BallHog’s Playoffs 2018 Walkaround #12

Posted on May 15 2018 - 4:04pm by The Ball Hog

Τα NBA Playoffs 2018 βρίσκονται σε εξέλιξη και το Ball Hog βρίσκεται αντίστοιχα πιστό στο ετήσιο ραντεβού του. Οι Κοσμάς Καψάλης, Λουκάς Μοσχούλας, Νίκος Ραδικόπουλος και Gus Χρυσοχού σχολιάζουν ανάλαφρα τι είδαν, τι τους άρεσε -και τι όχι- στα παιχνίδια της κάθε σειράς. 

Eastern Conference Finals

Boston Celtics vs Cleveland Cavaliers
Game 1:

Από την πρώτη περίοδο οι Celtics έδειξαν ποιος θα είναι το αφεντικό του παιχνιδιού. Οι παίκτες του Brad Stevens έπαιξαν άμυνα για σεμινάριο και ανάγκασαν τους Cavs να αστοχήσουν σε πολλά σουτ. Οι Morris και Brown ήταν οι παίκτες που έπαιζαν άμυνα στον “Βασιλιά”, με τον δεύτερο να είναι και πολύ ζεστός στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας του, βάζοντας 13 πόντους και παίρνοντας πέντε rebounds. Ενώ είχε άξιο συμπαραστάτη τον Al Horford, που σημείωσε 11 πόντους στο πρώτο δωδεκάλεπτο.

Με τον Kevin Love να φορτώνεται με δύο fouls από τα μέσα της περιόδου, ο Tyronn Lue επιστράτευσε τον Tristan Thompon. Ο center των Cavs βάλθηκε να μας διαψεύσει που στο preview γράφαμε ότι δεν θα είναι σίγουρα ένας από τους x-factors, έχοντας τέσσερις πόντους και τρία rebounds στα πέντε λεπτά που έπαιξε στην πρώτη περίοδο. Κερδίζοντας επιπλέον λεπτά με το σπαθί του. Το ότι μένουμε στον Thompson, όμως, σε ό,τι αφορά την ανάλυση της πρώτης περιόδου για τους Cavs δείχνει από μόνο του πολλά.

Η δεύτερη περίοδος δεν άλλαξε την εικόνα των δύο ομάδων. Ο Tristan προσπαθούσε να συμμαζέψει ό,τι μπορούσε, αλλά εις μάτην…

Οι Cavs συνέχιζαν να χάνουν τα τρίποντα, τελείωσαν με 0/12 το πρώτο ημίχρονο, και συνέχισαν χάνοντας τα δύο πρώτα του δευτέρου ημιχρόνου, ξεκινώντας το παιχνίδι με 0/14, έχοντας από ένα χαμένο οι James, Hill, Hood, Green και Clarkson και από τρία οι Korver, Smith και Love. Και με όλα τα στραβά για τους φιλοξενούμενους στην επίθεση, αλλά και στην άμυνα που δεν θύμιζε τίποτα από τους Cavs στην σειρά με τους Raptors (αλλά κατά πολύ Cavs κανονικής περιόδου, ειδικά προ Φλεβάρη).

Οι γηπεδούχοι έριξαν -όπως ήταν λογικό- ρυθμούς στην επίθεση, αλλά τα νούμερα τους στην ανάπαυλα ήταν το λιγότερο εντυπωσιακά.

Στο δεύτερο ημίχρονο δεν άλλαξαν και πολλά, παρά μόνο ότι οι Cavs ευστόχησαν σε μερικά τρίποντα που τους έδωσε λίγη αυτοπεποίθηση, και με την πεντάδα των Hill, Korver, LeBron, Green και Love κατάφερε να τρέξει ένα σερί 24-11 και να μειώσει στους 14 στο τέλος της τρίτης περιόδου. Όμως συνέχεια δεν υπήρξε και η διαφορά επανήλθε στα επίπεδα των 20 πόντων με τον Lue να τραβάει τον James στον πάγκο από το 7:09 πριν την λήξη του αγώνα.

Κανένας παίκτης των Cavs δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα να σπάσει την έδρα των Celtics, όμως αυτός που πραγματικά έδειξε έξω από τα νερά του ήταν ο J.R. Smith. Στο επιθετικό κομμάτι δεν μπόρεσε να δώσει τις βοήθειες που χρειαζόντουσαν οι Cavs με τα ελεύθερα σουτ (τελείωσε με 2/9) και σαν κλασσικός Smith όταν είδε ότι δεν μπορούσε, άρχισε τις ταρζανιές.

Ένα στατιστικό που χωρίς αμφιβολία είναι αξιοπρόσεκτο είναι τα μόλις εννιά λάθη των Cavs, που έμειναν κάτω από τον μέσο όρο τους σε regular season (13,7) αλλά και Playoffs (11,9). Όμως το σημαντικό εδώ ήταν ότι τα επτά ήταν του LeBron James, τα περισσότερα του από κάθε άλλο παιχνίδι στα φετινά Playoffs.

Από την άλλη, στους Celtics, για πρώτη φορά μετά το 2012 απέναντι στους Miami Heat, τρεις παίκτες σκοράρουν σε παιχνίδι τελικών περιφέρειας 20+ πόντους. Horford 20, Morris 21 και Brown 23. Τότε ήταν οι Rondo, Pierce και Garnet. Η επίθεση των γηπεδούχων ήταν σε τέτοια ισορροπία που έξι παίκτες (οι Rosier 10, Brown 16, Smart 12, Horford 10, Tatum 11 και Morris 12) πήραν από 10 έως 16 σουτ. Η καλοκουρδισμένη μηχανή τους Brad Stevens δούλεψε και φάνηκε σε κάθε σημείο του παρκέ.

Και αν δούμε τη σειρά σαν μια διελκυστίνδα, μάλλον μοιάζει δύσκολο ο ένας να είναι ο νικητής.

Western Conference Finals

Houston Rockets vs Golden State Warriors
Game 1:

Τρία χρόνια είχαν να εμφανιστούν οι Houston Rockets στους τελικούς της Δύσης και αυτό δεν θα μπορούσε να μην συνδυαστεί με την δέουσα ενδυμασία. Γι’ αυτό και ο P.J. Tucker επέλεξε ένα σακάκι από την συλλογή του Φλωρινιώτη για να κάνει “μπαμ”. Το μόνο “μπαμ” που έκανε στον πρώτο τελικό της Δύσης, επιθετικά τουλάχιστον.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην του δώσουμε ένα ελαφρυντικό. Το “κλείδωμα” του Kevin Durant ανέλαβε, κάτι που δεν το έχουν καταφέρει καλύτεροι αμυντικοί από τον PJ.

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή, μιας και για τον KD θα μιλήσουμε λίγο πιο κάτω. Όλος ο μπασκετικός πλανήτης περίμενε το συγκεκριμένο matchup και για στο πρώτο ημίχρονο είχαμε παιχνίδι.

Το ίδιο και ο Draymond, που μάλλον είχε κουραστεί να ακούει όλη τη χρονιά “πόσο καλοί είναι οι Rockets”!

Το παιχνίδι δεν ξέφευγε πάνω από τέσσερις-πέντε πόντους για κάποια από τις δύο ομάδες στο πρώτο μισό, το duel μεταξύ Harden-Paul και Durant-Curry-Thompson καλά κρατούσε, μέχρι που οι περισσότερες λύσεις των Πρωταθλητών κατέληξαν να υπερέχουν των διεκδικητών.

Και μην νομίζετε πως το Houston έκανε κακό παιχνίδι επιθετικά. Σούταρε με 45,9% εντός πεδιάς, με 35,1% από το τρίποντο και πήρε πέντε περισσότερα rebounds από τους αντιπάλους του. Απλά το Golden State σούταρε με 52,5%, 39,4% στα τρίποντα και 88% στις βολές. Επιπλέον, έκανε εννιά κλεψίματα και σημείωσε 17 πόντους από λάθη του Houston. Γενικά ο δείκτης assists/TO ήταν ενδεικτικός του για το ποια ομάδα έλεγξε το παιχνίδι, με τους Warriors να έχουν 24 assists και μόλις εννέα λάθη, έναντι 18 και 16 των Rockets. To δε στοιχείο που ίσως κάνει ακόμα χειρότερο το πράγμα και ίσως αποτελεί και πρελούδιο της σειράς είναι πως ο Curry είχε μια μέτρια επιθετική βραδιά (για τα δεδομένα του), τελειώνοντας με 18 πόντους (με έξι rebounds και οχτώ assists), σουτάροντας 8/15 και μόλις 1/5 τρίποντα. Αλλά είχε οχτώ assists και μόλις ένα λάθος. Curry…

Kαι αυτή είναι η πικρή αλήθεια, όχι μόνο για το Houston αλλά και για όλο το NBA: Ότι ο Curry μπορεί να βάζει μόλις 18 πόντους, αλλά υπάρχουν άλλοι δύο που μπορούν να βομβαρδίζουν όλο το βράδυ από όλο το μήκος και πλάτος του γηπέδου. Παράλληλα, υπάρχει και η πολυτέλεια της second unit, η οποία χθες σημείωσε 31 πόντους για τους Warriors, την στιγμή που η αντίστοιχη του Houston σημείωσε 21, με τον Gordon να πετυχαίνει 15 από αυτούς.

Συνεπώς αυτό που μπορεί να βγει εύκολα σαν ένα μικρό συμπέρασμα είναι πως οι Rockets δεν είχαν κάποιον τέταρτο να τραβήξει σε σκορ, ώστε να μπορέσουν να κρατηθούν πιο κοντά στο σκορ ή/και ενδεχομένως να το κερδίσουν. Στη θεωρία, αυτό μοιάζει να είναι σωστό. Εμείς εδώ στα hogquarters, πάντως, έχουμε τις ενστάσεις μας. Ακόμα κι αν υπήρχε αυτός ο τέταρτος παίχτης, έχουμε την αίσθηση πως ο Durant θα τελείωνε με 44, 48, 52 ή όσους πόντους χρειαζόταν εν πάσει περιπτώσει.

Ο KD τελείωσε το ματς με 37 πόντους και έμοιαζε να είναι βγαλμένος από άλλο πλανήτη, καθώς ό,τι κι αν δοκίμασαν οι Rockets πάνω του, πέρα από τον Tucker (κάποια στιγμή πήγε και ο Mbah a Moute πάνω του) ήταν λίγο ώστε να τον σταματήσουν. Απολαύστε υπεύθυνα:

Παρεπιμπτόντως, αυτό ήταν ο 11ος τελικός περιφέρειας που συμμετέχει ο Durant και σημειώνει τουλάχιστον 30 πόντους. Αυτοί που βρίσκονται από πάνω του στην σχετική λίστα είναι οι Hakeem Olajuwon (12), Kobe Bryant (20) και Kareem Abdul-Jabbar (23). Όχι κι άσχημη παρέα. Για το δεύτερο παιχνίδι πάντως, ο Harden έχει την απάντηση για τον τρόπο που η ομάδα του θα σταματήσει τον Durant.

Τα σημαντικά στοιχεία τακτικά, που πρέπει να κρατήσουμε από το παιχνίδι, ήταν η αμυντική προσέγγιση του Golden State. O Kerr και το επιτελείο του επέλεξαν να κλειδώσουν κάθε εναλλακτική του Houston, πλην Harden, πετώντας του ουσιαστικά το γάντι: “Μπορείς να βάλεις 40; 50; 60; Βάλε. Βοήθεια επιθετικά από συμπαίκτη σου, μην περιμένεις!”.

Και έτσι και έγινε. Οι Rockets στόχευσαν εξ αρχής αμυντικά τον Curry με αλλαγές στα pick n’ rolls, με τον Harden να τον απομονώνει διαρκώς. Παρ’όλα αυτά, ο Curry ήταν φιλότιμος, έπαιξε όσο καλύτερα μπορούσε αμυντικά, σε αντίθεση με τον Harden, που και πάλι στην άμυνα ήταν μαύρη τρύπα.

Και εντύπωση μας έκανε η αμυντική προσέγγιση του Houston. Οι Draymond και Iggy πήραν μόλις οχτώ σουτ αθροιστικά, την στιγμή που οι KD-Curry-Klay σούταραν 26 τρίποντα και έβαλαν 83. Μήπως θα έπρεπε λίγο να το ξαναδούνε αυτό;

Και μιας και αναφερόμαστε στις άμυνες, σεμιναριακός ήταν και πάλι ο Draymond Green, καθώς με τον Capela εκτός -για ανεξήγητο λόγο- για μεγάλο διάστημα του αγώνα, έβγαινε σε όποιον παίχτη των Rockets ήταν στημένος στο τρίποντο της αριστερής γωνίας, σε ιδανική απόσταση για να μαρκάρει και τον παίχτη, να είναι στη γραμμή της πάσας, αλλά και έτοιμος για τη βοήθεια σε ενδεχόμενο αριστερό (το αγαπημένο του!) drive του Harden. Απίθανος!

To συμπέρασμα του πρώτου παιχνιδιού πάντως, είναι πως σε ένα παιχνίδι που ο Harden έχει βάλει 41 και οι δύο ομάδες έχουν σχεδόν ίδια εικόνα στο παιχνίδι, από πλευράς στατιστικής, οι Warriors καταλήγουν να κερδίζουν με 13 πόντους διαφορά.

https://twitter.com/DavidDTSS/status/996231489632243712?s=20

Από όσα είχε γράψει ο Νίκος στο preview της σειράς, είδαμε τις δύο ομάδες να σημαδεύουν τους Curry και Harden αμυντικά εμμονικά, είδαμε τον KD να πέφτει αμυντικά πάνω στον Harden, και είδαμε την ισοπεδωτική άμυνα των Warriors να καθορίζει εμφατικά το παιχνίδι, αλλά και τους Warriors να πατάνε το γκάζι στο τρίτο 12λεπτο, ως συνηθίζουν.

Κλείνοντας, να πούμε πως πολύ τους γουστάρουμε αυτούς τους τύπους!