BallHog’s NBA Playoffs 2019 Walkaround #7: “KD on God Mode”

Posted on Apr 27 2019 - 5:15pm by The Ball Hog

Τα NBA Playoffs 2019 είναι εδώ και το Ball Hog βρίσκεται αντίστοιχα πιστό στο ετήσιο ραντεβού του. Οι Κοσμάς Καψάλης, Λουκάς Μοσχούλας, Νίκος Ραδικόπουλος, Γιάννης Χάτσιος και Gus Χρυσοχού σχολιάζουν ανάλαφρα τι είδαν, τι τους άρεσε -και τι όχι- στα παιχνίδια της κάθε σειράς.

Western Conference

(3)  Nuggets 103 @ 120 Spurs (3)
Game 6:

Αν υπάρχει φέτος κάτι για το οποίο οι Spurs μπορούν να καυχιούνται -πέραν άλλων- αυτό είναι η αποτελεσματικότητά τους. Μιλάμε για την δεύτερη καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος σε ποσοστό ευστοχίας, ενώ είναι πρώτη όσον αφορά το ποσοστό στα τρίποντα. Και τα δύο αυτά στοιχεία, έκαναν την εμφάνισή του στο έκτο παιχνίδι της σειρά με τους Nuggets και με μια εμφατική νίκη οδήγησαν την σειρά σε έβδομο παιχνίδι, το οποίο θα λάβει χώρα ξημερώματα Κυριακής του Πάσχα. Οι Spurs σούταραν με το εξαιρετικό 57,1%, την στιγμή που από τη γραμμή του τριπόντου μέτρησαν 41,7% (10/24). Χαρακτηριστικό είναι πως κανένας από τους παίκτες της βασικής πεντάδας του San Antonio δεν έπεσε κάτω από το 55%, με τον LaMarcus Aldridge να είναι ο “χειρότερος” με 55,6%. Μιας και πιάσαμε τον LMA, αυτός μαζί με τον DeMar DeRozan ήταν οι κύριοι υπαίτιοι της ήττας των Nuggets, καθώς συνδυάστηκαν για 51 πόντους, έχοντας 22/34 σουτ. Παράλληλα, η συνεισφορά τους στο κομμάτι των rebounds ήταν καθοριστική (12), ενώ μοίρασαν συνολικά και 12 assists.

Παρά τα εξαιρετικά νούμερα όλων, όμως, αν έπρεπε να επιλέξουμε κάποιον σαν x-factor, αυτός θα ήταν ο Rudy Gay. Ο βετεράνος forward, ο οποίος περνάει τη δεύτερη νιότη του στους Spurs, ήρθε από τον πάγκο σε αυτό το παιχνίδι και έκανε σμπαράλια την αμυντική λειτουργία του Denver. Έγραψε ένα 19/4/2/2 με το ποσοστό του να φτάνει 63,6% (7/11), ενώ ηγήθηκε του πάγκου των Spurs να διαλύσουν τον αντίστοιχο του Denver με σκορ 36-13.

Παρά τα εντυπωσιακά νούμερα των Spurs και τη μεγάλη -τελικά- διαφορά, μέχρι την τρίτη περίοδο υπήρχε ματς, καθώς οι γηπεδούχοι είχαν το προβάδισμα με μόλις πέντε πόντους (90-85). Το τελευταίο 12λεπτο όμως, ήταν αυτό που οι Spurs “κλείδωσαν” τις επιθετικές επιλογές των Nuggets και κατάφεραν να τους περιορίσουν στους 18 πόντους, την στιγμή που οι ίδιοι σημείωσαν 30. Και ο υπεύθυνος για το γεγονός πως το ματς ήταν τόσο κοντά, δεν ήταν άλλος από τον εκπληκτικό Σέρβο Αρτίστα. Ο Nikola Jokic τελείωσε το παιχνίδι με το εξωπραγματικό statline 43/12/9/2/1 σουτάροντας με το ακραίο 63,3%. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η επίδοσή του αυτή είχε και την ιστορική της σημασία. Με τους 43 πόντους που σημείωσε, έκανε ρεκόρ για το franchise των Nuggets στα Playoffs, ενώ η συνολική του επίδοση τον έφερε μέσα σε ένα πολύ κλειστό γκρουπ παικτών.

Παρά την μοναδική του αυτή εμφάνιση όμως, δεν είχε τις βοήθειες που θα περίμενε κανείς, κυρίως από τον πάγκο, όπως είπαμε και πιο πάνω. Monte Morris και Malik Beasley δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, ο Will Barton ήταν αρνητικός (1/7 σουτ), ενώ ακόμα και στην πλευρά των βασικών ο Torrey Craig δεν πλησίασε τα θετικά νούμερα στο σκοράρισμα που βλέπαμε στα προηγούμενα ματς. Οι έξι assists του πάντως δείχνουν αν μη τι άλλο πως πρόκειται για έναν εξαιρετικό distributor. Αν υπάρχει κάτι θετικό από την εικόνα του Denver πάντως, αυτό είναι η επιστροφή στα καλά ποσοστά από τον Gary Harris (62,5%). Πλέον αναμένουμε με τεράστιο ενδιαφέρον το έβδομο παιχνίδι, στο οποίο αν επικρατήσει το San Antonio θα συμβεί κάτι το οποίο δεν το έχουμε δει ποτέ:

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως οι μόνες φορές που προκρίθηκαν ομάδες που τερμάτισαν έβδομες στη regular season έναντι των δεύτερων από τότε που θεσπίστηκαν οι 16 ομάδες στα Playoffs, ήταν to 1987 οι Seattle Supersonics, το 1989 και το 1991 οι Golden State Warriors, το 1998 οι Knicks και το 2010 οι Spurs. Τα υπόλοιπα, μετά το Πάσχα.

(4) Warriors 129 @ 110 Clippers (2)
Game 6:

Nίκη μέσα στο Staples Center, λήξη της σειράς και προετοιμασία για να αντιμετωπίσουν τους Rockets. Αυτό ήταν το αναμενόμενο σενάριο εξ αρχής, Στο τέταρτο παιχνίδι, όμως. Όχι στο έκτο. Σε μια σειρά που θα βάδιζε ήρεμα κι ωραία για τους Warriors και δεν θα χρειαζόντουσαν οι back-to-back 45+ εμφανίσεις του Durant (που έγινε μόλις ο τέταρτος παίχτης που το καταφέρνει σχετικά σε Playoffs μετά από Jordan, Braynt και Westbrook τα τελευταία 35 χρόνια), καθώς και το πέμπτο playoff triple-double του Green (όταν όλοι οι υπόλοιποι παίχτες της ιστορίας των Warriors έχουν αθροιστικά έξι).

Μα ακόμα και έτσι, το ξεκίνημα των Clippers με 18-8 μας έκανε να αναρωτηθούμε “ρε λες;!”. Ωστόσο με εννιά σερί πόντους των Durant και Curry οι Warriors έτρεξαν ένα σερί 21-5 και πήραν το προβάδισμα για τα καλά χωρίς αυτό ποτέ να πέσει έκτοτε κάτω από τους 10.

Με τον Durant να ζεστένεται, κανείς μας δεν περίμενε να πάρει μπροστά στα μάτια μας φωτιά. Είχε ήδη 20 πόντους στα μέσα του δεύτερου 12λέπτου, σκοράροντας τους 13 πρώτους πόντους της ομάδας του στην περίοδο. Τέλειωσε την ανάπαυλα με 38 πόντους με 10/10 βολές 12/17 σουτ, εκ των οποίων 4/8 τρίποντα έχοντας κάνει απίθανα πράγματα.

Ο δις MVP Steve Nash, σκόρερ 35 πόντων σε ημίχρονο αγώνα Playoffs και ο ίδιος, του έβγαζε το καπέλο:

Οι Warriors είχαν εύλογα προβάδισμα 19 πόντων με 72-52.

Οι Clippers προσπάθησαν και πάλι για ένα εντυπωσιακό come back και ξεκίνησαν με μποστάρηδες τους Gallinari και Gilgeous-Alexander την τρίτη περίοδο με ένα σερί 17-10, μαζεύοντας το σκορ στο 82-71. Όμως σε εκείνο το σημείο, με τον Draymond αμυντικό ογκόλιθο, η άμυνα των Warriors έστησε τείχη, κρατώντας τους μόλις στους εφτά πόντους για το υπόλοιπο της περιόδου, οδηγώντας το σκορ στο 102-78 στο τέλος αυτής.

Το τελικό 129-110 ήρθε αρκετά άνετα στη συνέχεια, αλλά όχι τόσο άνετα όσο θα έπρεπε, δεδομένου πως Κυριακή βράδυ τους περιμένουν οι Rockets στο Oakland. Και γράφουμε “περιμένουν” μιας και η ομάδα του Houston ήταν από την Πέμπτη στην California και προπονούταν στην έδρα των Warriors.

Ο Green, μιας και τον αναφέραμε ήδη δύο φορές, τέλειωσε τον αγώνα με 16 πόντους, 14 rebounds και 10 assists (διευρύνοντας το σερί των Warriors όταν αυτός έχει διψήφιο αριθμό assists), ο Curry έβαλε 24, με το ανησυχητικό για αυτόν να είναι ο τρίτος τραυματισμός του στον αστράγαλο τις τελευταίες εβδομάδες, παρότι δεν τον εμπόδισε ιδιαίτερα από ό,τι φάνηκε στον συγκεκριμένο αγώνα, με τον Klay να μένει σε αυτό το παιχνίδι στα χαμηλά και τους εννέα πόντους.

Ωστόσο, το κεντρικό πρόσωπο δεν ήταν άλλο από τον Durant. 50 πόντοι, προσωπικό ρεκόρ σχετικά σε post season.

Kαι με τον προπονητή του, Steve Kerr, να δηλώνει πως ήταν ενδεχομένως η εντυπωσιακότερη εμφάνιση που έχει δει στη ζωή του. Και έχει δει τέτοιες αρκετές, αν αναλογιστούμε πως υπήρξε συμπαίκτης των Jordan, Pippen και Duncan.

Άπό την άλλη, για τους ηττημένους, αυτοί που ξεχώρισαν ήταν οι Danilo Gallinari με 29 πόντους και ο εξαιρετικός σε όλη τη σειρά rookie Shai Gilgeous-Alexander με 22. Αντίθετα, το καλύτερο δίδυμο αναπληρωματικών που έχουμε γνωρίσει, αυτό των Lou Williams και Montrezl Harrell, κινήθηκε σε ιδιαίτερα ρηχά νερά σε σχέση με όσα μας είχαν συνηθίσει, με τον Lou Will να τελειώνει το ματς με 3/21 σουτ και μόλις οχτώ πόντους και τον πυραυλοκίνητο Harrell να παίρνει μόλις εφτά προσπάθειες, ευστοχώντας στις τέσσερις εξ αυτών για 10 πόντους. Άξιος αναφοράς ο εκπληκτικός σε όλη τη σειρά Patrick Beverly που τέλειωσε τον αγώνα με ένα ακόμα double-double, με 11 πόντους και 14 rebounds.

O coach των Clippers δήλωσε μετά το παιχνίδι “I’ve never been more proud of a group of guys in 20 years that I’ve coached. They were fun. They were a pleasure to coach.”, με την αλήθεια να είναι αυτή ακριβώς, πως οι Clippers, δηλαδή, ήταν μία ομάδα άξια θαυμασμού, συγχαρητηρίων και απεριόριστου σεβασμού.

Σεβασμού που και οι ίδιοι οι Warrios έδειξαν μετά το τέλος του αγώνα και της σειράς, τόσο με τον Durant να αγκαλιάζει τον Beverley, όσο και με τον στα πάντα του large Draymond Green.

Γενικό σχόλιο διημέρου:

Με τις σειρές που κάλυψε το σημερινό Walkaround να είναι οι μόνες που ξεπέρασαν τα πέντε παιχνίδια, ο πρώτος γύρος πηγαίνει σιγά-σιγά προς τα βιβλία της Ιστορίας, με τρεις από τις σειρές των ημιτελικών των περιφερειών, αυτές που είναι ήδη δεδομένες και ξεκινάνε από απόψε, να αποτελούν ενδεχομένως την κορυφαία τριάδα ζευγαριών σε αντίστοιχο επίπεδο. Προσδεθείτε λοιπόν.