The Ball Hog’s 2018-2019 NBA Previews: Memphis Grizzlies

Posted on Sep 27 2018 - 5:05pm by Kosmas Kapsalis

Μετά από μια εφταετία στην ελίτ της λίγκας, μια από τις πιο σταθερές ομάδες της δεκαετίας, οι Grizzlies έμειναν εκτός Playoffs και μάλιστα με τρόπο εμφατικό. Παρόλα αυτά, η περσινή χρονιά είναι παρελθόν και όλοι στο Memphis ελπίζουν η εμπειρία του tanking να τους απέφερε τουλάχιστον το πρόσωπο γύρω από το οποίο θα χτίσουν την επόμενη περίοδο της ανόδου τους, τον Jaren Jackson Jr.

Όσο Eμείς χτίζαμε Tσιπουράκια στην Άμμο

Όπως ήταν αναμενόμενο για μια ομάδα που έπεσε τόσο έξω στην κατάταξη σε σχέση με ό,τι είχαν συνηθίσει, το καλοκαίρι το front office προσπάθησε να ανακατέψει αρκετά την τράπουλα. Συνοπτικά, στο Memphis ήρθαν ο Kyle Anderson που έφυγε από τις φτερούγες του Popovich και θα πάρει τον ρόλο του βασικού τριαριού, ενώ ο πάγκος ενισχύθηκε με τους Shelvin Mack, Omri Caspi, Garrett Temple.

Αντίθετη διαδρομή πήρε ο Tyreke Evans που πήγε στην Ανατολή και τους Pacers, ο Jarell Martin που πήγε στο Orlando, o James Ennis στο Houston, o McLemore γύρισε στους Kings μαζί με τον Deyonta Davis, καθώς και ο Mario Chalmers.

Στο draft, οι Αρκούδες, ενώ έπεσαν δυο θέσεις από το θεωρητικό -βάσει ρεκόρ- πλασάρισμά τους, πήραν τον Jaren Jackson Jr. στο #4, και τον Jevon Carter στο #32. Στην ομάδα υπάρχουν κάποιοι ακόμα undrafted παίκτες και θα περιμένουμε το training camp για να δούμε ποιοι από αυτούς θα μείνουν με κανονικά ή two way συμβόλαια και ποιοι θα κοπούν.

H πιο αμφιλεγόμενη, ωστόσο, απόφαση του franchise, ήταν η διατήρηση και μονιμοποίηση στη θέση του προπονητή του περσινού interim, J.B. Bickerstaff, o oποίος δεν είχε στοιχεία για να δικαιολογεί την συγκεκριμένη επιλογή και μάλιστα τριετούς δέσμευσης.

Depth Chart

Τα Aγωνιστικά -και Mη- Storylines της Χρονιάς

Από το 1995-96 που οι Grizzlies πρωτοεμφανίστηκαν στο Vancouver, έχουν μπει δέκα φορές στην postseason. Από αυτές, οι εφτά ήταν συνεχόμενες στη δεκαετία που τρέχουμε και το σερί σταμάτησε πέρσι με πάταγο, αφού όχι μόνο δεν μπήκαν στα Playoffs αλλά τερμάτισαν προτελευταίοι σε όλο το ΝΒΑ, ισοφαρίζοντας με τις 22 νίκες την χειρότερη επίδοση του franchise από τη χρονιά που κατέβηκε από τον Καναδά στο Memphis. Φέτος η ομάδα μπαίνει σε μια μεταβατική χρονιά. Το περσινό ρεκόρ μπορούμε να πούμε με σχετική ασφάλεια ότι θα το ξεπεράσουν εύκολα και γρήγορα. Παρ’ όλα αυτά, με τη Δύση ακόμα πιο δυνατή, το πλασάρισμα στην πρώτη οχτάδα ακόμη και με πλήρως υγιείς τους Conley-Gasol θα είναι πολύ δύσκολο. Μιας και ο λόγος στους δυο τους, μπαίνοντας στη σεζόν 2018-19, μόλις έξι παίκτες θα βρούμε στη λίστα των παικτών με μια δεκαετία στην ίδια ομάδα. Πρόκειται για τους Nowitzki, Haslem, Conley, Marc Gasol, Westbrook και το νεοεισερχόμενο μέλος, ο Steph Curry. Από την καταγραφή καταλαβαίνουμε ότι το ένα τρίτο της σπάνιας λίστας είναι η βασική ραχοκοκαλιά των Grizzlies. Παρ’ όλα αυτά, ο Conley πέρσι έπαιξε σε μόλις 12 παιχνίδια, βάζοντας ταφόπλακα στις ελπίδες της ομάδας, και μάλιστα έχει συμβόλαιο που πολύ δύσκολα μετακινείται, ενώ το tanking έφερε και εκπτώσεις στα λεπτά του Gasol που έβγαλε γκρίνια, αλλά τελικά παρέμεινε.

Εκτός της υγείας των δυο stars, μεγάλο ρόλο στη χρονιά θα παίξει η χημεία της ομάδας, τόσο σε επίπεδο χαρακτήρων, όσο και αγωνιστικής ετοιμότητας. Οι δυο καλύτεροι παίκτες παρέμειναν στη θέση τους, πράγμα αρχικά καλό, αλλά από εκεί και πέρα, ο Brooks μπαίνει στη δεύτερη χρονιά του στη λίγκα, ο Anderson πέρσι είδε για πρώτη φορά τον ρόλο του να αναβαθμίζεται στους Spurs -λόγω των γνωστών προβλημάτων με τον Kawhi- και φέτος θα επωμιστεί πλήρως το βάρος του βασικού small forward, ενώ ο JJJ είναι 19 ετών. Μπορεί αυτό το μείγμα να αναστρέψει την περσινή χρονιά και οι Grizzlies να επιστρέψουν στα μεσαία και ανώτερα αγωνιστικά επίπεδα; Προς αυτή την κατεύθυνση πάντως κινούνται στην ομάδα, αφού σχεδόν όλοι οι παίκτες μαζεύτηκαν πριν λίγες μέρες στο Los Angeles για ένα ιδιωτικό mini-camp, όπου πρωταρχικό μέλημα ήταν το δέσιμο της ομάδας με βόλτες, κοινές δραστηριότητες, τραπεζώματα, αλλά και μπασκετάκι.

Η δύναμη της ομάδας είναι ότι στις πολύ νευραλγικές θέσεις του άσσου και του center έχει τους δυο καλύτερους παίκτες της ομάδας, που ανέκαθεν έπαιζαν με μυαλό. Ο Evans έφυγε μετά από μια εξαιρετική χρονιά, αλλά συνολικά ο πάγκος μάλλον βάθυνε, ενώ και ο Kyle Anderson ίσως αποδειχθεί μια από τις πιο ουσιαστικές κινήσεις του καλοκαιριού. Από την άλλη, στο σκοράρισμα μπορεί να υπάρξει θεματάκι, ενώ και οι ηλικίες των δυο stars της ομάδας είναι στο σημείο που θα αρχίσουν να εμφανίζουν αγωνιστικά σημάδια/πτώση.

Νομίζω σε ένα μεγάλο βαθμό η πορεία θα κριθεί από την παρουσία του Jaren Jackson Jr. Ο πρωτοετής “Σπαρτιάτης” του Michigan State επιλέχθηκε στο #4 του draft, αλλά αρκετοί βλέπουν σε αυτόν τον καλύτερο ψηλό -ή και γενικά τον καλύτερο παίκτη- της φετινής φουρνιάς. Το σκαρί του, (ύψος 2,11 αλλά μόλις 105 κιλά) του επιτρέπει να παίζει και στις δυο θέσεις της frontcourt. Αγωνιστικά είναι παίκτης που προδιαγράφεται να γίνει εξαιρετικός αμυντικός, ενώ η ταχύτητά του και τα χέρια του (άνοιγμα 2,24) του δίνουν την ικανότητα να μπορεί να μαρκάρει -κατά συνθήκη ή εξολοκλήρου- και τις πέντε θέσεις. Από την άλλη, ενώ σίγουρα το επιθετικό του παιχνίδι χρειάζεται ανάπτυξη, είναι ήδη πολύ καλός σουτέρ τριών πόντων. Στα 33 παιχνίδια που έδωσε στην πρώτη και μοναδική του χρονιά στο κολέγιο, σούταρε με σχεδόν 40% πίσω από τη γραμμή, έχοντας ένα εύστοχο ανά παιχνίδι, ενώ και στα πρώτα του παιχνίδια σαν επαγγελματίας στο Summer League έδειξε τα δόντια του σε τρίποντα και blocks, γράφοντας μάλιστα 29 πόντους με οχτώ τρίποντα στο πρώτο του παιχνίδι. Στην ομάδα θα βρει έναν εξαιρετικό μέντορα στο πρόσωπο του Gasol, ο οποίος θα τον βοηθήσει να ωριμάσει αγωνιστικά κι όχι μόνο, αλλά όντας από τους μικρότερους παίκτες της φετινής φουρνιάς θα περιμένουμε μεικτά αποτελέσματα για αρχή. Όπως είπε κι ο Temple μετά το mini-camp του LA, ”είναι φανταστικός, αλλά πρέπει να μάθει να κοντρολάρει το κορμί του. Μαθαίνει γρήγορα και είναι εκπληκτικός αθλητής αλλά πηδάει τόσο άσκοπα ψηλά που έκοβε τα σουτ με τον αγκώνα του”. Προφανώς ο JJJ δεν θα βάλει μόνος του τους Grizzlies στα Playoffs αυτής της Δύσης, αλλά, αφενός, στην συγκεκριμένη ομάδα δεν είναι μόνος του, αφετέρου έκλεισε τα 19 μόλις πριν λίγες μέρες, οπότε αν δείξει τα στοιχεία που όλοι περιμένουν από αυτόν, οι Grizzlies βρήκαν στο πρόσωπό του τον μελλοντικό τους star, επομένως δεν θα τους πολυπειράξει άλλη μια χρονιά εκτός post season.

Στο σημείο αυτό να κάνουμε μια εκτενέστερη αναφορά στον προπονητή της ομάδας J.B. Bickerstaff. Αν κάτι έδειξε την περσινή χρονιά ήταν πως αποτελεί έναν “player’s coach” που πήρε πολλές καλές συστάσεις από τους αστέρες της ομάδας Gasol και Conley στα exit interviews της περσινής χρονιάς. Ωστόσο, ακόμα και αν του πιστωθεί και ένα σημαντικό κομμάτι της εξέλιξης των νεαρών παιχτών, στα μάτια μας παραμένει ενδεχομένως ο χειρότερος προπονητής ανάμεσα στους 30, έχοντας δείξει ελάχιστα πράγματα στο τακτικό και αγωνιστικό κομμάτι. Με τη Λίγκα να γίνεται όλο και πιο sophisticated η πρόκληση που καλείται να ανταπεξέλθει και να ανταποκριθεί ο 39χρονος Bickerstaff είναι τεράστια. Θα παρακολουθούμε σχετικά το αγωνιστικό του πλάνο με προσοχή.

Πρόβλεψη για Γέλια και για Κλάματα

Oι Grizzlies σίγουρα θα είναι καλύτεροι από πέρσι και θα έχουν κάποια καλά σερί μέσα στη χρονιά με μεγάλες νίκες, αλλά δύσκολα θα αποφύγουν το lottery, με έναν αριθμό νικών που θα είναι γύρω στις 351)Αλήθεια δεν μπορώ να αποφασίσω αν το 35 βλέπω να έχει ανοδική ή πτωτική τάση.. Τέλος, μιας και η ενότητα τιτλοφορείται “για γέλια και κλάματα”, να υπενθυμίσουμε ότι στην ομάδα παραμένει και θα αμειφθεί με $24 εκατ. και φέτος ο Chandler Parsons.

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

References
1 Αλήθεια δεν μπορώ να αποφασίσω αν το 35 βλέπω να έχει ανοδική ή πτωτική τάση.

2 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Evgenios Tsangaris September 28, 2018 at 20:01 -

    guys you are sleeping on these dudes mia apo tis pio ”sovares” omades tis ligkas apopsi m ine pws tha mpoun sta PL. Pote den tus ipologizoume kai panta einai ekei oso gia TON Chandler tsekarete ligaki The Player’s tribune milame gia katathesi psyxis 🙂

    • Tu ? October 8, 2018 at 18:37 -

      αυτό το άρθρο διάβασα στο Player’s tribune και είχα σοβαρές σκέψεις να τον διαλέξω στην ομάδα για το fantasy , μετά από 2 καταστροφικές χρονιές του