Fantastic Beasts and Where to Find Them (vol. 3)

Posted on Nov 14 2016 - 7:35pm by Kosmas Kapsalis

Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από την στήλη των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς όμως το Ballhog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

NBA FANTASY 600x450

Υψηλές Πτήσεις

Πρώτη είσοδος του Stephen Curry για φέτος στην στήλη μας, στο σημαντικότερο επίτευγμα της εβδομάδας για εκείνον. Και πως θα μπορούσε να μην μπει με τις εμφανίσεις που έκανε την προηγούμενη βδομάδα, σημειώνοντας 33,3 ppg, με 29 τρίποντα. Κερασάκι στην τούρτα, το παιχνίδι ρεκόρ της Δευτέρας που έβαλε 46 πόντους στους Pelicans ευστοχώντας σε 13 τρίποντα. Η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Το ότι έβαλε 13 σε 17 προσπάθειες, και μάλιστα έπειτα από παιχνίδι που είχε 0/10 το κάνει ακόμα εντυπωσιακότερο

Και μιας που πιάσαμε τα bounce back παιχνίδια, γεια σου Hassan Whiteside! Μετά από το μέτριο παιχνίδι με πέντε πόντους και 12 rebounds που είχε, ακολούθησε ένα ωραιότατο 20/20 στο match με τους Bulls, ακολουθούμενο από τρία blocks και 4/4 βολές. Ήταν το δεύτερο 20-20 παιχνίδι για φέτος, μετά από εκείνο του Drummond, και τρίτο στην καριέρα του Whiteside.

Ιστορικών εμφανίσεων συνέχεια με τον Otto Porter Jr κι αυτά που έκανε με τους Celtics. O Porter τελείωσε με 34/14/4/3/3 και μηδέν λάθη, έχοντας τρία τρίποντα και 14/19 σουτ. Η στατιστική που έβγαλε ο forward των “Μάγων” δεν έχει προηγούμενο στο ΝΒΑ, τουλάχιστον από τότε που μετρώνται επίσημα steals & blocks. Συνολικά έχει αυξήσει την παραγωγικότητά του σε πόντους/rebounds/assists, όντας πλέον το δεύτερο βιολί των Wizards.

Εξαιρετικός στο ξεκίνημα της χρονιάς και ο Isaiah Thomas που ως τώρα βγάζει τα καλύτερα νούμερα της καριέρας του σε πόντους, με 25,8 και assist με 6,7. Ο Thomas που επιλέχθηκε στο #60 του draft και δεν θα βαρεθούμε να το λέμε.

Στα λίγο πιο κάτω ράφια, ο Justin Hamilton τίναξε την μπάνκα στον αέρα την Τετάρτη, σκοράροντας 21 πόντους σε 23 λεπτά, ευστοχώντας σε πέντε τρίποντα. Βέβαια, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, μεγάλη εμφάνιση παίκτη που έχει ο General Μαρίνος σε τουλάχιστον μία λίγκα του, δεν είναι έκπληξη1)Κάτι που μπορεί να επιβεβαιώσει και ο Μαντζούκας!. Ο Hamilton σίγουρα αποδίδει καλύτερα από το αναμενόμενο, και είναι ζήτημα το αν θα μπορέσει να σταθεροποιήσει την απόδοση του, που εξαρτάται από το αν θα μπουν τα σουτ του. Με τον Brook Lopez μόνιμο πρωταγωνιστή σε κάθε μεταγραφική φήμη εδώ και μήνες, δεν είναι κακή ιδέα να κρατήσετε τον Hamilton όσο το δυνατόν περισσότερο, ούτως ή άλλως μπορεί να σταθεί στις βαθιές λίγκες. Προς το παρόν πάντως σκοράρει κατά μέσο όρο περισσότερο από τους Nikola Jokic, Robin Lopez, Gorgui Dieng.

To career high του Andrew Wiggins με 14/21 σουτ και 17/22 βολές για 47 πόντους να μην ξεχάσουμε μόνο παιδιά!

Χαμηλές Πτήσεις

Ίσως τα δύο τελευταία παιχνίδια του να λειτουργούν ως προάγγελος αγωνιστικής ανόδου, απομακρύνοντας τον από αυτήν την στήλη, ωστόσο δεν θα χαριστούμε σε έναν παίκτη με την ποιότητα του Pau Gasol. O Ισπανός αγωνίζεται φέτος για πρώτη φορά στην καριέρα του κάτω από 30 mpg, 24′ για την ακρίβεια, κι αυτό έχει αντίκτυπο και στα υπόλοιπα νούμερά του, βγάζοντας τα χειρότερα νούμερα που είχε ποτέ σε πόντους και assists. Συνολικά 10,3 πόντοι και εφτά rebounds δεν είναι ο απολογισμός που περίμεναν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες του.

Σε αντίθεση με τον Gasol που στα παιχνίδια με Pistons και Rockets έδειξε σημάδια ανάκαμψης, ο Nikola Jokic είναι συνολικά πολύ κακός φέτος. Σε σημείο που έχασε τη θέση του από τον Kenneth Faried κακός. Υπάρχει πιο χαμηλό σημείο στο βαρέλι;

ΝΑ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΘΩ????!!!??

Μπορεί όχι, μπορεί και ναι. Για τον Bradley Beal μιλάμε άλλωστε. Μετά από άλλο ένα καλό ξεκίνημα, τραυματίστηκε στο παιχνίδι με τους Celtics κι έχασε τα επόμενα δύο. Αυτό από μόνο του δεν είναι λόγος πανικού, αλλά ο Beal μας έχει συνηθίσει όταν χάνει παιχνίδια, να τα χάνει πέντε-πέντε, οπότε ας έχουμε το νου μας.

Κρατάμε μια μικρή γωνία για τον Nikola Vucevic. O center του Orlando έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα στην φετινή του απόδοση. Η περίοδος προσαρμογής στα νέα “θέλω” του coach Vogel φυσικά και θέλουν τον χρόνο τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες του 26χρονου δεν τραβάνε τα μαλλιά τους. Ενώ ξεκίνησε πολύ δυνατά την βδομάδα του, ειδικά στο ματς με τη Minnesota που είχε 24 πόντους και 14 rebounds, ήρθαν τα παιχνίδια με Utah και Oklahoma που έμεινε στους τέσσερις πόντους, σε αμφότερα και με τραγικά ποσοστά. Το καλό είναι ότι δίνει assists.

Ο Brandon Knight έρχεται από πολύ καλές χρονιές, και παρά την δηλωμένη πρόθεση των Suns να τον ξεκινήσουν από τον πάγκο, θεωρητικά οι μετοχές του θα έπρεπε να παραμείνουν ψηλά, καθώς στον ίδιο ακριβώς ρόλο είχε λάμψει πριν δύο χρόνια ο Isaiah Thomas, αντιμετωπίζοντας τις second units των αντίπαλων ομάδων, αλλά παίρνοντας χρόνο και με τους βασικούς. Η εξαιρετική πορεία του Devin Booker, όμως, που παίζει σε άλλο επίπεδο από τον βασικό πριν δύο χρόνια Knight, σε συνδυασμό με την έκρηξη του T.J. Warren που κόβει τα λεπτά που προορίζονταν για τον Knight σε σχήματα με τρεις guards, έχει οδηγήσει τον απόφοιτο του Kentucky σε κάθετη πτώση. Μόλις 11,1 πόντοι και 3,1 assists είναι ένας απολογισμός που δεν αντικατοπτρίζει τις αρχικές εκτιμήσεις για τον αναπληρωματικό point guard των Suns. Θα καταφέρει να ξεπεράσει το κακό ξεκίνημα ή να πανικοβληθούμε για τα καλά; Τα λεπτά συμμετοχής του μειώνονται συνεχώς και αυτό είναι σίγουρα ένα κακό δείγμα. Δύσκολα θα καταφέρει να ανεβάσει θεαματικά την απόδοση του υπό αυτές τις συνθήκες, ωστόσο καλό είναι να μην ξεγραφτεί τελείως. Η κατάσταση φωνάζει από μακριά ότι ο Knight δεν είναι απαραίτητος στην ομάδα, ωστόσο οι μετοχές του είναι ακόμα σχετικά ψηλά, και όλοι ξέρουν πως μπορεί να δώσει πνοή στην επίθεση όποιας ομάδας τον εμπιστευτεί. Επομένως ένα trade μέσα στους επόμενους μήνες είναι εξαιρετικά πιθανό, και μπορεί να τον οδηγήσει σε κάποια ομάδα που πραγματικά να τον χρειάζεται, σχεδόν διπλασιάζοντας την αξία του.

“Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία”

Ο Jerryd Bayless βρίσκεται στα τελευταία στάδια της αποθεραπείας του, και ήδη ξεκίνησε προπονήσεις με την θυγατρική ομάδα των Sixers στην αναπτυξιακή λίγκα. Οι φήμες τον θέλουν να επιστρέφει μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες σίγουρα. Η εξέλιξη αυτή ηχεί καλά στα αυτιά των φίλων της Philadelphia, καθώς η εμπειρία και το περιφερειακό σουτ του Bayless είναι απαραίτητα για την βελτίωση της ομάδας. Οι ιδιοκτήτες του Sergio Rodriguez από την άλλη, δεν θα πρέπει να ενθουσιάστηκαν από τα νέα, καθώς η έλευση του πρώην παίκτη των Bucks πολύ δύσκολα δεν θα σημάνει και μείωση του χρόνου συμμετοχής του Ισπανού. Μάλλον ήρθε η ώρα να τον αποχωριστείτε όσο είναι ακόμα νωρίς.

Παίρνουμε την από πάνω παράγραφο, αντικαθιστούμε το όνομα του Sergio Rodriguez με αυτό του Tim Frazier, αντικαθιστούμε το όνομα του Jerryd Bayless με αυτό του Jrue Holiday, πολλαπλασιάζουμε λίγο την βαρύτητα, και βγάζουμε τα ίδια ακριβώς συμπεράσματα.

Πολύ καλός εμφανίστηκε και ο James Johnson στα δύο από τα τρία παιχνίδια που αγωνίστηκε αυτήν την εβδομάδα. 15/5/4 στο ματς απέναντι στους Jazz και 18/6 κόντρα στους Thunder. Δίπλα σε αυτά τα νούμερα προσθέστε το γεγονός ότι τα ποσοστά τους δεν έπεσαν κάτω από το 40% ενώ στο παιχνίδι με την Utah “έγραψε” 85,7%! Οι εκλάμψεις του είναι σχετικά σταθερές, αλλά ανάλογα με το πως βλέπετε το μέλλον του, ίσως ήρθε η ώρα να “δαγκώσετε” κάποιον σε trade πατώντας στην αγωνιστική του άνοδο.

Thinking ahead

Το ύψος του δεν είναι αρκετό ούτε για point guard, πόσο μάλλον να αναπληρώσει τον Bradley Beal στο “2”, παρόλα αυτά στα παιχνίδια που έχασε ο Beal, o Trey Burke έπιασε διψήφια νούμερα σε λεπτά συμμετοχής, γράφοντας 11 πόντους και τρεις assists. Σίγουρα όχι νούμερα που εντυπωσιάζουν, αλλά για όσο λείψει ο Beal, o Burke ίσως αποδειχθεί καλή επιλογή για συμπλήρωμα του roster.

Τουλάχιστον μέχρι τις 27 Νοεμβρίου θα μείνει εκτός δράσης ο Will Barton στο Denver, κάτι που σημαίνει πως ο coach Malone θα συνεχίσει να μοιράζει τα λεπτά του στην back court, με τον Jamal Murray να είναι εκείνος που μέχρι στιγμής απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του. O νεαρός εμφανίζεται τρακαρισμένος στα ξεκινήματα της σεζόν, κάτι που φαίνεται από τα ποσοστά του, αλλά το 50% που έκανε απέναντι στο Portland ίσως λειτουργήσει ως ψυχολογική ανάταση. Εν τω μεταξύ, ο Juan Ηernangomez έχει αρχίσει να παίρνει λεπτά και να εντυπωσιάζει με την απόδοση του. Τίποτα δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι θα συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς, αλλά τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά. Τα λεπτά του δεν θα συνεχίσουν να κυμαίνονται σε αυτά τα επίπεδα, αλλά ας τον έχουμε στο νου μας να τον προλάβουμε στο καθόλου ακραίο σενάριο που οι Danilo Galinari ή Wilson Chandler γίνουν ανταλλαγή ή απλά ξανατραυματιστούν για πολλοστή φορά στην καριέρα τους.

Σύμφωνα με τον Brad Stevens, ο Jae Crowder επιστρέφει την Τετάρτη κόντρα στους Mavs. Οι Celtics έχουν τέσσερα παιχνίδια αυτή την εβδομάδα, και ο small forward των Celtics θα χάσει σίγουρα το πρώτο. Αξίζει να μπει στην δεκάδα στις weekly λίγκες; Αν επιστρέψει πράγματι την Τετάρτη, μάλλον ναι, αλλά πόσοι θα πάρουν το ρίσκο; Στα πρόθυρα της επιστροφής βρίσκεται και ο Al Horford ο οποίος ακολουθεί την ομάδα κανονικά, χωρίς να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση όμως. Ωστόσο το γεγονός ότι υπήρχε φημολογία ότι θα ξεκινούσε το Σάββατο δείχνει πως μάλλον αυτήν την εβδομάδα θα επανέλθει αργά ή γρήγορα. Επειδή το “γρήγορα” μοιάζει πιο πιθανό, μάλλον είναι καλή ιδέα να μπει στη δεκάδα μας, όσο και αν με τις διασείσεις στο ΝΒΑ δεν αστειεύονται.

Ο Goran Dragic θα χάσει σίγουρα το πρώτο παιχνίδι της εβδομάδας, λόγω προβλήματος στον αστράγαλο. Η λογική λέει ότι δεν θα τον κρατήσει για πολύ έξω από τα παρκέ, ωστόσο ακόμα κι έτσι, οποιοσδήποτε ενδοιασμός για το αν θα μπουν στην δεκάδα oi Josh Richardson και Tyler Johnson εξαφανίζονται.

Για αυτή την εβδομάδα, δεν υπάρχει καμία ομάδα με πλεονέκτημα ή μειονέκτημα αγώνων, όλες έχουν τα συνήθη τρία ή τέσσερα.

cover

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

References
1 Κάτι που μπορεί να επιβεβαιώσει και ο Μαντζούκας!

2 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Larry Grandma November 15, 2016 at 08:57 -

    Ο Τyson Chandler πότε επιστρέφει;;

    • Kosmas November 15, 2016 at 18:46 -

      Γύρισε στην ομάδα, αλλά ακόμα δεν έχει βγει ενημέρωση σε ποιο παιχνίδι θα ξαναπαίξει..