόημα τελικά. Το κακό για αυτούς είναι πως δεν φαίνεται φως στο τούνελ. Όχι σύντομα τουλάχιστον. 

BROOKLYN

Grade: Mo Money, Mo Problems

Οι εποχές που ο tovarich Prokhorov έταζε πρωταθλήματα μέσα σε μεσομακροπρόθεσμα πλάνα πενταετίας (sic), έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η περασμένη σεζόν απέδειξε για μια ακόμα φορά πως αν υποθηκεύεις το μέλλον σου με σκοπό μια πρόσκαιρη επιτυχία (τα ημιτελικά της Ανατολής συγκεκριμένα), βγαίνεις πιο χαμένος απ’ όσο υπολόγιζες. Ο Lionel Hollins ακόμα το φυσάει και δεν κρυώνει με το τρελοκομείο που έμπλεξε, ο Tony Brown πήγε στον αυτόματο, και οι μόνοι που έμειναν με το χαμόγελο στα χείλη ήταν οι owners του Brook Lopez στο Fantasy Basketball.

Ζήτημα Πρώτο: Να Παίξουμε λίγο καλό Μπάσκετ

Koιτώντας το περσινό ρόστερ, η απελπισία είναι διάχυτη. Πέραν των Lopez, Thad Young, Joe Johnson και Jarrett Jack, ουδείς άλλος είχε το ειδικό βάρος να πάρει την ομάδα και να την οδηγήσει σε μια νίκη. Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο σερί νικών που είχε το Brooklyn ανέρχεται στις δύο, καταδεικνύει ακριβώς αυτό. Ο Hollins προσπάθησε εξ αρχής να βάλει μια φιλοσοφία που είχε στους Grizzlies: το καλό passing game. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε πως επί Hollins το Memphis ταξίδεψε μέχρι τους τελικούς της Δύσης παίζοντας καταπληκτικό μπάσκετ. Ωστόσο εκεί είχε Conley, Gasol, Randolph (τρία χρόνια νεότερο) και ένα σύνολο που είχε λύσεις μέχρι και τον 12ο παίχτη. Στο Brooklyn βρέθηκε με τέταρτο παίχτη ως σημείο αναφοράς τον Bogdanovic, που είναι εξαιρετικά τίμιος, αλλά ως μια καλή λύση από τον πάγκο, για μια ομάδα που έχει ανταγωνιστική πεντάδα.

Ο πέμπτος καλύτερος παίχτης, αποδείχθηκε ο Sean Kilpatrick, ο οποίος στα 23 παιχνίδια που αγωνίστηκε ήταν μια αχτίδα φωτός στα σκοτεινούς διαδρόμους του Barclays Center. Με αυτά τα δεδομένα, συνεπώς, δεν μπορεί κανείς να ελπίζει σε μια καλή χρονιά. Τα πράγματα, όμως, φαίνεται πως θα γίνουν χειρότερα την φετινή σεζόν, μιας και οι Nets δεν έχουν ούτε trading assets, αλλά ούτε και trading chips.

Ζήτημα Δεύτερο: Μπορεί να γίνει ελκυστικός προορισμός το Brooklyn;

Εξαρτάται για τι συζητάμε. Τουριστικά; Μάλλον ναι. Μπασκετικά; Τη δεδομένη στιγμή μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να αρχίσει να απλώνει – και πάλι – τα χρήματά του ο Prokhorov. Και ενώ αυτό δεν είναι πρόβλημα για τον Ρώσο, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας κορμός παιχτών που να αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας λειτουργεί αρνητικά σε potential recruitments. Είναι άλλο να προσπαθήσεις να πουλήσεις ένα αξιοπρεπές σύνολο σε ένα αστέρι και να πεις “μαζί σου ανεβαίνουμε επίπεδο” και είναι άλλο να προσπαθείς να πείσεις μερικά αστέρια να συνυπάρξουν σε ένα σύνολο από το μηδέν.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως πλέον οι περισσότεροι παίχτες κοιτάνε πρώτα το να υπάρχει ένα καλό υλικό στον πιθανό προορισμό τους. Για να μην παρεξηγηθούμε, προφανώς τα χρήματα παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά τέλος πάντων, ψάχνουν έναν συνδυασμό και των δύο. Άλλωστε, το cap space το φετινό καλοκαίρι, καθώς και το επόμενο, θα παίζει μικρό ρόλο, καθώς σχεδόν όλες οι ομάδες θα διαθέτουν. Αυτό που θα πρέπει να κάνει το Brooklyn είναι μάλλον baby steps. Να προσπαθήσει να αποκτήσει, δηλαδή, μερικούς ακόμα καλούς παίχτες, ακόμα κι αν χρειαστεί να πληρώσει παραπάνω από την αξία τους, προκειμένου να αποκτήσει περισσότερες λύσεις και βάθος στην ομάδα, ώστε να γίνει ελκυστικός προορισμός για κάποιους franchise players στο μέλλον. Η απώλεια των draft picks του πρώτου γύρου μέχρι το ’182)Με δεδομένο ότι οι Celtics θα ασκήσουν το δικαίωμα ανταλλαγής του pick τους με αυτό των Nets για το 2017 υποχρεώνουν το Brooklyn να κινηθεί στο free agent pool, κάτι που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την δουλειά του Kenny Atkinson.

Ζήτημα Τρίτο: Πόσο θα αντέξει ο Kenny Atkinson;

Με δεδομένα τα παραπάνω, ο νέος προπονητής των Nets πρέπει να βρει τρόπο να κάνει την ομάδα του να δείξει κάτι στο παρκέ. Θεωρητικά τα στοιχεία του είναι τα πλέον ενθαρρυντικά, όντας μέχρι πρότινος βοηθός του Budenholzer και άρα μπολιασμένος με μια Spurs μενταλιτέ, στην πραγματικότητα όμως η πρόκληση είναι τεράστια. Το βασικό ερώτημα είναι ποιοι θα έρθουν στο Brooklyn και, εφόσον έρθουν, θα μπορέσει να απελευθερώσει τον Lopez, ώστε να μην γίνεται μονότονο και προβλέψιμο το παιχνίδι της ομάδας; Θα προσελκύσει έναν καλό σουτέρ και έναν καλό οργανωτή, στοιχεία που ιδανικά θα συγκεντρώνει ο βασικός point guard; Θα βρεθούν δύο back up ψηλοί να δίνουν ανάσες στην frontcourt; Αν ο νέος coach βρει απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω, τότε το Brooklyn μπορεί να ελπίζει σε μια αξιοπρεπή χρονιά που θα έχει τίτλο “έκανε ό,τι μπορούσε με αυτά που είχε”.

Κανέναν Point Guard θα βρούμε;

Κακά τα ψέμματα, στο Brooklyn τα πάντα ξεκινούν και τελειώνουν με τον οργανωτή. O Jarrett Jack λογίζεται ακόμα ως ο βασικός point guard της ομάδας, ωστόσο το συμβόλαιό του των $6,3 εκατομμυρίων να βρίσκεται στο status του team option και ο σοβαρός τραυματισμός του στο γόνατο, σε συνδυασμό με την ηλικία του, ίσως να αλλάξουν τα δεδομένα για τον παίχτη. Ήδη τα πρώτα reports για τον Brandon Jennings έχουν κάνει την εμφάνισή τους για τους Nets, η περίπτωση του οποίου, όμως, τείνει περισσότερο προς τον εκτελεστικό ρόλο, και όχι αυτόν του distributor. Η αλήθεια είναι πάντως πως ένα δίδυμο point guards με τον Jennings και τον Jack ίσως αποδειχθεί εξαιρετικό για την ανοικοδόμηση του Brooklyn.

To κακό στην όλη υπόθεση είναι πως οι point guards που είναι ελεύθεροι φέτος το καλοκαίρι, όπως για παράδειγμα η εξαιρετική, αλλά και εξαιρετικά δύσκολη, περίπτωση του Mike Conley, ή ο Mario Chalmers, είναι εκείνοι που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον όλων των ομάδων της λίγκας, δηλαδή και των 28 καλύτερων ομάδων του Brooklyn. Εδώ πια θα αποδείξουν οι ιθύνοντες του Brooklyn το πόσο “μπλα-μπλα” έχουν και πόσο μπορούν να πείσουν παίχτες να ενστερνιστούν το – όποιο – όραμα υπάρχει στο μεγάλο μήλο. Το free agent pool στη θέση “1” πάντως, δεν φαντάζει τόσο ελκυστικό πίσω από τις δύο top επιλογές.

Τέλος κάπου εδώ θα πρέπει να αφήσουμε και το όνομα του Jeremy Lin και όχι τυχαία. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Atkinson ήταν μέλος του προπονητικού επιτελείου των Knicks επί εποχής D’Antoni και ήταν από τους ανθρώπους που βοήθησαν τα μέγιστα στην δημιουργία της “Linsanity”. Για τον ίδιο τον 28χρονο guard, o Atkinson αποτελεί τρόπον τινά μια πατρική φιγούρα καθώς δεν είναι υπερβολή να πούμε πως χρωστάει μεγάλο μέρος της καριέρας του στον νυν προπονητή των Nets. Ο Lin έχει αναφερθεί πολλάκις με τα πλέον κολακευτικά λόγια για τον Atkinson και δεν θα μας κάνει καμία εντύπωση αν επιλέξει το Brooklyn ως τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Desperate Situations call for Desperate Measures?

Παρένθεση για αμέτρητα facepalms:

Αν ήταν τραγούδι

Αυτό που λέει και το grade στην αρχή:

Τα λέμε στην παραλία

Λογικά θα κάνουν διακοπές σε κάποιο κοσμοπολίτικο μέρος, στο οποίο ο Prokhorov θα στήσει ένα camp basket για να τους ξεφτιλίζει σε ball handling drills. Απώτερος σκοπός θα είναι να πληγώσει τον εγωισμό τους μπας και εμφανιστούν φέτος στο γήπεδο. Το αποτέλεσμα θα είναι να καυχιέται ο Ρώσος σε άλλους εκατομμυριούχους φίλους του και οι παίχτες να χαλβαδιάζουν και να καταλήγουν με κάθε λογής θηλυκό της περιοχής. Όλοι ευτυχισμένοι.

cover-e1425213626871

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Πικραλίδα λέει το google translate, αλλά δεν έχει ειπωθεί από κανέναν, ποτέ.
2 Με δεδομένο ότι οι Celtics θα ασκήσουν το δικαίωμα ανταλλαγής του pick τους με αυτό των Nets για το 2017

5 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Mikrokabouro June 7, 2016 at 01:14 -

    το λουλουδι λεγεται κλεφτης 🙂

  2. nick June 7, 2016 at 22:12 -

    οταν o bennett θα βγαινει Most Improved τι θα λεμε ομως; (για καποιο λογο τον στηριζω ακομη :p )

  3. Billy Hoyle June 7, 2016 at 22:35 -

    Θα είναι ο πρώτος most improved με 9/5 μέσους όρους.