Ραντεβού τον Οκτώβρη: Detroit Pistons #19

Posted on Jun 18 2017 - 6:46pm by Gus Chr

Είναι από τις λίγες φορές που μια ομάδα του Stan Van Gundy κάνει ένα βήμα πίσω, όσον αφορά την εξέλιξή της, από μία σεζόν στην επόμενη. Οι Pistons κατάφεραν πέρυσι να μπουν στην post season, με την πρόοδό τους να είναι εμφανής. Ωστόσο, φέτος η λογική “γύρω-γύρω όλοι” από τον Drummond δεν ήταν τόσο επιτυχής και o head coach/president of basketball operations έχει πολύ δουλειά στο τρέχον καλοκαίρι, με τις μουρμούρες από το fan base της ομάδας να αυξάνονται.

Τι Πήγε Στραβά;

Πρώτο και κυριότερο, η αποτελεσματικότητα της ομάδας, η οποία πετσόκοψε τις ελπίδες για παρουσία στην post season για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η σεζόν ’15-’16 έφερε τους Pistons στην 13η θέση της λίγκας, όσον αφορά το Offensive Rating1)Πηγή: basketball-reference.com, ενώ φέτος κατρακύλησαν στην 24η θέση. Το παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι πως και στις δύο χρονιές ο μέσος όρος τους ήταν ίδιος (106,1 έναντι 106 πόντων), κάτι που σημαίνει πως ανέβηκε η παραγωγικότητα όλης σχεδόν της λίγκας. Επιπλέον, το μεγάλο όπλο των ομάδων του Van Gundy φέτος εμφανίστηκε με ελαφριά εμπλοκή, καθώς το Detroit σούταρε από το τρίποντο με 33%, σε σχέση με το 34,5%, της περασμένης χρονιάς. Κι αν σκέφτεστε πως “έλα μωρέ για 1,5% κάνουμε έτσι;”, θα συμπληρώσουμε πως μιλάμε για 1,3 λιγότερα τρίποντα ανά παιχνίδι, ή αλλιώς, για όσους προτιμάτε τα απόλυτα νούμερα, 109 λιγότερα.

Γίνεται κατανοητό, λοιπόν, πως η περιφέρεια των Pistons δεν ήταν τόσο φονική όσο πέρυσι. Ο λόγος ή οι λόγοι; Εδώ ίσως γίνεται λίγο πιο περίπλοκο το πράγμα. Μία πολύ καλή δικαιολογία για να ξεκινήσει κανείς είναι η απουσία, για μεγάλο χρονικό διάστημα, του Reggie Jackson. Το Detroit είχε εμφανώς πρόβλημα στην κυκλοφορία της μπάλας, με τον Ish Smith να κάνει αξιόλογες και τίμιες προσπάθειες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να γεμίσει τα παπούτσια του συμπαίκτη του. Το γεγονός αυτό, πέρα από την κυκλοφορία στην περιφέρεια είχε και μεγάλη επιρροή και στο inside παιχνίδι της ομάδας, με τον Andre Drummond να μην επιδίδεται στα περσινά του νούμερα. Εδώ, μεγάλο μερίδιο ευθύνης και ο ίδιος ο SVG, μιας και φάνηκε πολλές φορές μέσα στην χρονιά να μην πηγαίνει στην λογική να τροφοδοτηθεί και ο ψηλός, αλλά να στηριχθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στο τρίποντο. Αυτό φάνηκε στις προσπάθειες που πήρε ο Drummond, απόρροια των λεπτών συμμετοχής του.

Μιλώντας για τον Big Penguin2)Ναι, αυτό είναι το παρατσούκλι του., θα πρέπει να σταθούμε στις πολλές χαμένες βολές φέτος, καθώς το ποσοστό της ομάδας κυμάνθηκε στο 72% (71,9% για την ακρίβεια). Κατάφεραν μάλιστα και “έγραψαν” το χειρότερο ρεκόρ αστοχίας στις βολές, απέναντι στους Pelicans, σουτάροντας με 3/17!!! Στο κομμάτι των στραβών λοιπόν, ίσως να μπαίνει και μια νέα πτυχή την οποία την αναδεικνύει ο δημοσιογράφος Shawn Windsor σε αυτό το άρθρο. Μπορεί ο Drummond να ευθύνεται για τον εαυτό του, αλλά ποιος έχει την ευθύνη για τον παίχτη; Ο Van Gundy. Προς το παρόν, διαφωνούμε (ή διαφωνώ για να μην βάλω όλο το Γουρούνι στο ίδιο σακί) με την οπτική του Windsor, ότι ενδεχομένως ο SVG να μην είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να επαναφέρει το Detroit σε glory days, αλλά αφήνω ανοιχτό το ενδεχόμενο, μιας και δεν κατοικούμε στο Detroit, ο coach να πρέπει να αλλάξει την προσέγγισή του προς τους παίχτες του. Αυτά τα “εκ των έσω” που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μπορεί να είναι και μεγαλύτερα στραβά από τα αγωνιστικά.

Τι Καλό Κρατάμε

Η άμυνα των Pistons ήταν και φέτος το καλό σημείο αναφοράς τους, καθώς βρέθηκαν στις top-10 άμυνες της λίγκας3)Έβδομη θέση., επιτρέποντας στους αντιπάλους 102,5 πόντους ανά παιχνίδι. Ο Van Gundy κατάφερε να δώσει ένα μεγάλο versatility στην άμυνά του με τους Drummond, Kentavious Caldwell-Pope, Marcus Morris και Tobias Harris, με τον τελευταίο να είναι από τους αξιόπιστους two-way παίχτες στο NBA. Μοναδική παραφωνία στο αμυντικό κομμάτι ήταν η παρουσία του Reggie Jackson, ο οποίος υπήρχαν στιγμές που δεν έδειχνε καν διάθεση. Για να είμαστε τελείως δίκαιοι και για να δώσουμε κάποια ελαφρυντικά, ενδεχομένως ο τραυματισμός του να τον επηρέασε σημαντικά στον τομέα αυτό. Ωστόσο, η σχετική λίστα με τους χειρότερους αμυντικούς στην θέση του point guard, καταδεικνύει πως ο Jackson ανέκαθεν δεν ήταν καλός αμυντικός.

Ας μην ξεχνιόμαστε, όμως, βρισκόμαστε στο κομμάτι του “τι καλό κρατάμε” και γι’ αυτό θα αναφερθεί το όνομα του Jon “The Badger” Leuer. H αλήθεια είναι πως περιμέναμε τον Aron Baynes να παίρνει περισσότερα λεπτά συμμετοχής από το συμπαίκτη του, ωστόσο η ικανότητα του Leuer να απειλεί από μέση και -μερικές φορές- από μακρινή απόσταση, ανάγκασαν τον Van Gundy να τον χρησιμοποιεί περισσότερο. To 28χρονο γέννημα-θρέμμα του Long Lake της Minnesota, λοιπόν, πραγματοποίησε μια πολύ σταθερή και καλή σεζόν, τελειώνοντας με 10,2 πόντους, 5,4 rebounds και 1,5 assists. Μεγάλο του συν -όπως και του Baynes- το εξαιρετικό του ποσοστό στις βολές, το οποίο έφτασε το 86,7%4)Το υψηλότερο της μέχρι τώρα καριέρας του.. Κοινώς, όποιος δουλεύει από τη γραμμή της φιλανθρωπίας, βελτιώνει το ποσοστό του στις βολές. Κατάλαβες Andre; Αφήνουμε εδώ ένα από τα αρκετά φετινά του αριστουργήματα:

Στα θετικά στοιχεία, επίσης, ακόμα μία σταθερή χρονιά για τον Κentavious Caldwell-Pope, ο οποίος αναδεικνύεται ως ένα από τα πλέον αξιόπιστα shooting guards του NBA. Σαφώς υπέπεσε σε σκαμπανεβάσματα, αλλά εκτιμάται πως όσο μεγαλώνει αυτά θα μειώνονται. Και, τέλος πάντων, με βραδιές σαν και αυτή απέναντι στους Pelicans, του συγχωρούμε τα πάντα:

Τι Πρέπει να Γίνει το Καλοκαίρι

Αυτό που “καίει” το Detroit σε πρώτη φάση είναι τα συμβόλαια, καθώς ήδη φέτος βρέθηκαν περίπου $ 6 εκατ. πάνω από το cap. Ο συνδυασμός αυτός με την απουσία της ομάδας από τα playoffs δεν είναι κάτι το ιδανικό. Το max συμβόλαιο το έχει καπαρώσει ο Drummond, την στιγμή που οι Harris, Jackson, Morris, Leuer, Baynes5)Option του παίχτη η επόμενη σεζόν., Smith και Marjanovic, έχουν εγγυημένα συμβόλαια για τις επόμενες, τουλάχιστον, δύο σεζόν. Ποιος μένει; Ο KCP, του οποίου το συμβόλαιο είναι στα τελειώματα, βγαίνει στην αγορά ως restricted free agent και είναι δεδομένο ότι θα αναζητήσει ένα μεγάλο συμβόλαιο6)Καλησπέρα San Antonio!. Δεδομένης της κατάστασης των συμβολαίων της ομάδας, φαντάζει πολύ δύσκολο για τους Pistons να ματσάρουν την όποια προσφορά γίνει για τον 24χρονο guard, εκτός αν γίνει κάποιο μεγάλο μπαμ και αποφασίσουν να αποχωριστούν τον Drummond. Εκεί αλλάζει η συζήτηση.

Πλησιάζοντας πάντως στο draft της 22ης Ιουνίου, με το Detroit να βρίσκεται στο #12, οι φήμες περί επιλογής ενός εκ των Luke Kennard (Duke) ή Donovan Mitchell (Louisville), έχουν φουντώσει στα περισσότερα mocκ drafts, γεγονός που ενισχύει και την θεωρία ότι ο Caldwell-Pope μάλλον θα αποχωρήσει, μιας και αμφότεροι είναι shooting guards. Αυτό που ίσως κάνει μεγαλύτερη λογική πάντως, είναι να εξερευνήσουν την αγορά για να πάρουν ανταλλάγματα για τον Jackson. Ήδη, στα μέσα της περιόδου και ενώ πλησιάζαμε στο trade deadline, οι Pistons ήρθαν σε επαφή με το Orlando, όσον αφορά τον Jackson, αλλά οι συζητήσεις δεν έβγαλα πουθενά. Επομένως για το Detroit η ανταλλαγή του Jackson δεν αποτελεί “ταμπού”, μιας και το φετινό class draft είναι γεμάτο από point guards και ίσως ο Van Gundy δοκιμάσει να ρισκάρει.

Στα αγωνιστικά, ξεκινάμε από αυτό που λέμε κάθε καλοκαίρι: Andre μάθε να σουτάρεις βολές. Δεν είναι κάτι δύσκολο, πάρε παράδειγμα από τον Leuer που είπαμε πιο πάνω. Δεν θα πω πολύ, αν ανεβάσεις το ποσοστό σου λίγο πάνω από το 50% σε πρώτη φάση, είναι ένα καλό βήμα για να βοηθήσεις την ομάδα σου να κερδίζει περισσότερα παιχνίδια. Σε δεύτερη φάση, πρέπει να ξεκαθαριστεί ο ρόλος του Stanley Johnson. O νεαρός είναι γνωστός για την αμυντική του ικανότητα, αλλά όπως έδειξε πέρυσι, όταν του δίνονται προσπάθειες μπορεί να βοηθήσει στην επίθεση. O νεαρός έχει την δυνατότητα να γίνει ένας Draymond Green των φτωχών και το Detroit δεν πρέπει να αφήσει την ευκαιρία να πάει ανεκμετάλλευτη. Για τον KCP, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, πρέπει σιγά-σιγά να χαρακτηρίζεται από σταθερότητα το παιχνίδι του, ώστε να αναγκάζει τους αμυντικούς του να τον μαρκάρουν από τα αποδυτήρια.

Κάπου εδώ, αφήνουμε και ένα μικρό παραθυράκι για τον Van Gundy, ο οποίος ίσως ήρθε η ώρα να ακολουθήσει ένα διαφορετικό αγωνιστικό μοντέλο από αυτό με το μονότονο περιφερειακό παιχνίδι. Βέβαια είναι δύσκολο να αλλάξεις τα μυαλά του ανθρώπου, αλλά αν υπάρχει κάποιος εκεί στο επιτελείο να του αλλάξει κάπως την οπτική7)Tim Hardaway, ακούς; καλό θα κάνει.

Fun Fact

 

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Πηγή: basketball-reference.com
2 Ναι, αυτό είναι το παρατσούκλι του.
3 Έβδομη θέση.
4 Το υψηλότερο της μέχρι τώρα καριέρας του.
5 Option του παίχτη η επόμενη σεζόν.
6 Καλησπέρα San Antonio!
7 Tim Hardaway, ακούς;