Οι ωραίοι, οι ελεύθεροι, οι ακριβοί

Posted on Jul 6 2015 - 2:38pm by Gus Chr

To free agency στο NBA ξεκίνησε και ήδη έχουν κανονιστεί τα πρώτα ραντεβού με τους ψυχολόγους μας.

sh

Η περίοδος των ελεύθερων. Των ωραίων. Των ακριβών. Α, και των κορόιδων! Αλλά αυτά θα φανούν στο βραχυπρόθεσμο, ή στο πιο απότερο μέλλον. Το free agency στο ΝΒΑ ξεκίνησε και μαζί του η παράνοια. Παράνοια, όχι μόνο για την ταχύτητα με την οποία τρέχουν οι εξελίξεις, αλλά – κυρίως – γιατί υπάρχουν ομάδες που προσφέρουν μεγάλα συμβόλαια σε συγκεκριμένους παίχτες, με αποτέλεσμα να σε αφήνουν με ένα ηλίθιο βλέμμα να αναφωνείς: “αυτό τώρα γιατί;”!

Για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα όμως, υπήρξαν και κινήσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται μόνο ως ΚΑ ΤΑ ΠΛΗ ΚΤΙ ΚΕΣ. Το ότι οι Milwaukee Bucks, ας πούμε, έπεισαν τον Greg Monroe να “μεταφέρει τα ταλέντα του” στο Wisconsin ($50 εκατομμύρια για τρία χρόνια, με player option o τρίτος χρόνος) ήταν μία από αυτές. Παράλληλα, η Νέα Υόρκη και οι οπαδοί της έμειναν με την όρεξη, καθώς έβλεπαν στον 24χρονο τον επόμενο big man που θα τους οδηγούσε στην “γη της επαγγελίας” – ή τέλος πάντων κάπου εκεί κοντά. Τώρα οι προσευχές τους θα είναι στραμμένες στον εχμ… Robin Lopez.

Για την κίνηση των San Antonio Spurs να αποκτήσουν τον LaMarcus Aldridge, νομίζω πως δεν χρειάζεται να πούμε κάτι. Απλά σκεφτείτε πως την φυγή του Splitter, την έκαναν Aldridge.

Πάμε παρακάτω. Κάτι ακόμα που επίσης μου άρεσε ήταν η απόκτηση του Amir Johnson από τους Boston Celtics. Οι “Κέλτες” επένδυσαν $24 εκατομμύρια για δύο χρόνια πάνω στον 28χρονο Καλιφορνέζο και εκτιμώ πως κουμπώνει εξαιρετικά στο αγωνιστικό πλάνο του Brad Stevens. Ο δεύτερος χρόνος είναι team option, κάτι που σημαίνει, αν δεν πείσει άμεσα ο Amir, θα τον δούμε να αλλάζει πολλές ομάδες του χρόνου, προς κάθε ενδιαφερόμενο να ΜΗΝ ανανεώσει το συμβόλαιό του και με τον τρόπο αυτό να αποκτήσει ακόμα περισσότερο cap space.

Ωστόσο, για να μην σταθούμε σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, πάμε να δούμε τις περιπτώσεις που έκαναν την μεγαλύτερη εντύπωση, μέχρι στιγμής1)Ο συντάκτης του παρόντος άρθρου δεν θα ασχοληθεί – ποτέ ξανά – με τους Philadelphia 76ers..

Ήταν κάποτε μια καλή ομάδα…

Εκεί στο Oregon είχαν χτίσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο. Με ρόλους, με πλάνο και μέλλον. Πια φαίνεται να μην υπάρχει τίποτα από αυτά. Οι Portland TrailBlazers είναι πια ξεκάθαρα η ομάδα του Damian Lillard, ο οποίος έβαλε την υπογραφή του φαρδιά-πλατιά στο πενταετές συμβόλαιο που του πρόσφεραν ($125 εκατομμύρια). Aldridge (Spurs όπως ειπώθηκε) και Wesley Matthews (Dallas Mavericks) κίνησαν για άλλες πολιτείες, ενώ ο Nicolas Batum θα αγωνίζεται από φέτος για τους Charlotte Hornets. Αντί του Γάλλου και των υπολοίπων, οι φίλοι των Blazers θα βλέπουν τους Noah Vonleh, Gerald Henderson, Ed Davis, Mason Plumlee και Al-Farouq Aminu σε μια προσπάθεια ανοικοδόμησης της… εεεμμμ, της… τέλος πάντων θα δείξει.

11694958_10206143087312871_2535685109601527569_n

Αν ξεκινούσε αύριο, πάντως, η regular season, οι Blazers θα ήταν μία από τις επτά ομάδες της Δύσης που θα έμεναν εκτός playoffs. Για να τα λέμε και όλα πάντως, το δίδυμο Vonleh-Davis πάντως έχει ένα ενδιαφέρον, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι δύο παίχτες λογίζονται ως βασικοί σε μια ομάδα και μένει να δούμε τί πραγματικά μπορούν να κάνουν με αυτήν την ταμπέλα. Κατά τα άλλα, πλην του Lillard, ο (όποιος) θεός ας βάλει το χέρι του, καθώς προμηνύονται δύσκολα χρόνια για τους Blazers. Δεν υπάρχει ο shooting guard που θα δολοφονεί από την περιφέρεια, δεν υπάρχει πολυεργαλείο στην θέση “3” και δεν υπάρχει ο αντί – Aldridge. Υπομονή.

Πρώιμη ετυμηγορία: Καμιά άλλη ομάδα έχουμε στο Portland;

Οι θεοί του μπάσκετ μας άκουσαν…!

…Και μας έδωσαν το καλύτερο δώρο για την επόμενη σεζόν. Rajon Rondo και DeMarcus Cousins στην ίδια ομάδα. Ψέμματα, στην ίδια πεντάδα. Το τσίρκο που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στους Sacramento Kings2)Λυπάμαι για τον χαρακτηρισμό Σταύρο, αλλά έτσι είναι μεταξύ Vivek, Divac, Karl και Cousins, απέκτησε τώρα και τον Rondo, μιας και έλειπε κάτι ακόμα για να τιναχθεί στον αέρα το – ας πούμε – franchise. Μόνη λογική κίνηση των Kings η προσθήκη του Marco Belinelli, ο οποίος έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του πολλάκις.

Για να επιστρέψουμε στο δίδυμο Rondo-Cousins. Δυστυχώς για τον πρώην ψηλό του Kentucky, o πρώην point guard των Mavericks θέλει να κουβαλάει υπερβολικά την μπάλα, κάτι για το οποίο έχει κατηγορηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Και μεταξύ μας, είναι ο βασικός λόγος που δεν τον άντεξε ο Ric Carlisle στο Dallas. Τώρα, πως αυτοί οι δύο παίχτες θα βρουν την φόρμουλα για να συνεργαστούν, μένει να το δούμε. Μοναδική όαση για τους φίλους των Kings, o rookie Willie Cauley-Stein, ο οποίος δείχνει να έχει πάρει πολύ ζεστά την παρουσία του στο Sacramento. Μέχρι να δει τουλάχιστον ότι δεν διαφέρει σε τίποτα από το Δ.Σ. ενός ελληνικού συλλόγου.

Πρώιμη ετυμηγορία: Απαραίτητα τα ποπ κορν για την φετινή κωμωδία.

Φιλοδοξίας συνέχεια

Αν μη τι άλλο, οι Dallas Mavericks πάντα έδειχναν πως πρόκειται για ένα franchise με φιλοδοξίες. Ακόμα και η κίνηση του Rondo μεσούσης της περασμένης σεζόν αυτό έδειξε, άσχετα αν τελικά ο έμπειρος point guard αποδείχθηκε κακή επιλογή στα χέρια του Carlisle. Η πρόσφατη απόκτηση του DeAndre Jordan από τους Mavs, δείχνει επίσης πως στοχεύουν την κορυφή. Ο πρώην, πια, παίχτης των Los Angeles Clippers μετακόμισε από το Hollywood στο Texas ώστε να αντικαταστήσει τον Tyson Chandler3)O βετεράνος center θα αγωνιστεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στους Suns. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα χάσει ματς, καθώς ποντάρουμε στους σαμάνους του ιατρικού επιτελείου του Phoenix που έχουν καταγράψει πάμπολλες νεκραναστάσεις τα τελευταία χρόνια!, γεμίζοντας παράλληλα τις τσέπες του με $80 εκατομμύρια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μαζί του, ο πρώην Blazer, Matthews, o οποίος θα πάρει $57 εκατομμύρια, επίσης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Μαζί με τον Chandler Parsons και τον Dirk Nowitzki συνθέτουν μία άκρως ανταγωνιστική τετράδα, η οποία όμως θα αποδειχθεί μια τρύπα στο νερό αν δεν αποκτηθεί ένας point guard για να βάλει τάξη σε όλο αυτό. Αξιοπρεπής ο Devin Harris ως δεύτερος, αλλά για την θέση του βασικού όχι. Για τον Raymond Felton ας μην συζητήσουμε. Ο Matthews έμαθε όλα αυτά τα χρόνια να στήνεται στα wings και να εκτελεί. Ο Jordan καλόμαθε με τις λόμπες του Chris Paul. Όπως σωστά σημείωσε ο Μαυράκης: “Τί κρίμα που  τα assets για αυτόν ακριβώς τον PG δόθηκαν πέρσι για την απόκτηση του Rondo”… Αν ο Carlisle του δώσει το ελεύθερο να πάει για post game είναι μια άλλη συζήτηση. Όπως κάθε χρόνο, πάντως έτσι και φέτος οι Mavs δείχνουν διάθεση. Μένει να δούμε αν θα δείξουν και εκτέλεση.

(Χάτσιος σε παροξυσμό στα γραφεία: “TY LAWSON, CUBAN ΒΡΕΣ ΤΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙΣ ΤΟΝ TY LAWSON!!!)

Πρώιμη ετυμηγορία: Πάλι θα μιλάμε για μια “χαμένη ευκαιρία”.

Παρεπιμπτόντως εδώ βλέπετε τους ψηλούς της Southwest Division. Καλή τύχη στους υπόλοιπους.

gusc

Καλώς τα παιδιά, χαθήκατε!

Μετά από αρκετό διάστημα φαίνεται πως υπάρχει ζωή στον πλανήτη Lakers και κάποιοι λόγοι για χαμόγελα. Και ναι, πιστεύω ακράδαντα πως ο Roy Hibbert είναι λόγος για χαμόγελα. Οι Lakers πήραν έναν rim protector ο οποίος δεν επιθυμεί και πολύ την μπάλα στην επίθεση4)Οι φήμες περί παραγγελίας του από τον Kobe ελέγχονται ακόμα… ενώ όσο και αν έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν, δίνει ενέργεια στο παιχνίδι της ομάδας του. Συμφωνούμε άπαντες, ωστόσο, πως δεν έφτασε ποτέ το potential για το οποίο έγινε ντόρος. Από εκεί και πέρα, υπήρξε η απόκτηση του Louis Williams (μαζί με τις δύο σχέσεις του) σε μια σαφή προσπάθεια των Lakers να γίνουν πιο επιθετικοί και στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Ακόμα ένα νέο μέλος της ομάδας είναι ο Brandon Bass, ο οποίος μετά από τέσσερα χρόνια αφήνει την ανατολική ακτή και τους Celtics και πάει σε πιο ζεστά κλίματα. Εκτιμώ πως αποτελεί ξεκάθαρα επιλογή παίχτη – εργάτη που θα βοηθήσει στην όποια μεταβατική περίοδο των Lakers. Μέσα σε όλα, ας μην ξεχνάμε πως o head coach Byron Scott, περιμένει πως και πως την επιστροφή του Julius Randle, ο οποίος θα αποτελεί μια τρόπον τινά “εσωτερική μετεγγραφή”. Ομολογώ πάντως πως η παρουσία των Russell, Kobe, Randle και Hibbert στην ίδια πεντάδα μου αρέσει πολύ.

Πρώιμη ετυμηγορία: Σίγουρα εκτός play offs και φέτος, αλλά όντας οι Lakers και με άφθονο cap space, ακόμα και για δύο max contracts το καλοκαίρι του 20165)σημείωση Νίκου: Μην και τρία… μου επιτρέπεται να πω: I see you Los Angeles!

Kατηγορία “Τι διάολο σκεφτόσασταν;”

Xωρίς εισαγωγικά:

– Κώστας Κουφός (aka Kosta Koufos) στους Kings για τέσσερα χρόνια έναντι $33 εκατομμυρίων. Αλήθεια; ΑΛΗΘΕΙΑ;;;

– O Al o Farouq o Aminu στους Blazers για τέσσερα χρόνια έναντι $30 εκατομμυρίων6)Tην ίδια ώρα ο Ed Davis συνεχίζει να μην απολύει τον manager του, πήρε 20 για 3 χρόνια.

facepalm

– Ο Omer Asik έμεινε στους New Orleans Pelicans και θα λάβει $60 (!!!) εκατομμύρια για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ξανά… Ο Omer o Asik…

– Danny Green, σε αγαπώ, σε εκτιμώ αλλά τα $45 εκατομμύρια για τέσσερα χρόνια σε κορόιδεψαν πάλι: ο DeMarre Carroll συμφώνησε με 60 για τέσσερα χρόνια με τους Καναδούς!

Υ.Γ.: Και καλή μας χώνεψη οι παίζοντες Fantasy7)soon..! 😉 με salary cap…

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Ο συντάκτης του παρόντος άρθρου δεν θα ασχοληθεί – ποτέ ξανά – με τους Philadelphia 76ers.
2 Λυπάμαι για τον χαρακτηρισμό Σταύρο, αλλά έτσι είναι
3 O βετεράνος center θα αγωνιστεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στους Suns. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα χάσει ματς, καθώς ποντάρουμε στους σαμάνους του ιατρικού επιτελείου του Phoenix που έχουν καταγράψει πάμπολλες νεκραναστάσεις τα τελευταία χρόνια!
4 Οι φήμες περί παραγγελίας του από τον Kobe ελέγχονται ακόμα…
5 σημείωση Νίκου: Μην και τρία…
6 Tην ίδια ώρα ο Ed Davis συνεχίζει να μην απολύει τον manager του, πήρε 20 για 3 χρόνια
7 soon..! 😉

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. Dimitris Mantzoukas July 7, 2015 at 20:34 -

    Δεν γίνεται να μην σταθούμε στην πιο δροσερή/ εξωτική/ ιντριγκαδόρικη/ σκέτα ναρκωτικά – πεντάδα του πρωταθλήματος. Στο Ορλάντο θα κατεβαίνουν Elfrid, Oladipo, Hezonja, Harris, Vucevic και από τον πάγκο ο δουλεμένος Aaron Gordon. Την ώρα που στο Σαν Αντόνιο ο μέσος όρος ηλικίας τους συζητείται στα Eurogroup ως πιθανό όριο συνταξιοδότησης.Δεν με νοιάζει ποιος θα το πάρει, ξέρουμε ποια ομάδα θα βλέπουμε σε καθε ευκαιρία