The Ball Hog’s 2018-19 NBA Previews: Phoenix Suns

Posted on Oct 3 2018 - 5:12pm by Kosmas Kapsalis

Καινούριος φέρελπις προπονητής με εξαιρετικές περγαμηνές, το #1 του draft, ένας καλοπληρωμένος serial killer στην τρυφερή ηλικία των 21, πολύ νεανικό ταλέντο συμπληρωματικά, μα και παρουσία μπαρουτοκαπνισμένων βετεράνων στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι αυτά τα στοιχεία ικανά να μασκαρέψουν την μαύρη τρύπα στον “άσσο” και να φέρουν μέρες καλύτερες στην ομάδα του Phoenix, ή και πάλι μια σεζόν στα χαμηλά της Δύσης ξεκινά για αυτούς;  

Όσο Εμείς Διαβάζαμε Mock Drafts

…οι διοικούντες των Suns πιθανότατα δεν έκαναν το ίδιο. Η πρόσληψη του Igor Kokoškov, προπονητή της εθνικής Σλοβενίας και μέχρι πέρσι βοηθού του Quin Snyder στους Jazz, στη θέση του head coach των Suns άνοιξε μια ιντερνετική κουβέντα για το κατά πόσο θα ζητήσει από το front office το “παιδί-θαύμα” του ευρωπαϊκού μπάσκετ, Luka Doncic, και συνάμα παίκτη που συνέβαλε τα μέγιστα -μαζί με τον Goran Dragic- ώστε η Σλοβενία να κατακτήσει το πρόσφατο Eurobasket. Τελικά αυτό δεν έγινε, και μάλλον δεν έπαιξε και ποτέ σαν πολύ πιθανό σενάριο. Το Phoenix είχε εξαρχής καταλήξει στη βασική επιλογή του παίκτη που θα επέλεγε στο #1, αν και ασφαλώς θα εξερεύνησαν τις επιλογές τους, αλλά τελικά δεν άλλαξαν γνώμη και έντυσαν στα μπλε-πορτοκαλί τον Deandre Ayton.

Εκτός αυτού, οι Suns ήταν από τις πιο δραστήριες ομάδες της offseason. Στο draft, εκτός του Ayton, διάλεξαν τον Zhaire Smith με το #16. Λίγα λεπτά μετά το draft, έστειλαν τον Smith μαζί με ένα μελλοντικό pick του Miami στην Philadelphia και έφεραν στην ομάδα τον Mikal Bridges, δις πρωταθλητή με το Villanova, ενώ με το #31 έφεραν από τη Γαλλία και την Orthez τον Élie Okobo.

Επιπλέον, υπέγραψαν για ένα χρόνο τον Trevor Ariza έναντι $15 εκατ. και με την τράμπα που έκαναν με τους Rockets, έστειλαν στο Texas τους Βrandon Knight και Marquese Chriss με αντάλλαγμα τον Ryan Anderson και τη φετινή επιλογή των Ρουκετών στο draft, τον De’Anthony Melton. Πήραν τον Richaun Holmes από τους Sixers έναντι χρημάτων για επιπλέον βάθος στους ψηλούς, ενώ ήρθε και ο Darrell Arthur. Από την άλλη, αποδεσμεύτηκαν οι Elfrid Payton, Tyler Ulis, Alex Len, Jared Dudley και Allan Williams, που μάλλον δεν θα λείψουν από κανέναν στην Arizona.

Depth Chart

Το Storyline της Χρονιάς

Οι Devin Booker, Josh Jackson, Deandre Ayton μπορούν θεωρητικά να κλειδώσουν τη θέση του βασικού στην ομάδα για την επόμενη 10ετία. Ο Devin Booker, υπέγραψε στα 21 του επέκταση συμβολαίου για πέντε χρόνια ύψους $158 εκατ. Πέρσι, εκτός από τη δεδομένη ικανότητά του στο σκοράρισμα πέρασε -χωρίς ιδιαίτερη ωστόσο επιτυχία- και στο pg, πράγμα που θα δούμε αρκετά και φέτος ειδικά μέχρι η ομάδα να πάρει κάποιον παίκτη στην συγκεκριμένη θέση. Ο Jackson ξεκίνησε μαγκωμένος, αλλά έκλεισε πολύ καλά τη χρονιά, παίζοντας στο 18,8/5,5/2,6/1,8 τον Μάρτη, είναι πολύ καλός αμυντικός και φέτος ίσως κληθεί να καλύψει και τις δυο θέσεις των forwards αναλόγως σχημάτων. Όσο για τον Ayton, δεν ήταν καθόλου φειδωλός στις δηλώσεις του, όταν στα pre-draft workouts δοκιμάστηκε από τους Suns και σε ερώτηση αναφορικά με το πως θα ταιριάξει με τον Booker, απάντησε βάζοντας τον πήχη σε επίπεδα Shaq-Kobe.

Ο οποίος Ayton, μάλλον μπέρδεψε την media day με τα preseason παιχνίδια στα οποία λογικά δεν θα ξαναπαίξει, και στην πρώτη επίσημη μάζωξη της ομάδας ρωτούσε τους δημοσιογράφους αν πρέπει να το κάνει αυτό κάθε χρονιά..

Ηγέτης της ομάδας, ωστόσο, και κύρια φιγούρα θα είναι φέτος ο Igor Kokoškov. O Σέρβος τεχνικός έχει πολυετή εμπειρία σαν βοηθός προπονητής, έχοντας στο βιογραφικό του το Missouri για μια χρονιά και μετά Clippers, Pistons, Suns, Cavs, Magic, Jazz στο ΝΒΑ, ενώ έχει προπονήσει τις εθνικές Σερβίας & Μαυροβουνίου, Γεωργίας και φυσικά Σλοβενίας, κατακτώντας το Ευρωμπάσκετ του 2017. Είναι ο πρώτος μη Αμερικανός προπονητής που αναλαμβάνει χρέη βοηθού σε κολεγιακή ομάδα πρώτης κατηγορίας και ομάδα ΝΒΑ, αλλά και ο πρώτος που ανέλαβε ομάδα ΝΒΑ σαν head coach (προσπερνώντας τον Messina που φάνταζε φαβορί για να το καταφέρει αυτό), ενώ είναι και ο πρώτος που κατακτά Πρωτάθλημα, όντας στο προπονητικό team των Pistons το 2004.

Το storyline λοιπόν της φετινής χρονιάς είναι τo κατά πόσο οι φετινές αλλαγές/προσθήκες, αλλά και το ήδη υπάρχον υλικό, φτάνει για να ανεβάσει τους Suns, ή χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση. Θα δείξουν τα πιτσιρίκια τα στοιχεία που πρέπει ώστε με την αγωνιστική και πνευματική ωρίμανση, αλλά και καθοδήγηση του Kokoskov, θα φτάσουν στην συλλογική επιτυχία, ή θα συνεχίσει να χάνει το Phoenix προκειμένου να μαζέψει επιπλέον ταλέντο;

Τι Περιμένουμε να Δούμε

Συνολικά θα δούμε άλλη μια χρονιά tank-αρίσματος. Ίσως όχι ηθελημένου, ακραίου κι εξόφθαλμου, αλλά δεν γίνεται κι αλλιώς, με την έννοια ότι προφανώς η Δύση δεν χωράει τους Suns στην οχτάδα κι επομένως θα είναι και πάλι μια lottery team. Έχοντας αυτό το κρατούμενο, θέλουμε να δούμε τα μικρά -ή μεγάλα- βήματα που θα τους επαναφέρουν στα πάνω ράφια της Λίγκας. Ο star της ομάδας, Devin Booker, μόλις στα 21 του, είναι ήδη στους καλύτερους σκόρερς της Λίγκας, ενώ πέρσι έκανε stepup και στα οργανωτικά του καθήκοντα, στα οποία, ωστόσο, χρίζει σημαντικής ακόμα βελτίωσης. Πήρε και το νέο συμβόλαιο, όπως είδαμε πιο πάνω, και είναι έτοιμος να ηγηθεί της ομάδας. Από την άλλη, πριν λίγες βδομάδες ο Booker μπήκε αιφνιδιαστικά στο χειρουργείο για ένα θέμα που παρουσιάστηκε στο χέρι του και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Παρόλα αυτά, ο ίδιος είχε ανεβάσει με το κινητό του selfie-video στο οποίο κάνει ποδήλατο χωρίς χέρια. Συνειρμοί με γνωστά πρόσωπα της εγχώριας πολιτικής ζωής πέρασαν από το μυαλό όλων μας και αυτό δεν είναι και τόσο καλό στην περίπτωση που έχεις επενδύσει $158 μύρια σε έναν teenager…

Συνεχίζοντας με τον νεανικό κορμό, βρίσκουμε τους Jackson, Warren, Bridges στις θέσεις των forwards, ενώ η παρουσία του Ariza δίνει επιπλέον βάθος, αλλά και τον παίκτη που θα παλέψει να συμμαζέψει την άμυνα. Μιας και ο λόγος για την άμυνα -ή μάλλον την απουσία αυτής- οι Suns πέρσι ήταν στη μαγική θέση “30” στο DefRtg. Χειρότερα δεν γίνεται εκ των πραγμάτων, αλλά ο ερχομός του Ariza, η προδιάθεση του Josh Jackson και το σκαρί του Ayton -στην περίπτωση, βέβαια, που αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα μούσκουλά του και ανασταλτικά- ίσως αναβαθμίσουν κάπως τον συγκεκριμένο τομέα.

Επιπλέον, ρίχνοντας έστω και μια φευγαλέα ματιά στο ρόστερ, βλέπουμε ότι στον άσσο υπάρχει τρύπα μεγέθους Ήλιου1)Το πιάσατε το -αποτυχημένο- αστείο, ε;!. Οι Suns αντάλλαξαν τον Knigth, δεν κράτησαν τους Payton-Ulis και πλέον τα καθαρόαιμα PGs της ομάδας είναι ο Canaan κι ο rookie Okobo. Αυτό ίσως οδηγήσει τον Booker αρκετά στον άσσο, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να έρθει κι ένας καθαρόαιμος point guard, μιας και μια ματιά να ρίξει κανείς στα pgs των υπόλοιπων ομάδων της Δύσης, θα καταλάβει πόσο εύκολα θα καταπιούν τα αντίστοιχα των Suns και θα τον πιάσει κατάθλιψη.

Τέλος, αν στο άσσο παρατηρείται απελπιστική λειψυδρία, από την άλλη προβληματίζει και η δομή του roster και η υπερσυσσώρευση forwards χωρίς ξεκάθαρους ρόλους. Ariza, Anderson, Jackson, Warren, Bedner, Bridges. Παίχτες εντελώς διαφορετικών αγωνιστικών χαρακτηριστικών και προσδοκιών. Ο Ariza ήρθε να προσδώσει εμπειρία, τρίποντο και άμυνα. Ο Anderson, όμως, που φαίνεται πως θα ξεκινάει δίπλα του, είναι σε ελεύθερη πτώση αγωνιστικά την τελευταία τριετία και στην άμυνα διαχρονικά μαύρη τρύπα. Ο Warren πληρώθηκε καλά (4 χρόνια/$47 εκατ.) και θα πρέπει να κάνει απόσβεση τα λεφτά του, ο Jackson είναι ένα στοίχημα που πρέπει να ευοδώσει, ο Bender θα έχει έναν Γιούγκο coach μπας και δείξει επιτέλους τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε στο #4 στο draft του 2016 (και να μην καταλήξει οριστικά “τενεκές”, όπως ο συμπαθέστατος συνονόματός του…), ενώ ο Bridges έχει μόνο καλά στοιχεία δείξει στο κολέγιο. Πώς θα μείνουν όλοι αυτοί ικανοποιημένοι και πως θα συνδυαστούν σε ένα κοινό αγωνιστικό πλάνο τόσο διαφορετικών αγωνιστικών χαρακτηριστικών παίχτες είναι από τα ενδιαφέροντα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει με το καλημέρα ο Kokoskov. Η προοπτική του να ανταλλαχθούν ή να εξαγοραστούν τα συμβόλαια των Ariza και Anderson περί το trade deadline (ώστε να βοηθήσουν κάποιον διεκδικητή του Larry O’Brien Trophy στην τελική ευθεία της σεζόν) δεν πρέπει να φαντάζει καθόλου απίθανο.

Πρόβλεψη για Γέλια και για Κλάματα

Νομίζω πως αν τους προτείναμε από τώρα ένα ρεκόρ της τάξης 25-28 νικών, τον Booker top-10 σκόρερ και τον Ayton rookie της χρονιάς θα είναι όλοι ευχαριστημένοι. Κι ακόμα και αν τα δύο τελευταία δεν μπορούμε να τα πούμε με απόλυτη σιγουριά, για το ρεκόρ τους στις περί 25 νίκες και την προτελευταία θέση της Δύσης, πάνω μόνο από τους Kings, είμαστε σχεδόν βέβαιοι. O Kokoskov είναι καλός προπονητής, αλλά όχι θαυματοποιός, και κύριος σκοπός της φετινής σεζόν θα είναι η ωρίμανση του πλούσιου, μα άγουρου, ταλέντο της ομάδας. Αν αυτό επιτευχθεί και το front office κάνει τις σωστές κινήσεις τις επόμενες δύο off season (κάτι καθόλου βέβαιο για το front office των Suns) τότε σε τρεις σεζόν θα μπορούμε να μιλάμε για την αγωνιστική αναβάθμιση της ομάδας. Ακόμα, όμως, κάτι τέτοιο φαντάζει πρόωρο.

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

References
1 Το πιάσατε το -αποτυχημένο- αστείο, ε;!