Fantastic Beasts and Where to Find Them Vol.17

Posted on Feb 5 2018 - 8:36pm by Gus Chr

Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

Υψηλές Πτήσεις

Πρώτη αναφορά δικαιωματικά στον James Harden, ο οποίος κατέγραψε το πρώτο triple-double στην Ιστορία του NBA, το οποίο είχε 60+ πόντους, 10 rebounds και 11 assists, σουτάροντας με 63,3% (19/30). Ας το χωνέψουμε πως βιώσαμε Ιστορία και ας προχωρήσουμε σε πιο ανθρώπινα νούμερα.

Εξαιρετικό stretch παιχνιδιών από τον Dwight Howardο οποίος γενικώς διανύει μια καλή χρονιά, δικαιώνοντας όσους τον επέλεξαν ή κινήθηκαν με κάποιο trade για να τον αποκτήσουν. O “Daily Double” συνέχισε και την περασμένη βδομάδα να δικαιολογεί αυτό το παρατσούκλι, αφού σε κανένα από τα τέσσερα παιχνίδια δεν έπεσε σε μονοψήφιο αριθμό πόντων ή rebounds. Παράλληλα, σούταρε με το εξαιρετικό 56,8% εντός πεδιάς, ενώ πλησίασε και τα δύο κοψίματα κατά μέσο όρο. Καλύτερο του παιχνίδι, το πιο πρόσφατο απέναντι στο Phoenix, όπου έγραψε 18 πόντους, 14 rebounds, τρία κλεψίματα και τρεις τάπες. Πάντα τέτοια.

Μένοντας στην Charlotte, καιρό είχαμε να σε δούμε Nicolas Batum στην στήλη αυτή και ειλικρινά χαιρόμαστε γι’αυτό. Ο Γάλλος forward έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα φέτος, ωστόσο ας μην ξεχνάμε πως οι Hornets γενικότερα έχουν το μαύρο τους το χάλι, συνεπώς αυτό αποτελεί μια δικαιολογία. Όπως ίσως καταλάβατε, όμως, η περασμένη βδομάδα ήταν πολύ καλή για τη Charlotte, μιας και έκανε ρεκόρ 3-1, χάνοντας μόνο από την Indiana. Και πιο συγκεκριμένα, σε αυτά τα παιχνίδια, ο Batum κυμάνθηκε στους 21,2 πόντους, στα επτά rebounds και στις 4,7 assists, θυμίζοντάς μας εποχές Portland. Κορυφαίο του ματς, πάντως, ήταν το δεύτερο απέναντι στους Pacers της εβδομάδας1)Indiana και Charlotte έπαιξαν δύο φορές την περασμένη βδομάδα., όταν και φόρτωσε το αντίπαλο καλάθι με 31 πόντους, σουτάροντας με 11/18 συνολικά εκ των οποίων 7/11 ήταν τρίποντα. Bonus το triple-double (10-11-10) κόντρα στην Atlanta.

Ακόμα μια “γεμάτη” βδομάδα για τον Andre Drummond, ο οποίος αρχίζει και μας συνηθίζει στο να μαζεύει τόσα rebounds όσα και οι πόντοι που πετυχαίνει. Ο “Big Penguin” δείχνει “λοκαρισμένος” φέτος στο να οδηγήσει τους Pistons στην post season, λυτρώνοντας έτσι τον εαυτό του για την περσινή κακή χρονιά που πραγματοποίησε. Αναλυτικά, το Detroit είχε τρία παιχνίδια την περασμένη βδομάδα, σημειώνοντας 19,3 πόντους κατά μέσο όρο, μαζί με 19 rebounds, ενώ σούταρε με το εκπληκτικό 64,2%. Παράλληλα, θύμισε σε όλους όσους το έχουν ξεχάσει πως πρόκειται για rim protector, έχοντας και 2,6 blocks ανά ματς. Εξτρά δωράκι τα 2,6 κλεψίματα και οι 3,6 assists, με αποκορύφωμα τις επτά που έδωσε απέναντι στο Cleveland. Γενικά πάντως ο Drummond πασάρει εξαιρετικά φέτος. Μήπως δημιουργείται ένα court vision εδώ;

Τρία παιχνίδια για την Utah την προηγούμενη βδομάδα, όσες και οι νίκες της, με τον Ricky Rubio να είναι ο άνθρωπος πίσω από το καλό σερί που πραγματοποιεί η ομάδα του Salt Lake City το τελευταίο διάστημα. Ο Ισπανός διέλυσε κατά κράτος την αμυντική λειτουργία των Warriors, στο εντυπωσιακό 129-99 για τους Jazz, σημειώνοντας 23 πόντους και μοιράζοντας 11 assists, ενώ το ίδιο εντυπωσιακός ήταν και στο παιχνίδι απέναντι στους Spurs, όπου φόρτωσε με 34 το αντίπαλο καλάθι, δίνοντας εννιά assists. Λιγότερο “γυαλιστερά” νούμερα στο ματς με το Phoenix, καθώς σημείωσε ένα ουσιαστικό 14/9/6. Στα τρία αυτά παιχνίδια ο Rubio είχε 64,1% ποσοστό ευστοχίας, την στιγμή που από την γραμμή των 7,25 δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 50%. Εύγε!

Σε ακόμα μια καλή βδομάδα επιδόθηκε ο rookie Jayson Tatum, ο οποίος αποδεικνύει πως ίσως ήταν ο πλέον έτοιμος παίχτης από το περασμένο draft. Σύμφωνοι, τον βόλεψε αφάνταστα ο τραυματισμός του Gordon Hayward, όμως το γεγονός ότι έκανε άμεσα step up για να “γεμίσει τα παπούτσια” του συμπαίκτη του, λέει πολλά. Στα τέσσερα παιχνίδια που αγωνίστηκε ο νεαρός forward, είδαμε τα εξής: 19,7 πόντοι, 3,7 rebounds και 3,2 assists. Αν αναρωτιέστε “Καθίστε ρε παιδιά, δηλαδή δεν υπήρχε κάποιος παίχτης με καλύτερα νούμερα από αυτά του Tatum;” η απάντηση είναι “Φυσικά και υπήρχε”. Η δικαιολογία μας είναι όμως πως όταν αυτά τα νούμερα τα βλέπουμε από έναν πρωτοετή, ο οποίος αντικαθιστά τον Hayward, πάντα θα προηγείται αυτός. Και το 52,4% στα σουτ του, μας δίνει ακόμα ένα επιχείρημα.

Honorable Mention: Όχι ότι δεν έκανε καλή βδομάδα γενικά, αλλά επειδή οι 50 πόντοι κόντρα στο Chicago αποτέλεσαν ρεκόρ καριέρας για τον C.J. McCollum, τον τοποθετούμε σε ειδική μνεία. 18/25 σουτ, 6/9 τρίποντα και ένα plus/minus στο +29. Καλά είναι.

Χαμηλές Πτήσεις

Δεν γίνεται να μην ξεκινήσουμε από τον Tim Hardaway. Ο τρίτος πιο ακριβοπληρωμένος παίχτης των Knicks, είπε να πάρει 14 προσπάθειες με τους Bucks, ευστοχώντας στις στη μία. Ναι, 1/14, καλά διαβάζετε, στατιστικό που μας φέρνει στο εξωπραγματικό 7,1%. Και επειδή ο Hardaway το “ένιωθε” εκείνο το απόγευμα, σκέφτηκε πως θα ήταν μια καλή ιδέα να δοκιμάσει την τύχη του από την γραμμή του τριπόντου. Μέγα λάθος, 0/9 “έγραψε”. Τα προσχήματα σώθηκαν κάπως με τα επτά rebounds και τα τρία κλεψίματα, ωστόσο από έναν παίχτη που αγωνίζεται για 34 λεπτά, αν μη τι άλλο περιμένεις και σκορ. Παρεπιμπτόντως, στις 31/1 ο Hardaway πραγματοποίησε μία ανάλογη εμφάνιση, με 1/10 απέναντι στην Βοστώνη. Οι εκρήξεις στα κεφάλια των owners του, ακούστηκαν μέχρι τα Hogquarters.

Μένοντας στα άσχημα ποσοστά, να και ένα όνομα που δεν περιμέναμε να γράψουμε στην στήλη αυτή, αυτό του JJ Redick. O 34χρονος guard ταλαιπωρήθηκε από έναν τραυματισμό στο αριστερό του πόδι, ωστόσο ακόμα κι έτσι, τα 1/8 σουτ που πραγματοποίησε απέναντι στην Indiana είναι μια εικόνα που δεν μας έχει συνηθίσει. Θεωρούμε δύσκολο να ξανασυμβεί κιόλας, αλλά δεν μπορούμε να μην τον τοποθετήσουμε στις χαμηλές πτήσεις.

Επίσης, ο Wesley Matthews είπε να κάνει κάτι ανάλογο και γι’αυτό σούταρε με 11,8% (2/17) στο παιχνίδι με Suns. Φτάσαμε μάλλον στο υπερβολικό σημείο να ζητάμε από τους shooting guards μας να σκοράρουν και να έχουν αξιοπρεπή ποσοστά; Σε τι κόσμο θα φέρουμε τα παιδιά μας;

Να Πανικοβληθώ?!?!?!?!?!?!!?!!!?!?!?!?

Λίγο περίεργα μας τα λέει ο Andrew Wiggins τώρα τελευταία, και πιο συγκεκριμένα στα δύο από τα τρία τελευταία παιχνίδια των Timberwolves. O νεαρός forward είδε εαυτόν να σουτάρει με 31,8% και 30% απέναντι σε Toronto και Milwaukee αντίστοιχα, ποσοστά που είναι τα χειρότερά του από τις 10 Δεκεμβρίου, όταν κόντρα στο Dallas είχε 25%. Παράλληλα, στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια της Minnesota έχει πάει μόλις δύο φορές στη γραμμή της φιλανθρωπίας, γεγονός που δείχνει πως αποφεύγει τα drives. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν αυτό αποτελεί εντολή, κι αν ο Tom Thibodeau δοκιμάζει πράγματα, αλλά με τα fantasy playoffs να βρίσκονται λίγες βδομάδες μακρυά, ίσως είναι μια καλή περίοδος για να πανικοβληθείτε. Αν πάλι τανκάρετε, χαμογελάστε.

Είναι σαφές πως ο D’Angelo Russell δεν πατάει γερά στα πόδια του από τότε που επέστρεψε από τον τραυματισμό του. Προφανώς υπάρχει μια σχετική προφύλαξη του παίχτη από το προπονητικό επιτελείο των Nets, αυτό όμως σε fantasy-ακό επίπεδο δεν “σβήνει” τα πολλά σκαμπανεβάσματα, τα άσχημα ποσοστά ευστοχίας και τη μικρή συμμετοχή σε δημιουργία. Ειδικά όταν έρχονται βραδιές όπως αυτή με το Milwaukee, όταν και σούταρε με 1/8, η όλη εικόνα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τους owners του. Ναι, πανικοβληθείτε.

Ο Kyle Kuzma έθεσε από πολύ νωρίς ψηλά τον πήχη των αποδόσεών του, και επομένως και τις απαιτήσεις/προσδοκίες όσων των επέλεξαν στο περασμένο draft. Μην τρελαθούμε, την περιμέναμε μια κοιλιά από τον rookie, είτε αγωνιστική, είτε από πλευράς επιλογών του Luke Walton, αλλά αυτή φαίνεται να έρχεται στην χειρότερη στιγμή για όσους χτυπάνε πρωτάθλημα και ήταν ο sleeper τους, ή και για όσους κυνηγούν την είσοδο στην post season. Κοιτάζοντας τους αριθμούς του, όμως, τώρα τελευταία, πέρα από τα πεσμένα ποσοστά του, παρατηρούμε και τη μειωμένη συμμετοχή του, κάτι που ίσως θα έπρεπε να κάνει τους owners τους να αγχωθούν λιγάκι.

Πούλα και Φύγαμε για Βραζιλία

Βρισκόμαστε στην 17η fantasy-ακή βδομάδα με το trade deadline του NBA να είναι τρεις μέρες μακρυά. Παίρνοντας ως δεδομένο πως στις dynasty leagues ακολουθείται το πρόγραμμα του NBA, σας υπενθυμίζουμε πως το deadline είναι την Πέμπτη 8/2 στις 22:00 (ώρα Ελλάδας). Και το γεγονός ότι βρισκόμαστε στη 17η βδομάδα, σημαίνει το εξής: Δεν έχουν μείνει και πολλοί παίχτες που δεν έχουμε δει ή περιμένουμε να κάνουν το break out από εδώ και πέρα. Άλλωστε, μετά το All-Star Weekend, τα πάντα σοβαρεύουν και οι πειραματισμοί παύουν. Ωστόσο, έχουμε τρεις περιπτώσεις που νομίζουμε πως αξίζουν.

Προφανώς δεν θα σας πούμε πως θα “τρέξετε” τις ομάδες, αλλά αν είχαμε τον Spencer Dinwiddie αυτή την περίοδο, θα κοιτούσαμε το ποιος έχει πρόβλημα σε σκορ και σε δημιουργία, από αυτούς που κυνηγούν κάτι αυτή την σεζόν και θα τον “δαγκώναμε”. Ο πρώην “Stache” διανύει μια εξαιρετική σεζόν, ένεκα των πολλών αγωνιστικών προβλημάτων του Brooklyn, και στα 25 του δεν νομίζουμε πως μπορεί να κάνει εκείνο το breakout που θα τον ανεβάσει επίπεδο σε super star, ενώ η επιστροφή του Russell που κρατά την μπάλα στα χέρια του, του στερεί σε δημιουργικότητα και σκοράρισμα, καθώς και σε λεπτά. Συνεπώς αν δείτε κάποιον στην ανάγκη, δώστε, σώστε και σωθείτε. Ειδικά αν παίζετε σε salary league, το $ 1,5 εκατ. του salary του, τον κάνει ακόμα πιο δελεαστικό.

Το Memphis βρίσκεται στα χαμηλά της δυτικής περιφέρειας, έχοντας αποδεχθεί πια τη μοίρα του. Στο όλο φετινό συνονθύλευμα, όλο και κάποια διαμαντάκια ξεπηδούν από τους Grizzlies, με το πιο πρόσφατο ναι είναι αυτό του Andrew Harrison. Όπως και στην περίπτωση του Dinwiddie, έτσι κι εδώ σας προτρέπουμε να δείτε ποιος αναζητάει point guard, πόντους, assists, αλλά και κάποιο chip-in στα rebounds (14 στα τελευταία τρία παιχνίδια). Α ναι, ας μην ξεχνάμε και το (σκουντικό) χέρι-αλφάδι από τις βολές. Από πλευράς salary, επίσης αποτελεί και μια πάμφθηνη λύση ($ 1,3 εκατ.).

Είναι γνωστό από την περασμένη βδομάδα πως ο John Wall θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για τις επόμενες πέντε με εφτά βδομάδες, κάτι που φέρνει τον Tomas Satoransky στην βασική πεντάδα και μπροστά από πολλά λεπτά συμμετοχής. Ο Scott Brooks δεν έχει άλλη επιλογή από το να εμπιστευτεί τον Τσέχο και είναι κάτι που μάλλον θα ήταν καλό να το κάνετε κι εσείς. Ήδη ο Τσέχος πραγματοποίησε μία εξαιρετική εμφάνιση απέναντι στο Orlando (19 πόντοι, έξι assists, 7/9 σουτ) και δεν έχουμε λόγο να μην τον πιστέψουμε για το επόμενο διάστημα. Αν πάλι είστε από την άλλη πλευρά και βρίσκετε πολύ καλή ευκαιρία να πατήσετε πάνω στην αξία που του δημιουργήθηκε, έχετε τις ευλογίες μας.

H γωνιά του Embiid

Με την post season να μας χτυπάει την πόρτα, οι τραυματισμοί πλέον μετράνε διπλά και τριπλά σε συνδυασμό πάντα και με το πρόγραμμα των ομάδων. Ξεκινάμε το thinking ahead από την περίπτωση του Aaron Gordon, o οποίος έχει χάσει τρία σερί παιχνίδια εξαιτίας ενοχλήσεων στο ισχίο. Η κατάστασή του θα επανεκτιμηθεί στο σημερινό shootaround και την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η συμμετοχή του κρίνεται αμφίβολη. Τα δεδομένα αυτά έχουν ανοίξει τον δρόμο για τον Marreese Speights και τους ιδιοκτήτες του, με τον βετεράνο να έχει πραγματοποιήσει πολύ καλές εμφανίσεις στα τρία τελευταία παιχνίδια, εξαιτίας της απουσίας του Gordon. Έχετε το νου σας μέχρι και την τελευταία στιγμή και πράξτε αναλόγως.

Για τους κατόχους του Kevin Love τα καλά νέα είναι ότι δεν θα χρειαστεί εγχείριση. Τα κακά νέα είναι πως ο power forward των Cavs θα μείνει εκτός για άλλες οχτώ βδομάδες. Οι Channing Frye και Jeff Green θα δουν τη συμμετοχή τους να αυξάνεται από εδώ και πέρα και καλά θα κάνετε να μην τους ξεχάσετε εκτός δεκάδας.

Πρόβλημα στον αστράγαλο αποκόμισε ο Harrison Barnes από το σαββατιάτικο παιχνίδι κόντρα στο Sacramento, με τον προπονητή του, Rick Carlisle, να δηλώνει στο επίσημο site των Mavericks πως η συμμετοχή του παίχτη είναι εξαιρετικά αμφίβολη στο παιχνίδι της Δευτέρας απέναντι στους Clippers. Με δεδομένο πως το Dallas δεν καίγεται να πάρει νίκες, καθώς κυνηγάει όσο το δυνατόν ψηλότερο πλασάρισμα στο επόμενο draft, θα τολμήσουμε να πούμε πως ο παίχτης δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο Wesley Matthews θα αγωνιστεί ως small forward, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα οι J.J. Barea, Devin Harris και Yogi Ferrell να πάρουν ακόμα περισσότερο χρόνο στις θέσεις των guards. Μην σας πούμε πως παίζει να δούμε και καλή εμφάνιση από τον Kyle Collinsworth. Και εδώ, να έχετε το νου σας.

Τρία συνεχόμενα παιχνίδια έχει χάσει ο Marvin Williams από τον τραυματισμό του στον αστράγαλο, με τους Hornets να μην έχουν δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή του μέχρι στιγμή ή τουλάχιστον μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Τη θέση του Williams στην βασική πεντάδα των Hornets έχει πάρει ο Frank Kaminsky, ενώ αύξηση των λεπτών του είδε και ο νεαρός Johnny O’Bryant. Μην σας φανεί περίεργο αν δούμε μια μεγάλη εμφάνιση για κάποιον από τους δύο εντός της βδομάδας.

Τέλος έχετε υπόψη πως οι Spurs θα διανύσουν το αγαπημένο mode του Gregg Popovich, καθώς έχουν μόλις δύο παιχνίδια μέσα στην τρέχουσα βδομάδα. Κατά τα άλλα, οι υπόλοιπες ομάδες είναι στο γνωστό πρόγραμμα των τριών και τεσσάρων παιχνιδιών.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Indiana και Charlotte έπαιξαν δύο φορές την περασμένη βδομάδα.