NBA Teams Summer 2018 Outlook: #30 to #27

Posted on Jun 15 2018 - 3:31pm by The Ball Hog

Mε την Post Season 2018 να είναι πια παρελθόν, η Λίγκα που δεν σταματά να λειτουργεί “στα κόκκινα”, μπαίνει στην τρίτη φάση της (ή πρώτη της επόμενης σεζόν), αυτής της off season, όπου το μεγαλύτερο μέρος της υλοποίησης του σχεδιασμού των ομάδων λαμβάνει χώρα. Με τα δύο μεγαλύτερα tasks της off season 2018 να αποτελούν το -διαρκές την τελευταία τετραετία- “How to beat the Warriors”, αλλά και το “Πού θα πάει ο Lebron;“, οι ομάδες έχουν πολλά σενάρια σε πάμπολλα επίπεδα να εξετάσουν, η καθεμία αναφορικά με την μίκρο εικόνα του franchise, αλλά και την μάκρο, της πορείας της Λίγκας συνολικά. Πριν την έναρξη του July Memorandum και την επίσημη έναρξη των κινήσεων των ομάδων, οι συντάκτες του Hog προσπαθούν να δώσουν ένα περίγραμμα της κατάστασης της κάθε μίας από της 30 ομάδες της Λίγκας αναφορικά με το που βρίσκονται και προς τα που καλό θα ήταν να κινηθούν. 

Πρώτο Ball Hog’s Summer Outlook και ξεκινάμε το countdown μας με τις χειρότερες ομάδες της σεζόν 2017-18, τους Suns, Grizzles, Hawks και Mavericks. Για πάμε!

#30 Phoenix Suns

Gus Χρυσοχού: Τρίτη συνεχή χρονιά κάτω από .300 σε νίκες, χειρότεροι σε offensive και defensive rating για το 2017-181)Πηγή: basketball-reference.com, απόλυση Earl Watson πριν το τέταρτο κιόλας ματς της σεζόν και γκρίνιες από την πλευρά του Devin Booker πως θέλει -δικαιολογημένα- να ανταγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο. Όλα αυτά δεν συνάδουν ως το καλύτερο δυνατό σκηνικό στην Arizona, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως το front office δεν άρχισε να εμφανίζει σημεία ζωής. Το ότι έδωσε ένα pick β’ γύρου όλο κι όλο, για παράδειγμα, για να πάρει τον Elfrid Payton (#10 στο draft του 2014) ήταν μια εξαιρετική κίνηση, άσχετα με το τι θα επιλέξει να κάνει με την περίπτωσή του. Αναμφίβολα, όμως, η κίνηση που προκάλεσε το μεγαλύτερο θόρυβο στις τάξεις των Suns, και ως ένα σημείο σε όλη τη Λίγκα, είναι η πρόσληψη του Σέρβου Igor Kokoskov, για την θέση του head coach. Από το 2000 μέχρι την στιγμή που μιλάμε έχει φάει με το κουτάλι τους πάγκους του NBA ως βοηθός, και από την επόμενη σεζόν θα είναι και επίσημα ο πρώτος Ευρωπαίος προπονητής που θα βρίσκεται στο τιμόνι μιας από τις 30 ομάδες της Λίγκας.

Με τους Suns να διαλέγουν στο #1, ήδη τα σενάρια είναι αρκετά. Πολλά εξ αυτών δίνουν τον Luka Doncic ως επιλογή του Phoenix, λόγω της συνύπαρξής του με τον Kokoskov στην εθνική ομάδα της Σλοβενίας. Εμείς εδώ στα HogQuarters το βλέπουμε με σκεπτικισμό όλο αυτό. Όχι γιατί ο Doncic δεν αξίζει να είναι στο #1, αλλά γιατί οι ανάγκες του Phoenix όπως είναι τώρα δεν βρίσκονται στις θέσεις των guards. Το Phoenix χρειάζεται ψηλό, καθώς τα μάγια των σαμάνων της ερήμου φαίνεται να εξαντλούνται στην περίπτωση του Tyson Chandler, για τoν Alex Len μάλλον ήρθε η ώρα να παραδεχτούμε πως δεν θα κάνει την καριέρα που περιμέναμε, ο Dragan Bender ελέγχεται ακόμα και ο Alan Williams που έπαιξε κατά συνθήκη Center τα πήγε θαυμάσια όσο αγωνίστηκε2)Πρόπερσι μιας και έχασε όλη τη σεζόν 2017-18 από τραυματισμό. Επιπλέον, το συμβόλαιό του δεν είναι εγγυημένο για τη σεζόν 2018-19., αλλά το αφήνουμε εδώ, στο κατά συνθήκη Center. Συνεπώς, ο DeAndre Ayton είναι η πρώτη και προφανής επιλογή για τους Suns.

Υπάρχει, όμως, και ένα εναλλακτικό σενάριο που φέρνει τους Suns να προσφέρουν max deal στον Clint Capella, κάτι που αν γίνει, ναι μεν θα τους βοηθήσει να καλύψουν τη θέση του ψηλού, αλλά με έναν αστερίσκο. Και εξηγούμαστε: Ο Capella στην προ-CP3 αγωνιστική του παρουσία ήταν καλός, αλλά με τον Paul για συμπαίκτη του απογειώθηκε σε νούμερα και προφανώς θα ζητήσει max συμβόλαιο, ώστε να τα εξαργυρώσει. Μπορεί όμως να κάνει τα ίδια νούμερα δίπλα στον “Χ” point guard που θα βρίσκεται στο Phoenix; Η αίσθησή μας αυτή την στιγμή είναι πως όχι. Και για να μην λέμε και ψέμματα, μας ιντριγκάρει πολύ η παρουσία των Booker, Jackson και Ayton στην ίδια πεντάδα, μαζί με Warren και Payton, σε περίπτωση που ο τελευταίος ανανεωθεί. Προφανώς και δεν θα πάνε για κάτι το ιδιαίτερο, αλλά ίσως δημιουργηθεί η κατάλληλη βάση για τα επόμενα χρόνια, άρα και ένα επιχείρημα προς τον Booker να μείνει στην ομάδα. Στα χαρτιά, η πεντάδα αυτή έχει versatility, καθώς λόγω σωματότυπων μπορούν να μαρκάρουν σχεδόν οποιονδήποτε.

Στο πρόσωπο του Payton υπάρχει ένας καλός distributor, o Booker είναι δολοφόνος αλλά μέχρι και πέρυσι είχε επωμιστεί ρόλο και στην οργάνωση του παιχνιδιού3)4,7 assists ανα παιχνίδι. και άρα με τον Payton δίπλα του θα πάψει να ανησυχεί γι’ αυτό. Επιπλέον, ο Warren έδειξε πόσο μπορεί να βοηθήσει και αυτός από την πλευρά του στο σκοράρισμα, ενώ ο Jackson θα έχει μια επιπλέον χρονιά στις πλάτες του, που μόνο καλό μπορεί να είναι αυτό. Για τον Ayton δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω απ’όσα έχουν ήδη χιλιογραφτεί: Είναι ένα από τα πιο “ωμά” ταλέντα που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, έχει όλο το skill set για να πάει ψηλά και ενδεχομένως να είναι αυτός που θα φέρει εκ νέου τους Suns στο αγωνιστικό προσκήνιο. Η παρουσία του Kokoskov προσδίδει το αλατοπίπερο και αναμένουμε να δούμε τι γεύση θα έχει.

#29 Memphis Grizzlies

Λουκάς Μοσχούλας: Η χρονιά ξεκίνησε πολύ άσχημα για τους Grizzlies και αυτό δεν τους επέτρεψε να σηκώσουν κεφάλι. Ο Mike Conley έπαιξε σε μόλις 12 παιχνίδια χάνοντας το υπόλοιπο της σεζόν μετά από ένα χειρουργείο που έπρεπε έκανε για να αποκαταστήσει ένα πρόβλημα στην αριστερή του φτέρνα. Οι διενέξεις που είχαν σε προπόνηση οι Mark Gasol και David Fizdale, οδήγησαν τον δεύτερο να αφήσει στον πάγκο τον Ισπανό center σε ολόκληρη την τέταρτη περίοδο σε παιχνίδι που είχε κριθεί απέναντι στους Nets στις 26 Νοεμβρίου. Το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν και το κύκνειο άσμα του coach, καθώς η διοίκηση προτίμησε να κρατήσει τον Gasol, καθώς ήταν πλέον ηλίου φαεινότερο ότι δεν χωρούσαν και οι δύο στην ομάδα. Έτσι ο Fizdale απολύθηκε δύο μέρες αργότερα. Για να τον διαδεχτεί ο βοηθός του J.B. Bickerstaff, ο οποίος από τα τέλη του Απρίλη είναι επίσημα ο νέος coach της ομάδας, σβήνοντας την λέξη υπηρεσιακός δίπλα από το όνομα του.

Τα δύο θετικά της περσινής σεζόν ήταν, καταρχάς οι εμφανίσεις του rookie Dillon Brooks, ενός παίκτη που επέλεξαν οι Rockets στο #45 του περσινού draft και αμέσως οι Grizzlies ζήτησαν και πήραν, υπογράφοντας μαζί του τριετές συμβόλαιο. Ο Καναδός guard τελείωσε τη σεζόν με 11 pts, 3,1 rebs, 1,6 asts, με 35,6% στα τρίποντα. Αλλά και, κατά δεύτερον, ότι για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Marc Gasol έπαιξε για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν πάνω από 70 παιχνίδια. Ωστόσο η σεζόν τους βρήκε για πρώτη φορά μετά από οχτώ χρόνια εκτός post season, στον τερματισμό του τρίτου μεγαλύτερου σχετικού run, συνεχόμενων παρουσιών στα Playoffs, μετά από αυτό των Spurs και των Hawks (που επίσης τερματίστηκε).

Παρόλα αυτά, πιστεύω πως την επόμενη σεζόν οι Memphis -όσο και αν αυτό μοιάζει περίεργο- με δύο με τρεις σωστές κινήσεις θα μπορέσουν να γίνουν ομάδα Playoffs. Το δίλημμα για το φετινό καλοκαίρι είναι ένα και θα απαντηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Έχει να κάνει φυσικά με τo #4 στο φετινό draft και αν θα πρέπει να επιλέξουν παίχτη ή να κινηθούν για να αδειάσουν το salary cap τους. Να θυμίσουμε ότι οι “Αρκούδες” είχαν επιλέξει και τον Mike Conley στο #4, οπότε βάσει προϊστορίας -και αν οι ιθύνοντες είναι προληπτικοί- θα πρέπει να το κρατήσουν. Όμως με τους μισθούς της ομάδας να είναι ήδη $4 εκατ. over the cap θα πρέπει να κάνουν χώρο για να μπορέσουν να φέρουν παίκτες που θα πλαισιώσουν τους Conley και Gasol. Η άποψη που κερδίζει έδαφος τις τελευταίες μέρες είναι να δώσουν πακέτο το #4 και τον πρώην αθλητή, νυν τουρίστα, Chandler Parsons -που έχει δύο χρόνια ακόμα συμβόλαιο με $ 24,1 και $25,1 εκατ. αντίστοιχα κάθε χρονιά- για να γεμίσουν τα φτερά τους4)Και η πλάκα είναι πως παίζει να έχει βρεθεί θύμα να το κάνει αυτό, σύμφωνα με τις φήμες των ημερών!.

Επιλογές από την free agency για την περιφέρεια είναι ο Kentavious Caldwell-Pope, ένας γεννημένος σκόρερ που θα τους δώσει έναν τρίτο πόλο στο επιθετικό τους κομμάτι. Όμως για να μπορέσουν να τον διεκδικήσουν θα πρέπει να υπάρχει χώρος στο cap και να του προσφέρουν πολυετής συμφωνία. Τώρα σε περίπτωση που επιλέξουν το #4, με τις περισσότερες πιθανότητες να είναι οι Mikal Bridges του Villanova και ο Miles Bridges του Michigan State, τότε μια φθηνή επιλογή για να γεμίσουν τις θέσεις της περιφέρειας είναι η παραμονή του Tyreke Evans, ο οποίος δύσκολα θα βρει ομάδα να του δώσει πάνω από τα $8,5 εκατ. του mid level exception, ο οποίος μάλιστα προέρχεται από μια πολύ καλή χρονιά στο Memphis πέρσι.

#28 Atlanta Hawks

Γιάννης Χάτσιος: Μια δεκαετία συνεχόμενης παρουσίας στα Playoffs έφτασε στο τέλος της για τους Atlanta Hawks, οι οποίοι ίσως να μην ήταν ποτέ contenders, ακόμα και όταν κατέλαβαν την πρώτη θέση της Ανατολής με εξήντα νίκες, αλλά θα ήταν άδικο να τους χαρακτηρίσουμε και χρυσή μετριότητα.

Ήταν λίγο περίεργο, αν και αναμενόμενο, να βλέπουμε τους Hawks να κάνουν συνεχόμενες ήττες, ακόμα πιο περίεργο όταν coach τους ήταν ο Mike Budenholzer, αλλά οι Hawks αποφάσισαν να πάρουν τον μακρύ δρόμο του tanking, απογύμνωσαν την ομάδα από ταλέντο, για να επιβραβευθούν τελικά με το #3 pick του φετινού draft, και έχοντας συλλέξει και τα #19 και #30, βρίσκονται ενώπιον τριών επιλογών στον πρώτο γύρο.

Για μια ομάδα που ξεκινάει τη σεζόν ως το πρώτο φαβορί για τον πάτο, κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο. Η σειρά των πρώτων επιλογών στο φετινό draft είναι ένας γρίφος, και μάλλον δεν μπορούν να πάνε πολλά πράγματα στραβά στο #3. Ούτως ή άλλως η ομάδα δεν διαθέτει κάποια εγγύηση για το μέλλον, καθώς ο Schroeder φαίνεται να ατενίζει άλλες πολιτείες, και τα δύο μεγαλύτερα prospects που κατοικούν στην Atlanta, Taurean Prince και John Collins, δεν είναι περιπτώσεις που δικαιολογούν να διαμορφώσει κανείς την στρατηγική του στο draft για να τους πλαισιώσει.

Τι να περιμένουμε, δηλαδή, για του χρόνου; Ο Γερμανός πιθανότατα ξεκινάει στην Atlanta παίζοντας για κάποιο trade, και με ένα συμβόλαιο που δεν είναι ευκαιρία αλλά δεν είναι και καταδίκη ($15,5 εκατ. τον χρόνο για τέσσερα χρόνια) όλο και κάποιος απελπισμένος θα βρεθεί. O Dedmon άρχισε να σουτάρει και τρίποντα και με συμβόλαιο $6 εκατ. για φέτος και $7,2 εκατ. για του χρόνου είναι το μεγαλύτερο asset τους στην αγορά. Αντίθετα, το συμβόλαιο του Bazemore είναι ιλιγγιώδες και αυτά που μπορεί να προσφέρει σε μια φιλόδοξη playoff team δυσανάλογα για να μπορέσει η Atlanta να τον ρευστοποιήσει.

Με το ρόστερ να μην αναμένεται να έχει σοβαρές βελτιώσεις, τις αμφιβολίες για το πόσο well coached θα είναι η ομάδα με τον τέως βοηθό στη Philadelphia Lloyd Pierce στο τιμόνι αντί του Mike Budenholzer, και τους Hawks πρόθυμους να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη G-League και τα two-way contracts, η σεζόν θα είναι ενδιαφέρουσα και οι 24 περυσινές νίκες ενδεχομένως να συνιστούν, αν όχι επιτυχία, τουλάχιστον μια σιωπηρή αισιοδοξία για το μετά.

Εκτός… εκτός αν τους κάτσει ο Doncic και συνεχίσει την αδιανόητη πορεία της μέχρι τώρα καριέρας του.

#27 Dallas Mavericks

Λουκάς Μοσχούλας: Η σεζόν που πέρασε ήταν μία κακή αγωνιστική χρονιά για την ομάδα των Mavericks. Ήταν η χειρότερη σεζόν της Nowitzki εποχής, καθώς για πρώτη φορά η ομάδα έμεινε κάτω από το .300, με μόλις 24 νίκες. Τα λάθη τα τελευταία χρόνια από το front office της ομάδας είναι πολλά. Από κακές επιλογές στη διαδικασία του draft5)Να σημειώσουμε ότι ο καλύτερος παίκτες που έχει επιλεχθεί -πλην του Smith- από το 2011, σεζόν που οι Mavs πήραν το Πρωτάθλημα, είναι ο Kelly Olynyk. Ο οποίος δεν έμεινε στην ομάδα, καθώς οι διοικούντες της επέλεξαν να τον δώσουν στους Celtics μαζί με δύο pick δεύτερου γύρου για να αποκτήσουν τα δικαιώματα του Lucas Nogueira! μέχρι κακό χειρισμό της free agency, όπου δεν κατάφεραν να πείσουν κανένα μεγάλο όνομα να έρθει στο Texas για να πλαισιώσει τον Dirk Nowitzki. Με αποκορύφωμα, φυσικά, το κάζο με τον DeAndre Jordan πριν από τρία καλοκαίρια.

Ακόμα και με το trade του Nerlens Noel η ομάδα δεν κατάφερε να κερδίσει κάτι. Εδώ, βέβαια, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιανού είναι η κύρια ευθύνη, μιας και ο 24χρονος center δεν έδειξε και την μεγαλύτερη όρεξη να δουλέψει. Όταν δεν μπορείς να παίξεις καλό μπάσκετ σε μια ομάδα με έναν από τους καλύτερους προπονητές της Λίγκας όπως είναι ο Rick Carlisle, τότε σίγουρα κάτι μάλλον κάνεις κάπου λάθος και εσύ φίλε Nerlens.

Πλέον η ομάδα, με τον Dirk Nowitzki να ετοιμάζεται για την 21η σεζόν του στο NBA και κατά μεγάλη πιθανότητα και τελευταία του, δείχνει να είναι σε αργούς ρυθμούς rebuild. Έχοντας βρει ένα play maker που μπορεί να στηρίξει το παιχνίδι της, τον Dennis Smith Jr, με τον Barnes να είναι ο μοναδικός παίκτης που μπορείς να στηριχτείς ή να χρησιμοποιήσεις σαν asset για να αποκτήσεις κάτι καλύτερο και τον Wesley Matthews να μπαίνει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του (ενδεχόμενο trade asset το συμβόλαιο συνεπώς), η ομάδα έχει αρκετό χώρο στο salary cap της για να μπορέσει να φέρει ένα μεγάλο όνομα. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι ποιος θα έρθει σε μια τόσο άδεια ομάδα, όταν και ο μεγάλος της star είναι ένα βήμα πριν την απόσυρση του; Η απάντηση φυσικά είναι κανένας που έχει στόχο να πάρει Πρωτάθλημα και μόνο κάποιος που θέλει λεφτά. Εκεί είναι η αλήθεια ότι ποντάρει ο Mark Cuban σε ό,τι αφορά τον DeMarcus Cousins.

Πριν όμως έρθει η 1η Ιουλίου και ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους free agents υπάρχει το draft. Όπου οι Τεξανοί έχουν το #5 της φετινής λοταρίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως για πρώτη φορά στην 38χρονη Ιστορίας τους έχουν για δύο συνεχόμενες χρονιές επιλογή στην πρώτη δεκάδα του draft. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα mock drafts η ομάδα θέλει να επιλέξει τον Mo Bamba, ο οποίος, βέβαια, όσο περνάει ο καιρός, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να είναι διαθέσιμος στο #5. Έτσι, οι τελευταίες σκέψεις των ιθυνόντων της ομάδας είναι να επιλέξουν παίκτη σε άλλη θέση και να τα κινηθούν στην fee agency για να φέρουν έναν center που θα πλαισιώσει τους Smith, Barnes το νεαρό που θα επιλεγεί, και τον Dirk στην τελευταία του χρονιά, δημιουργώντας έτσι ένα σύνολο που θα διεκδικήσει κάτι καλύτερο από την 13η θέση στην σκληροτράχηλη Δυτική περιφέρεια. Οι επιλογές σε center στην free agents είναι λίγες καθώς, πέρα του Cousins που αναφέραμε και πιο πάνω, οι Capela, D. Jordan και Nurkic είναι μια τετράδα που θεωρητικά θα μπορέσει να δώσει κάτι παραπάνω στην ομάδα, με τον DeAndre μάλλον να μπαίνει δύσκολα ξανά στο ίδιο δωμάτιο για διαπραγματεύσεις με ανθρώπους των Mavs μετά τα όσα είχαν συμβεί την off season του 2015.

References
1 Πηγή: basketball-reference.com
2 Πρόπερσι μιας και έχασε όλη τη σεζόν 2017-18 από τραυματισμό. Επιπλέον, το συμβόλαιό του δεν είναι εγγυημένο για τη σεζόν 2018-19.
3 4,7 assists ανα παιχνίδι.
4 Και η πλάκα είναι πως παίζει να έχει βρεθεί θύμα να το κάνει αυτό, σύμφωνα με τις φήμες των ημερών!
5 Να σημειώσουμε ότι ο καλύτερος παίκτες που έχει επιλεχθεί -πλην του Smith- από το 2011, σεζόν που οι Mavs πήραν το Πρωτάθλημα, είναι ο Kelly Olynyk. Ο οποίος δεν έμεινε στην ομάδα, καθώς οι διοικούντες της επέλεξαν να τον δώσουν στους Celtics μαζί με δύο pick δεύτερου γύρου για να αποκτήσουν τα δικαιώματα του Lucas Nogueira!