Αποχαιρετισμός στα Όπλα: Washington Wizards (#18)

Posted on Jun 26 2016 - 12:05pm by Gus Chr

H περσινή – ομολογουμένως – πολύ καλή χρονιά για την Washington δημιούργησε προσδοκίες στην πρωτεύουσα. Και μάλλον αυτό ήταν το χειρότερο για την – πρώην πλέον – ομάδα του Randy Witman. Καθώς δεν μπόρεσε να δώσει συνέχεια στην περσινή σεζόν, η οποία συνδυάστηκε και με την παρουσία των Wizards στον δεύτερο γύρο της post season. Πλέον ο Witman δεν κατοικεί στην DC (ευτυχώς) και με τον Scott Brooks πια στον πάγκο, η Washington ονειρεύεται καλύτερες, αλλά κυρίως σταθερές, παρουσίες στα playoffs.

των Gus Χρυσοχού, Κοσμά Καψάλη και Μήτσου Μαντζούκα

WASHINGTON

Grade: Να ‘χαμε να λέγαμε

Πως αλλιώς να περιγράψουμε αυτό που έγινε φέτος στην DC; Οι Wizards είχαν – στα χαρτιά – πιο έμπειρο και καλύτερο υλικό, ειδικά από την μέση της σεζόν και έπειτα, με την προσθήκη του Markieff Morris, ωστόσο ο Witman το έχασε στη διαχείριση. Σαφώς και έπαιξε τον ρόλο του ο χαμός του αδερφού του τον Γενάρη, με τους τελευταίους μήνες να είναι πολύ δύσκολοι για τον ίδιο, όμως η δουλειά είναι δουλειά και τα pointing fingers για την κακή εικόνα της ομάδας φέτος δείχνουν αυτόν. O John Wall έκανε μεν τα δικά του (double – doubles σε κάθε ματς δηλαδή), ο Marcin Gortat ήταν ο συνήθης πυλώνας κάτω από τα καλάθια (στα όρια του double – double σε κάθε ματς) και ο Otto Porter ήταν η σταθερά ευχάριστη έκπληξη των Wizards. Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και την εξαιρετική επίθεση που έστησε φέτος ο Witman, η οποία έφερε την ομάδα στους 104,1 ανά παιχνίδι καθιστώντας την την 9η της λίγκας.

Τι έφταιξε;

Η άμυνα. Πάνω απ’ όλα η άμυνα. Aυτό που ποτέ δεν καταλάβαμε είναι το που πήγε η διάθεση των Wizards για να παίξουν άμυνα. Το γεγονός ότι από ομάδα top 10 σε αμυντική επίδοση έπεσε στο bottom 10 φέτος, δείχνει πως κάτι δεν έστριβε στο πλάνο του Witman. Η αλήθεια είναι πως η Washington πάσχει από αυτό που λέμε lock down defender. Ούτε ο Wall μπορούσε να παίξει αυτόν τον ρόλο, ούτε οι αλχημείες του small ball που δοκίμαζε ο Witman, με τον Dudley να περνάει τον περισσότερο χρόνο του στο παρκέ στο “4”.

Ok το vine είναι από τις 18/4/15 και τα playoffs του 2015, αλλά σημειώνουμε την υπερβολή. Ειδικά όταν βλέπαμε τον – κατά τα άλλα τίμιο – Drew Gooden να παίζει ως “5” για να αντισταθμιστεί η όποια γρήγορη αντίπαλη πεντάδα, νιώθαμε μια συμπάθεια στον τίμιο γέροντα, μιας και ήταν cheat για τις άλλες ομάδες. “Ναι, αλλά αν είχαν τον Beal όλη την σεζόν, θα πήγαιναν καλύτερα” σας ακούω να λέτε. 1) Αν… 2) Μιλάμε για άμυνα. Αν και μεταξύ μας ο Bradley δεν δικαιώνει τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί όταν τον πρωτοείδαμε. 3) Θα τον δούμε ποτέ υγιή για μία ολόκληρη σεζόν;  Σε κάθε περίπτωση, οι Wizards πήγαν με το περσινό ρόστερ, ώστε να έχουν την δυνατότητα να αδειάσουν χώρο στο salary cap τους για την περίπτωση του Durant.

All-in για Dura-χαχαχαχα!!!

Πέρσι τέτοια εποχή ήταν ένα από τα hot topics της offseason. Φέτος δεν μπορεί να κανείς να ολοκληρώσει την πρόταση χωρίς να τον πιάσουν τα γέλια. Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, και χωρίς να έχει καμία ομάδα το προβάδισμα, οι Wizards θεωρούνταν από όλους μια από τις ομάδες που θα έπαιζαν δυνατά στο παιχνίδι για την απόκτηση του Kevin Durant, του μεγάλου σταρ της φετινής offseason. Ο λόγος, κανένας σοβαρός παρά το ότι η Washington είναι η γενέτειρα του MVP του 2014. Και εντάξει, σίγουρα οι Μάγοι δεν είναι στην αφάνεια της λίγκας, έχουν ένα πολύ δυνατό δίδυμο κοντών (το καλύτερο στην Ανατολή ενδεχομένως μαζί με του Toronto;) έχουν ήδη έναν All-Star στο πρόσωπο του Wall, οπότε γιατί όχι; Σαν να μην έφταναν αυτά, οι Πρωτευουσιάνοι προσέλαβαν στις 26 Απριλίου τον Scott Brooks σαν τον νέο head coach της ομάδας. Με το που ανακοινώθηκε η απόκτηση του πρώην προπονητή του Durant στην Oklahoma, το όλο θέμα αναζωπυρώθηκε. Τί έγινε μετά και μάλλον κόπασε μια και καλή η περίπτωση ο KD να πάει στην Washington; Ήρθαν τα playoffs. Κι όπως όλοι θυμόμαστε, μέχρι τα 2-3 τελευταία παιχνίδια των playoffs να χρυσώσουν λίγο το χάπι των προηγούμενων παιχνιδιών, η καλύτερη σειρά της φετινής postseason ήταν οι Τελικοί της Δύσης, ανάμεσα σε Warriors και Thunder. Εκεί, φάνηκε η ”ανεπάρκεια” του Brooks, ή μάλλον καλύτερα η ανωτερότητα του Billy Donovan, που στην πρώτη του season στους OKC έφτασε στους Τελικούς της Περιφέρειας, έχοντας ασφαλώς στο roster δυο από τους 10 καλύτερους παίκτες της λίγκας1)Τους ίδιους και καλύτερους (βλέπε: Harden, James) είχε κι ο Brooks βέβαια., αλλά σε μεγάλο βαθμό η ομάδα έφτασε εκεί κι εξαιτίας του προπονητή της ομάδας, που με τα δικά του tricks, οι Thunder πέταξαν έξω τους Spurs, έφτασαν στα όριά τους τους Warriors και για μία νίκη δεν έπαιξαν στους Τελικούς με τους Cavs. Μετά από όλα αυτά, ακόμη κι αν ο Kevin Durant αποφασίσει να αφήσει τελικά την Oklahoma, το βλέπουμε εξαιρετικά δύσκολο να διαλέξει για επόμενο σταθμό του τους Wizards.

Πως θα έρθει η ανάπτυξη;

Στο απολύτως ρεαλιστικό σενάριο όπου ο Kevin Durant αποφασίσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του με κριτήριο το ποια ομάδα του παρέχει τις περισσότερες ελπίδες για να κατακτήσει τον πολυπόθητο τίτλο ή το ποια ομάδα μπορεί να του φουσκώσει περισσότερο τον τραπεζικό λογαριασμό, και όχι το ποια ομάδα εδράζεται πιο κοντά στο μέρος που μεγάλωσε, οι Wizards θα πρέπει να έχουν ενα back-up plan για να βελτιώσουν την σύνθεση της ομάδας, η οποία δείχνει ότι χρειάζεται ενίσχυση.

Τα καλά νέα είναι ότι στο draft που μόλις έγινε, οι Wizards ήταν αλάνθαστοι, αποφεύγοντας να καταφύγουν σε επιλογές με ρίσκο, που ενδεχομένως να μην κατάφερναν να αγωνιστούν ποτέ στο ΝΒΑ. Τα κακά νέα είναι ότι οι Wizards δεν είχαν κανένα pick, οπότε δεν επέλεξαν κανέναν rookie στην διαδικασία. Κατάφεραν, πάντως, δείχνοντας αστραπιαία αντανακλαστικά να υπογράψουν τρεις από τους αθλητές που τελείωσαν το κολέγιο και δεν επελέχθησαν στο draft, ώστε να τους δοκιμάσουν στο summer league και να τους δώσουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν θέση στην δεκαπεντάδα. Από τους τρεις, τους Sheldon McClellan, Danuel House, Kaleb Tarczewski, ρεαλιστικές ελπίδες να παραμείνει ως το τέλος δείχνει να έχει μόνο ο πρώτος, ο οποίος είχε δείξει στο Miami ωριμότητα και πολύ καλά στοιχεία, κυρίως στο σκοράρισμα.

Πέρα όμως από τους undrafted rookies, η ομάδα θα χρειασθεί ενίσχυση και με έμπειρους παίχτες επιπέδου ΝΒΑ. Ήδη οι πρώτες φήμες μιλάνε για τον Joakim Noah, περίπτωση με την οποία συνεχίζουν να μας πιάνουν τα γέλια.

Δεν μπορούμε – και μάλλον δεν θέλουμε – να μπούμε στο κεφάλι του Brooks, όσον αφορά τον Noah, μιας και δεν κάνει καμία λογική να δώσει ένα max συμβόλαιο στον Γάλλο. Η ταλαιπωρία του μέσα στα χρόνια και η άρνησή του να αγωνιστεί σε πιο “χαλαρούς ρυθμούς”, τον έχουν κάνει επιρρεπή σε τραυματισμούς, κάτι που σημαίνει πως η ήδη ταλαιπωρημένη από το ιατρικό δελτίο Washington, θα έχει ακόμα ένα όνομα στην λίστα αυτή. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε πως ο προηγούμενος προπονητής του Noah ήταν ο Thibodeau, οπότε όπως όλα δείχνουν θα αράζει όπου αράζει και ο Nene. Σε έναν ιδανικό κόσμο, πάντως, το δίδυμο Gortat – Noah είναι συγκλονιστικό. Η ενδεχόμενη επιλογή του πρώην – όπως όλα δείχνουν – Bull, δείχνει και κάτι άλλο: ο Brooks θέλει να φέρει ευκίνητους ψηλούς, ώστε να κάνει την επίθεση των Wizards ακόμα πιο γρήγορη. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, θα πρέπει να διορθώσει και την άμυνα. Και ναι μεν ο Noah είναι γνωστός “σκύλος”, αλλά το θέμα της υγείας του εμπεριέχει τζόγο.

Αξίζει max contract o Beal;

Εδώ ανοίγει μεγάλο θέμα. Προφανώς και ο Bradley έχει όλο το ταλέντο να μεταμορφωθεί σε ένα από τα φονικά όπλα των Wizards. Βασικά, για να μεταμορφωθεί σε ένα από τα καλύτερα shooting guards της λίγκας. Δυστυχώς για τον ίδιο και την Washington δεν έχει περάσει ούτε μία σεζόν που να ήταν υγιής και για τα 82 παιχνίδια συν τα όσα της post season. Από τη μία λοιπόν, όπως και στην περίπτωση του Noah, το max συμβόλαιο του Beal είναι στα όρια του coin flip. Aπό την άλλη όμως, μιλάμε για έναν παίχτη πατάει τα 23 του χρόνια στις 28 Ιουνίου 2016. Δεν είναι, δηλαδή, ότι τον έχουν πάρει τα χρόνια και δεν μπορεί να συνέλθει από την κακουχία των τραυματισμών. Η απόφασή του, μάλιστα, να αποσύρει το όνομά του από την πιθανή 12άδα της Team USA από τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, δείχνει αν μη τι άλλο πως θέλει να επικεντρωθεί στη νέα σεζόν και να εμφανιστεί έτοιμος στο 100%.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο της Washington Post, o Beal ξεκαθάρισε πως θα κυνηγήσει το max συμβόλαιο, είτε αυτό είναι στην πρωτεύουσα, είτε κάπου αλλού. Φυσικά, τόνισε πως η Washington είναι το μέρος που θα ήθελε να μείνει, αλλά παράλληλα θα ήθελε να είναι κάπου όπου τον θεωρούν βασικό κομμάτι μιας ομάδας και αναγνωρίζουν την αξία του. Όπως αναφέρει το ίδιο άρθρο, το συμβόλαιο του Beal μπορεί να φτάσει τα $ 23 εκατ. την επόμενη σεζόν, ανάλογα με το που θα φτάσει το salary cap. Αν ο Beal δεν βάλει λίγο νερό στο κρασί του, βλέπουμε κάπως δύσκολη την παραμονή του στο Verizon Center. Ας μην ξεχνάμε πως o Beal είναι ένας παίχτης ο οποίος έχει κινηθεί μέχρι τώρα από τους 13,9 πόντους μ.ο. μέχρι τους 17,3, ενώ τα ποσοστά των προσπαθειών του κυμαίνονται μεταξύ του 41% και του 44,9%. Αν θέλει να πάρει και να δικαιολογήσει το max συμβόλαιο που επιθυμεί θα πρέπει τόσο να αυξήσει την παραγωγικότητά του σε πόντους, όσο και τα σταθεροποιήσει τα ποσοστά του κοντά ή πάνω από το 45%. Και όπως είπαμε να παραμείνει υγιής. Δυστυχώς για τον Beal η τεράστια αύξηση των χρημάτων που επιθυμεί, συνδυάζεται με περισσότερα καθήκοντα στο παρκέ. Και μέχρι στιγμής δεν έχει αποδείξει πως το αξίζει.

 Αν ήταν τραγούδι

Υγιείς δεν πρόκειται πάλι να είναι. Αν και επειδή το γράφω εγώ, ίσως να είναι. Σε κάθε περίπτωση ας είναι on call ο Dr. Greenthumb, θα χρειαστεί.

Τα λέμε στην παραλία

Δεν βλέπω να κάνουν ιδιαίτερες διακοπές. ‘Αντε μέχρι καμιά Florida και μέχρι εκεί, όπου θα προσπαθούν να μάθουν από την αρχή την αντιμετώπιση στο πικερό, ενδεχομένως στο camp του Spoelstra. Με τον Brooks επικεφαλής, θα σηκωθούν τα μανίκια από νωρίς φέτος.

 cover-e1425213626871

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Τους ίδιους και καλύτερους (βλέπε: Harden, James) είχε κι ο Brooks βέβαια.