The Ball Hog’s 2018-19 NBA Previews: Dallas Mavericks

Posted on Sep 20 2018 - 4:46pm by Loukas Moschoulas

Μετά το πρωτάθλημα του 2011 οι ιθύνοντες των Mavs προσπάθησαν, με το στανιό θα λέγαμε, να δώσουν άλλη μία ευκαιρία στον Dirk Nowitzki να διεκδικήσει ένα ακόμα δαχτυλίδι. Δυστυχώς για αυτούς, οι προσπάθειες τους, κυρίως στην free agency των χρόνων που ακολούθησαν, δεν απέδωσαν καρπούς και έτσι το tanking στις δύο τελευταίες σεζόν έμοιαζε αναπόφευκτο. Φέτος, όμως, τα πράγματα μοιάζουν να αλλάζουν, όχι βέβαια μπορούν να διεκδικήσουν το Πρωτάθλημα, αλλά τουλάχιστον δείχνουν σε θέση να αποδώσουν έναν αξιοπρεπή αποχαιρετισμό στον καλύτερο παίκτη στην ιστορία του franchise. 

Ενώ Εμείς Φτιάχναμε Γουρουνάκια στην Άμμο

Μόνο θετικό πρόσημο θα μπορούσε να δοθεί στις φετινές κινήσεις της ομάδας. Χωρίς κάποιο μεγάλο trade, ή μάλλον, για να πούμε όλη την αλήθεια, με ένα trade τη βραδιά του draft που τους έδωσε το δικαίωμα στην επιλογή του Luca Doncic στο #3. Οι Mavs παραχώρησαν τo #5 pick που είχαν, μαζί με το pick του πρώτου γύρου για το 2019, για να αποκτήσουν τον Σλοβένο guard, πράγμα που δείχνει και το πόσο πολύ τον πιστεύουν.

Η δεύτερη μεγάλη κίνηση ήταν από την free agency και μία συμφωνία που άργησε τρία χρόνια. Όλοι θυμόμαστε το σίριαλ του καλοκαιριού το 2015, όταν ο DeAndre Jordan, ενώ είχε συμφωνήσει με τους Mavs, τελικά προτίμησε να αθετήσει την προφορική συμφωνία και να συνεχίσει στο L.A. και τους Clippers. Σε ακριβώς εκείνο το τετραετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει τότε με τους Clips επέλεξε να κάνει opt out για να μείνει ελεύθερος και να μετακομίσει ανατολικότερα και στο Dallas. Με τους Mavs συμφώνησε σε μονοετές συμβόλαιο αξίας όσο είχε και η τελευταία του χρονιά στους Clippers, δηλαδή λίγο κάτω από τα $23 εκατ.

Και καθένας πλέον περιμένει, το κατά πόσο θα δέσει με τους δύο guards της ομάδας, για να δουν οι Τεξανοί αν θα τον κρατήσουν και του χρόνου με μια πολυετή επέκταση.

Σε ό,τι αφορά τις ανανεώσεις, ξεκινώντας από τον Dirk, αφού ο Γερμανός ήθελε να παίξει και για 21η σεζόν στην ομάδα, κάνοντας ρεκόρ στην Ιστορία του NBA. Οι ιθύνοντες των Mavs απλά έβαλαν σε ισχύ την option για τον δεύτερο χρόνο συμβολαίου. Ενώ μονοετή συμβόλαια υπέγραψαν ο Τυνήσιος Salah Mejri, ο Αυστραλός Ryan Broekhoff -που πέρσι αγωνιζόταν στην Lokomotiv Kuban- και ο γνώριμος στο Dallas, όπου έχει περάσει διάφορες περιόδους της καριέρας του, Devin Harris, που επανέρχεται μετά το trade στο deadline που τον έστειλε στο Denver.

Πολύ καλή προσθήκη πρέπει να θεωρηθεί και ο Jalen Brunson που επιλέχθηκε στο #33 του draft, ένας αριστερόχειρας point guard με έφεση στο σκοράρισμα και τρομερό τρίποντο. 18,9 ppg και 40,8% ήταν οι αριθμοί του σε αυτές τις δύο κατηγορίες στην τρίτη του χρονιά στους Vilanova Wildcats. Τέλος, οι Mavs επέλεξαν και τον Kosta Antetokoumpo στο τελευταίο pick του Draft (#60), υπογράφοντας two-way contract με τον νεαρό σε μία κίνηση που σαφώς κλίνει το μάτι στον Giannis και την επόμενη free agency του.

Και για λόγους αναποδιάς, θα κλείσουμε την ενότητα με τις αλλαγές για το φετινό καλοκαίρι αναφέροντας και μία σταθερά στην ομάδα: Ο λόγος φυσικά για τον coach Rick Carlisle που είναι ο μακροβιότερος προπονητής στον πάγκο των Mavericks και ξεκινά την 11η σεζόν του με την ομάδα, μετρώντας 464 νίκες σε 857 παιχνίδια ως τώρα.

Depth Chart

Το Storyline της Χρονιάς

Η σεζόν βρίσκει τους Mavs με ελπίδες ότι η ομάδα θα είναι μέσα στις διεκδικήτριες για μία θέση που οδηγεί στην post season, παρά το σφαγείο της φετινής Δύσης. Ξεκινώντας από τα θετικά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μιλάμε για το πιο ολοκληρωμένο ρόστερ των τελευταίων πέντε ετών. Καθώς η ομάδα έχει αυτό το περίεργο, ότι είναι φτιαγμένη και για το σήμερα, αλλά με το βλέμμα να ατενίζει και την μετά-Dirk εποχή. Οι Doncic, Smith Jr. είναι η επόμενη γενιά, όμως οι Jordan και Barnes είναι δύο παίκτες που μπορούν να προσφέρουν άμεσα στην ομάδα, όντας μπαρουτοκαπνισμένοι στο υψηλό επίπεδο. Αν προσθέσει κανείς και την ποιότητα που μπορούν να δώσουν οι βετεράνοι, τότε καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι φετινοί Mavericks είναι μια ομάδα που -αν όλα πάνε καλά- κανένας δεν θα θέλει να αντιμετωπίσει στην post season. Και ξαναλέμε “αν όλα πάνε καλά”.

Και αυτό γιατί η ομάδα έχει αδυναμίες, όπως για παράδειγμα ότι δεν έχει έναν μεγάλο star να την οδηγήσει μέχρι το τέλος. Ο μεγάλος Dirk είναι μακριά από τον παιχταρά που είδαμε το 2011, καθώς 40 ετών πλέον. Επιπλέον, ούτε ο Barnes εξελίχθηκε ποτέ στον All Star που κάποιοι θεωρούσαν ότι μπορεί να γίνει. Έτσι είναι μεγάλο ερωτηματικό το που θα πάει η ομάδα σε περίπτωση που ο Smith δεν κάνει το βήμα παραπάνω ή ο Doncic δεν είναι αυτό που περιμένουμε να είναι όλοι εμείς που στο πρόσωπό του βλέπουμε το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ταλέντο μετά τον Drazen που περνάει τον Ατλαντικό.

Ένας παίκτης που χρήσιμο θα ήταν να αποβεί σημαντικός φέτος είναι ο Wessley Mathews. O παίχτης βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του και καθώς οι Mavs επιλέγουν να παίζουν με τον Barnes στη θέση του power forward αρκετά λεπτά, είναι ευκαιρία να παρουσιάσει το προ του τραυματισμού του καλό του πρόσωπο, για να μπορέσει να βρει ένα αξιοπρεπές συμβόλαιο του χρόνου που θα είναι στα 33 του. Η ελπίδα είναι πως, παρά τον σοβαρό τραυματισμό του στον αχίλλειο πριν από τρία χρόνια, ο Matthews παραμένει ένας αξιόλογος σουτέρ που μπορεί να δώσει το απαραίτητα spacing στην ομάδα, έχοντας 38,3% από το τρίποντο ποσοστό καριέρας.

Τι Περιμένουμε να Δούμε

Καταρχάς πως θα δέσει το δίδυμο των guards. Μιλάμε για δύο από τους πιο ταλαντούχος guards της νέας γενιάς και αν βρουν χημεία πραγματικά τα επόμενα χρόνια οι Mavericks θα είναι μια ομάδα πολύ fun to watch. Επίσης, η συνεργασία των δύο με τον DeAndre Jordan είναι κάτι που αναμένουμε με αγωνία, για να διαπιστώσουμε αν η “Lob City” μετακόμισε περί τα 1.500 χιλιόμετρα νοτιο-ανατολικότερα.

Άλλωστε, η χρησιμοποίηση δύο guards για τον Carlisle είναι κάτι σύνηθες, άλλωστε τα τελευταία χρόνια με J.J. Barea, D.Harris, S.Curry ήταν κάτι που χρησιμοποιούσε κατά κόρον. Όμως φέτος τα εργαλεία είναι πολύ καλύτερα, με Smith, Doncic κυρίως και Brunson συν τους Barea και Harris η ομάδα αναμένεται να αυξήσει αρκετά το pace. Πέρσι να σημειώσουμε ότι είχε 97,5 και ήταν 27η σε όλο το NBA.

Τέλος περιμένω λίγη βελτίωση στο σουτ τριών πόντων που η ομάδα ήταν 17η με 36% κατά την περσινή σεζόν, ενώ, αντίθετα, ήταν τέταρτη στις προσπάθειες, με 32,8 ανά αγώνα, πίσω μόνο από Rockets, Nets και Raptors. Η προσθήκη Doncic, αλλά και καλύτερη εκμετάλλευση ως post shooter των Matthews και Barnes, συν φυσικά τη διατήρηση του περσινού ποσοστού του Dirk στο τρίποντο, που μετά από πέντε χρόνια ανέβηκε πάνω από το 40%1)Για την ακρίβεια 40,8%, ένα ποσοστό, το πάνω από 40%που το έχει καταφέρει μόλις σε πέντε από τις 20 σεζόν του στο NBA. θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Τέλος, με την προσθήκη του Jordan αναμένεται να βελτιωθεί και η αμυντική λειτουργία της ομάδας κάνοντας αισθητή τη βελτίωση στο Def. Rating, όπου πέρσι με 107,4 είχαν 18η θέση της Λίγκας.

Πρόβλεψη για Γέλια και για Κλάματα

Οι Mavs σαφώς πλέον δεν ενδιαφέρονται για tanking. Τουναντίον, είναι αισθητά βελτιωμένοι με τα picks και τις προσθήκες της τελευταίας διετίας. Άλλωστε, όπως προαναφέραμε, έχουν δώσει το pick του πρώτου γύρου για το 2019, οπότε δεν έχουν κανέναν λόγο να χάνουν. Τώρα αν δούμε τους αριθμούς και υποθέσουμε ότι η είσοδος στα Playoffs της Δύσης θα κριθεί στις 46 με 48 νίκες2)Πέρσι κρίθηκε στις 47 που είχαν οι Spurs και οι Wolves που μπήκαν ως έβδομοι και όγδοοι αντίστοιχα, ενω 46 είχαν οι Nuggets., θεωρώ ότι οι Mavs δεν θα καταφέρουν να τα πιάσουν μιας και η Δύση είναι πιο ανταγωνιστική από ποτέ ενδεχομένως. Ωστόσο θεωρώ πως θα καταφέρουν να πιάσουν τις 40 νίκες και για να υποστηρίξω το πόσο πιστεύω τη θέση μου, έβαλα το σχετικό στοίχημα τσιπουροποσίας με τους “γλυκάνισους” του Hog, Gus και Νίκο, που έπεσαν να με κράξουν όταν ανακοίνωσα την πρόβλεψή μου.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

References
1 Για την ακρίβεια 40,8%, ένα ποσοστό, το πάνω από 40%που το έχει καταφέρει μόλις σε πέντε από τις 20 σεζόν του στο NBA.
2 Πέρσι κρίθηκε στις 47 που είχαν οι Spurs και οι Wolves που μπήκαν ως έβδομοι και όγδοοι αντίστοιχα, ενω 46 είχαν οι Nuggets.