BallHog’s Playoffs 2018 Walkaround #8

Posted on May 4 2018 - 4:35pm by Kosmas Kapsalis

Τα NBA Playoffs 2018 βρίσκονται σε εξέλιξη και το Ball Hog βρίσκεται αντίστοιχα πιστό στο ετήσιο ραντεβού του. Οι Κοσμάς Καψάλης, Λουκάς Μοσχούλας, Νίκος Ραδικόπουλος και Gus Χρυσοχού σχολιάζουν ανάλαφρα τι είδαν, τι τους άρεσε -και τι όχι- στα παιχνίδια της κάθε σειράς. 

Eastern Conference

Toronto Raptors vs Cleveland Cavaliers
Game 2:

Αν θα μπορούσε να υπάρξει μια εικόνα που περιγράφει το δεύτερο παιχνίδι μεταξύ των Raptors και των Cavs είναι αυτή:

😂😭💀

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NBA MEMES (@real_nbamemes) στις

Αν κάποιοι δεν καταλαβαίνετε σε τι αναφέρετε, να δείτε το καινούριο Avengers. Οι υπόλοιποι το πιάσατε. Στο preview του πρώτου γύρου ο Gus είχε γράψει για τους Cavs πως “o LeBron θα μασήσει και θα φτύσει τους Pacers”. Με ένα γύρο καθυστέρηση, αυτό φαίνεται πως συμβαίνει με το Toronto -ξανά. Πριν περάσουμε όμως στον “Thanos” του σύγχρονου NBA, ας το δούμε λίγο ομαδικά το θέμα. Οι Cavs πήγαν το παιχνίδι εκεί που θεωρητικά βολεύει το Toronto: Σε γρήγορο ρυθμό και μεγάλο σκορ, με το Cleveland να σκοράρει 128 πόντους, έχοντας το αστρονομικό 59,5% για ποσοστό ευστοχίας. Οι Raptors δεν πήγαν πίσω, με 54,3% τελείωσαν το ματς, αλλά δεν μπορούσαν να σταματήσουν τον καλύτερο παίχτη του κόσμου. Το πραγματικά εντυπωσιακό είναι πως οι Cavs τελείωσαν το παιχνίδι με μόλις τρία (!!!) λάθη, τα οποία “μοιράστηκαν” οι James, Love και Hood. Με τρία λάθη στο ματς, η αλήθεια είναι πως δύσκολα χάνεις. Kαι η αλήθεια, μάλλον, είναι πως και κάποιος δεν σε έπαιζε και ιδιαίτερα αποτελεσματική άμυνα. Αξίζει να σημειώσουμε επίσης πως αυτή ήταν η ένατη συνεχόμενη νίκη των Cavs έναντι των Raptors, στη διαδικασία των Playoffs. Πάμε στα ατομικά τώρα.

Τι να πει κανείς για τον “Βασιλιά”; Έκανε ένα τρομακτικό 43/8/14, σουτάροντας με 67,9% και διέλυσε μόνος του το #1 της φετινής Ανατολής. Παρεπιμπτόντως, έθεσε και ένα νέο ρεκόρ, καθώς έγινε ο πρώτος παίχτης που μοιράζει 14 assists και τις συνδυάζει με 40+ πόντους. Ο coach των Raptors δοκίμασε τα πάντα πάνω του. Έβαλε τον Lowry, οποίος μπορεί να τον ακολουθήσει στα πόδια και έχει από τα πιο “χτιστά” upper bodies που μπορεί κανείς να συναντήσει στους point guards της λίγκας, αλλά μάταια. Έβαλε τον Anunoby, που ήταν ο μόνος που μπορούσε κάπως να σταθεί απέναντί του, αλλά μετά από μια λάθος επίθεση αυτού τον έβγαλε από το παιχνίδι, λες και είχε καλύτερη λύση. Το ότι αμέσως μετά έβαλε τον C.J. Miles πάνω του, αποδεικνύει αυτό που μόλις είπαμε.

Και ενώ στο προηγούμενο ματς είχε σαν συνοδοιπόρους τους J.R. Smith και Tristan Thompson, στο δεύτερο παιχνίδι αποφάσισε να εμφανιστεί ο Kevin Love. Για την ακρίβεια όχι απλά να εμφανιστεί, αλλά να “εκραγεί”. O πεντάκις All-Star έπαιξε ακριβώς σαν τέτοιος, καθώς τελείωσε το ματς με 31 πόντους, 11 rebounds, ενώ σούταρε με 52,4% (11/21). Κοινώς LeBron και Love πήραν 49 από τα 84 σουτ που επιχείρησαν οι Cavs και έβαλαν τα 30. Not bad. Ωστόσο, η φάση που σκεφτήκαμε -στην υπερβολή μας- όλοι “οκ, το ματς τελείωσε” ήταν εκεί που ο Love κολλάει την μπάλα στο ταμπλό, στο lay up του DeRozan. Και απ’ότι φαίνεται δεν ήμασταν μόνοι:

Ο Love ήταν απολαυστικός πάντως, και ιδού τα highlights του:

Από την άλλη πλευρά, οι Raptors έβγαλαν στην επιφάνεια όλα τα εκείνα τα στοιχεία που τους έχουν χαρακτηρίσει σαν “big losers” στη διαδικασία των Playoffs, ειδικά κόντρα στους Cavs. Θεωρητικά, όπως είπαμε και πιο πάνω, ο ρυθμός θα έπρεπε να τους βολέψει, αλλά δεν ακολούθησαν ποτέ. Δεν μπόρεσαν να βρουν απάντηση ούτε για τον LeBron, ούτε για τον Love. Και δεν είναι ότι τα αστέρια τους δεν έκαναν καλά παιχνίδια, το αντίθετο. Ο DeRozan σημείωσε 24 πόντους, ο Lowry 21, o Valanciunas 16, ενώ ο VanVleet ήρθε από τον πάγκο και πρόσθεσε άλλους 14. Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι ότι δεν έβαλαν πόντους, το πρόβλημα είναι ότι για ένα ακόμα παιχνίδι, για μια ακόμα σειρά κόντρα στους Cavs, για μια ακόμα χρονιά, όλα αυτά δεν ήταν αρκετά.

Η σειρά πλέον μεταφέρεται στο Cleveland, με τον DeRozan να αναφέρει πως η ομάδα του ανταποκρίνεται καλύτερα με την πλάτη στον τοίχο. “Δύσκολα” λέμε εμείς, αλλά μακάρι να έχει δίκιο ο DeMar, ώστε να δούμε σειρά.

Boston Celtics vs Philadelphia 76ers
Game 2:

Το παιχνίδι θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι τα πρώτα 18:30 λεπτά, όπου οι Sixers κάνουν το απόλυτο παιχνίδι και καταφέρνουν να προηγηθούν με 22 πόντους 48-26. Μέχρι τότε Sixers έχουν 6/9 τρίποντα. και απόλυτη κυριαρχία στα rebounds, με 24-13, με τον Embiid να είχε πάρει ήδη εννέα, ενώ το ίδιος συμβαίνει και με τις assists, όπου έχουν 12 έναντι τριών. Κι όλα αυτά με τον Ben Simmons να κινείται σε ρηχά νερά και να έχει πάρει μόλις ένα σουτ (κι αυτό άστοχο). Οι Celtics σε αυτά τα 18:30 λεπτά σούταραν με 9/26, ήτοι 34,6%, με τον Rozier να έχει 0/4 και δύο πόντους με βολές.

Ενδεχομένως το κομβικό σημείο της “ύβρις” που επέφερε τη Νέμεση, να είναι η κοροϊδία του hard-core Sixers fan Kevin Hart στο airball του επιστρέφοντα από τραυματισμό Brown.

https://twitter.com/TheRenderNBA/status/992215904057511937

Το momentum αμέσως μετά αλλάζει, με τους Celtics να τρέχουν ένα σερί 21-5 για να κλείσουν το ημίχρονο, με τον Smart να ευστοχεί και στα τέσσερα πρώτα τρίποντα που επιχείρησε στο πρώτο μέρος (πριν αστοχήσει στα επόμενα πέντε), αναγκάζοντας την άμυνα των Sixers να ασχοληθεί σοβαρά μαζί του. Το παράδοξο της κατάστασης ήταν η απόφαση του Brett Brown να μην καλέσει time out και να ανακόψει τον ρυθμό των Cs σε αυτό το διάστημα, ενώ οι Sixers, μετά τα 6/9 αρχικά σουτ τριών πόντων, είχαν μόλις 1/6 στο υπόλοιπο του πρώτου ημιχρόνου, με τον Simmons να κλείνει το ημίχρονο με ένα reb, μια assist και τρία λάθη.

Και κάπως έτσι γύρισε ένα παιχνίδι από αυτά που κανονικά “δεν γυρίζουν”:

 

Γενικά, ο Simmons είχε το χειρότερό του παιχνίδι στη σύντομη ως τώρα καριέρα του.

τελειώνοντας το παιχνίδι με -23 στο box plus/minus, σε αντίθεση με τον McConnell, που εμπιστεύτηκε για μεγάλη χρονική διάρκεια στη θέση του ο Brown, που είχε +16.

Και, φυσικά, τα εύσημα για τον περιορισμό του Simmons πρέπει να πάνε στον Al Horford, που μετά το αγροτικό του στον πρώτο γύρο κόντρα στον Giannis, δείχνει και στα ημιτελικά της περιφέρειας γιατί είναι ένας από τους πιο υποτιμημένους all around παίχτες της λίγκας.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει -και πάλι- στον “Scary Terry”, που τα πράγματα που κάνει στα φετινά Playoffs είναι τόσο εντυπωσιακά που αρχίζουμε να πιστεύουμε πως απλά πρόκειται για μια ακόμα μεταμφίεση του Kyrie Irving μετά τον Uncle Drew.

Kαι πριν ολοκληρώσουμε τις ατομικές αναφορές, να θυμίσουμε πως αυτό το παλικάρι είναι rookie:

Και αφού αποδώσουμε την καθιερωμένη αποθέωση Brand Stevens,

κλείνοντας, να αναφέρουμε πως οι Celtics είναι 36-0 στις σειρές που έχουν προηγηθεί 2-0.
Είπατε κάτι;

Western Conference

Houston Rockets vs Utah Jazz
Game 2:

Η Utah μπήκε διαβασμένη και φουριόζα στον δεύτερο αγώνα της σειράς:

Όχι απλά εξέθεσε την άμυνα του Houston -ειδικά τις αμυντικές αλλαγές του, σε βαθμό που ένιωθες πως οι Capela και Ariza χτες πρωτογνωρίστηκαν-, αλλά έκανε το ζωγραφιστό τους αεροδιάδρομο απογείωσης. Η διαφορά άρχισε να ανοίγει από το 10′ (29-21), και στο δεύτερο 12λεπτο απογειώθηκε (60-42 στο 21′). Το ημίχρονο τέλειωσε με τη Utah να έχει εφτά καρφώματα, 15/18 από την restricted area, 0/7 από το -υπόλοιπο- ζωγραφιστό, 1/2 από το mid-range και 8/16 τρίποντα, με 55% ευστοχία, έχοντας ντυθεί Houston μέσα στο Houston.

Από την άλλη, ο Harden φορτώθηκε από νωρίς με τρία fouls, γεγονός που δεν επηρέασε ιδιαίτερα την κάκιστη στο συγκεκριμένο παιχνίδι άμυνά του, που θύμιζε μέρες 2015 τακτικότατα, βγήκε παρόλα αυτά νωρίς για να προστατευτεί.

Και ενδεχομένως καλώς έγινε έτσι, γιατί στο δεύτερο παρουσιάστηκε ως ο κανονικός MVP της περιόδου. Με 17 πόντους στην τρίτη περίοδο μόνος του και τη Utah να έχει μόλις εφτά στα πρώτα εφτά λεπτά της περιόδου, η διαφορά που είχε χτιστεί ως τότε πήγε περίπατο.

Και εκεί που σχεδόν κανείς δεν περίμενε πως η Utah θα έχει τα κουράγια ή τις λύσεις για να αντιδράσει, ο Σατανάς ΙΙ του ΝΒΑ, ο Quin Synder, τράβηξε και πάλι “τέσσερα από 17”.

https://twitter.com/SperoDedes/status/991874963652018176

Το κενό του Rubio είχε κληθεί να καλύψει οργανωτικά ο Mitchell, κάτι που σε μεγάλο βαθμό κατάφερε, μιας και αυτό του έδωσε η άμυνα του Houston, κλεινωντάς του τη δυνατότητα εύκολης εκτέλεσης. Ωστόσο, με τη Utah να κολλάει στο δεύτερο ήταν που το οργανωτικό ανέλαβαν από τον πάγκο ο Exum κι ο Burks και την εκτέλεση ο Crowder.

Η Utah αντέδρασε, ξαναπήρε κεφάλι στο σκορ και σαν κερασάκι ενός εντυπωσιακού περάσματος μέσα από το Houston είχαμε αυτό:

Και κάπου εδώ θα μας επιτρέψετε τις ειδικές αναφορές.

1. Kι αν η στατιστική για τον Gobert έγραψε 15/14, με τους 13 πόντους στο πρώτο, και τρία κοψίματα, η συνεισφορά του στο παιχνίδι δεν μετριέται στο απλό box score. Ιδού ένα δείγμα του “Stifle Tower effect”:

https://twitter.com/TheRenderNBA/status/991895502017957888

2. Στα 30 του καταφέρνει και διαρκώς βελτιώνεται. Μόνο εντυπωσιασμό προκαλεί το γεγονός πως τέλειωσε τη regular με 44% στο τρίποντο, όντας στην τέταρτη θέση σχετικά παρέα με τον Klay Thompson. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι δε, “έπαιξε τις κάλτσες του”1)Καινούρια έκφραση-κόλλημα του Ραδικόπουλου είναι αυτή, δεν ξέρουμε το γιατί, ελπίζουμε να του περάσει σύντομα… και στις δύο πλευρές του παρκέ.

3. Kαι αν μέχρι εδώ δεν έχετε διαβάσει λέξη για τον άνθρωπο που άλλαξε -και καθόρισε- τη μοίρα της φετινής Utah, τον Donovan Mitchell, είναι γιατί θα κλείσουμε το κείμενο με μια ωδή προς αυτόν, χωρίς να γράψουμε ούτε μία λέξη δική μας, μιας και όλα έχουν πια ειπωθεί. Εμείς απλά θα βάλουμε τα πάμπολλα θαυμαστικά στο τέλος κάθε tweet/insta post που ακολουθεί. Τεράστιος.

“Houston, we’ve got a series”!

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

References
1 Καινούρια έκφραση-κόλλημα του Ραδικόπουλου είναι αυτή, δεν ξέρουμε το γιατί, ελπίζουμε να του περάσει σύντομα…