Man2Man Τεύχος #6: Η Εργατιά του NBA: Luc Richard Mbah a Moute

Posted on Nov 12 2016 - 1:36pm by The Ball Hog

Το παρόν κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε στο Τεύχος #6 του εβδομαδιαίου περιοδικού M2M (Man to Man) που κυκλοφορεί κάθε Τρίτη μαζί με την εφημερίδα Live Sport.

nba-working-clas-e1449755648318

Άδεια και Δίπλωμα

Όταν μιλάμε για το καμάρι του Cameroon θα αναφερόμαστε πάντα σε αυτόν με το πλήρες του όνομα. Eίναι το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνουμε για έναν Πρίγκηπα. Γελάτε; Δεν θα έπρεπε. Ο γεννημένος στις 9 Σεπτεμβρίου 1986 στο Yaounde, Mbah a Moute, είναι γιος του εκλεγμένου αρχηγού του χωριού Bia Messe, εξ ου και ο τίτλος του πρίγκηπα. Ο δίδυμος αδερφός του, Emmanuel Bidias a Moute έχει παίξει για το πανεπιστήμιο του Texas, ενώ ο μικρότερος αδερφός του, Roger Moute a Bidias, φοιτά στο πανεπιστήμιο της California.

Παρατσούκλι; Το ευφάνταστο “The Prince”.

lbm

Like a Boss.

Και πώς βρέθηκε στα μέρη μας;

“It’s a long way from Cameroon” που θα έλεγε κάθε αφηγητής που σέβεται τον εαυτό του, αν γινόταν θέμα για τον παίχτη των Clippers. Oι κολεγιακές του μέρες θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν θέμα, μια ωδή στο American Dream που προμοτάρουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Τα σωματικά και αθλητικά προσόντα, που ανέπτυξε από νωρίς ο Mbah a Moute, δεν άφηναν περιθώριο αμφισβήτησης για τον ρόλο του στο UCLA: Ένας ακούραστος εργάτης και στις δύο άκρες του γηπέδου, με διασκελισμό γατόπαρδου, συνδυασμός ικανός να σε κάνει να θεωρείσαι top prospect, όσο είσαι φοιτητής.

Στην κολεγιακή του καριέρα “έγραψε” 8,7 πόντους και 7,2 rebounds κατά μ.ο.1)Στατιστικά από το basketball-reference.com, ενώ ανήκει σε μια ελιτίστικη κατηγορία και μπορεί να καυχιέται για αυτό: Έγινε ο πρώτος παίχτης του UCLA μετά από 34 χρόνια που ξεκίνησε βασικός σε τρία συνεχόμενα Final Four του NCAA, κάτι που είχαν πετύχει οι Bill Walton, Jamaal Wilkes και Greg Lee από το 1972 ως το 1974. Ειρήσθω εν παρόδω, οι τελευταίοι παίχτες, γενικά, που κατάφεραν κάτι τέτοιο ήταν οι Charlie Bell και Andre Hutson του Michigan State από το 1999 ως το 2001. Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας είναι ο Christian Laettner που ξεκίνησε βασικός και στα τέσσερα Final Four που συμμετείχε με το Duke.

Tι μέρος του λόγου είναι;

Είπαμε, ο ορισμός του εργάτη. Με προπονητή τον Ben Howland, τον δεύτερο σε νίκες στην ιστορία του UCLA πίσω από τον θρύλο, John Wooden, δεν θα μπορούσε να κάνει κι αλλιώς. Ο Mbah a Moute δεν διέθετε ποτέ το μακρινό σουτ, αλλά ήξερε πως να χρησιμοποιεί το κορμί του, να πέφτει πρώτος πάνω σε μια διεκδίκηση, ενώ είχε τη φήμη και τη χάρη του σκληροτράχηλου αμυντικού. Όντας παίχτης που τιμά τον όρο “εργάτης”, βάζει το “εμείς” πάνω από το “εγώ”, στοιχείο που έχει κάνει τους κατά καιρούς προπονητές του να τον λατρέψουν. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που φανταζόμαστε πως ο Doc Rivers κατάλαβε πως χρειάζεται κι άλλους σαν τον Καμερουνέζο και απέκτησε έναν έτερο αγαπημένο της στήλης, τον Brandon Bass.

Οι Clippers διαθέτουν εκρηκτικό επιθετικό ταλέντο, κάτι που μοιραία περιορίζει τον χρόνο συμμετοχής του στα παιχνίδια. Ωστόσο, όποτε υπάρξουν “ειδικές καταστάσεις” που απαιτούν άμυνα, ο Doc θα κοιτάξει στα βάθη του πάγκου για να κάνει το νεύμα στον 30χρονο. Και εκείνος σε κάθε -μα κάθε- περίπτωση θα ανταποκριθεί. Για κάθε παίχτη που θέλει να παίρνει αρκετά σουτ, η παρουσία του Mbah a Moute στην πεντάδα είναι η χαρά του. Ξέρει πως δεν πρόκειται να του πάρει σουτ, ενώ οι μόνες προσπάθειες στις οποίες θα επιδοθεί είναι -κατά πάσα πιθανότητα- μετά από επιθετικό rebound. Άντε και αν τελειώνει ο χρόνος για να μην του μείνει η μπάλα στα χέρια. Στην πραγματικότητα είναι εκείνο το παιδί που είχαμε για συμπαίκτη και σκιζόταν στην άμυνα, δεν ζητούσε ποτέ την μπάλα στην επίθεση (και να την ζητούσε μάλλον δεν θα την έπαιρνε), που όταν μετά από 150 επιθέσεις έπαιρνε για πρώτη φορά μπάλα στην επίθεση όλοι φωνάζαμε με τη μία “παρ’το”. Η κατάληξη δεν είχε ποτέ καμία σημασία, παρά μόνο η διαδρομή.

Ποιον μας θυμίζει;

Τον Corey Brewer χωρίς το σουτ. Αμυντικά ίσως είναι και καλύτερος.

Αν δεν έπαιζε μπάσκετ

Όχι, δεν θα επέστρεφε στα πριγκιπικά του καθήκοντα, αλλά θα ήταν scouter. Αυτός ήταν που βοήθησε στο να ανακαλυφθεί τόσο ο Joel Embiid, όσο και ο Pascal Siakam. Η καριέρα του μετά το μπάσκετ έχει ήδη στρωθεί.

References
1 Στατιστικά από το basketball-reference.com

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. Ioannis Goutsios November 17, 2016 at 21:06 -

    Παιδιά, αν δέχεστε παραγγελιές, μπορείτε να αφιερώσετε και λίγες αράδες για το γίγαντα

    Reggie Evans; Go Grizz!