TheBallHog @ Esquire: Τελικοί ΝΒΑ 2019 – Ποια τα σημεία που θα κρίνουν την έκβασή τους

Posted on May 30 2019 - 1:24pm by The Ball Hog

Το παρόν κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε στις 30.05.2019 στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Esquire

Τελικοί ΝΒΑ 2019 – Ποια τα σημεία που θα κρίνουν την έκβασή τους

Oι 73οι Τελικοί του ΝΒΑ είναι προ των πυλών και δύσκολα θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη αντίθεση. Από την μια, η σύγχρονη Δυναστεία του ΝΒΑ, οι Golden State Warriors, είναι παρόντες στους Τελικούς για πέμπτη σερί χρονιά, κάτι που έχει να συμβεί από τη δεκαετία του ’60 και τους Celtics και φιλοδοξούν να κατακτήσουν το τρίτο σερί πρωτάθλημα, τέταρτο σε πέντε χρόνια κι έβδομο συνολικά, αριθμός που θα τους φέρει μόνους στην τρίτη θέση της Λίγκας, πάνω από τους Bulls και πίσω από τα All-time powerhouses του ΝΒΑ, Celtics και Lakers. Από την άλλη οι Toronto Raptors που όχι απλά δεν έχουν Πρωτάθλημα, αλλά αυτή είναι η πρώτη παρουσία τους σε Τελικούς μετά από 24 χρόνια που βρίσκονται στο ΝΒΑ. Που όμως πιστεύουμε πως θα κριθεί ο Πρωταθλητής;

  1. Οι Warriors ανακοίνωσαν ότι ο Kevin Durant θα χάσει το πρώτο παιχνίδι, όμως σύμφωνα με τα τελευταία νέα, ο KD ταξίδεψε στον Καναδά. Το αν το έκανε για να είναι κοντά στους συμπαίκτες του, ή πρόκειται να παίξει στο δεύτερο παιχνίδι, μένει να φανεί. Το πόσα παιχνίδια θα χάσει ο Durant πάντως, αναμένεται να καθορίσει την έκβαση αλλά και το πόσο θα τραβήξουν οι Τελικοί. Οι Raptors πήραν δυο προκρίσεις με ομάδες που έχουν στις τάξεις τους All-NBA παίκτες (Embiid, Giannis), όμως η προσθήκη του Durant στους ήδη “καυτούς” Warriors των “Splash Brothers”, Steph Curry και Klay Thompson, και του αναγεννημένου Draymond Green, θα κάνει τον στόχο του Πρωταθλήματος για τους Raptors σχεδόν άφταστο.
  2. Ποιος θα κερδίσει την μάχη των πάγκων; Στις τέσσερις σερί νίκες κόντρα στους Bucks, οι Καναδοί είδαν έξι φορές κάποιον παίκτη από τον πάγκο να σκοράρει διψήφια νούμερα, την στιγμή που στα πρώτα δυο παιχνίδια και σε όλη τη σειρά με τους Sixers, αυτό έγινε μόλις τρεις, όλες από τον Ibaka. Ό,τι και αν κάνει ο Kawhi, κόντρα στους Warriors μόνος του δεν θα φτάσει και η άνοδος που είδαμε από τους Norman Powell, Fred VanVleet, καθώς και η άμυνα του Ibaka θα πρέπει να είναι εκεί κάθε βραδιά.
  3. Εφόσον ο Cousins δεν παίξει στη σειρά, ο Marc Gasol έχει τη δυνατότητα να αποδειχτεί σοβαρός x-factor υπέρ των Καναδών. Ο Ισπανός είναι εξαιρετικός αμυντικός, ικανότατος πασέρ και το εμπόδιο του Looney δεν θα τον προβληματίσει. Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια είναι και πολύ καλός από το τρίποντο και το spacing που κάνει μαζί με τον Danny Green ανοίγει το χώρο στις εφορμίσεις προς το καλάθι των Lowry-Leonard και στο παιχνίδι του Siakam.
  4. Οι Warriors, μετά από μια πενταετία, έχουν το “know how” τέτοιων παιχνιδιών και αυτό φάνηκε και στη σειρά με τους Blazers, όταν σε τρία από τα τέσσερα παιχνίδια ανέτρεψαν διαφορά 17 πόντων. Οι Raptors για να φτάσουν εδώ απέκλεισαν δυο εξαιρετικές ομάδες, που όμως δεν έχουν ακόμα εμπειρία πρωταθλητισμού και, από ό,τι φάνηκε, η πείρα του Kawhi έκανε τη διαφορά. Για να διεκδικήσουν όμως τις πιθανότητές τους στους Τελικούς, θα πρέπει να κάνουν μια σχεδόν τέλεια σειρά, χωρίς τα κενά διαστήματα που είχαν με τους 76ers, χωρίς να επιτρέψουν στους εαυτούς τους να “ψαρώσουν” από την κρισιμότητα των παιχνιδιών και να αρπάξουν όσες ευκαιρίες τους δώσουν οι Πολεμιστές.