Farewell to Arms 2019: #17 Charlotte Hornets

Posted on Jun 5 2019 - 9:33am by Kosmas Kapsalis

Άλλη μια αδιάφορη χρονιά ολοκληρώθηκε για τις “Σφήκες”, και τώρα πρέπει να παρθεί μια κρίσιμη απόφαση: “δίνουμε το supermax στον Kemba και όπου μας βγάλει -και που μπορεί να είναι αυτό-, ή φτου κι απ΄την αρχή;”

Η σεζόν που τέλειωσε

Ανάλογα πως θέλεις να βλέπεις το ποτήρι, χαρακτηρίζεις και τη χρονιά των Hornets. Έμειναν εκτός Playoffs για τρίτη σερί χρονιά, αλλά, από την άλλη, ήταν χρονικά η τελευταία ομάδα που έμεινε εκτός, χάνοντας το 16ο εισιτήριο την τελευταία μέρα, ανεβάζοντας το ρεκόρ της τελευταίας διετίας έστω και κατά τρεις νίκες. Συνολικά η χρονιά ήταν μάλλον ουδέτερη, έχοντας θετικά κι αρνητικά στοιχεία, αν και θα μπορούσαμε να τους δούμε με θετικό μάτι αν τα καλά στοιχεία που είδαμε στο τελευταίο κομμάτι της χρονιάς συνεχίσουν να κάνουν κλικ του χρόνου.

Ο Cody Zeller, ο μόνος ποιοτικός ψηλός της ομάδας, ξεκίνησε καλά τη χρονιά και στα πρώτα 35 παιχνίδια που έπαιξε, οι “Σφήκες” είχαν ρεκόρ 18-17. Στη συνέχεια όμως τραυματίστηκε, έχασε ένα μήνα, γύρισε για άλλα 11 παιχνίδια πριν ξανατραυματιστεί, χάσει το υπόλοιπο της χρονιάς και τελικά παίξει το δεύτερο μικρότερο αριθμό αγώνων στην καριέρα του, χωρίς ακόμα να καταφέρει να παίξει πάνω από 30 λεπτά ανά αγώνα. Biyombo και Hernangomez, αν και είχαν χώρο και χρόνο, δεν κατάφεραν -παρά με λίγες εκλάμψεις- να ξεχωρίσουν και μόνο ο Kaminsky αποτέλεσε μια αξιόπιστη λύση, κι αυτός στο τελείωμα όμως της χρονιάς και ενώ το μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν το έβγαλε στην trading list. Στα τελευταία 21 παιχνίδια, ο “Frank the Tank” έγραψε 12,8/4,8 με σχεδόν δυο assists και ενάμισι τρίποντο σε μόλις 22,6 αγωνιστικά λεπτά ανά παιχνίδι, αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι στην πέμπτη του πια σεζόν ίσως δικαιώσει τις προσδοκίες που τον ακολουθούν από την κολεγιακή καριέρα του στο Wisconsin.

Μιλώντας για τελείωμα της χρονιάς, είναι το κομμάτι που ο coach James Borrego έδειξε να βρίσκει για τα καλά τα πατήματά του. Ο Kaminsky επιτέλους ανέβηκε, οι Dwayne Bacon και Miles Bridges καπάρωσαν θέσεις βασικών και με τον Devonte’ Graham ως τον κύριο έκτο παίκτη, οι Hornets έτρεξαν ένα σερί 8-4, σε σημείο μάλιστα που διεκδικούσαν -ως είπαμε- τα Playoffs. Το ιδιαίτερα θετικό κομμάτι αυτού του σερί ήταν η αμυντική παρουσία των Hornets που είχαν παθητικό 107 πόντους, νούμερο που αν είχαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα τους έφερνε στην 7η καλύτερη άμυνα της Λίγκας, σε σχέση με την 17η που τελικά κατέληξαν.

Τι την σημάδεψε

Από τη μία η εξαιρετική χρονιά του Kemba Walker κι από την άλλη τα δυο φοβερά buzzer beaters του Jeremy Lamb, ο οποίος επίσης έκανε την καλύτερη χρονιά της καριέρας του, με τα οποία οι Hornets κέρδισαν τους Raptors στο τελευταίο καλό τους κομμάτι. Τα δυο αυτά τρίποντα θα είχαν σημαδέψει την χρονιά ακόμα πιο πολύ αν αυτές οι τεράστιες νίκες επισφράγιζαν τα Playoffs, όμως οι Magic έτρεξαν ένα σερί 11-2 στα τελευταία παιχνίδια τους και οι Pistons κέρδισαν στο τέλος τους αδιάφορους Knicks και Grizzlies και πήραν τις τελευταίες δυο θέσεις της καταθλιπτικής στο κάτω από το #5 της Ανατολής.

Τι περιμένουμε να κάνουν το καλοκαίρι;

Αρχή και τέλος του σχεδιασμού είναι η μοίρα του Kemba Walker. O 29χρονος guard είχε μια εξαιρετική χρονιά, αγωνίστηκε και στα 82 παιχνίδια, έκανε career highs σε πόντους και rebounds, και με 25,6/4,4/5,9 κέρδισε μέσα στη χρονιά την τρίτη σερί κλήση του σε All Star Game, αλλά και την παρουσία του στην τρίτη All-NBA ομάδα. Αυτό το τελευταίο θα το εξαργυρώσει με την πλήρη έννοια του όρου, καθώς πλέον πληροί τα κριτήρια για supermax συμβόλαιο $221 εκατ. για πέντε χρόνια. Κι εδώ ξεκινάνε δυο παρακλάδια. Τον αν οι Hornets είναι διατεθειμένοι να του δώσουν αυτά τα λεφτά και το αν ακόμα κι αν τα δώσουν ο Kemba θα υπογράψει.

Με την Charlotte, τόσο σαν ιστορία όσο και σαν προορισμός, να μην είναι δέλεαρ για τους free agents, η απόφαση που θα πρέπει να πάρει ο Jordan είναι είτε “ανατίναξη” και χτίσιμο από την αρχή με τους πιτσιρικάδες και ελπίδες στο draft, είτε κρατάμε με νύχια και δόντια τον Kemba και σε συνδυασμό με την αναμενόμενη άνοδο των νεαρών να είμαστε κάπου στη ζώνη των Playoffs στην Ανατολή. Εδώ βέβαια υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα που λέγεται salary cap. O Nicolas Batum θα πάρει πάνω από $25 εκατ. την επόμενη χρονιά, με τους Hornets να προσπαθούν να τον δώσουν στο deadline, αλλά κανείς να μην δείχνει ιδιαίτερη θέρμη, λόγω του συμβολαίου του. Biyombo, Marvin-Will και MKG έχουν player options συνολικής αξίας $45 εκατ. Mε όλα αυτά ενεργοποιημένα και νέο συμβόλαιο στους Kemba και Lamb, οι Hornets θα κλιθούν να πληρώσουν μεγάλο luxury tax για να κρατήσουν απαράλλαχτη μια μέτρια ομάδα με μικρό περιθώριο ανέλιξης, εκτός κυρίως των Monk – Bridges. Kι όλα αυτά απλά για να διεκδικούν -ανεπιτυχώς- τα Playoffs…

Από την πλευρά του Kemba, ο οποίος στο τέλος της επόμενης σεζόν θα 30ρίσει, η απόφαση είναι από τη μια να πει όχι σε πολλά τσουβάλια λεφτά1)Αν δεν μείνει στους Hornets χάνει περίπου $80 εκατ. κι από την άλλη πιθανότατα να πει όχι σε όποια φιλοδοξία έχει στον πρωταθλητισμό. O Cody Zeller μια φορά, πήρε την κατάσταση στα χέρια του.

Υπομονή Cody, δεν είναι τίποτα, 884.000.000 λεμοναδίτσες και ο στόχος επετεύχθη!

Κατά τα άλλα, στο lottery τους ήρθε το #12, σε ένα draft που μάλλον θα πρέπει να μαντέψουν το φετινό steal εκεί κάτω, ενώ Malik Monk και Miles Bridges έχουν δείξει δείγματα του ταλέντου και των εκπληκτικών αθλητικών προσόντων τους αλλά αυτό το καλοκαίρι θα πρέπει να δουλέψουν πολύ ώστε η λέξη σταθερότητα να μπει στο παιχνίδι τους, και κυρίως του πρώτου.

Θα τα καταφέρουν;

Ανάλογα που αναφερόμαστε. Αν ο Kemba παραμείνει, θα έχουν κρατήσει στις τάξεις τους έναν top παίκτη, θα έχουν διατηρηθεί  στα μεσαίoχαμηλά στρώματα μιας βελτιούμενης Ανατολής και θα ελπίζουν στην άνοδο των πιτσιρικάδων ώστε να ξεκολλήσουν από τη λάσπη. Το ταβάνι, ωστόσο, θα παραμένει διαχρονικά χαμηλό, και όσο ο Kemba θα βαδίζει στην λάθος πλευρά των 30 (από του χρόνου δηλαδή), αυτό θα κατεβαίνει.

Αν, από την άλλη, αποφασίσουν να μην πληρώσουν τον Walker2)Ή εκείνος αποφασίσει να μην υπογράψει, θα κάνουν ασφαλώς κάποια βήματα πίσω τα επόμενα 1-2 χρόνια, τα οποία όμως, με σωστές επιλογές συμβολαίων και draft picks, ίσως τους οδηγήσουν σε καλύτερες μέρες. Η κυνική επιλογή σαφώς υποδεικνύει τον δεύτερο δρόμο.

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

References
1 Αν δεν μείνει στους Hornets χάνει περίπου $80 εκατ.
2 Ή εκείνος αποφασίσει να μην υπογράψει