Fantastic Beasts and Where to Find Them: Part IV Chapter 1

Posted on Oct 28 2019 - 9:49pm by The Ball Hog

Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

Στο ρόλο του «είλωτα της Δευτέρας», ο άνθρωπος που αναφέρεται ως “Johnny Koutsourakis“, αλλά δεν θα σας αποκαλύψουμε το πραγματικό του όνομα.

The Davises

Ο Trae Young διέλυσε τα πάντα στο πέρασμά του αυτή την εβδομάδα. Όχι απλά είχε αδιανόητους μέσους όρους στα δύο παιχνίδια που έδωσε η Atlanta (38,5 πόντοι/7 ριμπάουντ/9 ασίστ), αλλά και τρομερά ποσοστά ευστοχίας με 59% συνολικά και 55% στα τρίποντα. Μόνο μελανό σημείο τα λάθη – 11 στο σύνολο – , δεν μπορούν να χαλάσουν ωστόσο τη συνολική εικόνα.

Ο Brandon Ingram έχει βαλθεί να αποδείξει αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν καιρό τώρα: ότι δηλαδή οι Pelicans λήστεψαν κανονικά τους Lakers στην ανταλλαγή του Anthony Davis. Στις πρώτες τρεις εμφανίσεις με τη νέα του ομάδα κι εκμεταλλευόμενος την απουσία του Zion Williamson, έδωσε στους ιδιοκτήτες του 82 πόντους, 28 ριμπάουντ, 13 ασίστ και 5 τάπες, με εξαιρετικά ποσοστά. Όχι κι άσχημα για κάποιον που λίγους μήνες πριν κινδύνεψε ακόμη και η καριέρα του.

To Halloween πλησιάζει και οι νεκροί ζωντανεύουν και πάλι. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η νεκρανάσταση του Derrick Rose αυτής της εβδομάδας. Ο νεότερος MVP στην ιστορία σημείωσε κατά μέσο όρο 25,3 πόντους ανά αγώνα, προσθέτοντας και 5 τελικές πάσες. Για κάποιο λόγο σούταρε με ποσοστά εντός πεδιάς που θα ζήλευαν οι σέντερ του πρωταθλήματος (64,6%) και βολών που θα ζήλευε και ο Malcolm Brogdon (92,9%).

Νεκραναστάσεων συνέχεια. Υπάρχουν κάποιοι παίκτες που ποτέ στην καριέρα τους δεν φαντάστηκαν πως θα δουν το όνομά τους σε αυτή την κατηγορία. Στην κορυφή αυτών μάλλον φιγουράρει το όνομα του Tristan Thompson. Εκεί που ήμασταν σίγουροι πως ο Καρντάσης έχει εγκαταλείψει το μπάσκετ, ξεκίνησε τη χρονιά με 20,5 πόντους, 12 ριμπάουντ και 2 τάπες μέσο όρο. Να μην ξεχάσω ότι σουτάρει με ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. ‘Nuff said.

Σφηνάκια
  • Τα 7 επιθετικά ριμπάουντ του Drummond κόντρα στην Indiana
  • Η πρώτη φετινή 50ρα από τον Kyrie Irving, κόντρα στη Minnesota
  • Οι 5 τάπες των Brook Lopez, Anthony Davis και Jarrett Allen κόντρα σε Houston, Utah και Minnesota αντίστοιχα
  • Τα 6 κλεψίματα του RJ Barrett στο ντέρμπι της Νέας Υόρκης
  • Τα 7 κλεψίματα του Ben Simmons κόντρα στους Pistons
  • Οι 28 πόντοι του Harrell με 9/10 σουτ και 10/11 βολές κόντρα στο Phoenix
The Bennets

O Rudy Gobert συνήθως επιλέγεται ψηλά στα ντραφτ, ανεξάρτητα από το είδος της λίγκας. Πολύ ψηλά για την ακρίβεια. Τόσο ψηλά που δεν επιτρέπεται να έχει τα νούμερα της εβδομάδας που πέρασε. Επηρεασμένος από την κάκιστη αγωνιστική εικόνα της Utah, παρείχε στους ιδιοκτήτες του μέσους όρους της τάξης των 7 πόντων, 9.5 ριμπάουντ και μόλις 0.7 ταπών ανά αγώνα. Αντίθετα, διέπρεψε στα λάθη, με 11 σε μόλις τρεις αγώνες. Ας ελπίσουμε ότι είναι απλώς μία κακή παρένθεση.

Ανάλογες επιδόσεις αυτή την εβδομάδα είχε και ο συμπαίκτης του Gobert, ο συμπαθέστατος Joe Ingles. Ο Αυστραλός ψάχνει τα πατήματά του στον νέο για αυτόν ρόλο του 6ου παίκτη. Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως ακόμη δεν τα έχει βρει. Πέρυσι, οι 17 πόντοι, τα 11 ριμπάουντ και οι 8 ασίστ θα μπορούσαν να είναι απολογισμός μίας βραδιάς. Φέτος όμως, είναι ο απολογισμός της πρώτης του εβδομάδας.

Ο Mark Gasol έχει κατακτήσει τα πάντα στην καριέρα του. Υπήρξε ένας τεράστιος point center, αλλά και αθλητής με αυξημένες κοινωνικές ευαισθησίες. Γι’ αυτό και θα υπάρξει ελαστικότητα. Ας πούμε απλά το εξής: αν αυτή την εβδομάδα είχατε στο ρόστερ σας τον Cousins, θα παίρνατε το ίδιο τίποτα, χωρίς να σας χαλάει και τα ποσοστά. Ο μικρότερος εκ των δύο Gasol σούταρε με το αποκρουστικό 3/19 (με το ένα εξ αυτών να είναι τρίποντο με ταμπλό) συνολικά και 2/9 τρίποντα σε 80 αγωνιστικά λεπτά. Τα 19 ριμπάουντ και οι 8 ασίστ δεν βελτίωσαν και πολύ την κατάσταση, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αγαπά κανείς τον Steven Adams: τόσο εξωαγωνιστικοί, όσο και αγωνιστικοί. Ας πούμε ότι στα τρία πρώτα φετινά παιχνίδια των Thunder οι αγωνιστικοί λόγοι σχεδόν εξαφανίστηκαν. Το μόνο που απέμεινε από αυτούς είναι τα ριμπάουντ, όπου με 11 ανά αγώνα ήταν αξιοπρεπής. Δεν θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για τους πόντους (6 μ.ο.), αλλά και για τα ποσοστά του που έβγαζαν μάτια. Μόλις 32% για τα σουτ εντός πεδιάς και το εντυπωσιακό 2/10 βολές. Ένα ξύρισμα ίσως είναι η λύση που χρειάζεται για την επανάκτηση της χαμένης του αυτοπεποίθησης.

Σφηνάκια
  • Το μυθικό πλέον 1/16 σουτ του Mike Conley στο ντεμπούτο του με τη Utah
  • Τα 1/11 τρίποντα του Bradley Beal κόντρα στους Mavericks
  • Οι μηδέν (0) πόντοι σε 27 λεπτά του Kentavious Caldwell-Pope απέναντι στους Clippers, που είδε τον αγώνα δωρεάν από την καλύτερη θέση του γηπέδου
  • Τα 2/18 τρίποντα του James Harden, κόντρα στους Pelicans
  • Οι 3/10 βολές του Andre Drummond στον αγώνα με τη Philadelphia
One Night Stands

O Luke Kennard του έδωσε και κατάλαβε κόντρα στην Indiana, πετώντας την κλασική πλέον, random 30 της χρονιάς. Ερχόμενος από τον πάγκο πέτυχε 30 πόντους με 6 τρίποντα σε μόλις 13 προσπάθειες.

Ονειρεμένο ντεμπούτο για τον PJ Washington που συνδύασε τη νίκη της ομάδας του με δική του καταπληκτική εμφάνιση. Πέτυχε 27 πόντους με 7/11 τρίποντα κι έδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει έναν παίκτη που μπορεί να έχει ρόλο στο φετινό ρόστερ των Hornets.

Οι Clippers από αλλού τα περίμεναν κι από αλλού τους ήρθαν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, βλέποντας τον Danny Green να είναι σε Finals-Spurs-Mode. Ο βετεράνος shooting guard είχε 28 πόντους και 7 ριμπάουντ, με 7/9 έξω από την περίμετρο.

Ο Fred VanVleet ξεκίνησε τη σεζόν με το γκάζι στο πάτωμα και κόντρα στους Pelicans ήταν καταπληκτικός. Σκόραρε 34 πόντους με 12/18, μάζεψε πέντε ριμπάουντ κι έδωσε 7 τελικές πάσες.

Ναι, όλη η σεζόν του ΚΑΤ είναι ένα one night stand, αλλά η εμφάνισή του κόντρα στη Charlotte ήταν ονείρωξη. Ο σέντερ της Minnesota είχε 37 πόντους, 15 ριμπάουντ, 8 ασίστ με 4 κλεψίματα και 2 τάπες, οδηγώντας την ομάδα του σε μία πανεύκολη νίκη.

Να πανικοβληθώ;!;!;

Πριν από μόλις δύο χρόνια ο Dennis Smith Jr επιλέχθηκε στο Νο 9 του draft. Πολλοί θεώρησαν πως το Dallas είχε κάνει το steal του draft εξαρχής, άποψη που διατηρήθηκε μετά και την υποσχόμενη πρώτη χρονιά του (15ppg/4rpg/5apg). Η δεύτερη χρονιά ωστόσο ήταν ένα πισωγύρισμα στην καριέρα του, με την επιδείνωση των αριθμών του, την κόντρα με τον προπονητή και την ανταλλαγή στους Knicks. Στη Νέα Υόρκη έδωσε και πάλι την εικόνα ενός νέου και υποσχόμενου παίχτη. Είναι γνωστό όμως ότι οι Knicks έχουν την ειδική ικανότητα να καταστρέφουν τον κάθε παίχτη, στον Smith θα είχαν κολλούσαν;

Τον Ιούλιο οι Knicks αποφάσισαν να υπογράψουν τον Elfrid Payton και να δώσουν περισσότερο βάθος στη θέση του οργανωτή. Ξαφνικά φάνηκε να μην στηρίζουν και τόσο την «επένδυσή» τους. Η νέα χρονιά ξεκίνησε με τον Payton να κερδίζει προς το παρόν τη μάχη και τη θέση του βασικού point guard, τη στιγμή που ο Smith αγωνίζεται για λιγότερο από 10 λεπτά ανά αγώνα με σχεδόν μηδενική παραγωγή.

Πολλοί θεώρησαν την ανταλλαγή σαν ένα καλό σημάδι, όπου ο Smith θα βρει χώρο παίζοντας σε μία ομάδα με λιγοστό ανταγωνισμό. Η κατάσταση ωστόσο έχει γυρίσει μπούμερανγκ και τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα με την άφιξη του RJ Barrett, ενός παίκτη που μοιάζει περισσότερο με point forward και μπορεί να οργανώσει και αυτός το παιχνίδι της ομάδας. Πόσο ρόδινο φαίνεται το φαντασιακό μέλλον του DSJ στην Νέα Υόρκη; Καθόλου, για να λέμε την πάσα αλήθεια. Ένας μικρός πανικός έχει αρχίσει ήδη να υπάρχει στους ιδιοκτήτες του και δικαιολογημένα. Είναι πολύ νωρίς στη σεζόν για panic button, αν όμως το κλίμα δεν αντιστραφεί σύντομα, τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Στα θετικά πως ο Elfrid Payton δεν έχει εξελίξει το σουτ του και υπάρχει ακόμη ελπίδα. Όση τουλάχιστον μπορεί να υπάρχει για κάποιον που αγωνίζεται στους Knicks.

Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία

Ο τρόπος με τον οποίο το Miami του Eric Spoelstra ανακαλύπτει κι εξελίσσει σε παίκτες πρώτης γραμμής και μετά τους δίνουν ένα κάρο χρήματα κυριολεκτικά από το πουθενά διάφορους αθλητές, πρέπει κάποια στιγμή να διδάσκεται ως μάθημα σε αθλητικά πανεπιστήμια. Τελευταία τέτοια περίπτωση ο Kendrick Nunn. Ο 24χρονος combo guard έκανε μεν εξαιρετικές χρονιές στο πανεπιστήμιο του Oakland και στους Santa Cruz Warriors, αλλά δεν είχε δοκιμαστεί σε επίπεδο ΝΒΑ. Οι περισσότεροι τον έμαθαν στην Pre Season και ειδικά στο τελευταίο παιχνίδι κόντρα στους Rockets, όπου έσταξε μια μεγαλοπρεπή 40ρα. Την πρώτη εβδομάδα της νέας χρονιάς εκμεταλλεύτηκε την απουσία του Jimmy Buttler και τρύπωσε στην βασική 5δα κάνοντας πράγματα και θαύματα. Δεν είναι μόνο οι 22 πόντοι, τα 3 ριμπάουντ, οι 3 ασίστ και τα 2 κλεψίματα που είχε κατά μέσο όρο, ούτε ότι σουτάρει με ποσοστά μεγαλύτερα του 50/40/90 μέχρι στιγμής. Είναι η εικόνα του στο γήπεδο που δείχνει ότι δεν φοβάται κανένα. Ο Buttler λογικά θα παίξει αυτή την εβδομάδα και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Nunn να επιστρέψει στον πάγκο. Αυτή τη στιγμή η τιμή του είναι ιδιαίτερα υψηλή και οι τυχεροί ιδιοκτήτες του τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση.

Bonus: Devonte’ Graham. Εάν ανήκετε σε αυτό το ούτε 1% που τον είχε στην ομάδα του πριν την έναρξη της χρονιάς, να ξέρετε ότι δεν είναι πολύ καλό για την υγεία σας. Αντιθέτως, αποδείχθηκε ότι ήταν εξαιρετικά καλό για την ομάδα σας, καθώς ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός της Charlotte (όσοι υπάρχουν τέλος πάντων) δεν θα περίμενε τα όργια του δευτεροετούς point guard. Παρά το τελευταίο του άστοχο παιχνίδι, ο Graham έκλεισε την εβδομάδα σε ρόλο ουσιαστικά 6ου παίκτη, έχοντας 18,7 πόντους και 5,7 ασίστ με το εξωφρενικό 59% από το τρίποντο (!), κάνοντας μόλις 1,7 λάθη στα σχεδόν 28 λεπτά που αγωνίστηκε. Αν, λοιπόν, δεν πιστεύετε σε μια breakout season από τον μορφονιό μας, μπορείτε να κάνετε τώρα το cash out και να αποκομίσετε τα οφέλη. Εναλλακτικά, αν είστε ακόμη πιο τυχεροί κι έχετε τον Άρη Τόλιο στη λίγκα σας, τον μεγαλύτερο φαν του Devonte’ στην Ελλάδα, μπορείτε να του τον σπρώξετε και να πάρετε πίσω ανταλλάγματα που ούτε θα μπορούσατε να φανταστείτε μία εβδομάδα πριν.

Η γωνιά του Embiid

Ο Marvin Bagley είναι ένας από τους υποψήφιους για breakout season φέτος. Είναι επίσης και ο πρώτος σοβαρός αγωνιστικός τραυματισμός της χρονιάς, καθώς θα απουσιάσει για τον επόμενο ένα με ενάμησι μήνα, εξαιτίας του σπασμένου δεξιού του αντίχειρα. Το μόνο θετικό της υπόθεσης είναι ο αντίχειρας δεν βρίσκεται στο χέρι που σουτάρει, επομένως το διάστημα της προσαρμογής μετά τον τραυματισμό αναμένεται μικρότερο και ευκολότερο.

Ο Blake Griffin έβγαλε πέρυσι σχεδόν αναίμακτα τη φαντασιακή σεζόν, κάτι που προκάλεσε απορία σε πολλούς. Φέτος όμως αράζει άνετος πρώτο τραπέζι πίστα στην αγαπημένη του γωνιά. Δεν έχει αγωνιστεί φέτος λόγω προβλήματος στο γόνατο, αλλά και προβλήματος στον οπίσθιο μηριαίο. Για αρχή φαίνεται πως δεν θα αγωνιστεί μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, οπότε και η κατάστασή του θα επαναξιολογηθεί. Μέχρι τότε, υπομονή στους ιδιοκτήτες του.

Ο Kevon Looney θα απουσιάσει τουλάχιστον από τα επόμενα δύο παιχνίδια των Warriors, λόγω επίσης ενός προβλήματος στον οπίσθιο μηριαίο. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά με την περίπτωσή του. Δεδομένου ότι είναι το τρίτο αντίστοιχο πρόβλημα εντός του τελευταίου μήνα, θα εξεταστεί μήπως το πρόβλημα είναι νευροπαθολογικό. Κάτι που δεν είναι καλό. Επομένως μείνετε συντονισμένοι, γιατί υπάρχει η πιθανότητα πολύ μεγαλύτερης απουσίας.

Ο Nicolas Batum φέτος δεν έχει ιδιαίτερο ρόλο τη Charlotte και ο τραυματισμός του στο δεξί δάχτυλο θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Η απουσία του αναμένεται να διαρκέσει τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Bonus: Ο DeAndre Ayton αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία ότι όσο ταλέντο έχει, τόσο μυαλό του λείπει. Με κάποιο τρόπο κατάφερε να βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ και φυσικά το ΝΒΑ τον τιμώρησε με 25 αγώνες άνευ αποδοχών. Δεν χρειάζεται να βγάζετε κομπιουτεράκια. Αν όλα πάνε καλά και δεν κάνει πάλι τίποτα περίεργο, θα αγωνιστεί από τις 17 Δεκεμβρίου κι έπειτα.

* Την εβδομάδα που έρχεται οι περισσότερες ομάδες έχουν τα γνωστά τρία ή τέσσερα παιχνίδια. Εξαίρεση αποτελούν οι Celtics, το Memphis, η Minnesota και οι Wizards που αγωνίζονται 2 φορές.