NBA Previews 2016-17: Detroit Pistons

Posted on Oct 7 2016 - 11:47am by Gus Chr

Από την στιγμή που οι Detroit Pistons ανακοίνωναν την πρόσληψη του Stan Van Gundy άπαντες στις όχθες της λίμνης Michigan χαμογέλασαν. Και είχαν ανάγκη αυτό το χαμόγελο, μιας και οι αγαπημένοι τους Pistons βρίσκονταν ένα βήμα πριν την αφάνεια. Ο SVG, αφού συγκέντρωσε σαν άλλος Καποδίστριας τις ουσιώδεις εξουσίες πάνω του, και, όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις από τούτη εδώ την ιστοσελίδα, έχτισε πάνω σε ένα σχέδιο που γνωρίζει πολύ καλά από το παρελθόν1)Ό,τι δεν έκανε, δηλαδή, ο Καποδίστριας με τα καντόνια στην Ελλάδα: Ένας monster ψηλός και γύρω του ένας σωρός παικτών που μπορούν να σουτάρουν. Να σουτάρουν καλά. Aποτέλεσμα; Το Detroit μύρισε την post season για πρώτη φορά μετά από οχτώ χρόνια και το γεγονός του sweep από το Cleveland δεν λέει απολύτως τίποτα. Μαρτυρά μόνο την πρόοδο κάτω από τις οδηγίες του Van Gundy.

det

Training Camp Stories
  • Δεν χρειαζόμαστε βετεράνους. Κι όταν λέμε βετεράνους, εννοούμε ηλικίας 30+. Ο μεγαλύτερος παίχτης – αυτήν την στιγμή – στο roster του Detroit είναι ο Aron Baynes ο οποίος θα κλείσει τα 30 τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Συνεπώς, η διάθεση του SVG να μικρύνει τον μ.ο. ηλικίας δεν έχει να κάνει μόνο με το γρήγορο αγωνιστικό στυλ που θέλει να περάσει, αλλά μάλλον και με την κληρονομιά που θέλει να αφήσει στους Pistons, μιας και ο ίδιος έχει δηλώσει πως θα είναι η τελευταία του δουλειά.
  • Βελτίωση του ποσοστού στα σουτ. Το περσινό 35% μπορεί να συμπεριληφθεί στα συν για μια νεαρή ομάδα, ωστόσο ο Van Gundy γνωρίζει πως για να γίνει το παραπάνω βήμα (όποιο κι αν είναι αυτό) χρειάζεται ένα υψηλότερο σταθερό ποσοστό. Και ναι, μέσα σε αυτή την βελτίωση, βάζουμε και τις βολές με τον – απαράδεκτο μόνο σε αυτό τον τομέα – Andre Drummond να πρέπει να βάλει το κεφάλι κάτω και να δουλέψει, για να γίνει ένας πραγματικά dominant center.
  • Βάθος στον πάγκο και rotation 10 παιχτών. Ο Van Gundy φημίζεται για το nine-man-rotation αλλά ίσως “αναγκαστεί” να επεκτείνει αυτόν τον “κανόνα” του, καθώς το versatility της second unit πλέον του το επιτρέπει.
Καλοκαιρινά ειδύλλια και αποχαιρετισμοί

Ο Van Gundy θεώρησε πως η σωστή κατεύθυνση για να ανέβει επίπεδο η ομάδα του ήταν οι προσθήκες ψηλών. Κι αυτό ακριβώς έκανε, ένεκα της αδυναμίας του Drummond στις βολές. Έτσι, Pistons έγιναν οι Jon Leuer και Boban Marjanovic, δύο παίχτες που εκτελούν βολές με κάτι παραπάνω από 76%. Επιπλέον ο Leuer διαθέτει ένα αξιοπρεπέστατο mid range shot αλλά και τρίποντο από την κορυφή, κάτι που προσθέτει ακόμα μια επιλογή στην φαρέτρα του SVG. Παράλληλα, θα δούμε τον Ish Smith στην ένατη ομάδα της καριέρας του, ο οποίος εξαργύρωσε το πολύ καλό δεύτερο μισό της περσινή χρονιάς στην Philadelphia, όπου και έγραψε 14,7 πόντοι και 7 assists, με $ 18 εκατ.2)Πηγή: spotrac.com για τρία χρόνια.

Το ζήτημα που έκαιγε, όμως, αναμφίβολα τους Pistons περισσότερο από κάθε τι, ήταν η παραμονή του Drummond στο Michigan. Ο νεαρός center είναι ο main man της ομάδας και δεν είναι μυστικό πως οι new age Pistons χτίζονται γύρω του. Στις 15 Ιουλίου οι καρδιές των οπαδών μπήκαν στην θέση τους, καθώς το Detroit ανακοίνωνε πως ο 23χρονος υπέγραψε νέο πενταετές συμβόλαιο, αξίας περίπου $ 127 εκατ.

Στο κομμάτι των αποχαιρετισμών, για άλλες πολιτείες αναχώρησαν οι Anthony Tolliver (Kings), Spencer Dinwiddie (Bulls) και Jodie Meeks (Magic). Ελεύθερος έμεινε ο Joel Anthony (που για την pre season υπέγραψε στους Spurs).

Rookie Peek

Ο Henry Ellenson του Marquette έρχεται να στριμωχθεί κι αυτός στο μποτιλιάρισμα της frontcourt των Pistons, καθώς τον επέλεξαν στο #17 στο draft του περασμένου Ιουνίου. Στη μία χρονιά που έμεινε στο κολέγιο, ο νεαρός πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν, καθώς τελείωσε με 17 πόντους, 9,9 rebounds, 1,5 block, 44,6% ποσοστό ευστοχίας και 74,9% από τη γραμμή της φιλανθρωπίας3)Πηγή: draftexpress.com. H λογική λέει πως δεν θα δει το παρκέ του Palace ούτε ζωγραφιστό φέτος και όπως δείχνουν τα πράγματα θα πάει για αναβάθμιση στην D-League και τους Grand Rapids Drive.

Πολύ πιο χαμηλά, και συγκεκριμένα στο #49, το Detroit επέλεξε τον Michael Gbinije από το Syracuse, ο οποίος μάλλον θα δει λιγότερο παρκέ και από τον έτερο rookie της ομάδας. Ο 24χρονος πραγματοποίησε την break out season του πέρυσι ως κολεγιόπαιδο4)17,5 πόντοι, 4,3 assists, αλλά η παρουσία των Jackson, Smith στον άσο δεν δίνουν στον νεαρό πολλές ελπίδες για χρόνο συμμετοχής. Αφήνουμε ένα μικρό παράθυρο συμμετοχής, μιας και ο Gbinije σουτάρει με 39,1% από τα τρίποντα, στοιχείο που δείχνει το γιατί τον διάλεξε ο Van Gundy. Στην περίπτωσή του πάντως, είναι πιο πιθανό το σενάριο “σύντομα στις οθόνες σας με τη φανέλα κάποιας ευρωπαϊκής ομάδας”.

Depth Chart

det

Τι περιμένουμε φέτος

Γενικώς λένε ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει συνήθειες και ως επί το πλείστον ισχύει. Η προσθήκη του Leuer όμως στην frontcourt – σε αυτό το χρονικό σημείο – μοιάζει σαν μια δήλωση πως ίσως ο Van Gundy επιχειρήσει να ακολουθήσει την τάση της λίγκας στο small ball. Δεν είναι κρυφό άλλωστε, για παράδειγμα, πως ο Stanley Johnson προορίζεται φέτος για αρκετά λεπτά στο “4” προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ευκινησία στην πεντάδα των Pistons. Eπιπλέον, στο πρόσωπο του πρώην παίχτη των Suns, oι Pistons βρήκαν ακόμα μια αξιόπιστη λύση στις περιπτώσεις hack-a-Drummond, με τον Baynes να μην αποτελεί πλέον την μοναδική εναλλακτική επιλογή. Αυτό είναι καλό και για τον ίδιο τον Andre, ο οποίος, όπως προαναφέρθηκε θα πρέπει να δουλέψει τις βολές του.

Κατά τα άλλα, μεγάλο μέρος της προσοχής φέτος παίρνει και ο Tobias Harris, που από τον περασμένο Ιούλιο έχουμε εκτιμήσει (και άρα δεν θα γίνει επειδή το λέω εγώ, όσοι γνωρίζουν για τον μύθο των εκτιμήσεών μου) ότι θα έρχεται από τον πάγκο. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα παραγκωνιστεί, αλλά τον βλέπουμε ως μια κλασική περίπτωση παίχτη που μπορεί να αλλάξει τον ρυθμό ενός παιχνιδιού. Φανταστείτε έναν παγκίτη να μπαίνει και να κάνει 16/6 με 47% ποσοστό ευστοχίας και πάνω από 90% στις βολές. Ευτυχία.

Κατά τα άλλα, περιμένουμε πως και πως να δούμε τον – βρήκα την ομάδα που μου ταιριάζει – Reggie Jackson να κουμαντάρει την επίθεση του Detroit και να επιδίδεται σε βραδιές σαν και αυτή:

…and now for something completely different

Αναπόφευκτα ξεκινάμε από τον Johnson. Ο 19χρονος μπαίνει πλέον στην δεύτερη χρονιά του στην λίγκα και – λογικά – θα εμφανιστεί λιγότερο σφιγμένος. Θα πρέπει να βρει τρόπο ή τρόπους να συμπεριληφθεί περισσότερο στην επίθεση. Όπως κάθε rookie, είχε τις πολύ καλές στιγμές του, αλλά η άνοδος των Pistons εξαρτάται και από τον ίδιο και την σταθεροποίησή του στο επιθετικό κομμάτι. Στο αμυντικό κομμάτι δεν τον φοβόμαστε, μιας και ήδη έχει δείξει τι μπορεί να κάνει και όχι απέναντι σε όποιον κι όποιον:

Συνεχίζοντας, ο Kentavious Caldwell-Pope είναι το φετινό στοίχημα, τόσο των Pistons, όσο και του Van Gundy. Ο νεαρός έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως “δολοφόνος” από τη γραμμή του τριπόντου, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει την επιθυμητή σταθερότητα που περιμέναμε. Η εμπιστοσύνη που του δείχνει ο προπονητής του είναι τυφλή. Πέρσι, μάλιστα, τελείωσε το πρωτάθλημα τέταρτος σε λεπτά συμμετοχής, πίσω μονάχα από Harden, Lowry και Butler. O KCP αποτελεί και το περιφερειακό αμυντικό σκυλί της ομάδας της Motor City και στον συνδυασμό πολλών λεπτών στο παρκέ, ατελείωτων τρεξιμάτων και κατάθεσης effort και στις δύο πλευρές του παρκέ – δηλαδή απλά στην κούραση – μπορεί να οφείλεται η μη σταθερή του απόδοση πίσω από τη γραμμή των 7,25. Όμως, το versatility των φετινών Pistons σημαίνει περισσότερο spacing στην επίθεση και λογικά περισσότερα ελεύθερα σουτ. Αυτά είναι που πρέπει να καταλήγουν στον Pope, εκείνος να κάνει ό,τι μπορεί για να τα εκμεταλλευτεί και να κάνει κάτι καλύτερο από το περσινό 30,9%5)Πηγή: basketball-reference.com. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως ο 22χρονος βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, οπότε παίζει και για αυτό.

Τέλος, η προσοχή μας στρέφεται και στον Marcus Morris, που επίσης βρήκε μια ομάδα που να του ταιριάζει. Ο Van Gundy έχει εκμεταλλευτεί πλήρως την ικανότητά του να απειλεί – και – από μακρυά και η περσινή του σεζόν στο Detroit ήταν η καλύτερη μέχρι στιγμής στην καριέρα του. Είναι δεδομένο πως θα συνεχίσει να παίρνει τα σουτ που του αναλογούν και θα κινηθεί στην περιοχή των +12,5 πόντων ανά παιχνίδι. Eκτός από spot shooting, ο Morris αναδείχτηκε και στην καλύτερη επιλογή των Pistons στα isolations και στις επιθέσεις στο τέλος των 24”. Η ικανότητά του να σκοράρει με σχετική αποτελεσματικότητα υπό κακές προϋποθέσεις θα είναι χρήσιμη ενόσω Harris και Pope ωριμάζουν ως σκόρερ.

Με έχεις κάνει ξενύχτη

Όσο κι αν οι Pistons παραμένουν ομάδα πολλών επιλογών, το κεντρικό πρόσωπο είναι ένα: Andre Drummond. Και θα περιμένουμε με ανυπομονησία βραδιές όπως και εκείνη απέναντι στην Indiana τον περασμένο Νοέμβριο:

Το 23χρονο κτήνος με τις γκαλότριχες6)Τιμή και δόξα στον commenter balkoy στο sombrero, για την επινόηση του όρου! στους ώμους δεν είχε αντίπαλο πέρσι στις μάχες των rebounds, κατεβάζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πέντε επιθετικά ανά αγώνα, αυξάνοντας παράλληλα και το σκοράρισμά του. Ωρίμασε, και αναμένεται να ωριμάσει κι άλλο στην άμυνα. Από τους καλύτερους κλέφτες centers, καθώς μόνο αυτός και ο Cousins είχαν πάνω από 1,2 ανά αγώνα και συγκεκριμένα από 1,5 έκαστος σύμφωνα με το basketballreference.com, δεν είναι elite blocker αλλά σε αυτό συμβάλλει το γεγονός πως “τσιμπάει” λιγότερο σε προσποιήσεις και κρατάει τη θέση του για το αμυντικό rebound. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως πέρσι οι Pistons ήταν δεύτεροι σε REB%, DREB% και OREB% σε όλο το NBA, σύμφωνα με το stats.nba.com, και αυτό σίγουρα δεν οφειλόταν στον Ersan Ilyasova. Παράλληλα, δεν χάνει παιχνίδια, έχοντας παίξει σε 244/246 την τελευταία τριετία. Το μόνο που μένει, και σε αυτό σύμμαχός του είναι ο Adam Silver και οι τροποποιήσεις των κανονισμών, είναι να μπορεί άφοβα να τον κρατάει στο γήπεδο ο Van Gundy στις τέταρτες περιόδους χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη του hack.

Η απόσταση μεταξύ θεωρίας και πράξης

Εμείς καλά τα φανταζόμαστε πως ίσως ο Van Gundy την δει αλλιώς φέτος, ότι ίσως “αναγκαστεί” να ακολουθήσει το κίνημα “small ball”, αλλά να είστε σίγουροι πως αν ο coach δει πως το όλο ζήτημα δεν λειτουργεί, θα πάει σε γνωστές λύσεις: στη μέση ο ψηλός και οι υπόλοιποι σουτάρουμε μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως σχεδόν όλοι οι παίχτες που επιλέξει στην διάθεσή του ο προπονητής του Detroit μπορούν να σουτάρουν καλά, ακριβώς για τον λόγο μήπως και στραβώσει το νέο μοντέλο. Επιπλέον, είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα αλληλοσυμπληρώνονται οι Harris, Morris, Johnson όταν δεν θα βρίσκεται στο παρκέ ο Drummond, δηλαδή έχοντας ως “5” κάποιον εκ των Leuer, Baynes που δεν έχουν τόσο μεγάλη έφεση στα επιθετικά rebounds. Αν δε, γίνει το ιδεατό, δηλαδή να μπορούν οι Pistons να αλλάζουν με ευκολία από small ball σε center based line up και τούμπαλιν, ετοιμαστείτε για βραδιές μπασκετικής ονείρωξης.

Πρόβλεψη

Ρεκόρ περί του 43-39 και εβδομο-όγδοοι στην Ανατολή.

Highlights
  1. Θέλουμε να δούμε τον Marjanovic σε μια βραδιά 20/20 και τον Van Gundy να βγάζει το γνωστό σαρδόνιο γέλιο του.
  2. O rookie Henry Ellenson συγκρίνεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με τον Brian Scalabrine, και όποιος συγκρίνεται με τον “White Mamba” έχει την αμέριστη προσοχή μας.
bs

“I’m watching you Henry”

 ΥΓ μετά την δημοσίευση του άρθρου: Τώρα που ο Reggie Jackson θα μείνει εκτός για έξι με οχτώ βδομάδες, ίσως ο παραπάνω σχεδιασμός που περιγράφουμε να πάει περίπατο, αλλά είναι δεδομένο πως θα τον δούμε σε κάποια φάση της σεζόν. Κατά τα άλλα, η εξέλιξη αυτή αποτελεί και μια χρυσή ευκαιρία για τον Ish Smith.

ballhog rainbow

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Ό,τι δεν έκανε, δηλαδή, ο Καποδίστριας με τα καντόνια στην Ελλάδα
2 Πηγή: spotrac.com
3 Πηγή: draftexpress.com
4 17,5 πόντοι, 4,3 assists
5 Πηγή: basketball-reference.com
6 Τιμή και δόξα στον commenter balkoy στο sombrero, για την επινόηση του όρου!