The Ball Hog’s 2018-19 NBA Previews: Atlanta Hawks

Posted on Sep 20 2018 - 10:15am by Gus Chr

Τρία μόλις χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι Hawks βρέθηκαν ένα βήμα πριν τους Tελικούς του NBA, με τον -ποιον άλλον;- LeBron να τους κόβει τον δρόμο στους τελικούς της Ανατολής. Ωστόσο, η σεζόν του 2014-2015, όταν και ο Mike Budeholzer παρουσίασε μια εξαιρετική ομάδα, μοιάζει να είναι αιώνες πίσω. Πλέον, εν έτει 2018, στην Atlanta δεν υπάρχουν οι Budenholzer, Teague, Korver, Carroll, Millsap και Horford, αλλά ένα νεανικό σύνολο υπό την καθοδήγηση ενός νέου προπονητή, που τόσο οι ιθύνοντες, όσο και οι φίλοι της ομάδας, ευελπιστούν πως θα βοηθήσουν στο χτίσιμο ενός λαμπρού μέλλοντος. 

Ενώ Eμείς Πίναμε Τσίπουρα

Ο Budeholzer ήταν o τελευταίος που θύμιζε στους φίλους της ομάδας πως πριν από λίγες σεζόν λίγο έλειψε να διεκδικήσουν ένα δαχτυλίδι. Πλέον, τη θέση του 49χρονου νυν προπονητή των Milwaukee Bucks πήρε ο Lloyd Pierce, ο οποίος έκανε το “αγροτικό” του ως assistant σε αρκετές ομάδες της Λίγκας1)Σε Cavaliers, Warriors, Grizzlies και Sixers συγκεκριμένα. και πλέον του δίνεται η ευκαιρία να καθοδηγήσει αυτό το νεανικό σύνολο. Ενδεχομένως η πενταετής θητεία του Pierce στην Philadelphia, δηλαδή μιας ομάδας με εξίσου νεανικό χαρακτήρα, να ήταν ένας από τους λόγους που η διοίκηση των Hawks αποφάσισε να του δώσει αυτό το χρίσμα. Και ενώ στην έλευση ενός νέου προπονητή υπάρχει η ταμπέλα του ενθουσιασμού, η πίστωση χρόνου, αλλά και η επιφύλαξη, στο αγωνιστικό κομμάτι η Atlanta έχει λόγους να νιώθει προσμονή για την σεζόν που έρχεται.

Ο βασικός εξ αυτών λέγεται Trae Young, που επιλέχθηκε αρχικά στο #5 από τους Mavericks, οι οποίοι τον έβαλαν σε πακέτο μαζί με το πρώτο τους pick τους το 2019 για να πάρουν τον Luka Doncic. Ο λόγος που έγινε αυτό; Οι Hawks είχαν καταστήσει εδώ και καιρό σαφές πως θέλουν να ποντάρουν σε έναν point guard τύπου “Steph Curry” για να τους οδηγήσει στο μέλλον, θεωρώντας πως ο Young είναι ο άνθρωπός τους. Και αν σας φαίνεται υπερβολικό στο “Steph Curry 2.0” που συνοδεύει τον 19χρονο παίχτη, εμείς απλά παρατηρούμε πως το αρχικό σετ (σουτάρει από παντού με γρήγορο release) βρίσκεται εκεί. Παράλληλα, η παράδοση των κλειδιών στον Young έγινε ακόμα πιο “επίσημη” όταν οι Hawks αποφάσισαν να ανταλλάξουν τον Dennis Schröder στην Oklahoma, παίρνοντας το συμβόλαιο του Carmelo Anthony2)Και ένα protected pick για το 2022., μόνο και μόνο για να το κάνουν buy-out. Ωστόσο, η κίνηση αυτή δεν άρεσε σε αρκετούς φίλους της ομάδας, μιας και θεωρούσαν πως ο Schröder είχε μια παραπάνω ανταλλακτική αξία και πως οι Hawks θα μπορούσαν να πάρουν κάτι πιο χρήσιμο ως αντάλλαγμα (κάτι που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους).

Πέραν του Young όμως, η Atlanta φαίνεται να έκανε αρκετά προσεγμένες επιλογές και στη συνέχεια του draft του περασμένου Ιουνίου, τόσο με τον Kevin Huerter από το Maryland, όσο και με τον Omari Spellman από το Villanova. Τον Spellman είχαμε την ευκαιρία να τον δούμε κατά την διάρκεια του Summer League, όπου πραγματοποίησε κάτι παραπάνω από θετικές εμφανίσεις. Ωστόσο, ουδείς μπόρεσε να πάρει κάποια γεύση από τον Huerter, ο οποίος τραυματίστηκε στον καρπό του και δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στο καλοκαιρινό τουρνουά. Αν τον παρακολουθήσατε πέρυσι πάντως, ή αν τον είδατε μέσα από highlights στο youtube, μάλλον θα είδατε αυτό που είδαν και οι Hawks: Πως πρόκειται για έναν σουτέρ -που εφόσον βρει ρυθμό- μπορεί να διαλύσει τα πάντα. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω βίντεο απέναντι στο Syracuse:

Kαι κάπως έτσι γίνεται σαφές πως ο νέος GM της ομάδας, Travis Schlenk, μέχρι την περσινή σεζόν assistant GM στους Warriors, προσπαθεί να στήσει ένα αντίστοιχο δίδυμο των Splash Brothers, στην “Warriors των Φτωχών και της Ανατολής” εκδοχή τους. Ένα ρίσκο, που ιδίως αν δεν βγει ο Young και βγει ο Doncic θα του κοστίσει τη θέση του.

Συνεχίζοντας τις προσθήκες, οι τρεις ως τώρα αναφερθέντες rookies δεν ήταν οι μοναδικές κινήσεις για τους Hawks αυτό το καλοκαίρι. Πέραν, λοιπόν των Young, Spellman και Huerter, κάτοικοι της Atlanta έγιναν οι Jeremy Lin3)Σε ένα ακόμα ρισκαδόρικο ως κακό trade από τον νέο GM., Thomas Robinson, Alex Len, Justin Anderson, Jaylen Adams, Alex Poythress, Daniel Hamilton και ο Vince Carter για έναν τελευταίο(;) χορό.

Depth Chart

Το Storyline της Χρονιάς

Προφανώς όλα τα φώτα θα πέσουν πάνω στον Young. Αλλά γενικώς η χρονιά των Hawks θα αναλωθεί στο να προσπαθήσουν οι νεαροί παίχτες να “γράψουν” όσο το δυνατόν περισσότερα λεπτά συμμετοχής, να αρπάξουν τις όποιες ευκαιρίες πάρουν και να αποκτήσουν χημεία μεταξύ τους. Ωστόσο, είναι και μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τον Taurean Prince να δείξει πως μπορεί να μετατραπεί σε ηγέτη αυτής της ομάδας και πως η περσινή πολύ καλή χρονιά του δεν αποτέλεσε απλά ένα πυροτέχνημα. Παράλληλα, έχει το ενδιαφέρον του να δούμε αν η φετινή χρονιά των Hawks θα εξελιχθεί σε ένα farewell tour του Carter, ενώ θα έχουμε την προσοχή μας και πάνω στον coach Pierce, για να δούμε τι θα δείξει. Όλα τα παραπάνω, πάντα υπό το πρίσμα του tanking.

Τι Περιμένουμε να Δούμε

Θεωρητικά περιμένουμε να δούμε πολύ σουτ. Ενδεχομένως, μόνο σουτ. Η ικανότητα του Young να τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο και να σουτάρει είναι δεδομένη. Με την παρουσία του Huerter, η Atlanta έχει θεωρητικά μια διπλή μεγάλη απειλή από την περιφέρεια, φτάνει ο Pierce να δουλέψει στις κατάλληλες λεπτομέρειες ώστε αμφότεροι να σουτάρουν κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε πως και ο Prince είναι ένας αρκετά αξιόπιστος σουτέρ τριών πόντων, κάτι που μαρτυρά το 38,5% που είχε πέρυσι. Το νεανικό σύνολο της Atlanta μας προδιαθέτει πως μάλλον ο ρυθμός των παιχνιδιών θα είναι φρενήρης, αλλά θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι παρενέργειες θα έχει αυτό στην άμυνα, τόσο σε ομαδικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Ας μην ξεχνάμε πως οι Young, Hurter και Spellman μέχρι και πριν από λίγους μήνες είχαν για καθήκον να μαρκάρουν κολεγιόπαιδα, οπότε το κατά πόσο θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν απέναντι σε έτοιμους πρώτης γραμμής παίχτες είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Εξαιτίας αυτού, μάλλον δεν θα τους δούμε να περνάνε αρκετό χρόνο στο παρκέ και οι τρεις μαζί. Από εκεί και πέρα, όπως μπορείτε να δείτε και πιο πάνω το depth chart, η χρονιά προσφέρεται για -πολλούς- πειραματισμούς. Είναι δεδομένο πως θα δούμε το δίδυμο Young-Huerter μαζί ώστε να μάθουν ο ένας τον άλλον, αλλά σε αυτή την φάση, τα Lin-Huerter και Young-Bazemore μάλλον ακούγονται πιο λογικά. Όπως γράφτηκε πιο πάνω (και όπως είδατε στο video) o Huerter είναι ένας εξαιρετικός spot shooter και μάλλον θα αποδώσει καλύτερα με το court vision του Lin, εφόσον μείνει υγιής. Aντίστοιχα, ο άπειρος Young μάλλον θα έχει δίπλα του τον Bazemore. Ο πρώην αθλητής του πανεπιστημίου της Oklahoma μπορεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του στην επίθεση, αλλά θα μπορέσει να έχει την απαραίτητη ισορροπία στην άμυνα; Με τον βετεράνο shooting guard δίπλα του, οι όποιες τρύπες σίγουρα περιορίζονται.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την παρουσία του John Collins, ο οποίος πραγματοποίησε μία καλή σεζόν πέρυσι, τελειώνοντας με 10,5 πόντους, 7,3 rebounds και 57,6% ποσοστό ευστοχίας4)Πηγή: basketball-reference.com. Φέτος ο Collins θα είναι ο βασικός power forward της ομάδας και αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτό του το transition από τον πάγκο στην βασική πεντάδα και θεωρείται επίσης δεδομένο πως ο Pierce θα θελήσει μέσα από τα plays του να τον τροφοδοτήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Για το τέλος, αφήνουμε τον Prince, ο οποίος στην δεύτερη χρονιά του στο NBA, έδειξε ψήγματα Jimmy Butler στο παιχνίδι του και θα είναι φέτος το alpha dog της ομάδας και ενδεχομένως σε βάθος χρόνου ο καλύτερος παίχτης της. Η ικανότητά του να απειλήσει τόσο από μακρινή, όσο και από κοντινή απόσταση τον καθιστά το νούμερο ένα όπλο στα χέρια του Pierce, ενώ το κορμί του μπορεί να αποδειχθεί τεράστιο εμπόδιο για οποιοδήποτε επιτιθέμενο. Τα πάντα, συνεπώς, θα ξεκινούν από τον Prince.

Πρόβλεψη για Γέλια και για Κλάματα

To καλύτερο σενάριο για της Atlanta είναι να την δούμε να βγάζει δείγματα Warriors κατά την διάρκεια των παιχνιδιών της, οι rookies της δικαιώσουν τις προσδοκίες και ο Pierce να παρουσιάσει ένα σύνολο που παίζει όμορφο μπάσκετ. Στην παρούσα φάση τα αποτελέσματα είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τους Hawks και άπαντες θα ανυπομονούν να δουν τα ξεσπάσματα του Young αλλά και του Huerter. Όσον αφορά το ρεκόρ τους; Θα πω ένα 23-59.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Σε Cavaliers, Warriors, Grizzlies και Sixers συγκεκριμένα.
2 Και ένα protected pick για το 2022.
3 Σε ένα ακόμα ρισκαδόρικο ως κακό trade από τον νέο GM.
4 Πηγή: basketball-reference.com