The Ball Hog’s 2018-2019 NBA Previews: Detroit Pistons

Posted on Sep 27 2018 - 10:05am by Gus Chr

Η εποχή “Stan Van Gundy” τελείωσε στις όχθες της λίμνης Michigan και μαζί της φεύγει ένας μεγάλος βαθμός απογοήτευσης από την επίδοση της ομάδας την τελευταία τριετία. Πλέον οι Pistons έχουν καινούριο καπετάνιο στο πηδάλιο, τον Dwane Casey, ο οποίος θα προσπαθήσει να ισιώσει το καράβι, του οποίου το μέλλον είναι υποθηκευμένο από τον προκάτοχό του. Ωστόσο, η παρουσία των Reggie Jackson, Blake Griffin και Andre Drummond, είναι ένας αρκετά σημαντικός λόγος για να αισιοδοξούν οι φίλοι των Pistons.

Ενώ Βάζαμε Γιαούρτι για το Κάψιμο

Το Detroit ξεκινάει φέτος την σεζόν του με μια βαρυσήμαντη παρακαταθήκη, την οποία δεν την είχε, αλλά την κληρονόμησε. Αυτή δεν είναι άλλη από την έλευση του καλύτερου προπονητή της περασμένης σεζόν, του Dwane Casey, που πλήρωσε το γεγονός της αποτυχίας να φτάσει στους Τελικούς με το Toronto, γεγονός που αποτέλεσε deal breaker για την διοίκηση των Raptors. Αυτό ουδόλως πείραξε τους Pistons, οι οποίοι άρπαξαν την ευκαιρία κατευθείαν, καθώς θεωρούν τον Casey ως τον άνθρωπο που μπορεί να επαναφέρει την ομάδα στον δρόμο -αν όχι των επιτυχιών- της συνεχούς παρουσίας στα Playoffs. Από εκεί και πέρα, οι κινήσεις που μπορούσαν να κάνουν οι Pistons ήταν εφάμιλλες του σταγονόμετρου.

Χώρο στο cap τους δεν είχαν, καθώς τα $91,6 από τα $101,9 εκατ. του salary cap για την σεζόν 2018-19 έχουν μοιραστεί στους Griffin, Jackson και Drummond, ενώ τo φετινό pick τους ήταν ένα από τα ανταλλάγματα για να αποκτήσουν τον πρώτο1)Το pick αυτό το έστειλαν οι Clippers στους Hornets για να πάρουν τον Shai-Gilgeous Alexander, στέλνοντας τον Miles Bridges στην Charlotte.. Τι κάνεις λοιπόν όταν δεν έχεις χώρο να δράσεις και ο Van Gundy προέβη σε κινήσεις που σε δένουν χειροπόδαρα; Στρέφεσαι σε φθηνές και δοκιμασμένες λύσεις. Έτσι απέκτησαν τους Jose Calderon και Zaza Pachulia, με τον δεύτερο μάλλον να στοχεύει από τώρα τα παιχνίδια με τους Raptors και το καινούριο τριάρι τους.

via GIPHY

Στις υπόλοιπες αγωνιστικές κινήσεις, το Detroit επέλεξε μια αρκετά ενδιαφέρουσα περίπτωση παίχτη στο #38 του περασμένου draft, στο πρόσωπο του Khyri Thomas. Ο νεαρός guard έμεινε τρία χρόνια στους Creighton Bluejays, πριν αποφασίσει να δηλώσει συμμετοχή στο draft, και κάθε του χρονιά εκεί ήταν καλύτερη από την προηγούμενη. Πρόκειται για παίχτη με εξαιρετικά ποσοστά, καθώς τελείωσε την καριέρα του στο κολέγιο έχοντας 51,1% ποσοστό ευστοχίας, ενώ αυτό του τριπόντου έφτασε στο 40,6%. Πέραν της αποτελεσματικότητάς του, πάντως, ο Thomas είναι και ένας πολύ καλός αμυντικός, με πολύ γρήγορα χέρια και με αρκετά δυνατό upper body. Η χρήση του από τον Casey αναμένεται με ενδιαφέρον.

Λόγω, λοιπόν, των πολύ περιορισμένων συνθηκών, το μεγαλύτερο μέρος των κινήσεων της ομάδας έγινε με σκοπό να γεμίσουν άλλες θέσεις που έμειναν κενές μετά την φυγή του SVG. O Casey έφερε για βοηθούς του τους Sidney Lowe και Sean Sweeney, ενώ το player development το εμπιστεύθηκε στον D.J. Bakker, με τον οποίο είχε συνεργαστεί και στο Toronto. Σημαντική πρόσληψη, επίσης, ήταν αυτή του Bernard Condevaux στη θέση του υπεύθυνου του ιατρικού επιτελείου. Ο Condevaux έχει δουλέψει επί σειρά ετών στην Ολυμπιακή ομάδα ποδηλασίας των ΗΠΑ, έχοντας τη φήμη ενός εκ των καλύτερων ορθοπεδικών στην χώρα2)Reggie Jackson, λαχείο σου έκατσε!. Τέλος, η θέση του βοηθού General Manager καλύφθηκε από τον Sachin Gupta, που αποτέλεσε πέρυσι σύμβουλο του Darryl Morey, ενώ στο παρελθόν βρισκόταν στους Sixers κάτω από τον Sam Hinkie. Το περίεργο σε όλα αυτά; Η θέση του General Manager παραμένει κενή!

Depth Chart

Το Storyline της Χρονιάς

Αν και οι Pistons δεν ήταν σε θέση να κάνουν πολλές κινήσεις στην offseason, είναι σαφές πως ο Casey θα επιχειρήσει να οδηγήσει την ομάδα σε μία από τις τελευταίες θέσεις που οδηγούν στην post season. Σε αυτό το εγχείρημα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το πως θα χρησιμοποιήσει τους Big-3 του, την στιγμή που πολλά βλέμματα θα είναι πάνω στον Stanley Johnson, από τον οποίο θα πρέπει να αναμένεται μια break out χρονιά. Το skill set είναι εκεί, οι αμυντικές ικανότητες επίσης. Τα πάντα, ωστόσο, βασίζονται στην υγεία των Griffin και Jackson. Eιδικά η περίπτωση του τελευταίου μοιάζει να είναι πιο ανησυχητική, μιας και όπως έγινε γνωστό πριν λίγες μέρες, δεν πάτησε παρκέ όλο το καλοκαίρι εξαιτίας του τραυματισμού του στον αστράγαλο.

Τι Περιμένουμε να Δούμε

Περιμένουμε να δούμε πολύ τρίποντο, όπως ακριβώς και στο Toronto, και πολύ ball movement. Αλλά όχι το τρίποντο του SVG, ένα τύπου “run n’ gun” με σκοπό το επιθετικό rebound. Μιλάμε για spacing στην επίθεση, για οργανωμένο transition, με τον κάθε παίχτη να ακολουθεί συγκεκριμένο lane και να καταλήγει με σουτ από τις γωνίες. Όλα φυσιολογικά μέχρι τώρα; Ωραία. Κάπου εδώ θα προσθέσουμε το γεγονός πως από τότε που ανακοινώθηκε η πρόσληψη του Casey, ο Drummond δούλεψε πολύ το καλοκαίρι στα γωνιαία τρίποντα, με τον ίδιο να μην φεύγει από την προπόνηση αν δεν πετύχαινε 200. Η εικόνα του Drummond να τρέχει στις γωνίες για να σουτάρει φαντάζει αστεία μεν, αλλά με την βελτίωση που είχε στις βολές -και αν όντως δούλεψε όλο το καλοκαίρι στο κομμάτι αυτό-, δεν αποκλείουμε τίποτα.

Μιας και πιάσαμε τον Drummond, πολλοί είναι εκείνοι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού που λένε το επιθετικό rebound πρέπει να μπει στο παιχνίδι και να είναι το σήμα κατατεθέν των Pistons. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως το Detroit ήταν 11ο στην λίστα των επιθετικών rebounds3)Πηγή: basketball-reference.com με πρωτεργάτη -φυσικά- τον Drummond. Ωστόσο, μέχρι και πέρυσι, ο “Big Penguin” πάλευε απελπιστικά μόνος στο κομμάτι αυτό. Συνεπώς, ίσως, με την συμβολή κάποιου συμπαίκτη του (για παράδειγμα του Johnson) οι Pistons μπορούν να αποκτήσουν ένα -αρχικό- σημείο αναφοράς στο παιχνίδι τους. Αν μάλιστα, δούμε και τον Drummond να μπορεί να εκτελεί κατά καιρούς και από απόσταση, τότε ενδεχομένως οι Pistons να είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες ομάδες μέσα στην σεζόν, όσον αφορά την πρόοδό της.

Μιλώντας λίγο πιο πάνω για το τρίποντο, πάντως, ίσως αυτή να είναι η χρονιά του Kennard. Ο νεαρός shooting guard θεωρείται κατά πολλούς βασικός στα πλάνα του Casey, καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να απειλήσει σοβαρά από την περιφέρεια και με μεγάλη συχνότητα. Κατά την διάρκεια της περσινής σεζόν, ο Kennard αγωνιζόταν κατά μέσο όρο 20 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα κατάφερε να επιχειρήσει 195 τρίποντα, εκ των οποίων τα 80 βρήκαν στόχο (41,5%). Το κακό με τον Kennard είναι πως δεν είναι τόσο καλός αμυντικός όσο ο Bullock, ο οποίος κάλυψε σε μεγάλο βαθμό το αμυντικό κενό που άφησε ο Avery Bradley στο Detroit. Aν υπάρχει, πάντως, κάτι που μας έχει συνηθίσει ο Casey, είναι να δίνει ευκαιρίες.

Παράλληλα, και πέρα από το τρίποντο, ο Casey αρέσκεται να χρησιμοποιεί το pick n’ roll σε μεγάλο βαθμό. Με τον Griffin να μπορεί να απειλεί από απόσταση και τον Drummond να ρολάρει προς το καλάθι, στα χαρτιά φαίνεται πως ο 61χρονος προπονητής έχει στην διάθεσή του μια ιδανική κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, ο Casey θα πρέπει να βρει τρόπους να κάνει το Detroit πιο απειλητικό και να σβήσει την εικόνα της όγδοης χειρότερης επίθεσης της περσινής χρονιάς. Και εδώ ίσως δούμε και τον Johnson να παίρνει -επιτέλους- έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίθεση.

Πρόβλεψη για Γέλια και για Κλάματα

Αν παραμείνουν υγιείς οι Jackson και Griffin, τότε μιλάμε για διεκδίκηση μιας θέσης που οδηγεί στα Playoffs και ένα ρεκόρ της τάξης του 43-39. Αν όχι, τότε οι Pistons θα μετρήσουν ακόμα μια απογοητευτική χρονιά, μένοντας στην περιοχή των 35 νικών. Η εκτίμηση πάντως είναι πως θα δούμε ένα πιο ορθολογικό μπάσκετ, με αρκετό pace και με σουτ σε όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκές συνθήκες. Σαφώς το υλικό των Pistons δεν είναι σαν αυτό των Raptors, αλλά αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να διορθώσει την κατάσταση, αυτός είναι ο Casey.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Το pick αυτό το έστειλαν οι Clippers στους Hornets για να πάρουν τον Shai-Gilgeous Alexander, στέλνοντας τον Miles Bridges στην Charlotte.
2 Reggie Jackson, λαχείο σου έκατσε!
3 Πηγή: basketball-reference.com