Rumble in the Bubble: Finals Day Five

Posted on Oct 11 2020 - 8:00pm by The Ball Hog

Καλώς ήλθατε στην σημερινή επισκόπηση του NBA Bubble, λιτή, απέριττη και ενδιαφέρουσα (ελπίζουμε), την οποία θα παρουσιάζουμε κάθε μέρα που θα κρατήσει αυτή η ιδιότυπη κατάσταση, με πολύ μεράκι και ακόμα μεγαλύτερη αυταρέσκεια.

Πάμε να δούμε τι είδαν τα ματάκια μας χτες, χρησιμοποιώντας ορισμένα από τα πιο κρύα λογοπαίγνια από τα άπειρα που μπορούμε να σκαρφιστούμε με τη λέξη “bubble”, περιμένοντας στα σχόλια τα δικά σας (όχι σχόλια, λογοπαίγνια).

Bubblegum

Αυτό μας κάνει να συνειδητοποιούμε πόσο μίσος υπάρχει για την αθάνατη ελληνική δημοσιογραφία. Το οποίο ισχύει και αν είναι photoshop.

Μπορεί κάποιος απλώς να του δώσει αυτό που θέλει; Ότι κι αν είναι.

Not good Tony.

Κυριολεκτικά εμείς κάθε φορά που κάνουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Το τέλειο σκριν

Bubble-τι;

Q: Πω πω, κοίτα τι έκανε ο LeBron στην τελευταία φάση. Και αυτός ο Danny Green, τι άχρηστος που είναι; Βρε καλά λέει και ο Τάκης από τον Κολωνό ότι οι μεγάλοι παίκτες παίρνουν τα σουτ τους, αφού όλοι οι άλλοι κοιμούνται. Σωστά;

Α: Στην τελευταία φάση, ο Spoelstra (ή η πεντάδα των Heat σε κατάσταση αμόκ) δοκίμασε κάτι: το περίφημο “swarming” στον LeBron. Αυτό που έκαναν και οι Nuggets συχνά-πυκνά σε αυτή την postseason – με λίγα λόγια, να σκάσουν ξαφνικά όλοι ή σχεδόν όλοι στην #1 απειλή τους. Είτε ήταν σχεδιασμένο είτε όχι, ήταν αρκετά πιθανό ότι δεν ήταν μέρος του σχεδίου να φτάσει η μπάλα στον Danny Green και ούτε αυτός την περίμενε. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως αυτό ακριβώς καταρρίπτει τα μονολιθικά επιχειρήματα των νοσταλγών, αφού ο LeBron πηγαίνοντας προς τα μέσα, δεν επιδίωκε να κάνει ακριβώς αυτό που έκανε ο Jordan to 1997: να την πασάρει στον Steve Kerr. Τα ίδια φυσικά θα άκουγε, αν ακολουθούσε την a posteriori καλύτερη επιλογή – να σουτάρει midrange πάνω από τον αμυντικό αντί να κάνει drive. Τέλος πάντων, αρκετά με τα ηλίθια επιχειρήματα, ας πάμε παρακάτω.

Ο αιφνιδιασμός αυτός του LeBron οδήγησε σε μια σκοτωμένη, αλλά εν τέλει αποτελεσματική πάσα στον Danny Green, ο οποίος μπροστά του είχε τον κάμπο της Λάρισας για να σουτάρει. Ο δισταγμός του, αυτό το έξτρα βηματάκι που έκανε, έδειχνε ότι ήταν εκτός θέσης για σουτ. Παρ’ όλα αυτά, το μπουμπούνισε και ήταν πολύ κακό. Πολύ καλά έκανε αγαπητοί! Αυτή η αφάνταστη υπερβολή για τον Danny Green – που ξεπερνιέται μόνο από το ελεεινά απάνθρωπο και πανηλίθιο επιχείρημα «πρέπει επιτέλους να πάρει βοήθεια ο Butler από τον Bam» – φυσικά διαψεύδεται σε ένα βαθμό και από τα 2/5 τρίποντα και το +14 του Green στον αγώνα. Ναι, το plus/minus εξαρτάται εν πολλοίς και από την πεντάδα που παίζεις και επίσης, ο DG παίρνει τα μεγαλύτερα clean looks διαχρονικά στην καριέρα του και ας είναι καλά το ball movement των Spurs, o Kawhi και ο LeBron. Αλλά, δεν είναι ότι σήκωσε και οικοδομή!!!

Βεβαίως, υπάρχουν και διάφορα micro-επιχειρήματα: ότι ο Green χρειάστηκε να κάνει 1-2 βήματα και 1-2 ντρίμπλες για να στηθεί για σουτ σωστά (κάτι που μειώνει τις πιθανότητες του), ότι ο LeBron έκανε τυφλή πάσα ή ότι ο LeBron δημιουργεί τέτοιο μύθο για το πόσο clutch παίκτης είναι που οδηγεί τους προπονητές σε πράγματα που θα έκαναν τον Daryl Morey να τραβάει τα μαλλιά του.

Στο τέλος της ημέρας, αν ήταν σχεδιασμένο, ο Spoelstra διάλεξε να πεθάνει από ένα σουτέρ που βάζει 33,3% φέτος και 32,8% πέρυσι στα τρίποντα στα playoffs (37,5% με τον αντίπαλο στα 1,5-2 μέτρα, 34,9% με τον αντίπαλο σε παραπάνω από δύο μέτρα) παρά από τον LeBron που σουτάρει δίποντα με τον αντίπαλο πάνω του με 46,2% στα φετινά. Ο Daryl Morey θα σας έλεγε πως το σουτ του Danny Green στατιστικά θα έδινε πάνω από έναν πόντο, ενώ το δίποντο του LeBron κάτω από έναν πόντο (1,05 > 0,92). Αλλά, ούτε τον Spoelstra μπορείς να κατηγορήσεις (και εν τέλει, ίσως η ανετοιμότητα οποιουδήποτε άλλου να πάρει αυτό το σουτ πλην του LeBron να ήταν το κλειδί), ούτε φυσικά τον LeBron που βλέποντας τέσσερις αμυντικούς πάνω του και τους Butler-Bam να είναι έτοιμοι να κόψουν το layup, επέλεξε να πασάρει.

Από την άλλη, ο Markieff Morris με την λόμπα στο πουθενά, έδειξε γιατί δεν είναι για πουθενά.

Double Bubble Trouble
Μr. Bubblicious

Στην συνέντευξη τύπου μετά το παιχνίδι ο Duncan Robinson δήλωσε πως μετά το τέλος τους δεύτερου αγώνα ο Jimmy Butler τον επισκέφτηκε στο δωμάτιο του και ήταν λίγο σκληρός μαζί του γιατί τον πιστεύει και τον αγαπάει και γενικά αυτά που λένε οι κακοποιημένες σύζυγοι παγκοσμίως όταν χρειάζεται να δικαιολογήσουν το μάτι που είναι μαυρισμένο μετά το μέικαπ.

Όλως τυχαίως μετά από εκείνη την επίσκεψη ο swingman των Heat πήγε από τους 4,5 στους 18,5 πόντους μέσο όρο και το Miami κερδίζει τα λεπτά στο οποία βρίσκεται στο παρκέ. Η αλήθεια είναι ότι δεν κάνει τίποτα διαφορετικό από αυτό που κάνει όλη την σεζόν που είναι να κινείται διαρκώς στην επίθεση μέχρι να βρει τον απειροελάχιστο χώρο για να σουτάρει για τρεις. Και όσο περισσότερο σουτάρει τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες των Heat για να νικήσουν. Η παρουσία του Robinson στο παρκέ, όσο και ο ίδιος επιβιώνει στην άμυνα όταν βρίσκει τον LeBron απέναντί του είναι ο καταλύτης που καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα. Η άμυνα των Lakers έχει αρχίσει να εξουθενώνεται όχι μόνο από την ασταμάτητη κίνηση του, αλλά κι από την αίσθηση ότι πρέπει να μην του παραχωρούν ούτε χιλιοστό στα 30+ λεπτά που θα βρίσκεται στο παρκέ και ο Robinson υπενθυμίζει το αξίωμα του Jason Terry, που πριν τους τελικούς του 2011 είχε πει πως το ερώτημα για τους Heat ήταν το πόσο θα αντέχουν να τον κυνηγάνε στα σκριν.

Be quiet, you bubbling fool!

Είχαν μείνει έξι δευτερόλεπτα για το τέλος του πέμπτου τελικού και ο Danny Green είχε μόλις αστοχήσει σε ένα εντελώς ξεμαρκάριστο τρίποντο από την κορυφή . Πρέπει να ήταν ιδιαίτερα κουρασμένος καθώς το σουτ χτύπησε το μπροστινό σημείο της στεφάνης και η μπάλα πήγαινε πίσω προς τη βολή. Εκείνη την στιγμή ο Markieff Morris μάζεψε το επιθετικό rebound. Αυτό το rebound έξι δευτερόλεπτα πριν τη λήξη ήταν και αυτό που θα τον έβγαζε από το club trillion όπως θα έλεγε κι ο Mark Titus, καθώς ο forward των Lakers μέχρι εκείνη την στιγμή είχε κατορθώσει σε 23 λεπτά συμμετοχής να έχει κουλούρια σε κάθε στατιστική κατηγορία εκτός από τα λάθη όπου είχε κάνει δύο.

Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους: Παρά το γεγονός ότι ο LeBron που είχε 6/9 τρίποντα περίμενε μόνος του στο φτερό, ενώ ο Danny Green ζητούσε άλλη μια ευκαιρία να εξιλεωθεί ο Morris έβγαλε μια σέντρα σουτ προς τον Anthony Davis για το τρίτο του λάθος στην βραδιά που έδωσε και την κατοχή στους Heat.

Με τον Howard να την έχει δει σκληρός καριόλης και να προσπαθεί απλά να τραμπουκίσει τους αντιπάλους βλάπτοντας την ίδια του την ομάδα, τον McGee εκτός rotation και τον Kuzma να έχει αμυντικά lapsus o Morris έχει καταλήξει να είναι η επιλογή του Vogel για το frontcourt των Lakers, όταν δεν θέλουν να χαμηλώσουν πολύ. Τα βράδια που παρουσιάζεται διστακτικός και δεν παίρνει προσπάθειες από το τρίποντο είναι ολοκληρωτικά ανύπαρκτος επιθετικά και αμυντικά είχε γίνει ο παίκτης που σημαδεύουν οι Heat με τα σκριν για να βρεθεί απέναντί του ο Butler και να πάει μέχρι τέλους.

Και παρά τα παράπονα τους για τη διαιτησία ο μόνος υπεύθυνος για τις δύο τελευταίες βολές του Butler που έδωσαν το προβάδισμα στο Miami είναι ο Morris, o οποίος στην υποψία του σκριν είναι τόσο βέβαιος ότι ο Butler θα πάει δεξιά που φεύγει από την μέση με την επιδεξιότητα ταυρομάχου με την άμυνα των Lakers να ανοίγει σαν την Νεκρά Θάλασσα οδηγώντας τον Μωυσή (τον Butler, όχι τον πρωθυπουργό μας) στη Γη της Επαγγελίας (δηλαδή αυτή των ελευθέρων βολών).

Δικό σου, Μο!

Triple Bubble

Ο Jimmy Butler έγινε ο έκτος παίκτης με πολλαπλά triple double σε μία σειρά Τελικών. Η παρέα περιλαμβάνει εκτός αυτού τον Larry Bird, τον Magic Johnson, τον Wilt Chamberlain, τον LeBron James και τον Draymond Green. Ακόμη, σκόραρε ή έδωσε ασίστ για 11 πόντους στο clutch time – το χρονικό σημείο δηλαδή που οι Lakers σκόραραν συνολικά 9. Πρέπει όμως να το πάρει και λίγο με το μαλακό, γιατί μετά τα 33 λεπτά της πρεμιέρας, έχει αγωνιστεί 180 λεπτά (45, 45, 43, 47) στους 4 τελευταίου Τελικούς. Σε λίγο δεν θα μπορεί να περπατήσει. Oh, wait.

Ο Duncan Robinson ισοφάρισε το ρεκόρ franchise των Heat με 7 τρίποντα στα Play Offs. Το είχε ξαναϊσοφαρίσει, βέβαια, και νωρίτερα φέτος. Με λίγα λόγια, ο Duncan έχει πετύχει 7 τρίποντα σε postseason φορώντας τη φανέλα των Heat δύο φορές. Όσες δηλαδή έχουν αθροιστικά όλοι οι υπόλοιποι παίκτες που έχουν αγωνιστεί ποτέ στην ιστορία τους. Σε παιχνίδι Τελικών, μόνο οι Ray Allen και Steph Curry έχουν πετύχει περισσότερα από αυτόν.

20 αγώνες Play Offs με διψήφιο αριθμό πόντων από rookie. Κυρίες και κύριοι, ο Tyler Herro, που διαθέτει πλέον το μεγαλύτερο τέτοιο σερί στην ιστορία του ΝΒΑ.

Ο Danny Green κατηγορήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο παίκτη των Lakers για την απώλεια του Game 6. Ρίχνοντας μια ματιά στους αριθμούς, στα 24 λεπτά που αγωνίστηκε, μαζί με τον LeBron και τον Anthony Davis ήταν οι μοναδικοί παίκτες των Lakers με θετικό πρόσημο στο +/-, ενώ είχε και τη μεγαλύτερη τιμή συνολικά για την ομάδα του με +12.

LeBron James και Anthony Davis είχαν 24/36 σουτ (66.7%) στον πέμπτο Τελικό. Οι υπόλοιποι Lakers τα πήγαν λιγότερο καλά, ευστοχώντας σε 10 λιγότερα σουτ, ενώ επιχείρησαν 10 περισσότερα (14/46, δηλαδή 30.4%). Επίσης LeBron και Davis σκόραραν ή έδωσαν ασίστ για τους 87 από τους 108 πόντους της ομάδας. Δηλαδή το 81%. Είναι μόλις η δεύτερη φορά την φετινή χρονιά που LeBron και Davis έχουν τουλάχιστον 60 πόντους και χάνουν.

Bubblewrap

Με τον Duncan Robinson να βρίσκει 13 τρίποντα, την πλειοψηφία των οποίων με καλή κίνηση μακριά από την μπάλα και τον Butler να εκμεταλλεύεται τα καλά σκριν των συμπαικτών του για να ξεφορτωθεί τον Davis στις αλλαγές και να χτυπήσει εκεί οι Heat μπόρεσαν να επανέλθουν επιθετικά πλήρως από τον πέμπτο τελικό.

Εν’ όψει του παιχνιδιού σε λίγες ώρες το ερώτημα είναι αν βλέπουμε τα βαριά πόδια των παικτών των Lakers που έχουν αρχίσει να κουράζονται από την μακριά σειρά και για αυτό χάνουν την συγκέντρωσή τους και δεν παλεύουν να σπάσουν τα σκριν ή αν ήταν απλά ένα πρώιμο hangover μπροστά στις μηχανές με κομφετί που είχαν βγει πίσω από τις μπασκέτες. Παρομοίως με τα βίντεο με τον εξουθενωμένο Butler να γίνονται viral πόσο μπορούμε να περιμένουμε από τους Heat να συνεχίζουν να παίζουν σε τέτοια ένταση με ένα ρόστερ μόλις επτά παικτών;

Οι απαντήσεις θα έρθουν νωρίς το πρωί της Δευτέρας με μόνη βεβαιότητα να είναι πως πρέπει να περιμένουμε να δούμε ένα πολύ σκληρό παιχνίδι με χαμηλό σκορ που θα θυμίζει περισσότερο κυνομαχία παρά το beautiful game στα πρότυπα του πέμπτου τελικού, αλλά στο ακόμη χειρότερο (ή καλύτερο ανάλογα τα γούστα σας).