NBA Eastern Conference Semifinals 2019 Preview: (2) Toronto Raptors vs Philadelphia 76ers (3)

Posted on Apr 26 2019 - 8:41pm by Giannis Chatsios

Το 2001 ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στα Playoffs, όπως και τώρα στον πρώτο γύρο, χαρίζοντας στο μπασκετικό κοινό μια αξέχαστη μονομαχία ανάμεσα σε δύο από τους δημοφιλέστερους άτιτλους superstars της Ιστορίας του Allen Iverson και του Vince Carter. Τότε οι 76ers ήταν το #1 της Ανατολής, στον δρόμο για τους Τελικούς του NBA, ενώ οι Raptors έρχονταν από το #5 με μια σκληροτράχηλη ομάδα και αιχμή του δόρατος τον “Air Canada”. Αν δούμε τόσο πώς ήταν χτισμένες οι δύο ομάδες, όσο και το μπάσκετ που έπαιζαν, τα 18 αυτά χρόνια μοιάζουν με γενιές ολόκληρες, καθώς όχι μόνο τα franchises έχουν περάσει συντριπτικές αλλαγές, αλλά και η Λίγκα δεν θυμίζει τίποτα την πρώιμη μετά-Jordan εποχή. 

Στη Regular Season

30.10.2018: Sixers @ Raptors 112-129

05.12.2018: Sixers @ Raptors 102-113

22.12.2018: Raptors @ Sixers 101-126

05.02.2019: Raptors @ Sixers 119-107

Ο Kawhi Leonard εμφανίστηκε σε τρία από τα τέσσερα παιχνίδια ανάμεσα στις δύο ομάδες στη regural, κι όλα κατέληξαν σε εύκολες νίκες των Raptors. Η ήττα της 5ης Δεκεμβρίου ήταν η 13η συνεχόμενη των 76ers στην έδρα των Raptors, που έχουν να χάσουν εκεί από τη Philadelphia από το 2012, πριν δηλαδή από το ξεκίνημα του “Process”. Τα περισσότερα παιχνίδια των δύο ομάδων φέτος, βέβαια, αφορούν διαφορετικά rosters, καθώς οι Sixers δεν είχαν ακόμη κάνει το trade που τους έφερε τον Tobias Harris, ούτε και οι Raptors είχαν ακόμη αναβαθμίσει τη θέση του center της ομάδας με τον Marc Gasol.

Toronto Raptors

Οι Raptors είχαν εύκολο έργο στον πρώτο γύρο απέναντι σε μια ομάδα που εκμεταλλεύτηκε τη νωθρότητά τους στο πρώτο παιχνίδι και σουτάροντας εξαιρετικά έδωσε στη σειρά ενδιαφέρον για λίγες μέρες. Επίσης τους έβαλε σε playoff mode και φυσιολογικά κέρδισαν σχετικά εύκολα τα επόμενα τέσσερα παιχνίδια. Ο Siakam συνεχίζει να είναι όλο και πιο εντυπωσιακός μέρα με τη μέρα, ο Kawhi παίζει σε όλα τα παιχνίδια και είναι αυτό το τέρας που βλέπαμε μέχρι πρόπερσι, ο Gasol κάνει ακριβώς αυτά για τα οποία ήρθε και οι Raptors μοιάζουν πιο έτοιμοι παρά ποτέ.

Γιατί θα περάσουν

Οι Raptors ματσάρουν καλά απέναντι στους Sixers. Έχουν δύο centers με διαφορετικά χαρακτηριστικά που μπορούν να ρίξουν πάνω στον Joel Embiid1)Ο Ibaka όσο έχει χάσει σε ευελιξία και αθλητικότητα τα τελευταία χρόνια, έχει κερδίσει σαν αμυντικός στο post. και να του κάνουν τη ζωή δύσκολη. Έχουν το κτήνος που λέγεται Kawhi Leonard, ο οποίος σχεδόν σαδιστικά διέλυε τον Simmons στην κανονική περίοδο, υποχρεώνοντας τον σε εννιά λάθη ανά αγώνα στα τρία παιχνίδια που έπαιξαν αντίπαλοι. Έχουν παίκτες να κυνηγήσουν τον J.J. Redick, ενώ Green και Siakam μόνο εύκολη δεν θα κάνουν τη ζωή των Butler και Harris στις συναντήσεις τους. Γενικότερα, έχουν μια απάντηση για κάθε πρόβλημα που θα τους θέσουν οι Sixers. Και φυσικά έχουν μεγαλύτερο βάθος από τους αντιπάλους τους. Έχουν το πλεονέκτημα έδρας και τον καλύτερο παίκτη της σειράς.

Ταυτόχρονα, το δίδυμο που καλύπτει τη θέση “5” θέτει προβλήματα στον Embiid και στην άλλη πλευρά. Οι συμπαίκτες στην Εθνική Ισπανίας Gasol και Ibaka θα αναγκάσουν τον Embiid να τραβηχτεί έξω. Και ο Kawhi, χωρίς τον μπαμπούλα στη ρακέτα, θα οργιάσει. Αν ο μπαμπούλας μείνει μέσα, ο Gasol έχει 44% στα τρίποντα ως Raptor, ενώ ο Ibaka δεν σουτάρει καλά φέτος, ωστόσο το ποσοστό καριέρας του τον καθιστά απειλή από την κορυφή.

Επομένως, οι Raptors έχουν το πλεονέκτημα έδρας, κι έχουν και – κατ’ αρχήν – τη συνταγή. Χτυπάνε τον Redick στην άμυνα, τραβάνε έξω τον Embiid ή τον εξουθενώνουν εμπλέκοντάς τον συνέχεια στη δράση, και προκαλούν τους Sixers να σουτάρουν.

Γιατί θα αποκλειστούν

Lowry και Leonard δεν έχουν αποτελέσει υποδείγματα υγείας στη διάρκεια της καριέρας τους, και είναι επιρρεπείς στο να χάνουν παιχνίδια. O Lowry έχει παίξει αρκετά Playoffs τραυματίας. Ο Nick Nurse προστάτευσε αμφότερους στην κανονική περίοδο, όμως σε κάθε περίπτωση, η διαθεσιμότητά τους είναι το μεγαλύτερο άγχος του διοπτροφόρου coach.

O Kawhi Leonard είναι ο μόνος από τα wings του Toronto που βρίσκεται σε πλεονέκτημα δύναμης απέναντι σε Butler και Simmons. Siakam και Green είναι αμφότεροι παίκτες με μακριά χέρια και γρήγορα πόδια, ωστόσο είναι αδύνατα σκαριά, και όποιος από τους προαναφερθέντες πέσει πάνω τους έχει ίσως την ευκαιρία να τους πάει με ξύλο προς τα μέσα, να δημιουργήσει εύκολους πόντους για τους Sixers και να τους φορτώσει με fouls. Αν λοιπόν ο Siakam, που έχει γίνει πλέον απαραίτητος στην επίθεση του Toronto, για οποιονδήποτε λόγω δυσκολευτεί με το match up του, κατευθείαν οι 76ers παίζουν σε ένα πιο επίπεδο γήπεδο, που δεν κατηφορίζει προς το καλάθι τους.

X-factor

Μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε, ωστόσο δεν μου βγάζει κανείς από το μυαλό ότι το trade για τον Marc Gasol έγινε από τον Masai Ujiri στο ημιφωτισμένο γραφείο του την ώρα που έπαιζε στα δάχτυλά του μια φωτογραφία του Joel Embiid. Ναι, δεν λέω, το spacing που μπορεί να προσφέρει ο Ισπανός σε σχέση με τον Jonas Valanciunas είναι χρήσιμο, το ίδιο και η δημιουργικότητά του, αλλά δεν υπήρχε λόγος οι Raptors να δώσουν πραγματικά assets για έναν 34χρονο center αν δεν πίστευαν ότι μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα στα Playoffs. Η πρώτη απόδειξη της αξίας του ήταν το σβήσιμο του Nikola Vucevic στον πρώτο γύρο, αλλά ούτως ή άλλως οι Raptors δεν θα δυσκολεύονταν να κάμψουν την αντίσταση του πρώτου αντιπάλου τους. Το κυριότερο τεστ όμως είναι ο Embiid. Ο Gasol έχει κρατήσει τον Καμερούνέζο στους 14 πόντους με 34% FG και τα 4,4 λάθη σε πέντε αναμετρήσεις, πιθανότατα τα χειρότερα νούμερά του απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο, με τους Grizzlies να κερδίζουν τρία από αυτά τα παιχνίδια. Χωρίς να είναι πια ο παίκτης που έθετε υποψηφιότητα για Αμυντικός της Xρονιάς (και αναδεικνυόταν ως τέτοιος το 2013), καθώς τα πόδια του έχουν βαρύνει, παραμένει ένας αμετακίνητος post-defender με ενεργά χέρια, που ο Embiid δεν μπορεί να τσαμπουκαλευτεί για εύκολα καλάθια. Παράλληλα, στην άλλη πλευρά του παρκέ, ο Gasol μπορεί να τραβήξει τον JoJo μακριά από το καλάθι, σε μια από τις ελάχιστες δηλαδή αμυντικές αδυναμίες του, αλλά το σημαντικό είναι ότι αυτό τον αφαιρεί από το σημείο όπου μπορεί να έχει τη μεγαλύτερη αμυντική επιρροή, δηλαδή γύρω από το καλάθι.

Philadelphia 76ers

Οι 76ers είχαν εύκολο έργο στον πρώτο γύρο απέναντι σε μια ομάδα που εκμεταλλεύτηκε τη νωθρότητά τους στο πρώτο παιχνίδι και σουτάροντας εξαιρετικά έδωσε στη σειρά ενδιαφέρον για λίγες μέρες. Επίσης, τους έβαλε σε playoff mode και φυσιολογικά κέρδισαν σχετικά εύκολα τα επόμενα τέσσερα παιχνίδια. Παράλληλα, μέσα από τα γεγονότα της πρώτης σειράς οι Sixers μπήκαν σε μια fast track διαδικασία συναισθηματικής ωρίμανσης και δεσίματος. Ο Simmons απάντησε ηχηρά στις αμφισβητήσεις μετά το Game-1, o Butler υπερασπίστηκε τον Embiid, και, γενικότερα, οι Sixers κάνουν προσπάθεια να έρθουν στο σημείο των προσδοκιών που υπάρχουν από αυτούς πολύ νωρίτερα από ό,τι θα ήταν λογικό για μια τόσο νέα ομάδα μέχρι τον Νοέμβρη.

Γιατί θα περάσουν

Γιατί έχουν παίκτες με πολλά να αποδείξουν. Ο Joel Embiid είναι ο καλύτερος παίκτης της σειράς στο μυαλό του. Και ίσως να είναι και στο γήπεδο αν μπορέσει να έχει ανάσες για 40′ και να καλμάρει λίγο τον εαυτό του στην επίθεση όταν τα πράγματα ζορίζουν. Ο Simmons μπορεί να νομίζει το ίδιο και χρωστάει κάποιες απαντήσεις στον Kawhi Leonard, ενώ ο Butler μας έχει ζαλίσει την τελευταία τριετία μέχρι να βρεθεί στην κατάσταση που θέλει, να παίζει δηλαδή στο τραπέζι με τα μεγάλα πονταρίσματα, και πλέον είναι εδώ. Είναι στο χέρι των τριών τους να κάνουν το συλλογικό step-up και ο Harris να παίξει σαν all-star ώστε οι Sixers να μπορούν να πουν ότι δεν έχουν μεν την καλύτερη ομάδα στο σύνολό της, αλλά τουλάχιστον την καλύτερη πεντάδα.

Παράλληλα, ένα τρικ που μπορεί να τους δώσει το κάτι παραπάνω στη σειρά αφορά το πείραμα του Brown με τα rotations, που μπορεί να φανεί επίκαιρο απέναντι σε μια ομάδα που είναι περήφανη και αρέσκεται να δίνει χρόνο στον πάγκο της. Οι Sixers θα προσπαθήσουν να πάρουν κεφάλι στα λεπτά που θα έχουν τους starters τους στο παρκέ απέναντι στον πάγκο των Raptors. Ωστόσο, ειδικά με τον Embiid να μην είναι εμφανώς στο 100% τόσο από πλευράς υγείας, όσο και φυσικής κατάστασης, δεν είμαι σίγουρος πως αυτό δεν ενδέχεται να τους γυρίσει μπούμερανγκ όσο η σειρά πηγαίνει σε βάθος χρόνου.

Ανάγοντας το match-up στη σφαίρα του μεταφυσικού, το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι 76ers είναι η αδυναμία τους να κερδίσουν μέσα στο Toronto, όπου μετράνε 13 σερί ήττες. Το πλεονέκτημα έδρας των Raptors φαντάζει αδιαπέραστο. Οι 76ers, όμως, έχουν ένα μεταφυσικό όπλο, κι αυτό δεν είναι άλλο από την κατάρα των Raptors στα πρώτα παιχνίδια κάθε σειράς. Η τωρινή ενσάρκωση τους μετράει έξι διαδοχικές παρουσίες στα Playoffs, οι οποίες μεταφράζονται σε δέκα σειρές. Στις εννέα από αυτές, οι Raptors έχασαν το πρώτο παιχνίδια, σε μια από τις πιο ανεξήγητες παραδόσεις στην ιστορία του NBA. Μπορεί να μην το σκέφτονται καν, μπορεί όμως και να τους αγχώνει. Η μεταφορά του πλεονεκτήματος έδρας στη Philadelphia μπορεί να δώσει άλλο αέρα στην ομάδα του Brett Brown.

Γιατί θα αποκλειστούν

Οι Sixers θα χάσουν αν το παιχνίδι πάει στις ατομικές προσπάθειες. Πρέπει να προσπαθήσουν να τρέξουν, και να δοκιμάσουν αρκετά off-ball stuff, τα οποία όμως δεν είναι ακόμα φυσική εξέλιξη του παιχνιδιού τους δεδομένων των αλλαγών στο ρόστερ.

Όπως είπαμε και παραπάνω, κακό match-up. Οι Raptors έχουν αντίδοτο στα όπλα των Sixers, κάτι που δεν συμβαίνει αντίστροφα. Ο Redick θα αποτελέσει στόχο στην άμυνα. Ο Butler είναι ένας πολύ καλός αμυντικός, αλλά ακόμα κι αυτός είναι δύσκολο να τα βάλει με την ωμή δύναμη του Kawhi Leonard. Η φυσική κατάσταση του Embiid είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό σε αυτή τη σειρά, όπου δεν θα τον αφήσουν σε ησυχία.

X-factor

Ο Joel Embiid δεν είναι ακριβώς ο ορισμός του x-factor, ωστόσο δεν υπάρχει παράδρομος προς την επιτυχία για τους Sixers. Δεν υπάρχει μια κρυμμένη πτυχή ή κάποιο trick για να φέρουν τη σειρά στα μέτρα τους. Ο Embiid πρέπει να είναι ο καλύτερος παίκτης στο παρκέ, και πρέπει να βρίσκεται εκεί για 40 και πλέον λεπτά. Ο JoJo είναι το καλύτερό τους επιχείρημα στη συζήτηση για τον μεγαλύτερο star της σειράς, και είναι ο μόνος παίκτης τους που μπορεί να αποδειχθεί unguardable για την εξαιρετική άμυνα των Raptors. Χρειάζονται κάθε λεπτό που μπορεί να τους δώσει. Χρειάζονται το shotblocking του για τις εφορμήσεις του Leonard και του Siakam προς το καλάθι. Χρειάζονται την ικανότητά του στο 1vs1 και στο post, καθώς οι Raptors μπορούν να εξουδετερώσουν τόσο τα pick and rolls τους, όσο και τα off-ball σχέδια για τον Reddick και τον Harris. Και τον χρειάζονται και σαν δημιουργό.

Ένας αστάθμητος παράγοντας που επηρεάζει κυρίως το πάτωμα -και όχι το ταβάνι- τους όμως είναι ο Mike Scott. Ο 30χρονος forward πιθανότατα θα χάσει ένα με δύο παιχνίδια, και είναι ο μόνος παίκτης που μπορεί να ανοίξει το γήπεδο, σουτάροντας σταθερά με 40% από το τρίποντο τα τελευταία χρόνια. Ο Scott ξεκλειδώνει small-ball πεντάδες και δίνει μια λύση που δεν λέγεται Marjanovic για το “5”, γιατί η λύση που λέγεται Marjanovic δεν φαντάζει πολύ ελπιδοφόρα στην συγκεκριμένη σειρά, μιας και δεν έχει τη δυνατότητα να κυνηγάει στο τρίποντο τους ψηλούς του Toronto.

Πρόγραμμα

Game 1: Sixers @ Raptors, Μεγάλο Σάββατο 27 Απρίλη (US date), TBD @ Scotiabank Arena, Toronto, Canada

Game 2:Sixers @ Raptors, Δευτέρα 29 Απρίλη (US date), TBD @ Scotiabank Arena, Toronto, Canada

Game 3: Raptors @ Sixers, Πέμπτη 02 Μαΐου (US date), TBD @ Wells Fargo Center, Philadelphia, Pennsylvania

Game 4: Raptors @ Sixers, Κυριακή 05 Μαΐου, 22:30 @ Wells Fargo Center, Philadelphia, Pennsylvania

Game 5 (αν χρειαστεί): Sixers @ Raptors, Τρίτη 07 Μαΐου (US date), TBD @ Scotiabank Arena, Toronto, Canada

Game 6 (αν χρειαστεί): Raptors @ Sixers, Πέμπτη 09 Μαΐου (US date), TBD @ Wells Fargo Center, Philadelphia, Pennsylvania

Game 7 (αν χρειαστεί): Sixers @ Raptors, Κυριακή 12 Μαΐου (US date), TBD @ Scotiabank Arena, Toronto, Canada

Τι θέλουμε να γίνει

Αυτό που πρώτα από όλα θέλουμε, είναι μια μακριά σειρά που να μας πάει μέχρι τη 12η Μαΐου και τους Embiid-Leonard να παίξουν υγιείς όλα τα παιχνίδια. Δύο από τους 15 καλύτερους παίκτες του NBA που θέλουν να βάλουν την σφραγίδα τους στην ομάδα τους και τη φετινή σεζόν. Σαφώς μια μεγάλη σειρά από τον Embiid, που οδηγεί την ομάδα του στους τελικούς της περιφέρειας απέναντι σε μια -ας μην κρυβόμαστε- καλύτερη ομάδα, είναι μια ιστορία πάρα πολύ ελκυστική για να την απορρίψουμε.

Τι θα γίνει

Οι δύο ομάδες έρχονται στη σειρά με κοινό στόχο, αλλά από διαφορετικές καταβολές. Οι μεν Sixers έχουν “τρέξει” το χρονοδιάγραμμά τους, κάνοντας δύο πολύ ρισκαδόρικες “win now” κινήσεις για να πλαισιώσουν δύο παίκτες που είναι ακόμα πολύ νωρίς στην μπασκετική τους καριέρα, και πλέον δεν υπάρχει ανώδυνος αποκλεισμός, όσο κι αν είναι κάπως άδικο γι’ αυτούς. Οι δε Raptors πρέπει να ξορκίσουν τα φαντάσματα που τους κατατρύχουν στα Playoffs και επιτέλους να μεταφράσουν την κυριαρχία τους τουλάχιστον σε τελικούς περιφέρειας, όπου πλέον δεν ελλοχεύει ο LeBron James, έχοντας, με τη σειρά τους, προβεί σε υψηλού ρίσκου και απόδοσης κινήσεις. “Win now” και για τους δύο δηλαδή, χωρίς δίχτυ ασφαλείας, ωστόσο οι Raptors είναι πιο έτοιμοι για το salto mortale. Η διαφορά των ομάδων δεν είναι για 4-1, αλλά το πρόγραμμα των αγώνων είναι. Raptors in 5, με βαριά καρδιά.

The following two tabs change content below.
Ήταν και για πάντα θα είναι ο πρώτος πρωταθλητής της fantasy league που έφερε τους συντάκτες του Ballhog κοντά, και αυτός είναι ένας τίτλος που κανείς δεν μπορεί να του αφαιρέσει.Όχι τυχαία. Παρακολουθεί live τους περισσότερους αγώνες, διαβάζει τα πάντα γυρω από το ΝΒΑ και το μπάσκετ γενικότερα, μπορεί να περιγράψει τον μηχανισμό του σουτ κάθε παίκτη και θυμάται στατιστικά και πληροφορίες αγώνων περασμένων δεκαετιών, σαν μία σωστή κινητή εγκυκλοπαίδεια του μπάσκετ που είναι. Παλαιότερα τα εξηγούσε στο δικό του blog, τώρα τα εξηγεί στο Ballhog. Τα απαιτητικά ωράρια του ΝΒΑ δεν τον αφήνουν να ασχοληθεί με την Νομική την οποία έχει τελειώσει. Προλαβαίνει όμως να παίζει μπασκετάκι κάθε απόγευμα στα γήπεδα των Αμπελοκήπων,με ένα απαράμιλλο στυλ όπου ο ίδιος πιστεύει ότι μοιάζει στον Ginobili. Δεν μοιάζει, αλλά δεν του το λέμε για να μην τον πληγώσουμε.

References
1 Ο Ibaka όσο έχει χάσει σε ευελιξία και αθλητικότητα τα τελευταία χρόνια, έχει κερδίσει σαν αμυντικός στο post.