Αποχαιρετισμός στα Όπλα: Indiana Pacers (#11)

Posted on Jul 4 2016 - 2:23pm by Kosmas Kapsalis

Οι Indiana Pacers δείχνουν με τις κινήσεις του καλοκαιριού πως πολύ σύντομα θα ξεχάσουμε τις δυο τελευταίες μεταβατικές χρονιές και θα επιστρέψουν άμεσα στις elite ομάδες -αρχικά- της Ανατολής.

INDIANA

Grade: Β

O Paul George επέστρεψε και με τις εμφανίσεις του έδειξε σαν να μην έλειψε ποτέ. Έχασε μόλις ένα παιχνίδι, και ως τα Χριστούγεννα (τουλάχιστον), και πάντως πριν ξεμακρύνει (πολύ) ο Curry, ήταν μέσα στην κουβέντα για το MVP. H χρονιά για τους Pacers ήταν μεταβατική, μιας και το καλοκαίρι έφυγαν οι ψηλοί της ομάδας West και Hibbert (ήρθε, βέβαια, ο εξαιρετικός Myles Turner) και ήρθε ο εναλλακτικός Monta Ellis. Παρόλα αυτά, η ποιότητα ορισμένων παικτών, σε συνδυασμό με την ικανότητα του προπονητή και τον μικρότερο ανταγωνισμό στην (βελτιωμένη πάντως) Ανατολή, έβαλαν την ομάδα στα playoffs από την τελευταία θέση. Εκεί έφτασαν στα όριά τους τους Raptors, οι οποίοι χρειάστηκαν εφτά παιχνίδια για να τους αποκλείσουν, στο δρόμο τους για τους Τελικούς της Ανατολής. Oι Pacers πάντως μπήκαν δυνατά στην offseason και όλα δείχνουν ότι σύντομα θα πρωταγωνιστήσουν και πάλι.

Μετά την απομάκρυνση Vogel να αναμένουμε αλλαγή φιλοσοφίας;

O Frank Vogel είναι σίγουρα ανάμεσα στους καλύτερους προπονητές της λίγκας. Σαν αποτέλεσμα λοιπόν, θα περίμενε κανείς πως θα ήταν από τους τελευταίους που θα άλλαζαν ομάδα. Τουλάχιστον όχι χωρίς να είναι επιλογή τους. Κάπως έτσι, λοιπόν, μας ήρθε λίγο ξαφνικό εκείνο το πρωινό που ο Πρόεδρος -κι απόλυτος άρχων του συλλόγου- Larry Bird ανακοίνωσε ότι το συμβόλαιο του coach Vogel δεν θα ανανεωθεί και στην θέση αναβαθμίστηκε ο μέχρι πρότινος assistant coash, Nate McMillan. Συγκρίσεις μεταξύ των δυο τους δεν μπορούν να γίνουν. Ο Frank Vogel οδήγησε τους Pacers πέντε φορές στα playoffs στα έξι χρόνια που είναι προπονητής, με μόνη απώλεια το 2015, χρονιά που ο George έπαιξε έξι μόλις παιχνίδια, ενώ η ομάδα έπαιξε και δυο φορές στους Ανατολικούς Τελικούς, κι αυτό γιατί εκεί τους σταμάταγαν οι Heat στα χρόνια της κυριαρχίας τους. O McMillan από την άλλη, έχει την ίδια συγκομιδή (πέντε postseason χρονιές) αλλά σε 12 χρόνια, κι από αυτές, τις τέσσερις χρονιές οι ομάδες του αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο και την πέμπτη στον δεύτερο.

Εκτός από τα σερί των ομάδων τους, όμως, υπάρχει και μια διαφορά φιλοσοφίας. Ο coach Vogel είναι σίγουρα από τους καλύτερους προπονητές για να χτίσει μια ομάδα με αμυντικό προσανατολισμό. Στα χρόνια που προπονούσε τους Pacers, οι τελευταίοι ήταν σταθερά στις καλύτερες αμυντικές ομάδες της λίγκας, ακόμα και τη μεταβατική χρονιά του ’14-’15. Ο McMillan από την άλλη, ενώ σαν παίκτης ήταν δυο φορές στην καλύτερη αμυντική πεντάδα του πρωταθλήματος και το 1994 ήταν πρώτος σε κλεψίματα στο ΝΒΑ, δεν τον ακολουθεί ανάλογη φήμη και σαν προπονητής. Στους Sonics είχε μέτρια αποτελέσματα, πλην της τελευταίας του χρονιάς, όταν και έβαλε την ομάδα στα playoffs από την τρίτη θέση της Δύσης, για να αποκλειστεί δυο γύρους αργότερα από τους -εν τέλει- Πρωταθλητές San Antonio Spurs. Ήταν και η τελευταία φορά που οι SuperSonics μπήκαν στα playoffs με αυτό το όνομα. Το ίδιο καλοκαίρι πήγε στους Trail Blazers που ακόμα τότε ήταν “Jail Blazers”. Με σωστές κινήσεις, η ομάδα άλλαξε πρόσωπο, είδαμε ωραίο μπάσκετ, με αιχμές του δόρατος τους Roy και Aldridge, αλλά κάπου εκεί, λίγο πριν την εκτόξευση, ήρθε το φιάσκο Greg Oden και το 2012 απολύθηκε. Έκτοτε ο ρόλος του ήταν βοηθός προπονητή σε Pacers και Team USA στο πλευρό του coach K. Σίγουρα δεν είναι κακός προπονητής, ούτε είχε ποτέ του το υπερσύνολο που δεν κατάφερε να οδηγήσει στη δόξα. Ακόμα πιο σίγουρα, πάντως, δεν έχει ένα ξεκάθαρο προπονητικό στυλ όπως ο Vogel. Θα πρέπει να αναμένουμε πιο ελεύθερο μπάσκετ από τους Pacers, ίσως και πιο θεαματικό αν σκεφτούμε το υλικό τους, αλλά θα περιμένουμε να δούμε και τα αποτελέσματα.

Κινήσεις πάντως έγιναν..

Oι Pacers μπήκαν δυνατά στην φετινή offseason κι ως τώρα έχουν δυναμώσει αρκετά. Για την ακρίβεια είναι μια από τις πιο δραστήριες ομάδες του καλοκαιριού ως τώρα, με κινήσεις ουσιαστικές, τόσο ως προς την αγωνιστική τους αξία, όσο και χρηματικά με όλα αυτά τα νούμερα που ακούγονται. Ήταν μια από τις τρεις ομάδες του πρώτου trade, κίνησης που έστειλε τον επί πέντε χρόνια βασικό PG τους, George Hill στην Utah και στη θέση του ήρθε ο Jeff Teague. Ο Teague είναι σίγουρα καλύτερος παίκτης, μένει όμως να δούμε πόσο θα μπορέσει να δέσει και με τους υπόλοιπους. Δεύτερη κίνηση είναι αυτή που έφερε στην Indianapolis τον Thaddeus Young που θα καπαρώσει πιθανότατα τα περισσότερα λεπτά στο ”4” μετά τα περσινά πειράματα. Και τρίτη -κι εντυπωσιακότερη και από οικονομικής άποψης- είναι η συμφωνία με τον Al Jefferson για $ 10 εκατ. για κάθε ένα από τα επόμενα τρία χρόνια. Μέσα στην παραζάλη των φετινών αριθμών το συμβόλαιο του Big-Al φαντάζει απίστευτο. Η περσινή χρονιά ήταν καταστροφική, με τον Jefferson να προέρχεται από τραυματισμό, αλλά δεν παύει να είναι ένας εξαιρετικός ψηλός, από τους τελευταίους δεινόσαυρους του post, αλλά και χωρίς να ιδρώνει αν χρειαστεί να σουτάρει και από λίγο πιο έξω θα το κάνει. Η πεντάδα των Pacers αυτήν την στιγμή, με Teague, Ellis, George, Young, Jefferson όσο αντέξει και Turner να καπαρώνει τα υπόλοιπα λεπτά σε ”4” και ”5” παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Υπάρχει δε δοκιμασμένο, και μάλιστα με αρκετή επιτυχία, το περσινό πείραμα με τον George στη θέση του PF, μιας και η ταχύτητα και το σουτ που έχει, του έδιναν πλεονεκτήματα είτε ο αντίπαλος PF τον ακολουθούσε έξω, είτε επέλεγε να τον αφήσει ελεύθερο στην περιφέρεια.

Από την άλλη, υπάρχει κι ο αντίλογος του αγαπητού Μήτσου (Μαράκη), ο οποίος, όπως προβοκατόρικα το έθεσε:

“Μάζεψε ο Bird όποιον του γυάλισε στο μάτι και…δεν βαριέσαι, ας τους κάνει ομάδα ο προπονητής. Αν δεν αποδειχθεί ο Myles Turner σούπερ σουτέρ έχουν απίστευτα προβλήματα οι Pacers. Από την από πάνω πεντάδα υπάρχει μονάχα ένας παίκτης που σουτάρει στοιχειωδώς καλά για τρίποντο και είναι καλός αμυντικός για τη θέση του, ο PG13. Καλή πεντάδα για fantasy για το κανονικό όμως μπάσκετ όμως δείχνουν να έχουν πρόβλημα…”

What about Monta-ball;

Ήταν ένα από τα στοιχήματα του περσινού καλοκαιριού. Πόσο το άναρχο παιχνίδι του Monta Ellis θα μπορέσει να μπει στα καλούπια του Vogel. Η απάντηση είναι πως δεν μπήκε με ιδιαίτερη επιτυχία. Ο Ellis αγωνίστηκε τα λιγότερα λεπτά της καριέρας του μετά τη rookie χρονιά του (ίδια σχεδόν με αυτά της τελευταίας του χρονιάς στο Dallas) και αυτό είχε σαν συνέπεια να σκοράρει το λιγότερο της καριέρας του, επίσης μετά τη rookie χρονιά του. Ο μέσος όρος των 14 ppg δεν είναι τόσο καταστροφικός, αλλά η αλήθεια είναι ότι διαμορφώθηκε με κάποια ξεσπάσματα κυρίως μιας και η χρονιά του χαρακτηρίστηκε από διαστήματα αστάθειας. Η άσχημη χρονιά κρύφτηκε λίγο από τις μέτριες προσδοκίες που υπήρχαν, αλλά φέτος το πράγμα αλλάζει. Οι κινήσεις δείχνουν πως οι Pacers θέλουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ανατολή. Η αλλαγή προπονητή και πιθανόν φιλοσοφίας μάλλον δείχνει να τον ευνοεί, και η ομάδα δυνάμωσε σε όλες τις θέσεις, έχοντας πλέον ξεκάθαρα ένα ποιοτικό παίκτη για κάθε θέση. Μένει να δούμε αν η περσινή χρονιά ήταν στα πλαίσια της προσαρμογής. Παρόλα αυτά οι φήμες για ανταλλαγή του έχουν ενταθεί, με το συμβόλαιό του, λίγο πάνω από τα $ 10 εκατ., να φαντάζει ελκυστικότατο. Πρώτη φήμη αφορούσε για trade με τον Rudy Gay, κίνηση που μάλλον δεν θα βοηθούσε στην προσπάθεια για ενδυνάμωση της ομάδας έξω από τα 7,25.

Τα λέμε παραλία

Δεν ξέρουμε για τους υπόλοιπους, πάντως τον ηγέτη της ομάδας, Paul George, δεν τον φοβόμαστε. Οι διακοπές του ξεκίνησαν εδώ και καιρό. Λογικό, βεβαίως, μιας και θα είναι στην ομάδα που θα κατεβάσουν οι Αμερικάνοι στη Βραζιλία με στόχο το χρυσό, σε ένα προσωπικό στοίχημα του PG13 να κλείσει κατά κάποιο τρόπο το κεφάλαιο του ανατριχιαστικού τραυματισμού του πριν τρία καλοκαίρια στο εσωτερικό διπλό της εθνικής στην προετοιμασία για το Παγκόσμιο της Ισπανίας. Η ξεκούραση του star της Indiana πριν τις προπονήσεις με τους άλλους stars της Team USA, περιελάμβανε Δομινικανή Δημοκρατία, αλλά και Μύκονο από όπου φρόντισε να μας στείλει και feedback.

A little piece of heaven!

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Paul George (@ygtrece) στις


cover-e1425213626871

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.