“The Decision” III: “Εσύ σε Ποια Ομάδα θα Ήθελες να Πάει ο LeBron;”

Posted on Jun 13 2018 - 8:57am by The Ball Hog

Με το “Warriors – Cavaliers” part IV να έχει πια ολοκληρωθεί, όλο το μπασκετικό ενδιαφέρον πέφτει πια σε ένα άλλο sequel, αυτό του “The Decision” III. Και τούτο καθώς ο LeBron James, μετά από μια εντυπωσιακή σεζόν 104 παιχνιδιών, που συνολικά, από μέσα Οκτώβρη ως αρχές Ιούνη, τον βρήκε στα 33 του να παραμένει μακράν ο κορυφαίος παίχτης της Λίγκας, η απόφαση που θα πάρει αναφορικά σε ποια ομάδα αγωνίζεται την επόμενη σεζόν, είναι η απόφαση που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το αγωνιστικό -και όχι μόνο- πλαίσιο του NBA. Δεν είναι άλλωστε συχνό φαινόμενο ο κορυφαίος παίχτης της Λίγκας, ένας παίχτης με αποδεδειγμένα τεράστια επιρροή πάνω στο παιχνίδι, να αποφασίζει να αλλάξει φανέλα και γειτονιά. Η βαρύτητά του στο παιχνίδι θα κινητοποιήσει μία σειρά από αγωνιστικές και μη αλλαγές και η Λίγκα του χρόνου θα είναι σημαντικά διαφοροποιημένη σε σχέση με την ως τώρα πραγματικότητά της. 

Αλλα επειδή “καλοκαιράκι για τα καλά” έχουμε πλέον, και κάθε φίλαθλος που σέβεται τον εαυτό του το καλοκαίρι εύχεται μεταγγραφές και ιδανικές αγωνιστικές καταστάσεις -τουλάχιστον μέχρι τα πρώτα κύμματα του χειμώνα να τα κάνουν πάλι όλα σκόνη- έτσι κι εμείς φανταζόμαστε την ιδανική -για τον καθένα μας- αγωνιστική κατάσταση που θα θέλαμε να δούμε τον LeBron και την μοιραζόμαστε μαζί σας. 

Πριν προχωρήσουμε στην παρουσίαση των επιθυμιών των συντακτών μας ωστόσο οφείλουμε να κάνουμε το απαραίτητο disclaimer: Το NBA έχει salary cap και πολύ συγκεκριμένους όρους λειτουργίας αυτού. Για τη σεζόν 2018-19, βάσει και της τελευταίας πρόβλεψης της Λίγκας, τον Απρίλη 2018, το cap αναμένεται να είναι στα $101 εκατ., με το tax στα $123 εκατ. Κι εδώ, όμως, είναι που χρειάζεται μια απαραίτητη διευκρίνιση. Ενώ οι ομάδες μπορούν να υπερβούν το cap, αλλά και το tax, αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο για υπογραφές δικών τους παιχτών, των οποίων έχουν τα bird rights τους, αλλά και υπογραφές free agents μέσω αποκλειστικά των διάφορων exceptions. Για να υπογράψει μία ομάδα έναν free agent με κανονικό συμβόλαιο -και όχι κάποιο exception- θα πρέπει να χωράει -τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο- του συμβολαίου του στο salary cap της, ήτοι στα $101 εκατ. εν προκειμένω.

Συνεπώς, με τον LeBron να δικαιούται -και να αναμένεται να λάβει, γιατί είναι ο LeBron και καλώς δεν κάνει εκπτώσεις, μιας και από μόνο του το max contract, περιορίζει την “αγοραία” αξία του συμβολαίου του- max contract 35%, δηλαδή $35 εκατ., μπορεί να υπογράψει μόνο στις ομάδες που έχουν, ή θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν $35 εκατ. στα $101 εκατ. (και ουχί στα $123 εκατ. και άνω) για να τον υπογράψουν.

(Όλες οι ανωτέρω έννοιες του Salary Cap, των Bird Rights, των salary exceptions, των max contracts, έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά στη στήλη MoneyBall του Ball Hog από τον -μάλλον καλύτερο γνώστη αυτών στην Ελλάδα- Νίκο Ραδικόπουλο, οπότε σχετικά σας παραπέμπουμε για όποιες απορίες ενδέχεται να έχετε.)

Και την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι ομάδες που προβλέπεται να έχουν, ή να μπορούν σχετικά εύκολα να βρουν $35 εκατ. στο salary τους για να υπογράψουν τον LeBron είναι οι Lakers, Pacers, Kings, Mavericks, Bulls, Hawks, Clippers, Sixers, Suns, με αυτή τη σειρά χώρου στο cap. Άρα γίνεται σαφές ποιες είναι “ρεαλιστικές” επιλογές και ποιες δεν έχουν καμία απολύτως τύχη.

Αγνοώντας, ωστόσο, όλες αυτές τις εκνευριστικές λεπτομέρειες, όπως τη γραφειοκρατία, το θεσμικό πλαίσιο και την ίδια η πραγματικότητα εν τέλει, εμείς αποφασίσαμε να το παίξουμε γνήσιοι καλοκαιρινοί φίλαθλοι, να αφήσουμε τη φαντασία μας (και την επιθυμία μας) να ταξιδέψει, στέλνοντας τον LeBron James στην ομάδα που θα ήθελε ο καθένας μας να τον δει από την επόμενη σεζόν. Αλλά επειδή κάθε παραμύθι έχει και τον κακό του, ο MoneyBall expert του Ball Hog, μας λέει ποια όνειρα μπορούν να συνεχιστούν και από ποια πρέπει να ξυπνήσουμε απότομα.

Κοσμάς Καψάλης: Ήρθε λοιπόν αυτή η εποχή του χρόνου, που περιμένουμε το draft και μετά αρχικά τις φήμες και τα σενάρια και στη συνέχεια τις υπογραφές. Φέτος δε, σε συνέχεια των τελευταίων ετών, η free agency έχει βαρβάτα ονόματα, με κερασιά ολόκληρη και όχι απλά ως “κερασάκι της τούρτας” την επόμενη ομάδα που θα παίξει ο καλύτερος παίκτης του κόσμου. Προσωπικά στο ΝΒΑ δεν είχα ποτέ μια αγαπημένη ομάδα, αλλά κατά καιρούς την συμπάθειά μου είχαν είτε ομάδες που με κέρδιζαν με το παιχνίδι τους1)Άσχετα αν έφερναν κούπες., είτε, το συνηθέστερο, ομάδες στις οποίες έπαιζαν αγαπημένοι μου παίκτες. Δεν μπορώ, λοιπόν, να αδιαφορήσω μπροστά στο μικρό ή μεγάλο σενάριο ο LeBron να πάει στην Φιλαδέλφεια όπου αγωνίζεται ο -ήδη εδώ και χρόνια λατρεμένος- Joel Embiid.

Φάκελος Philly λοιπόν, κι έχουμε τα εξής δεδομένα. Αγωνιστικά ο LeBron παραμένει στην Ανατολή που ξέρει και κυριαρχεί εδώ και μια δεκαετία. Πηγαίνει σε μια ομάδα που είναι ήδη καλή, έχει δυο από τους πιο ταλαντούχους παίκτες στη Λίγκα και η παρουσία και μόνο των τριών τους εκεί θα σπείρει τρόμο. Το ότι με τον Simmons έχουν ίδιο ατζέντη μικρό ρόλο θα παίξει. Θα έπαιζε μεγάλο αν ο Simmons ακολουθούσε τον LeBron, όχι το αντίθετο. Το ότι ο Βασιλιάς έχει φτιάξει από αξιοπρεπέστατο μέχρι επικίνδυνο τρίποντο τα τελευταία χρόνια, αμβλύνει λιγάκι την συνύπαρξη με τον άσουτο Simmons. Όχι ότι ο LeBron θα γίνει spot shooter και θα περιμένει τις assists του Αυστραλού, αλλά θα μπορεί το βάρος της οργάνωσης τουλάχιστον να μοιράζεται. Το pick ‘n’ roll μεταξύ LeBron – Embiid το αφήνουμε στην φαντασία του καθενός. Εφόσον πάει εκεί ο James, ο Redick πιθανότατα θα βάλει κι από την τσέπη του να παίζει τρέχοντας να ξεμαρκαριστεί περιμένοντας τις πάσες των James-Simmons. Covington-Saric δίνουν το απαραίτητο στις μέρες μας versatility, ενώ με την άμυνα, και κυρίως το τρίποντο που αμφότεροι έχουν, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για τον LeBron που θέλει καλούς σουτέρ. Δεν θα γράψουμε γραμμή για Fultz πριν τον δούμε να παίζει κανονικό μπάσκετ, αλλά ας μπει ένας αστερίσκος ότι υπάρχει κι αυτός κάπου εδώ.

Γενικά, με τη νόρμα που έχει πάρει το NBA στην τωρινή εποχή του, που ξεκίνησε με τους Celtics, συνεχίστηκε με τους Heat και τερμάτισε με τους Warriors, είναι δεδομένο ότι τα επόμενα κάμποσα Πρωταθλήματα θα πάνε σε super-ντούπερ-teams. Έτσι, θα παραξενευτώ αρκετά αν δυο τουλάχιστον εκ των James-George-Kawhi, που είναι οι μεγάλες πριμαντόνες της φετινής offseason, δεν καταλήξουν στην ίδια ομάδα. Για να πάει ο Kawhi στους Sixers θα πρέπει να πάνε παίκτες στο San Antonio, μιας και προσωπικά δεν πιστεύω πως τελικά δεν θα μείνει στους Spurs. Στην περίπτωση του George2)Κι εφόσον βγουν τα νουμεράκια… θα έχουμε στο περίπου κάτι του στυλ Simmons – Redick – George – LeBron – Embiid κι από πάγκο Saric, Covington, Fultz κι ό,τι τύπου Ilyasova, Belinelli και λοιπά αντίστοιχα, έρθει με τα ρέστα. Καλούτσικο, σωστά;

Στα οικονομικά τώρα. Η ομάδα την επόμενη χρονιά έχει ουσιαστικά ένα μεγάλο συμβόλαιο, αυτό της πρώτης χρονιάς του μεγάλου συμβολαίου που υπέγραψε πέρσι ο Embiid. Κατά τα άλλα μόνο ένα 8ψήφιο ακόμα υπάρχει, το 10άρι του Covington κι όλα τα άλλα είναι στις διάφορες φάσεις του rookie scale των Simmons, Fultz, Saric, Anderson, Korkmaz, TLC. Ο J.J. Redick φέτος πήρε ένα εξαιρετικό 23άρι συμβόλαιο, και σε όλα τα podcast που συμμετέχει δηλώνει ότι θέλει να παραμείνει. Και πως να πει το αντίθετο, αφού στα 33 του βρέθηκε σε μια ομάδα που κούμπωσε ιδανικά με το στυλ του, με αποτέλεσμα να γράψει τα καλύτερα νούμερα της καριέρας του σε σκοράρισμα και κάμποσες ακόμα κατηγορίες; Τέτοια λεφτά βέβαια δεν θα ξαναπάρει στους Sixers, αλλά και πουθενά αλλού, οπότε αν παραμείνει θα πάρει ένα μικρότερο συμβόλαιο για να ισοφαρίσει το εξαιρετικό φετινό και να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί.

MoneyBall Reviewer: Το σενάριο αυτό βγαίνει. Αυτή την στιγμή οι Sixers έχουν για τη σεζόν 2018-19 $70,5 εκατ. δεσμευμένα σε 11 συμβόλαια, με αυτά των Holmes και McConnell τα μόνα μη εγγυημένα. Έτσι έχουν κοντά στα $30,5 εκατ. χώρο στο salary, με $44 εκατ στα cap holds των Redick, Amir Johnson, Belinelli και Ilyasova. Με την μη ανανέωση των cap holds και το δώσιμο απλά κάπου των $8,3 εκατ. του συμβολαίου του παροπλισμένου Bayless, οι Sixers έχουν τον χώρο να υπογράψουν τον LeBron.

Λουκάς Μοσχούλας: Είσαι ο LeBron και κοιτάς τις επιλογές σου. Η πιο έτοιμη ομάδα για να αποκαθηλώσεις τους Warriors είναι οι Houston Rockets. Καταρχάς μιλάμε για τους φιναλίστ της Δυτικής περιφέρειας και την ομάδα που πέρσι κατάφερε να έχει το καλύτερο ρεκόρ της κανονικής περιόδου με 65 νίκες και όμορφο -σε πολλά διαστήματα- μπάσκετ. Ο ένας από τους δύο All Stars που έχει η ομάδα είναι ένας από τους καλύτερους φίλους σου στην Λίγκα. Είναι ο Chris Paul, ο Πρόεδρος του Σωματείου των παικτών, του οποίου ο LeBron είναι δεύτερος αντιπρόεδρος.

(Στο σημείο αυτό να ανοίξουμε μια παρένθεση και να σας προτείνουμε να δείτε το παρακάτω video.

Κλείνουμε την παρένθεση.)

Τώρα, σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, δεν μπορείς να προσθέσεις πολλά. Οι Harden και Paul, αν και είναι παίκτες που θέλουν την μπάλα στα χέρια τους, έδειξαν την περασμένη αγωνιστική περίοδο πως μπορούν να παίξουν και χωρίς αυτή. Με τον LeBron θα μπορέσουν να αγωνιστούν και ως spot shooters και πραγματικά να μην ξέρει ο αντίπαλος από που του έρχεται. Ή μάλλον πιο σωστά να ξέρει, αλλά να μην μπορεί να το αντιμετωπίσει.

Αγωνιστικά οι προσαρμογές στο ρόστερ δεν θα χρειαστεί να είναι δραματικές, μιας και ο Gordon θα δίνει ανάσες στην περιφέρεια και οι οι Ariza και Tucker θα κατέβουν στην front court, δημιουργώντας ένα switch all τέρας. Το δύσκολο κομμάτι θα είναι να βρεθεί ένας φτηνός ψηλός που θα μπορέσει να βοηθήσει την ομάδα, καθώς λόγω salary ο Clint Capela δύσκολα δεν θα μετακομίσει σε άλλες πολιτείες στο συγκεκριμένο σενάριο.

MoneyBall Reviewer: Ενώ αγωνιστικά οι Rockets παρουσιάζονται ως η καλύτερη περίπτωση, οικονομικά είναι η δυσκολότερη… Αυτή την στιγμή οι Rockets έχουν δεσμευμένα $78,9 εκατ. σε μόλις έξι παίχτες. Ελεύθεροι, από τα σημαντικά κομμάτια των φετινών Rockets είναι οι Paul, Capela και Ariza. Με τον Paul να έχει αφήσει στο τραπέζι max ανανέωση που δικαιούταν από πέρσι για να έρθει στους Rockets, και να είναι ο καλύτερος και καταλυτικότερος παίχτης της ομάδας να στην post season 2018, έχει δηλώσει πως δεν θα δεχτεί κάτι λιγότερο από max. Max -ή αξία εκεί κοντά- λογικά θα βρει στην αγορά κι ο Capela, οπότε μόνο με πάνω από $20 εκατ. τον χρόνο θα μπορέσουν να τον κρατήσουν οι Rockets. Ο Ariza ίσως δεχτεί το mid level exception σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο (από τα $12 εκατ. που λάμβανε φέτος, να πέσει στα $8 εκατ. και κάτι). Σε αυτό το σενάριο ο LeBron δεν χωράει. Για να χωρέσει θα πρέπει να δωθούν οι Anderson και τα $20,5 εκατ. του, ο Gordon και τα $13,5 δικά του εκατ., και τα $3,5 εκατ. του Nene. Όχι να γίνουν stretch3)Μιας και πάλι θα μετράει ποσοστό τους στο cap.. Να ανταλλαχθούν. Kαι για να ανταλλαχθούν πρέπει να δώσουν κοντινής αξίας συμβόλαια πίσω (+/- 125% της αξίας των συμβολαίων που δίνουν). Οπότε αν το κάνουν αυτό, πάλι δεν υπάρχει χώρος για τον LeBron. Ο μόνος τρόπος για να συμβεί, είναι να κάνουν sign and trade με τους Cavaliers. Οι Cavaliers, όμως, έχουν το ακριβότερο roster της Λίγκας και είναι ήδη tax repeaters. Άρα δεν έχουν τον παραμικρό λόγο να κάνουν μια τέτοια κίνηση. Εκτός κι αν οι Rockets τους δώσουν πάμπολλα sweeteners στο trade. Σε παίχτες και picks. Με άλλα λόγια, το συγκεκριμένο σενάριο μπορεί να υλοποιηθεί μόνο αν οι Rockets πάψουν να είναι οι δελεαστικοί φετινοί Rockets. Συνεπώς, αν ο Morey δεν κάνει κάποιο θαύμα στο salary (που προς ώρας ούτε έγω, ούτε οι cap experts από το US που διαβάζω και παρακολουθώ δεν μπορούμε καν να φανταστούμε), το συγκεκριμένο σενάριο δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τα τρέχοντα δεδομένα.

Nίκος Ραδικόπουλος: Όντας χρόνια υποστηρικτής των Lakers, αλλά και έχοντας γράψει ένα μεγάλο σχετικό πόνημα τον Φλεβάρη, η απάντησή μου είναι η προφανής μάλλον: Los Angeles Lakers. Επειδή φαντάζομαι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να επαναλάβω απλά επαναδιατυπωμένα τα επειχειρήματα του συγκεκριμένου κειμένου, απλά τα παραθέτω:

“ο LeBron έχει αγοράσει δύο σπίτια αξίας $ 23 εκατ. στο L.A. Έχει δηλώσει πως εκεί θα είναι το κέντρο της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, εκεί πάνε πλέον τα παιδιά του σχολείο, και εκεί ήδη ο ατζέντης και φίλος του, Rich Paul, έχει τη βάση του. Οι Lakers το καλοκαίρι χρεώθηκαν με πρόστιμο $ 500.000,00 για παράνομη προσέγγιση του Paul George, ένα πρόστιμο που ο κουβαρντάς Magic είπε θα το πληρώσει από την τσέπη τουο οποίος George μάλιστα ανοιχτά έχει δηλώσει πως θέλει να παίξει στους Lakers.”

Το γεγονός δε, πως ο γιος του ο Bronny, γράφτηκε στο Sierra Canyon για του χρόνου, σχολείο που εδρεύει λίγο έξω από το Los Angeles, και τον LeBron να έχει δηλώσει μετά τον τέταρτο Τελικό πως ο επόμενος αγωνιστικός σταθμός του θα είναι “οικογενειακή απόφαση”, μάλλον ενισχύουν τα σενάρια περί Lakers.

Από την Τρίτη 12/06 μάλιστα, οι στοιχηματικές στις Η.Π.Α. έχουν κατεβάσει την απόδοση να είναι οι Lakers η επόμενη ομάδα  του James στο ένα προς ένα.

Άρα το μεγάλο στοίχημα πια, δείχνει να είναι ποιοι ακόμα θα τον πλαισιώσουν στους Lakers, μιας και αποκλείεται ο LeBron να αποφασίσει να πάει σε αυτούς, χωρίς πρώτα να έχει εξασφαλίσει και τα υπόλοιπα κομμάτια του καινούριου του puzzle, όπως και η κοινή παρουσίαση των Big-3 στο Miami, αλλά και το “the letter” της επιστροφής στους Cavs μας έχουν αποδείξει.

Όσο δε για τα οικονομικά τους, αυτά την 1η Ιούλη θα είναι στημένα ιδανικά, ακριβώς για αυτόν τον λόγο:

“οι Lakers θα έχουν ελεύθερα $ 60 εκατ. στο salary την 1η Ιουλίου, απλά και μόνο αφήνοντας να φύγουν όλα τα expirings και μη εγγυημένα συμβόλαια, που στοχοπροσηλωμένα μάζευαν τόσο καιρό (Brook Lopez, Kentavious Caldwell-Pope, Julius Randle, Corey Brewer, Tyler Ennis, Ivica Zubac, Thomas Bryant, Isaiah Thomas, και Channing Frye) και θα τους μένουν μόλις πέντε εγγυημένα συμβόλαια για τη σεζόν 2018-19: τα rookie contracts των Ingram, Ball, Kuzma και Hart και εκείνο του Deng.

Τα $ 60 εκατ. ($ 59,8 εκατ. για την ακρίβεια) είναι -παρά $ 800 χιλ., αλλά μην σας αγχώνουν αυτά, υπάρχουν- αρκετά για να υπογράψουν δύο max παίχτες με προϋπηρεσία εφτά ως εννιά χρόνια στη λίγκα  (tier 2), μια κατηγορία που εμπίπτουν τόσο ο Paul George, όσο και ο DeMarcus Cousins, οι οποίοι δικαιούνται max 30% του salary, ήτοι $ 30,3 εκατ. για τη σεζόν 2018-19. Με τον Cousins, όμως, να είναι εκτός δράσης λόγω αχίλλειου ο πραγματικός στόχος είναι το δίδυμο George και LeBron. Ο τελευταίος, έχοντας πάνω από δέκα χρόνια στη λίγκα, δικαιούται max ίσο με το 35% του salary (tier 3), ήτοι $ 35,3 εκατ. για τη σεζόν 2018-19.

Και εδώ είναι που γίνεται stretch το συμβόλαιο του Deng, o οποίος έχει λαμβάνειν $ 36,8 εκατ. για τα επόμενα δύο χρόνια. Το συμβόλαιο του Deng μπορεί να “απλωθεί” στα επόμενα πέντε χρόνια, επιβαρύνοντας το cap των Lakers με $ 7,4 εκατ. κάθε ένα από αυτά. Μια τέτοια κίνηση θα έφτανε το ελεύθερο cap των Lakers στα  $ 69,6 εκατ., ποσό ικανό για να υπογράψουν και τους δύο superstars.”

MoneyBall Reviewer (ουσιαστικά Self Assessment): Ναι, όπως αναλυτικά παρατήθεται και ανωτέρω, το σενάριο βγαίνει. Για την ακρίβεια, ενάμιση χρόνο τώρα οι Lakers προετοιμάζονταν ακριβώς για αυτό το σενάριο, ακριβώς για αυτή την χρονική στιγμή.

Gus Χρυσοχού: Κατά τη δική μου άποψη, αν είσαι ο LeBron οι λογικές είναι δύο: Ή πας εκεί που σετάρεις το σκηνικό για την μετά-μπάσκετ ζωή σου (L.A.) ή πας στην Philly, που το νεαρό της ηλικίας των παιχτών σε βάζει σε “οικονομία δυνάμεων” και άρα -στα χαρτιά – σε κάνει πιο αποτελεσματικό. Τι γίνεται, όμως, αν επικοινωνήσει μαζί σου ο Gregg Popovich; Το αφήνεις παράμερα; Σίγουρα όχι αν είσαι ο LeBron. O σεβασμός μεταξύ των δύο είναι τέτοιος που ξεπερνάει ίσως και το ίδιο το μπάσκετ και στην περίπτωση που ο Pop καλέσει τον James για να μιλήσουν, είναι δεδομένο πως ο δεύτερος θα τον ακούσει. Δεν είναι απαραίτητο πως θα τον πείσει, αλλά είναι δεδομένο πως θα κάτσει να συζητήσει μαζί του, μόνο και μόνο λόγω σεβασμού. Τα σενάρια περί ενδεχόμενης αποχώρησης του Popovich από τον πάγκο των Spurs, προσωπικά δεν τα ακούω.

Με την έννοια πως αυτό που βγάζει προς τα έξω είναι η εικόνα ενός εργασιομανή που βγάζει όλο του το είναι στην δουλειά του. Και φυσικά ο χαμός του ανθρώπου σου μπορεί να κλονίσει ολόκληρο τον κόσμο σου, αλλά αυτό που φαντάζομαι για τον 69χρονο coach είναι πως θα το ρίξει στην δουλειά προκειμένου να ξεχαστεί και να προχωρήσει στην ζωή του και ποιο είναι το καλύτερο σκηνικό από το να αφοσιωθεί στην εδώ και 20 χρόνια παράλληλη οικογένειά του. Στον ενδεχόμενο διάλογο με τον LeBron λοιπόν, η συζήτηση θα πάει κάπως έτσι: “Λοιπόν LeBron, έχω ακόμα δύο – τρία χρόνια, ξέρω πως θέλεις να πας στο Los Angeles και να εγκατασταθείς γενικότερα εκεί, αλλά τι θα έλεγες να κάναμε ένα run μαζί; Σκέψου λίγο: Εσύ,  ο Kawhi και ο LaMarcus στην ίδια πεντάδα.” – “Οκ coach, έρχομαι”. 

Πριν τα αγωνιστικά, εδώ είναι ο ορισμός του “με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια”. Από τη μία οι Spurs εντάσσουν στο ρόστερ τους τον καλύτερο παίχτη του κόσμου και παράλληλα έχουν το καλύτερο holding chip για να πείσουν και τον Leonard να μείνει. Από πλευράς μπάσκετ, η πιθανή μετακίνηση του James στο Τέξας είναι η καλύτερη δυνατή, γιατί για δεύτερη φορά στην καριέρα του θα παίξει για έναν κανονικό τον καλύτερο προπονητή του κόσμου. Δεν είναι λίγες οι φορές, άλλωστε, που ο 33χρονος super star έχει κατηγορηθεί ότι επισκιάζει τον εκάστοτε προπονητή του. Στο Miami πήγε να το κάνει, αλλά αφενός ο Spoelstra δεν μάσησε και αφετέρου υπήρχε και ο Pat Riley από πίσω. Στο Cleveland o David Blatt πήγε να το παίξει κανονικός προπονητής, κάτι που δεν του βγήκε. Στο San Antonio αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Πέραν του σεβασμού που γράφτηκε πιο πάνω, στην απίθανη περίπτωση που ο LeBron προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, ο Pop είναι ο μόνος coach στον κόσμο που δεν θα χάσει την θέση του από τυχούσα σύγκρουση με τον “Βασιλιά”.

Σε αγωνιστικό επίπεδο σε μια πρώτη ανάγνωση, ο James έρχεται να πλαισιώσει τον Leonard, τον καλύτερο two-way παίχτη της Λίγκας, ο οποίος μετά την περσινή απογοητευτική του χρονιά έχει να αποδείξει πολλά -και τι καλύτερο να έχει και τον James δίπλα του, καθώς το προσπαθεί; To versatility που προσφέρει η παρουσία των δύο σε μια πεντάδα είναι πραγματικός εφιάλτης για τον αντίπαλο, καθώς μπορούν να απειλήσουν από παντού. Στην εξίσωση βάλτε και τον Aldridge, τον καλύτερο ψηλό που θα αγωνιστεί δίπλα στον LeBron από την εποχή των Heat και τον Chris Bosh, ενώ για τα “ρέστα” υπάρχει και ο αειθαλής Pau. Στη θέση του point guard, οι Spurs δεν έχουν το ταλέντο του Simmons ή το hype του Ball, αλλά ο Dejounte Murray είναι ίσως αυτό που χρειάζεται ένα τέτοιο line-up: Έναν οργανωτή που έχει στο μυαλό του πρώτα την πάσα και να εκτελεί όταν οι περιστάσεις βρίσκονται εκεί, ενώ είναι και ένας εξαιρετικός αμυντικός. Αφήστε που και με τον James δίπλα του, τα ταχύρρυθμα μαθήματα που θα πάρει ο Murray μάλλον θα τον μεταμορφώσουν προς το καλύτερο. Από εκεί και πέρα ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και οι Manu (που ίσως δώσει μια χρονιά ακόμα στην συγκεκριμένη προοπτική, αλλά και οι Green και Gay (με players’ options), με τον LeBron να πλαισιώνεται μετά από χρόνια με τόσο μαζεμένο υψηλό μπασκετικό IQ, προϊόν φυσικά του Pop. Συν ότι θα απαλλαγεί και από την βλακεία του Smith. Τέλος, με τον γνωστό έλεγχο των αγωνιστικών λεπτών των παιχτών τους από το team των Spurs, που επιτρέπει στους Duncan και Pau να παίζουν μέχρι τα γεράματα, είμαι πολύ περίεργος σε τί επίπεδα θα αποδίδει στα 30κάτι κι όχι 40πολλά λεπτά που θα αγωνίζεται ο πιο ξεκούραστος LeBron.

Οικονομικά, το σενάριο αυτό μάλλον μοιάζει ακατόρθωτο, με τους Aldridge, Leonard, Pau και Mills να δεσμεύουν περίπου $70 εκατ. για την επόμενη χρονιά, αλλά αυτά τα αφήνω για τον Reviewer. Εγώ προτιμώ να μείνω στις διαθέσεις του Pop και στην γαμάτη μπασκετική προοπτική του σεναρίου!

MoneyBall Reviewer: Ενώ και για εμένα οι Spurs είναι ίσως το ιδανικό αγωνιστικό σενάριο, οι κινήσεις του front office τους την off season του 2017 το κάνει να φαντάζει πολύ δύσκολο. Τα $16 εκατ. του Pau, τα $12,43 του Mills και τα $8,83 του player option του Gay είναι ακριβώς ο χώρος στο cap που απαιτείται για να υπογράψει ο LeBron. Οι Spurs αυτή την στιγμή είναι στα $98,5 εκατ. ενεργά συμβόλαια και έχουν να δουν τι θα κάνουν με τις ανανεώσεις των Parker και Kyle Anderson. Φαντάζει πολύ δύσκολο δυστυχώς. Στα όρια του απίθανου. Εκτός κι αν οι Spurs κάνουν κάτι μαγικό για να ανοίξουν χώρο στο cap που αυτή την στιγμή προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ (κάτι που δυστυχώς δεν μπορεί να είναι κάποιο sign and trade με τους Cavaliers, μιας και οι Cavaliers είναι ήδη βαθιά μέσα στο luxury tax συνεχόμενες σεζόν, οπότε θα ήταν αυτοκτονικό για αυτούς να δεχτούν να διευκολύνουν τον LeBron, πόσο δη με ανταλλάγματα τους Mills και Gay και κάποια late first round picks), μιας και στην αγορά της off season που έρχεται φαντάζει αυτοκτονικό για τους Green και Gay να μην κάνουν opt in στα options που έχουν στα συμβόλαιά τους.

Οπότε; Εσείς τι λέτε;

Τα οικονομικά στοιχεία του κειμένου είναι από τα sites Spotrac.com και RealGM.com.

References
1 Άσχετα αν έφερναν κούπες.
2 Κι εφόσον βγουν τα νουμεράκια…
3 Μιας και πάλι θα μετράει ποσοστό τους στο cap.