The Ball Hog’s 2018-2019 NBA Previews: Orlando Magic

Posted on Oct 4 2018 - 10:12am by Loukas Moschoulas

Τα τελευταία έξι χρόνια η ομάδα δείχνει να είναι σε μια αναζήτηση της ταυτότητάς της, κάτι εμφανές και μόνο από το γεγονός πως μόλις μία από αυτές τις χρονιές κατάφερε να ξεπεράσει τις 30 νίκες. Ακόμα δεν φαίνεται να την έχει βρει, και η φετινή χρονιά προβλέπεται ως μία ακόμα χρονιά αναζήτησης για τους ιθύνοντες των Magic. Αν γίνουν οι σωστές κινήσεις τότε ίσως τα επόμενα χρόνια μιλάμε για μία ομάδα που θα μας απασχολήσει. Αυτό, όμως, θα έρθει βήμα-βήμα και θα πρέπει να υπάρχει εξέλιξη σε όλους τους τομείς του franchise. 

Όσο Εμείς Πίναμε Τσίπουρα

Η πρώτη και σημαντικότερη αλλαγή στην ομάδα αποτέλεσε η πρόσληψη νέου προπονητή. Ο Steve Clifford γίνεται ο πέμπτος προπονητής τα τελευταία τέσσερα χρόνια αντικαθιστώντας τον Frank Vogel. Ο νέος προπονητής της ομάδας φημίζεται για την αγάπη του στην άμυνα και αυτό φαίνεται και από τις πρώτες τρεις σεζόν του στους Hornets, όπου είχε την ομάδα πάντα στο top-10 των καλύτερων αμυνών της Λίγκας.

Επίσης σημαντικό κομμάτι του puzzle για το φετινό ρόστερ είναι η τετραετής επέκταση συμβολαίου του Aaron Gordon, έναντι $82 εκατ., συμβόλαιο team friendly, που κλείστηκε επιτυχώς για την ομάδα σε μία offseason με περιορισμένα οικονομικά και εξασφαλίζει στην ομάδα το πρόσωπό γύρω από το οποίο αυτή επιθυμεί να χτίζει την επόμενη μέρα της. Στις προσθήκες, εκτός του προπονητή, είναι και τα δύο picks των Magic. Στο #6 επιλέχθηκε ένας από τους καλύτερους ψηλούς του draft, o Mo Bamba, ο οποίος είναι γνωστός για την ικανότητα του να προστατεύει τη στεφάνη. Πέρσι να σημειώσουμε ότι τελείωσε την σεζόν στο Texas με 3,7 blocks ανά αγώνα. Και στο #35 του δεύτερου γύρου ο Melvin Frazier, ένας μακρύς και αθλητικός small forward, που στην τρίτη και τελευταία του σεζόν στο NCAA κατάφερε να βελτιώσει το τρίποντο του στο 38,5% από το 27,2% που είχε τις δύο πρώτες σεζόν.

Το trade που έστειλε τον Biyombo στους Hornets, έφερε τους T. Mozgov και τον Jerian Grant που έκανε μία καλή σεζόν στους Bulls, και με τον μικρό ανταγωνισμό στην θέση 1 -υπάρχει μόνο ο D.J. Augustin- αναμένεται να κερδίσει περισσότερα λεπτά συμμετοχής αν συνεχίσει από εκεί που τελείωσε. Τέλος, στις αποχωρήσεις εκτός από την φυγή του Biyombo, ελεύθερος έμεινε ο Mario Hezonja που υπέγραψε στους Knicks, και οι Arron Afflalo και Marreese Speights. Ενώ ελεύθερο άφησαν και τον παίκτη με τον μεγαλύτερο μέσο όρο assists μέσα στην χρονιά. Ο λόγος για τον Selni Mack, που τελείωσε με 3,7 (μόλις!) assists την περσινή χρονιά. Πράγμα που θα αφήσουμε ασχολίαστο.

Depth Chart

Το Storyline της Χρονιάς

Τρεις λέξεις θα πρέπει να περιέχει το φετινό storyline και αυτές είναι “ατομική βελτίωση νεαρών”. Όταν μιλάμε για ένα ρόστερ όπου υπάρχουν εννέα παίκτες κάτω των 27, εκ των οποίων οι πέντε είναι κάτω των 24, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η φετινή σεζόν ξεκινά με την προοπτική να γίνει δουλειά και να μπορέσει να υπάρξει ατομική και ομαδική εξέλιξη. Μια βελτίωση που ενδεχομένως να στοιχίσει και κάποιες -αρκετές- νίκες.

Κάποια στιγμή μέσα στην σεζόν όμως θα πρέπει να αναμένουμε ότι ο Mo Bamba θα καταφέρει να πάρει θέση βασικού έναντι του Nicola Vucevic. Ο coach Clifford στην media day ανέφερε ότι ο βασικός center στο ξεκίνημα της σεζόν θα είναι ο Μαυροβούνιος, όμως το expiring contract του τον μετατρέπει σε πολύτιμο asset στο trade deadline του Φεβρουαρίου και έτσι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην τελειώσει την σεζόν στη Florida.

Τι Περιμένουμε να Δούμε

Ίσως το σημαντικότερο κομμάτι είναι να δούμε την τριάδα των Gordon, Isaac και Bamba στην ίδια πεντάδα. Μιλάμε για τρία κορμιά τα οποία μαζί αναμένονται να είναι ο φόβος και ο τρόμος κάθε επιτιθέμενου.

Για να δουλέψει η συγκεκριμένη κατάσταση, όμως, θα πρέπει να έχουμε κάποιες σταθερές. Θα δούμε τον Gordon στην θέση του small forward πράγμα που συνεπάγεται ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η άνοδος του ποσοστού του από το τρίποντο, που πέρσι, μετά από μια εξωπραγματική πρώτη 15άδα αγώνων με πάνω από 50%, τελικά είχε 33,6%, και πάλι σημαντικά βετλιωμένο σε σχέση με το 28,8% την σεζόν 2016-17. Όπως και το ότι θα αρχίσει να αποδίδει περισσότερο στο “3” σαν τη φυσική του θέση, καθώς πέρσι σε πολλά παιχνίδια έδειχνε να είναι χαμένος όποτε έφευγε από την θέση του power forward.

Σε ό,τι αφορά τον Jonathan Isaac ο περσινός τραυματισμός του στον δεξί αστράγαλο δεν του επέτρεψε να έχει μία γεμάτη χρονιά, παίζοντας μόλις 27 παιχνίδια, τα δέκα ως βασικός, και έχοντας 9,7pts, 6,6 rebs, 2,2 stls και 2 blks στο per36. Αριθμοί που αφήνουν να φανεί και η αμυντική προσήλωση του νεαρού. Τέλος, ο Bo Mamba ήταν σαν το κερασάκι στην τούρτα για την ομάδα των Magic, καθώς μιλάμε για έναν παίκτη με τρομερές αμυντικές ικανότητες, τρομερός blocker -όπως αναφέραμε και παραπάνω- και αναμένουμε να δούμε πως θα αντεπεξέλθει και στην άμυνα των PnRs, καθώς στο κολέγιο έδειξε ότι μπορεί να βγαίνει γρήγορα μπροστά από τον αντίπαλο κοντό και να του δυσκολεύει την επίθεση. Μένει να δούμε αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε τέτοιες καταστάσεις το ίδιο αποτελεσματικά και στο NBA. Με λίγα λόγια, αν δουλέψει αμυντικά το συγκεκριμένο σχήμα θα σημαίνει ότι οι Magic θα έχουν κάνει μία σημαντική άνοδο από την 21η θέση και τους 108,2 πόντους που δέχονταν την περσινή σεζόν.

Σε αυτό το σχήμα είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Jonathan Simmons θα πάρει λεπτά συμμετοχής και στην θέση του shooting guard. O 28χρονος με την τριετή εμπειρία του στο NBA μπαίνει σε χρονιά που λήγει το συμβόλαιο του και σίγουρα θα θέλει να δείξει πράγματα για να μπορέσει να βρει ένα καλό συμβόλαιο το καλοκαίρι. Η βελτίωση του στις βασικές κατηγορίες είναι αισθητή στην τρίτη του χρονιά στο NBA -και πρώτη με τους Magic- και περιμένουμε να δούμε πόσο θα τον επηρεάσει ένας μικρό τραυματισμός που είχε το καλοκαίρι και δεν του επέτρεψε να δουλέψει με τον τρόπο που ήθελε, με την στασιμότητα και μη εξέλιξη του Fournier τόσα χρόνια να τον βοηθάει προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Βέβαια, ένα σημαντικό ζητούμενο είναι το πως θα λειτουργήσει η επίθεση της ομάδας, με μόνες σταθερές ως τώρα, πέρα από τον Gordon, να είναι ο Vucevic -που κάθε χρόνο φαίνεται να προσθέτει κάτι στην επιθετική του παλέτα-, και ο Fournier -που, όπως είπαμε αμέσως παραπάνω, δεν προσθέτει τίποτα απολύτως.

Αναφορά θα πρέπει να γίνει και στη θέση του point guard και στη μάχη που αναμένουμε ανάμεσα σε D.J. Augustin και του Jerian Grant που ήρθε φέτος στην ομάδα. Ο δεύτερος προέρχεται από μία καλή σεζόν στο Chicago και η ηλικία του, αλλά και τα χαρακτηριστικά του, να μας βάζουν σε υποψίες ότι ο Steve Clifford θα του δώσει την θέση του βασικού σε αρκετά παιχνίδια μέσα στην σεζόν. Ωστόσο η γύμνια της θέσης σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι εμφανής, με δύο παίχτες αναπληρωματικούς σε κάθε αξιόμαχη ομάδα, να είναι αυτοί που θα πρέπει να κουμαντάρουν επιθετικά το καράβι των Magic.

Τέλος ευχόμαστε και μία σεζόν στην ομάδα χωρίς τραυματισμούς καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν ταλαιπωρηθεί πολλοί παίκτες. Χαρακτηριστικό ότι μόνο πέρσι χάθηκαν περισσότερα από 200 παιχνίδια από παίκτες των Magic. O A.Gordon έπαιξε 58, o N. Vucevic 57, o E. Fournier 57, o T. Ross 24 και ο J. Simmons 27.

Πρόβλεψη για Γέλια και για Κλάματα

Δυστυχώς ή ευτυχώς για τους ίδιους, όσο μέλλον φαίνεται να έχουν κάποιοι παίχτες των Magic, οι φετινοί ως ομάδα συνολικά δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο να δείξουν. Μια ακομη μεταβατική σεζόν, λοιπόν, με την ομάδα να ψάχνει την κατεύθυνση προς την οποία θα γίνει η μετάβαση ακόμα, που θα μείνουν χαμηλά επιλέγοντας λογικά στο top-7 στο επόμενο draft, ψάχνοντας, παράλληλα, για τον βασικό point guard που εμφανώς τους λείπει. Μία από τα ίδια με την περσινή σεζόν σε νίκες περιμένω συνεπώς, κάπου γύρω στις 25.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)