Rumble in The Bubble: Finals Day Four

Posted on Oct 9 2020 - 12:30am by The Ball Hog

Καλώς ήλθατε στην σημερινή επισκόπηση του NBA Bubble, λιτή, απέριττη και ενδιαφέρουσα (ελπίζουμε), την οποία θα παρουσιάζουμε κάθε μέρα που θα κρατήσει αυτή η ιδιότυπη κατάσταση, με πολύ μεράκι και ακόμα μεγαλύτερη αυταρέσκεια.

Πάμε να δούμε τι είδαν τα ματάκια μας χτες, χρησιμοποιώντας ορισμένα από τα πιο κρύα λογοπαίγνια από τα άπειρα που μπορούμε να σκαρφιστούμε με τη λέξη “bubble”, περιμένοντας στα σχόλια τα δικά σας (όχι σχόλια, λογοπαίγνια).

Bubblegum

Δείτε! ΣΟΚ!1!11!!!!!111!1 Πώς μια μιρκή προσαρμογή κράτησε τον Butler  μακριά απο την σαραντάρα.

Ο μόνος τρόπος να σκοράρεις μπροστά στον AD

O Vogel ετοιμάζει την ομάδα για τους Heat μέσα στη σεζόν. Μόνο αλήθειες

Bubble-τι;

Q: Mπορούμε να θεσπίσουμε Defensive Runner-Up of the Year ή Finals DPoY ή κάτι τέλος πάντων, για αυτό που κάνει ο Anthony Davis;

Α: Ας αρχίσουμε με τα βασικά:

 Κατοχές MiamiΠόντοιDefensive Rating (πόντοι/100 κατοχές)
AD στον πάγκο122292,5
AD να σπέρνει τρόμο στο παρκέ8074183

Αφού λοιπόν βρήκαμε ευκαιρία να δοξάσουμε τον Anthony Davis, ας το κάνουμε. Μπορεί στο τέλος ο LeBron να κερδίσει το MVP των Τελικών, αλλά αυτό που κάνει ο “Brow” – δηλαδή να παίζει πλην 10′ σε κάθε αγώνα τον center, να κυριαρχεί στην άμυνα ψηλά και στον τέταρτο τελικό να μαρκάρει προσωπικά τον Butler (ξεκίνησε με 5/5 συνέχισε με 1/7 απέναντι στον AD – είναι αδιανόητο. Ναι, θεωρητικά είναι αυτό που θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να κάνει και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά όσο μπορούμε να θυμηθούμε, αυτό δεν το έχουμε ξαναδεί. Μετά την υπερπροσπάθεια του τρίτου τελικού, το πέσιμο του Davis πάνω του ήταν το χειρότερο νέο για τον Jimmy Butler, ο οποίος επιζητά την πρόκληση, αλλά κάπου κι αυτός θα πρέπει να είπε «έλεος». Το κολπάκι του στον τρίτο τελικό που μαγνήτιζε το screen από τους guards των Heat για να τραβάει πάνω τους τα – πολύ ευνοϊκά για αυτόν – matchups τους, το διάβασαν άμεσα οι Lakers και έριξαν πάνω του το θηρίο, με μια επιπλέον λεπτομέρεια: η κυνικότητα της αμυντικής προσέγγισης πάνω του γινόταν ακόμα κυνικότερη, καθώς οι Lakers επέλεγαν να τον παίξουν under πίσω από τα screens, δίνοντας του το τρίποντο – κάτι που ο “Jimmy Buckets” ούτε προτιμά ούτε θα βοηθούσε, ελλείψει και του Dragic.

Αυτή είναι μια πολύ κομβική διαφορά ανάμεσα στον LeBron του τρίτου τελικού του 2020 και στον Butler του τέταρτου τελικού του 2020 (ειδικά όταν το ρόστερ είναι ελλιπές και καταφεύγουν οι Heat σε hero-ball). Στον πρώτο, το under είναι το μη χείρον βέλτιστο. Στον δεύτερο, είναι η λύση.

Double Bubble Trouble
Μr. Bubblicious

Παραθέτουμε το παρακάτω προφητικό βίντεο, που είχαμε παραθέσει και στο Rumble in the Bubble αμέσως πριν τους Τελικούς – εκείνη τη φορά για τον Rob Pelinka, αυτή τη φορά για τον Kentavious Caldwell-Pope.

Βλέποντας το cruising των Lakers σε αυτά τα playoffs απέναντι σε όχι-φαβορί-αλλά-πολύ-δυνατές-ομάδες, ειλικρινά απορούμε τι θα γινόταν, αν υπήρχε και ο Avery Bradley. Τέλος πάντων, ο KCP έπαιξε πάρα πολύ καλά και είναι κλειδί σε αυτή τη σειρά ως chasedown defender, ακριβώς αυτό που θα διατάραζε το πανέμορφο και efficient ball movement των Heat. Το κυνηγητό που έριξε για τα μάτια του Duncan Robinson (που εν τέλει σούταρε μόλις έξι τρίποντα), φτάνει σε επίπεδα αποθέωσης αν σκεφτεί κάποιος τα 3/8 τρίποντα και 18 πόντους στην άλλη άκρη του παρκέ.

O Caldwell-Pope δεν είναι απλά αυτός που έχει χύσει λίτρα ιδρώτα σαν κύριος αμυντικός των Lakers απέναντι στους αντίπαλους περιφερειακούς (Lillard, Harden, Murray και τώρα ανελέητο κυνήγι στον Duncan Robinson), αλλά έχει αποδειχθεί σαν μια αξιόπιστη λύση στην επίθεση με το 40% στα τρίποντα στα playoffs. Ο τέταρτος τελικός ήταν η μεγαλύτερή του, καθώς, με την διαφορά στους 2 πόντους και τον Butler να έχει χάσει μόλις εκείνη την στιγμή το τρίποντο από τη γωνία που θα έφερνε τους Heat μπροστά, ο KCP πήρε τις πιο σημαντικές επιθέσεις του αγώνα και με πέντε πόντους έδωσε τη διαφορά που διατήρησαν οι Lakers μέχρι τέλους. Αυτοί ήταν οι τελευταίοι πέντε από τους 18 πόντους του με τους δέκα πρώτους να έχουν έρθει 36 αγωνιστικά λεπτά πριν σε ένα φρενήρες ξεκίνημα όπου έκοψε τον αέρα των Heat.

Και σόρι κιόλας… Αλλά ο τύπος έχει λιγότερα τρίποντα σε postseason των Lakers (40 προς το παρόν) μόνο από τον Kobe Bryant (49 το 2010). Wow!

Ο KCP τελικά είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος αυτών των playoffs καθώς κατόρθωσε να γίνει από αποδιοπομπαίος τράγος που αντιμετώπιζε μετά από κάθε ήττα τη χλεύη των οπαδών των Lakers με αφορμή το φουσκωμένο του συμβόλαιο, σε ένα πραγματικό asset, για τον οποίο γράφονται κείμενα για τις ομάδες που πρέπει να τον διεκδικήσουν όταν μείνει free agent.

Be quiet, you bubbling fool!

Kendrick Nunn ή Kendrick None; Ο All-NBA rookie ήταν σε ένα ακόμα ματς της postseason, κακός. 2/11 σουτ και κακή άμυνα κακός. Ο Nunn είναι στην άμυνα ένα κινητό mismatch (για την ομάδα του) και στην επίθεση, απέναντι στην άμυνα και στην frontline των Lakers, απλώς πρωινό. Ναι, είναι πιτσιρικάς. Ναι, ελλείψει του Dragic, είναι μονόδρομος να υπάρχουν σουτ πέραν του Butler. Ναι, μπορεί να είναι επηρεασμένος από τον covid-19 που είχε ή κάποιου είδους τραυματισμό, αφού το πρώτο του βήμα φαίνεται κάπως πιο βαρύ ή αναποφάσιστο σε σχέση με την regular season – δεν είναι κακός αμυντικός στο 1-on-1 ούτε ο Kuzma ούτε ο Caruso, αλλά δεν γίνεται να μην μπορεί απλώς να τους περάσει ή γενικότερα, τόσο κακός που να μη δίνει ποιοτικά 10-15′. Αλλά μήπως το φοβερό σύστημα του Spoelstra, που αναδεικνύει τους καλύτερους εαυτούς (Dragic, Richardson) αλλά και δίνει υπεραξίες εκεί που δεν υπάρχουν (Johnson, Cole, Chalmers), είναι ένας τεράστιος παραμορφωτικός καθρέφτης;

Ίσως η λύση για όσο έχει απομείνει από τους Τελικούς είναι ο Derrick Jones Jr.; Τουλάχιστον να παίρνουν οι Heat και λίγη άμυνα. Και για να κλείσουμε με μια φράση που δεν έχει γραφτεί πουθενά…
Πόσο κρίμα είναι που έχει τραυματιστεί ο Gabe Vincent. Ακόμη κι αυτός θα μπορούσε να προσφέρει μια κάποια βοήθεια για τους Heat. Πόσο χειρότερος να είναι από τον Nunn;
Triple Bubble

Στο Game 4, ο LeBron και ο Butler ήταν οι πρώτοι σκόρερ, οι πρώτοι ριμπάουντερ και οι πρώτοι πασέρ για τις ομάδες τους. Αυτή ήταν μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία που στην ίδια αναμέτρηση δύο παίκτες “οδήγησαν” τις ομάδες τους σε αυτές τις κατηγορίες. Η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το Game 3 των φετινών Τελικών και πρωταγωνιστές ήταν οι ίδιοι παίκτες.

Ο LeBron James είναι μέχρι στιγμής ο μοναδικός παίκτης ιστορικά με τουλάχιστον 25 πόντους μέσο όρο σε post season, με τρεις διαφορετικές ομάδες που έφτασαν μέχρι τους Τελικούς – με την προϋπόθεση πως θα διατηρήσει τους 26.9 που έχει μέχρι στιγμής. Ακόμη, έχει πλέον 24 παιχνίδια Τελικών με τουλάχιστον 25 πόντους και 10 ριμπάουντ, περνώντας τον Elgin Baylor στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης. Επιπλέον, έφτασε τους 500 πόντους, 150 ριμπάουντ και 150 ασίστ σε μία μόνο postseason. Το έκανε για έκτη φορά στην καριέρα του. Ο μοναδικός άλλος παίκτης που το έχει καταφέρει είναι ο Larry Bird το 1987.

Ο Anthony Davis είχε 4/4 ξεμαρκάριστα σουτ στον τέταρτο Τελικό. Για κάποιο λόγο το Miami τον αφήνει αρκετά ελεύθερο κι έτσι έχει 24/27 μέχρι στιγμής. Επίσης, έχει τα αδιανόητα ποσοστά της τάξης του 61/55/100 σε δίποντα/τρίποντα/βολές.

Ο Jimmy Butler έγινε ο τρίτος παίκτης στην ιστορία με τουλάχιστον 20 πόντους και 5 ασίστ στους τέσσερις πρώτους Τελικούς της καριέρας του. Οι άλλοι δύο είναι ο Michael Jordan (που είχε τέτοια statline στους 7 πρώτους) και ο Oscar Robertson.

Τα ρεκόρ για τους παίκτες του Miami όμως δεν τελειώνουν εδώ. Ο Tyler Herro ισοφάρισε τον Alvan Adams, ο οποίος ήταν πρώτος στην κατηγορία “Rookies με τα περισσότερα συνεχόμενα παιχνίδια με διψήφιο αριθμό πόντων”. Πλέον και οι δύο έχουν από 19. Ακόμη, ο Herro έχει 16 πόντους και 36.5 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο στους Τελικούς. Αυτές είναι οι δεύτερες καλύτερες επιδόσεις στους συγκεκριμένους τομείς και υπολείπονται μόνο των αντιστοίχων του Magic Johnson (21.5 πόντοι, 42.7 λεπτά συμμετοχής). Επίσης, ο Herro είναι ο μόλις έκτος παίκτης που ξεπερνάει το όριο των 300 πόντων σε μία postseason (έχει 316), μετά τους Kareem Abdul-Jabbar (352), Jayson Tatum (351), Alvin Adams (341), Elgin Baylor (331) και Jack Sikma (301). Τέλος, πέρασε και τον Sam Cassell για τα περισσότερα τρίποντα που έχει πετύχει rookie, καθώς μέχρι στιγμής μετράει 44.

Μέχρι στιγμής ο Jae Crowder μετράει 50 εύστοχα τρίποντα και ο Duncan Robinson 49 στα φετινά Play Offs. Αν ο Duncan παστελώσει ακόμα ένα, τότε θα γίνουν μόλις το τέταρτο ζευγάρι συμπαικτών που έχει 50 τριποντάκια στην post season, μετά τους Splash Brothers (2015, 2016, 2018, 2019), JR Smith/Irving (2016) και Leonard/Lowry (2019).

Οι Lakers διεύρυναν ένα σερί όπου για 56ο ματς στην σεζόν βγαίνουν νικητές από παιχνίδι που έχουν το προβάδισμα μετά το τέλος της τρίτης περιόδου. 56-0!!!

Bubblewrap

Πράγματα που οι Heat δεν κάνουν καλά και βρίσκονται πίσω στην σειρά των Τελικών με 3-1. Η συγκεκριμένη λίστα μπορεί να μην είναι μεγάλη, καθώς υπάρχουν οι αστερίσκοι των τραυματισμών, όμως  μία βασική παράμετρος που δεν εξελίσσεται όπως πρέπει για την ομάδα του Spoelstra και τους πονά ιδιαίτερα είναι το τρίποντο. Βλέποντας τους αριθμούς οι Heat είναι μια ομάδα που ήταν έκτη στην regular season σε εύστοχα τρίποντα με 979, σχεδόν 200 παραπάνω από τους Lakers (782), και στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια έχουν ευστοχήσει σε 14 λιγότερα (45-59).

Ο παρακάτω πίνακας σας τα παραθέτει αναλυτικά για το πως το τρίποντο έχει επιδράσει στους φετινούς τελικούς. Όπως βλέπουμε οι Heat μόλις σε ένα παιχνίδι έχουν ξεπεράσει το ποσοστό τους, όμως αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι δεν έχουν καταφέρει να ευστοχήσουν σε πάνω από 12 τρίποντα σε ένα παιχνίδι. Σε ότι αφορά τους Lakers τώρα, δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη διαφορά στα ποσοστά τους σε σχέση πάντα με την regular season, όμως οι περισσότερες προσπάθειες που παίρνουν στα παιχνίδια τους ευνοούν. Ο λόγος που γίνεται αυτό βέβαια είναι σε συνάρτηση και με τα περισσότερα λεπτά που περνάνε στο παρκέ οι Davis και James πράγμα που δίνει περισσότερα ελεύθερα σουτ σε Kuzma, Green, KCP, Carusso και Rondo.

 Los Angeles LakersMiami Heat
Regular Season (perGame)
11/31,6 (34,9%)13,4/35,4 (37,9%)
Finals Game 115/38 (39,5%)11/35 (31,4%)
Finals Game 216/47 (34%)11/27 (40%)
Finals Game 314/42 (33,3%)12/34 (35,4%)
Finals Game 414/39 (35,9%)14/32 (34,4%)
Finals Total59/166 (35,5%)45/128 (35,1%)

Μια ηλιαχτίδα φωτός για τους Heat ότι στο τέταρτο παιχνίδι ευστόχησαν στα πέντε από τα επτά σουτ τριών πόντων που πήραν στην τέταρτη περίοδο. Συγκυρία ή ελπίδα, θα φανεί στο πέμπτο (και τελευταίο;) παιχνίδι τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Κλείνοντας, μια ωδή στον Βασιλιά.

Το να προβλέψουμε ότι το πρωτάθλημα θα πάει στους Lakers και το Finals’ MVP στον LeBron είναι η πιο ασφαλής πρόβλεψη που υπάρχει στο σύμπαν. Τον LeBron στα 35 του, στην 17η σεζόν του και με αυτό το mileage:

To θέμα με την παραπάνω γραφική απεικόνιση δεν είναι το τι λέει κοιτάζοντας το παρελθόν, αλλά ότι στο παρόν, εν έτει 2020, ο LeBron ως καλύτερος παίκτης του ΝΒΑ είναι τρομερά επίκαιρη συζήτηση. Και εάν δεν υπήρχε ο covid-19, εξίσου επίκαιρη θα ήταν και η αφήγηση για την αμφισβήτηση του Βασιλιά για την νέα σεζόν, όμως το συγκεκριμένο μπορεί να περιμένει μερικούς μήνες ή μερικές μέρες μέχρι την έναρξη της free agency.