BallHog’s NBA Finals 2019 Walkaround Game #3: “Οne Curry Does not a Summer Make”

Posted on Jun 6 2019 - 12:38pm by The Ball Hog

Με την κορύφωση της σεζόν του NBA να έχει φτάσει με τους Τελικούς του 2019, το Ball Hog βρίσκεται πιστό στο ετήσιο ραντεβού του. Οι Κοσμάς Καψάλης, Λουκάς Μοσχούλας, Νίκος Ραδικόπουλος, Γιάννης Χάτσιος και Gus Χρυσοχού σχολιάζουν τι είδαν, τι τους άρεσε -και τι όχι- στα NBA Finals 2019. 

(2) Toronto Raptors 123 vs 109 Golden State Warriors (1)
Game 3:

Χτες το πρωί (Αμερικής) δημοσίευε ο Henry Abbott του True Hoops τη θέση των παιχτών των Warriors στο φετινό ranking βάσει του συνολικού real plus/minus:

Όταν λοιπόν ανακοινώθηκε μισή ώρα πριν την έναρξη του αγώνα πως ο Klay Thompson θα χάσει οριστικά το Game-3, το πρώτο παιχνίδι Playoffs που θα έχανε μετά από 120 σερί παρουσίες, με τον Kerr να δηλώνει πως δεν προτίθεται να ρισκάρει σοβαρότερο τραυματισμό του, η πρώτη σκέψη όλων μας στα HogQuarters ήταν πως “απόψε ο Steph θα ντυθεί LeBron” και θα προσπαθήσει αυτό-το-ό,τι-έχει-απομείνει-από-Warriors να το οδηγήσει στη νίκη.

Όπως και έγινε.

O Steph ήταν συγκλονιστικός από το “καλημέρα”: Σκόραρε ή σέρβιρε τα εννέα από τα 10 πρώτα καλάθια των Warriors στην πρώτη περίοδο, σκοράροντας ο ίδιος 17 από τους 29 πόντους της ομάδας του, με τρία εξωφρενικά τρίποντα, ενώ είχε μαζέψει και έξι rebounds.

Ξεκουράστηκε όλα κι όλα τρία λεπτά στην αρχή του δευτέρου 12λέπτου, με τους Warriors να καταφέρνουν να κρατηθούν στο -5 σε αυτό το διάστημα και στη συνέχεια έβαλε ξανά μπροστά, έχοντας ως την ανάπαυλα 25 πόντους, με 7/13 σουτ, εκ των οποίων 4/8 τρίποντα, έχοντας προσφέρει και τον κάτωθι χορό στον Lowry:

Τέλειωσε δε το παιχνίδι με 47 πόντους, με 14/31 σουτ, οχτώ rebounds και εφτά assists. Και αυτά απέναντι σε μία άμυνα που τον κυνηγούσε σε όλο το μήκος και το πλάτος του γηπέδου, όπου κι αν πήγαινε, ό,τι και αν έκανε.

Και η απόδειξη του μεγαλείου, τόσο του “Strength in Numbers” των Warriors, όσο και του Curry σαν ηγέτη της ομάδας, είναι πως αυτή ήταν μόλις η όγδοη φορά στην καριέρα του που -χρειάστηκε να- πάρει πάνω από 30 σουτ. Επίσης, το τελευταίο αποδεικνύεται και από το γεγονός πως κατάφερε να οδηγήσει μία ομάδα αποτελούμενη στα περισσότερα λεπτά της από τους Andrew Bogut, Draymond Green, Andre Iguodala και Quinn Cook, δηλαδή απολύτως κανέναν παίχτη πέρα του ιδίου που να μπορεί να δημιουργήσει ο ίδιος το σουτ του, σε ένα εξωπραγματικό 112,5 offensive rating, όχι σε ένα οποιαδήποτε αδιάφορο παιχνίδι της σεζόν, αλλά στην κορυφαία σκηνή, στους Τελικούς του NBA.

Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι Raptors είναι μία εξαιρετική ομάδα. Κατά συνέπεια, οι 47 του Curry εύλογα δεν έφταναν. Ειδικά όταν όλοι οι υπόλοιποι βασικοί συμπαίκτες του αθροιστικά είχαν 36. Και κάπως έτσι, η αρχική μας σκέψη επιβεβαιώθηκε, και ο Steph “ντύθηκε LeBron” all the way:

Kαι δεν θα μπορούσαν να φτάσουν οι 47 του, γιατί, σε αντίθεση με τους λοιπούς βασικούς των Warriors, που, όπως είπαμε, σκόραραν όλους κι όλους 36 πόντους, οι βασικοί των Raptors έκαναν ρεκόρ για Τελικούς NBA και σκόραραν 106, με κανέναν εκ των Lowry, Green, Kawhi, Siakam και Gasol να μην βάζει λιγότερους από 17, φτάνοντας σε ένα συνολικό σκορ 123 σε 99 κατοχές (για 124,2 offensive rating), τους περισσότερους πόντους που οι Warriors έχουν δεχθεί στην έδρα τους σε Τελικούς στην πενταετία του Steve Kerr σε 13 αγώνες.

Και πως να συμβεί διαφορετικά βέβαια;

Στο Game-2 οι Warriors κατάφεραν να σταματήσουν την επίθεση των Raptors με τον Thompson να κάνει εξαιρετική δουλειά πάνω στον Kawhi Leonard, κάτι που είχε απελευθερώσει τον Iguodala από την δυσκολότερη αποστολή της ομάδας τους, με αποτέλεσμα να έχει περιορίσει ο τελευταίος τον Siakam και τον Green να έχει ως κύρια χρέωση τον Lowry και αυτό να τον βοηθάει να εξασκεί την τέχνη που έχει τελειοποιήσει, αυτή του λίμπερο, παρέχοντας κάθε αμυντική βοήθεια όπου και όταν χρειαζόταν.

Όμως σε αυτό το παιχνίδι αυτή η δυνατότητα δεν υπήρχε. Το μαρκάρισμα του Kawhi ανέλαβε ο Draymond Green και μάλλον πήγε εξαιρετικά σε αυτό. Όμως όλοι οι υπόλοιποι Warriors υστερούσαν αμυντικά. Και υστερούσαν σημαντικά. Οι Cousins και Bogut δεν μπορούσαν να σταθούν αμυντικά στα pick’n rolls, ενώ όποιος τους επιτιθόταν με ντρίπλα έβρισκε την ίδια δυσκολία που προσφέρει και ένας προπονητικός κώνος. Ο Gasol τους κατάπιε αμφότερους. Με τον Thompson εκτός, ο Quinn Cook αγωνίστηκε αναγκαστικά 27 λεπτά, τα περισσότερα προφανώς στην καριέρα του σε post season, και η διαφορά ήταν εμφανής: σε 56 κατοχές των Raptors με αυτόν στο παρκέ σκόραραν 75 πόντους, καθώς δεν μπορούσε να σταματήσει τον Lowry ούτε με λάσο. Ο McKinnie αγωνίστηκε για 19 λεπτά. Ο Bogut για 22. Δεν υπήρχαν περιθώρια για θαύματα. Η επίθεση των Raptors δεν βρήκε το παραμικρό εμπόδιο, αντίθετα έβρισκε διαρκώς τα σουτ που έψαχνε, συχνότατα δε, αυτά ήταν ελεύθερα.

Και με την άμυνά τους να μην λειτουργεί αποτελεσματικά, οι Warriors δεν μπορούσαν να βρουν επιθέσεις σε ανοιχτό γήπεδο, ειδικά σε ένα ματς που είχαν ανάγκη όσο ποτέ εύκολους πόντους. Δεν θυμάμαι να έχουν ούτε μία λόμπα σε όλο το παιχνίδι, απόδειξη του πόσο αποτελεσματικά έκλεισαν κάθε τι άλλο πέρα του Curry αμυντικά οι Raptors, είτε αναφερόμαστε σε παίχτες των Warriors, είτε σε διαδρόμους και επιλογές. Πράγμα προφανώς όχι παράλογο, αν τους λείπουν οι 50 πόντοι που προσφέρουν επιθετικά κατά μέσο όρο οι Durant και Thompson βέβαια (με τα νούμερα των δύο να είναι 31,7 πόντοι, 8,1 rebounds, 4,9 assists, ένα κλέψιμο και 1,5 κόψιμο ανά παιχνίδι Τελικών του KD και 19,5 πόντοι με 41% από το τρίποντο αντίστοιχα του Klay), όπως σχετικά τόνισε και ο Curry μετά το τέλος του αγώνα.

Απόλυτα λογικά και εύλογα συνεπώς ήρθε η άνετη νίκη με 123-1091)Οι Warriors έχουν βάλει 109 πόντους και στα τρία παιχνίδια ως τώρα! των Raptors και το 2-1 στην επιστροφή του Leonard στην Oracle Arena μετά το πρώτο παιχνίδι της σειράς των Warriors με τους Spurs στους τελικούς της Δύσης το 2017.

Ενός Leonard που ξεκίνησε ιδιαίτερα νωχελικά τον αγώνα, δείχνοντας τακτικά πως το γόνατό του τον ενοχλούσε. Ωστόσο, οι Raptors είχαν μπει στο παιχνίδι δυνατά, με τον Gasol και τον Lowry να δημιουργούν και τον Kawhi να παίζει σχεδόν μακριά από την μπάλα, με σκοπό να εκμεταλλευτούν τις απουσίες των Warriors. Όταν κόλλησαν στην δεύτερη περίοδο ήταν όταν προσπαθούσαν με το στανιό να πάρει τις προσπάθειες ο Leonard, οδηγούμενος σε λάθη και στο μοναδικό άσφαιρο τετράλεπτο των Raptors στο παιχνίδι. Περίπου όπως και με τον Durant, o Kawhi φέρνει μια προβλεψιμότητα στο παιχνίδι, η οποία βολεύει έναν πιο αδύναμο αντίπαλο, ενώ είναι απαραίτητη απέναντι σε έναν ισάξιο ή καλύτερο. Ωστόσο, παρά την καλή άμυνα του Green πάνω του, o Kawhi κατάφερε να τελειώσει τον αγώνα με 30 πόντους, όντας πρώτος σκόρερ της ομάδας του και πετυχαίνοντας την 13η “30άρα” στα φετινά Playoffs. Και αυτό συνέβη επειδή η μπάλα επέστρεψε στα χέρια των Gasol και Lowry, με τον Kawhi να γίνεται ένας απρόσμενα ευκαιριακός σκόρερ, θυμίζοντας τον νεαρότερο εαυτό του, αλλά με πολύ καλύτερα τελειώματα. Που να μην τον ενοχλούσε το γόνατό του ή να μην τον έπαιζε καλή άμυνα ο Green δηλαδή…

Δίπλα σε αυτόν έλαμψαν και όλοι οι συμπαίκτες του, με τον Lowry να προσθέτει 23 με 5/9 τρίποντα και εννέα assists, τον Danny Green να κάνει το τεράστιο παιχνίδι Τελικών που αναμέναμε, με 18 πόντους, όλους από τρίποντα, σε 10 προσπάθειες, τον Gasol να προσθέτει άλλους 17, τον Siakam να είναι και πάλι καταλύτης, τιμωρώντας επανειλημμένα την επιθετική άμυνα του Iguodala, κάτι που -η αλήθεια είναι δεν περιμέναμε. Είναι πλέον μεγάλο το δείγμα για να πούμε πως οι Raptors παίζουν διαρκώς ένα επίπεδο πάνω όταν ο Siakam είναι καλός, και σε αυτόν τον αγώνα ήταν εξαιρετικός, τελειώνοντας τον αγώνα με 18 πόντους, εννέα rebounds και το μεγαλύτερο plus/minus του αγώνα, με +22. Τέλος, είχαν και τον Fred VanVleet να συνεχίζει αυτό το μυθικό σερί του, από τη γέννηση του γιου του και ύστερα.

Να κάνουμε εδώ και μια αναφορά στον Ibaka, που μπορεί οι έξι πόντοι και τα πέντε rebounds να μην προκαλούν ζάλη, είχε όμως έξι τάπες, με τις τέσσερις εξ αυτών στην τελευταία περίοδο, στο σημείο που οι Warriors πήγαν να πιστέψουν (ή να εκβιάσουν) την ανατροπή, ρίχνοντας τη διαφορά στους 10 με τον Draymond να κολλάει δυο τρίποντα σερί (τα πρώτα του εύστοχα στη σειρά των Τελικών). Ο Ibaka, λοιπόν, εκτός της άμυνας έβαλε και τέσσερις πόντους σε ένα σημείο που ο Kawhi έπαιρνε τις τελευταίες ανάσες στον πάγκο και ο Siakam είχε ώρα να πάρει κατοχές. Κάτι που δεν είναι παράλογο. Ο Ibaka είναι στα καλύτερά του όταν δεν έχει να σκεφτεί πολλά πράγματα, και στις δύο πλευρές του παρκέ. Στην τέταρτη περίοδο οι Warriors έψαχναν σκορ με άγχος, πηγαίνοντας προς το καλάθι για να σκοράρουν κι όχι για να δημιουργήσουν. Και οι βιαστικές αυτές προσπάθειές τους ήταν βούτυρο στο ψωμί της ενστικτώδους άμυνας του Serge.

Οι Raptors τελειώσαν τον αγώνα με το μυθικό 44,7% από το τρίποντο, έχοντας ευστοχήσει σε 17 από τα 38 που επιχείρησαν, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ με τα περισσότερα εύστοχα εκτός έδρας τρίποντα σε Τελικούς NBA. Εκτός από 44,7% στο τρίποντο, είχαν ακόμα 52,4% συνολικά στα σουτ και 95,2% στις βολές, όντας η τρίτη ομάδα στην ιστορία των Τελικών μετά τους Warriors το 2017 και τους Celtics το 1986 που σουτάρουν με ποσοστά 50/40/90 σε αγώνα Τελικού.

Με αυτά ως δεδομένα, εντύπωση μας έκανε πως ο Kerr δεν παράτησε το παιχνίδι ακόμα και όταν πήγε στους 16, πέντε λεπτά πριν τη λήξη, ενώ ήταν ξεκάθαρη η εικόνα πως δεν μπορούσε να γυρίσει με κανέναν θεό, κρατώντας μάλιστα μέσα στον αγώνα τον Curry, χωρίς να τον ξεκουράσει στο δεύτερο, με τον τελευταίο εύλογα να είναι ξελιγωμένος -και μη αποτελεσματικός κατ’επέκταση- στο τέλος, αλλά και στερώντας του ανάσες που ίσως στη συνέχεια -από την πορεία των τραυματισμένων εξαρτούμενες- να του είναι πολύτιμες.

Ακόμα και έτσι πάντως, με τους Warriors υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες να κυνηγάνε το θαύμα, ήταν ο VanVleet(αρος2)ΟΧΙ!! ) που ακύρωσε την όποια σχετική προσδοκία:

Τέλος, να επαναλάβουμε πως τις μαλακίες του Drake μπορείτε να τις διαβάσετε από αλλού, εμείς δεν ασχολούμαστε άλλο με τον μαλακάκο, ενώ μάλλον αξίζει να σημειώσουμε και το περιστατικό που είχε ο Lowry με έναν οπαδό των Warriors, όταν σε μία διεκδίκηση ο τελευταίος έπεσε πάνω στον πρώτο και αυτός τον έσπρωξε.

Κλείνοντας, να πούμε πως, όπως είχαμε γράψει και στο post μας πριν τον αγώνα, σε σειρές Τελικών που είναι στο 1-1, η ομάδα που το κερδίζει, στο 82% των περιπτώσεων κατακτά στη συνέχεια και τον Τίτλο (31 στις 38 περιπτώσεις). Αυτό βέβαια δεν συνέβη την τελευταία φορά που συναντήσαμε τέτοια κατάσταση. Και ήταν πάλι οι Warriors, το 2015, στον πρώτο τους Τίτλο, όταν είχαν βρεθεί πίσω 2-1 από τους Cavaliers.

Και ο Draymond Green στη συνέντευξη τύπου εξέφρασε την αισιοδοξία του για ακριβώς αντίστοιχη εξέλιξη.

Ωστόσο, τότε ήταν οι Cavaliers που είχαν τις απουσίες τραυματισμών, με τους Love και Irving εκτός. Το τρέχον σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό και το στοίχημα -μα και το διακύβευμα- για τους φετινούς Warriors πολύ μεγαλύτερο. Και πολύ δυσκολότερο.

Δύο μέρες μέχρι να δούμε ποια έκδοσή τους θα κατέβει στο παρκέ, την κατάσταση της υγείας αυτής, μα και το αποτέλεσμα.

References
1 Οι Warriors έχουν βάλει 109 πόντους και στα τρία παιχνίδια ως τώρα!
2 ΟΧΙ!!