BallHog’s NBA Finals 2018 Walkaround Game #1: The “I Thought We Were Ahead” Game

Posted on Jun 1 2018 - 3:31pm by Gus Chr

Με την κορύφωση της σεζόν του NBA να έχει φτάσει με τους Τελικούς του 2018, το Ball Hog βρίσκεται πιστό στο ετήσιο ραντεβού του. Οι Κοσμάς Καψάλης, Λουκάς Μοσχούλας, Νίκος Ραδικόπουλος και Gus Χρυσοχού σχολιάζουν ανάλαφρα τι είδαν, τι τους άρεσε -και τι όχι- στους NBA Finals 2018. 

Golden State Warriors vs Cleveland Cavaliers

Game 1:

Οκ, παραδεχόμαστε πως ήταν μόλις το πρώτο από τα όσα παιχνίδια γίνουν στην σειρά των Τελικών, αλλά ήταν ένα ματς το οποίο άξιζε το ξενύχτι. Υπήρξαν εναλλαγές στο σκορ, υπήρξε ένας παίχτης που διέλυσε τα πάντα στο πέρασμά του και, παρ’όλα αυτά η ομάδα του έχασε, υπήρξε ένα παίχτης που ελέγχεται αν βρισκόταν στο γήπεδο, υπήρχε ένας δις MVP που ήταν από την αρχή ως το τέλος το σημείο αναφοράς, και δύο πάγκοι που προσαρμόζονταν στην εκάστοτε περίσταση. Ευχή μας είναι να συνεχίσει έτσι το πράγμα, αλλά ας δούμε τι συνέβη πριν λίγες ώρες στην Oracle Arena κάπως αναλυτικότερα.

Από την αρχή φάνηκε πως οι Cavaliers πέρασαν ατελείωτες ώρες να βλέπουν βίντεο με την άμυνα των Rockets πάνω στους Warriors. Τόσο στις αλλαγές που έπαιζαν συνεχώς, όσο και στα close-outs στις γωνίες, που είτε δυσκόλευαν, είτε δεν επέτρεπαν στους Warriors να εκτελέσουν από την περιφέρεια. Καθώς πλησιάζαμε στο πρώτο παιχνίδι των Τελικών το μεγάλο θέμα για το Cleveland ήταν η αντιμετώπιση του Kevin Durant. Πέρυσι οι Cavs επέλεξαν να βάλουν τον LeBron πάνω στον KD και το πλήρωσαν, καθώς ο “Βασιλιάς” ενδεχομένως να σπατάλησε πολύ περισσότερη ενέργεια στο να προσπαθεί να μαρκάρει -ανεπιτυχώς μάλιστα εκ του αποτελέσματος- τον αντίπαλό του. Στο πρώτο παιχνίδι, όμως, είδαμε μια διάθεση από το προπονητικό επιτελείο του Cleveland να στείλει τον οποιονδήποτε πάνω στον Durant. O James ξεκίνησε μεν πάνω του, αλλά όσο περνούσε η ώρα και στήνονταν picks για τον KD, υπήρχαν συνεχείς αλλαγές. Έτσι είδαμε πάνω του από τον George Hill μέχρι και τον Tristan Thompson. Kαι αυτό βγήκε μια χαρά στο Cleveland. Ναι μεν ο Durant τελείωσε το ματς με 26 πόντους αλλά το έκανε με 8/22 σουτ (36,4%) και 1/7 τρίποντα (14,3%).

Εδώ, λοιπόν, παρατηρείται μια μικρή νίκη για τον Tyronn Lue, που ακόμα και από τις δικές μας αράδες έχει ακούσει τα σχόλιανά του. Σαν να μην έφτανε, όμως, το κακό ξεκίνημα -και τελικά το κακό παιχνίδι- για τα δεδομένα του KD, οι Warriors πέρασαν μια λαχτάρα στο ξεκίνημα του ματς, όταν και ο -πρωταγωνιστής του ματς όπως θα δούμε παρακάτω- JR Smith έπεσε άτσαλα πάνω στον Klay Thompson, με αποτέλεσμα να φύγει για τα αποδυτήρια προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάστασή του.

Για όσους αναρωτιέστε που τον έχετε δει αυτόν τον τραυματισμό, να σας θυμίσουμε πως έτσι έμεινε εκτός για όλη την σεζόν o Gordon Hayward. Ευτυχώς για τους Dubs, ο Thompson αποδείχθηκε πολύ πιο σκληρό σκαρί από τον 28χρονο forward των Celtics. Αφού πήρε το ‘ok” από το ιατρικό επιτελείο, επέστρεψε σαν να μη συνέβαινε τίποτα, αγωνιζόμενος μάλιστα στα 39′ από τα 41’ τελευταία λεπτά του αγώνα (!), και προσέθεσε ακόμα μια μεστή εμφάνιση στο ενεργητικό του, “γράφοντας” 24 πόντους με 8/16 σουτ και 5/10 τρίποντα. Γενικά καλό θα είναι να πάρει κάποια στιγμή την αναγνώριση που του αξίζει, άσχετα από το τελικό αποτέλεσμα των φετινών Τελικών. Οι Thompson και Curry, λοιπόν, ήταν οι δύο εκείνοι που κράτησαν όρθιο το Golden State στο πρώτο ημίχρονο, όταν το Cleveland έμοιαζε να είναι παντού, καθώς είχε περισσότερα σουτ, περισσότερα rebounds και περισσότερα hustle plays από τους αντιπάλους του. Εκπληκτικό μάλιστα, είναι το γεγονός πως στο πρώτο ημίχρονο οι Warriors είχα μηδέν επιθετικά rebounds, δείγμα του πόσο εξαιρετική ήταν η λειτουργία του boxing out από τους Cavs. Θα πήγαιναν με συν τρεις πόντους στα αποδυτήρια, αν ο Smith1)Ποιος άλλος; δεν έκανε την κάτωθι αμυντική ομορφιά:

Ο JR θεώρησε πως ήταν σοφό να πάει για κλέψιμο στον Curry, με δύο δευτερόλεπτα να μένουν για τη λήξη, γιατί ο Steph δεν έχει ξαναβάλει ποτέ τρίποντο από τα εννιά μέτρα όντας ελεύθερος. Το ημίχρονο έληξε με 56-56, με το εξής εκπληκτικό στατιστικό: Αυτή ήταν μόλις η τρίτη φορά από το 1955 που το ημίχρονο του πρώτου Tελικού λήγει ισόπαλο2)Πηγή: https://www.basketball-reference.com/play-index/tiny.fcgi?id=eDkKk . Παρ’όλα αυτά, το σχέδιο των Cavs πήγε εξαιρετικά σε όλο το ματς. Όπως είπαμε, δεν επέτρεψαν στον Durant να βρει ρυθμό και τα close-outs τους ήταν για σεμινάριο, έκαναν καταπληκτικά box-outs και κυνηγούσαν σαν λυσσασμένοι το επιθετικό rebound. Εξαιρετικός στο κομμάτι αυτό ήταν ο Larry Nance, ο οποίος μαζί με τον LeBron James, είχαν από τέσσερα επιθετικά. Συνολικά, ο Nance είχε 11, ενώ πρώτος rebounder για το Cleveland ήταν ο Love, που θύμισε τον Love της κανονικής περιόδου, πριν το τραυματισμό του στον καρπό. Μοναδική παραφωνία του η τρομακτική αστοχία που είχε από τα 7,25, απ’ όπου μέτρησε 1/8. Κατά τα άλλα το 21/13 με 9/20 σουτ είναι statline που γράφει το όνομα του Love πάνω της. Παρεμπιπτόντως, αν αναρωτιέστε γιατί δεν έχουμε γράψει κάτι για LeBron ακόμα, είναι γιατί προς ώρας αναφερόμαστε στους κανονικούς παίχτες του αθλήματος.

Στην τρίτη περίοδο, περιμέναμε τους Warriors να κάνουν το συνηθισμένο ξέσπασμά τους και να αφήσουν πολύ πίσω τους Cavs. Δεν είναι ότι δεν σκόραραν, 28 πόντους πέτυχαν, αλλά δέχθηκαν και 22. Το μεγαλύτερό τους σερί μάλιστα ανήλθε σε ένα φτωχό 7-0 σε διάστημα 6:53, με τους Cavs να παίζουν συγκλονιστική άμυνα, αλλά να μην μπορούν να σκοράρουν. Συνεπώς, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως στο υπόλοιπα 5:04 οι Warriors πέτυχαν 21 πόντους, με το γεγονός πως οι παίχτες του Lue συνέχισαν να πηγαίνουν στο επιθετικό rebound με αμείωτο ρυθμό να παίζει σαφώς τον ρόλο του. Τo Golden State το εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο αυτό, έτρεξε στο ανοιχτό γήπεδο και πήγε στην τέταρτη περίοδο με διαφορά έξι πόντων. Ο Lue, βλέποντας το παιχνίδι να κινδυνεύει να ξεφύγει από την τακτική να κυνηγάει το επιθετικό rebound, έδωσε εντολή να σταματήσουν οι παίχτες του για κάποια λεπτά, ενώ άρχισε να δίνει ανάσες στην άμυνα και στον LeBron.

Γενικά πάντως στο δεύτερο ημίχρονο είδαμε την ιστορία να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας. Είδαμε τον Kevin Durant να φτάνει για δεύτερη φορά σε ένα statline που περιλάμβανε τουλάχιστον 20 πόντους και τρεις τάπες, όντας έτσι ο 12ος παίχτης στην ιστορία που καταφέρνει κάτι τέτοιο σε Τελικούς:

Είδαμε επίσης πως οι Warriors επιδόθηκαν σε ποσοστό κάτω του 30% από τα τρίποντα για πέμπτο παιχνίδι στην post season φέτος3)Στο στατιστικό αυτό μετρώνται τα 48 λεπτά, δεν υπολογίζεται η παράταση.. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός παιχνιδιών που έχει συμβεί αυτό στα Playoffs από τότε που ανέλαβε ο Steve Kerr την ομάδα. Παύση εδώ με τα ιστορικά, για να επανέλθουμε στα αγωνιστικά, με τον Jordan Clarkson να παίρνει τα φώτα πάνω του για όλους του λάθος λόγους. Κακή εμφάνιση, ακόμα πιο άσχημα ποσοστά (2/9 σουτ) με άπαντες να αναρωτιόμαστε: “Πόσο χειρότερα να πήγαινε ο Rodney Hood;”. Από την άλλη βέβαια, ο Clarkson είναι καλύτερος χειριστής από τον Hood, αλλά μήπως στην εξίσωση θα έπρεπε να μπει και ο Calderon; Ειδικά όταν μάλλον ακούγεται ως παραφωνία να παίζουν τα ίδια λεπτά Korver και Clarkson και ο πρώτος να έχει τρία σουτ και ο δεύτερος εννέα… Σε κάθε περίπτωση, και παρά τις κακές επιλογές, η τέταρτη περίοδος ανήκε στους Cavs οι οποίος πήραν το επί μέρους σκορ με 29-23, με καλές ζυγισμένες επιλογές από τα χέρια του “Βασιλιά”, όπως αυτή εδώ οδεύοντας στο τέλος του παιχνιδιού:

Στην αμέσως επόμενη φάση συνέβη κάτι που θα συζητιέται για πολύ καιρό στους κύκλους του NBA, όχι ως φάση αυτή καθ’ αυτή όσο σαν νοοτροπία και αλλαγή. Ο Durant πάει στο drive, ο LeBron στήνεται (δεν προλαβαίνει, είναι ξεκάθαρο πως δεν βρίσκεται σε σταθερή θέση όταν πέφτει πάνω του ο KD) και ο ref σφυρίζει το επιθετικό φάουλ.

Ωστόσο, οι Warriors ζητούν από τους διαιτητές να επανεξετάσουν τη φάση, κάτι που πετυχαίνουν. Κι αν μέχρι τώρα είχατε την εντύπωση πως οι διαιτητές δεν μπορούν να πάρουν πίσω μια απόφαση όσον αφορά ένα φάουλ, ξεχάστε το:

Στην επόμενη φάση, ο LeBron έχει όλη την υπομονή του κόσμου να βρει τον Hill με πάσα ακριβεία,ς ο οποίος πρέπει να βάλει και τις δύο βολές ώστε να δώσει στο Cleveland προβάδισμα ενός πόντου. Και γίνεται αυτό:

O J.R. Smith εκτός τόπου, χρόνου, μυαλού και ό,τι άλλο θέλετε επιλέγει να κάνει αυτό, με 4,7″ να απομένουν και το σκορ να είναι 107-107. Φανταζόμαστε πως ποτέ ξανά στην Ιστορία του αθλητισμού δεν προσπάθησε τόσος πολύς κόσμος να διαβάσει τα χείλια ενός παίχτη, μπας και καταλάβει τι λέει. Eμείς τασσόμαστε με αυτό που λέει ο Rob Perez:

Διάολε, αυτή παίζει να ήταν και η πρώτη φορά που ο Smith αποφάσισε να πασάρει τη μπάλα! Και μιλάμε για τον Smith, για τον οποίο ο προφήτης Wojnarowski έγραφε αυτό πριν τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, για να τα λέμε και όλα, πολύ μεγάλη ευθύνη φέρει κι ο πάγκος των Cavs, που όταν βλέπει πως ο Smith κινείται στο γήπεδο σαν αποκεφαλισμένο κοτόπουλο, χωρίς προορισμό και στόχο, θα έπρεπε να καλέσει το τελευταίο time-out που του απέμενε ώστε να σχεδιάσει κάτι. O LeBron φυσικά και έσπευσε να στηρίξει τον συμπαίχτη του στην συνέντευξη Τύπου μετά το ματς, όπου μάλιστα σηκώθηκε κι έφυγε επειδή οι ερωτήσεις επικεντρώνονταν στον Smith. Ωστόσο, ο οποιοσδήποτε μπορούσε να δει την απογοήτευση στο πρόσωπό του. Με τους Cavs να μην μπορούν να κλέψουν το ματς στην κανονική διάρκεια, η παράταση αποτέλεσε μια τυπική διαδικασία για τους Warriors. Ελπίζουμε να μην δούμε κάτι τέτοιο από εδώ και πέρα:

Δεν μπορούμε να παραλείψουμε επίσης την παραλίγο σύρραξη μεταξύ των δύο ομάδων, όταν ο Shaun Livingston με το ματς να είναι στο +10, με 2,5 δευτερόλεπτα για το τέλος του παιχνιδιού αποφασίζει να σουτάρει4)Αλήθεια τώρα;;;. Ο Thompson εκνευρίστηκε, ο Green του μίλησε και είχαμε αυτές τις σκηνές:

Ευθύνη μάλλον στο συγκεκριμένο φέρουν και οι διαιτητές, αφού ο Green είχε αρχίσει τα δικά του δυο φάσεις πίσω, ενώ και στον στην αποβολή του Thompson ήταν ο συνήθης ερριστικός Green.

Στον σαματά πάνω, ο Love πάτησε μέσα στο παρκέ, χωρίς να έχει ουσιαστική εμπλοκή, αλλά ο κανονισμός λέει πως ακόμα και για αυτό πρέπει να αποβληθεί από το επόμενο παιχνίδι. Ενδεχόμενος αποκλεισμός των Thompson και Love από το Game-2 νομίζω πως απλά επιταχύνει τα όποια μελλούμενα.

Από την άλλη, ο Livingston υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας “I ain’t gonna get a turnover on my stats for shot clock violation, the game was still playing”, θέση που βρήκε σύμφωνο και τον προπονητή του Steve Kerr. Εμείς δεν έχουμε να σχολιάσουμε κάτι παραπάνω σε αυτό..

Η Γωνιά του LeBron

Αυτά τα οποία έκανε τα ξημερώματα ο LeBron αγγίζουν τα όρια του μύθου. Το statline του “έγραψε” 51/8/8 (όχι δεν διαβάζετε λάθος), με τον ίδιο να γίνεται ο πρώτος παίχτης στην Ιστορία που τελειώνει ένα ματς Τελικών με τα άνωθεν νούμερα. Παράλληλα, έγινε μόλις ο έκτος παίχτης που σκοράρει 50+ σε Τελικούς, μετά τους Jerry West, Elgin Baylor, Bob Petit, Rick Barry και Michael Jordan. Είναι ο μόνος, όμως, του οποίου η ομάδα έχασε σε τέτοια περίπτωση.

Παράλληλα, είχε ένα εκπληκτικό efficiency καθώς τους 51 πόντους του, τους πέτυχε εκτελώντας 32 σουτ και βάζοντας τα 19 (59,4% ποσοστό ευστοχίας!). Για να καταλάβετε πόσο τεράστιο είναι αυτό το στατιστικό, οι Curry και Durant πέτυχαν συνολικά 55 πόντους εκτελώντας 45 σουτ! Και είναι πραγματικά κρίμα που μία τέτοια εμφάνιση, η οποία θα μνημονεύεται για πάντα στην Ιστορία του αθλήματος, καταλήγει να “σημαδεύεται” από μία χαμένη βολή και από μία χαοτική κίνηση των συμπαικτών του ή/και αδυναμία αντίδρασης του προπονητικού του επιτελείου. Όπως είπαμε παραπάνω, ο James στήριξε τον Smith, αλλά δεν θα μας κάνει καμία εντύπωση αν από εδώ και πέρα αποφασίσει να μην ξαναπασάρει την μπάλα στη σειρά αυτή. Ποτέ. Η ουσία είναι πως οι Cavs έχασαν μία ιστορική ευκαιρία για break μέσα στο Oakland που όμοιά της δύσκολα θα παρουσιαστεί στην συγκεκριμένη σειρά…

Σφηνάκια από τον Πρώτο Τελικό


The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Ποιος άλλος;
2 Πηγή: https://www.basketball-reference.com/play-index/tiny.fcgi?id=eDkKk
3 Στο στατιστικό αυτό μετρώνται τα 48 λεπτά, δεν υπολογίζεται η παράταση.
4 Αλήθεια τώρα;;;