Fantastic Beasts and Where to Find Them: Part V Chapter 1

Posted on Dec 28 2020 - 8:15pm by Johnny Koutsourakis

Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

 

The Hardens

Η χαρά είναι μεγάλη όταν στους Hardens πρωταγωνιστούν παίκτες που παιχταράδες και στην πραγματικότητα, ενώ είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν ταυτόχρονα είναι και low profile. Ο Goran Dragic ήταν φανταστικός στους δύο αγώνες των Heat και γι’ αυτό ηγείται των Hardens αυτή την εβδομάδα. 19 πόντοι, οκτώ assists και 2.5 κλεψίματα μέσο όρο, σε λιγότερο από 27 λεπτά. Δεν τελειώνει όμως εκεί, καθώς σούταρε με 58% εντός πεδιάς και με 90% στις βολές (σε 5 προσπάθειες ανά αγώνα), ενώ μας χάρισε κι ένα ωραιότατο 4ρι στην κατηγορία Α/ΤΟ.

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε τι πρέπει να περιμένουμε φέτος για τον Darius Garland; O sophomore χειριστής των Cavaliers είναι απολαυστικός στους πρώτους αγώνες της ομάδας του και η τοποθέτησή του στους Hardens της εβδομάδας είναι η πρώτη φετινή ανταμοιβή του. Εξαιρετικά βελτιωμένος σε όλους τους τομείς προσέφερε σκορ (19 πόντοι), δημιουργία (8,3 ασίστ), καλά ποσοστά (54,8% εντός πεδιάς, 100% βολές), κλεψίματα (1,7) και μόλις 2 λάθη ανά αγώνα. Πάντα τέτοια!

Παραδοσιακά η ομάδα των Knicks προσφέρεται για εκείνο το είδος των μοναχικών παικτών με μικρά (σε διάρκεια και αξία) συμβόλαια που παίζουν ελαφρώς για την πάρτη τους και μπορούν να εκτοξευτούν στο “ότι να’ ναι” περιβάλλον του Μεγάλου Μήλου. Ο Alec Burks ανήκει σε αυτή την κατηγορία και ξεκίνησε δυναμικά τη φετινή χρονιά. 20,7 πόντοι με 3,3 τρίποντα και 53% ευστοχία δεν είναι άσχημα, ειδικά για κάποιον που έρχεται από τον πάγκο. Ακόμη περισσότερο όταν συνοδεύονται με 90% στις βολές σε πολλές προσπάθειες και με λίγο από assists/rebounds/κλεψίματα/τάπες.

Κανονικά τέτοιοι παίκτες είναι πολύ καλοί για να μπαίνουν στους Hardens, όμως η εβδομάδα του Khris Middleton ήταν φαντασιακά μοναδική. Τόσο μοναδική, που βρέθηκε στο Top7 της φετινής χρονιάς μιας 9cat λίγκας. Κι αυτό γιατί μέτρησε 26.7 πόντους, 7.3 rebounds κι έξι assists, τη στιγμή μάλιστα που ο ένας αγώνας της εβδομάδας (αυτός κόντρα στους Knicks) ήταν τραγικός για την ομάδα του. Εκείνος σούταρε όμως με 52% στα εντός πεδιάς και με 100% στις βολές, έχοντας μόλις 1,3 λάθη. Αυτά τα λίγα από τον παίκτη που όλο το καλοκαίρι τον βάφτιζαν “λίγο” για να βρίσκεται δίπλα στον Γιάννη μας.

Σφηνάκια

Οι 8 τάπες του Myles Turner απέναντι στη Νέα Υόρκη

Τα 7 κλεψίματα του Βutler με αντίπαλο το Orlando

Τα 17 ριμπάουντ του Gobert απέναντι στο Portland

Τα 18 εύστοχα εντός πεδιάς σουτ του Ja Morant στο career high του (44 πόντοι) με αντίπαλο τους Spurs

Οι 15 ασίστ του Westbrook κόντρα στους 76ers

Τα 10 τρίποντα του Terry Rozier με αντίπαλο το Cleveland

Tα 7 επιθετικά ριμπάουντ του Ed Davis σε 13 λεπτά συμμετοχής απέναντι στους Lakers

Τα 10/12 σουτ του Trae Young απέναντι στο Chicago

Οι 17 κερδισμένες ελεύθερες βολές (έστω και ψεύτικες) του Trae Young κόντρα στο Memphis

The Bennets

Κάθε κατηγορία έχει τον αρχηγό της και ο Kelly Oubre Jr είναι ο ηγέτης των Bennets. Έκανε τόσο κακή εβδομάδα που βάζει ήδη υποψηφιότητα για την χειρότερη εβδομάδα της χρονιάς. Όσα διαβάσετε ΔΕΝ περιέχουν τυπογραφικά λάθη. 5,7 πόντοι μαζί με 17,5% στα εντός πεδιάς, μαζί με 2,7 λάθη. Εύχομαι απλά να παίζατε σε 9cat, γιατί με περισσότερες υπήρχε η όμορφη αναλογία μία assist/2,7 λάθη για το A/TO και το 0% σε ποσοστό τριπόντων σε τόσες προσπάθειες που ντρέπομαι να γράψω τον αριθμό. Εβδομάδα που θα μείνει στην ιστορία για τον κάγκουρα της καρδιάς μας.

Νέο συμβόλαιο το καλοκαίρι, 80 μύρια για 5 χρόνια. Καλός σουτέρ και σε ομάδα που έχει χώρο στους ψηλούς για τα σουτ του. Τι θα μπορούσε να πάει λάθος; Σχεδόν όλα για τον Davis Bertans, που ολοκλήρωσε μία απογοητευτική εβδομάδα με μέσο όρο 9 πόντων, 2 ριμπάουντ και 36% στα σουτ. Τα 2.3 τρίποντα αφήνουν απλά μια λιγότερο πικρή επίγευση στο φαρμάκι που μας κέρασε αυτή την εβδομάδα.

Τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει με τις εμφανίσεις του να τερματίζει στους καλύτερους 50 παίκτες κάθε σεζόν. Αυτό δεν συνέβη σίγουρα στους προηγούμενους 2 αγώνες του Portland, που απογοήτευσε όσους τον επέλεξαν ψηλά. Ο Robert Covington δεν είναι γεννημένος σκόρερ, αλλά σίγουρα μπορεί κάτι περισσότερο από τους 5 πόντους μέσο όρο, όπως μπορεί να σουτάρει με καλύτερο ποσοστό από 30%. Επίσης, το 1 τρίποντο που πέτυχε σε δύο αγώνες δεν βοηθάει ιδιαίτερα την κατάσταση, ενώ οι απαιτήσεις στα blocks μάλλον θα πρέπει να είναι διαφορετικές από πέρυσι. Στα θετικά πως μάζεψε αρκετά ριμπάουντ για τα δεδομένα του, ενώ έκανε μερικά κλεψίματα.

Πέρυσι ο Brandon Clarke άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις και μάλιστα σε πολύ περιορισμένο χρόνο συμμετοχής. Θα περίμενε κανείς πως σε μία ομάδα που λείπει ο Jaren Jackson Jr θα έβρισε τον χώρο για να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Αυτό δεν συνέβη, τουλάχιστον την εβδομάδα που μας πέρασε. Οι 7 πόντοι επιθετικής συγκομιδής και τα 3 ριμπάουντ δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανοποιητικές επιδόσεις. Ειδικά όταν η κατηγορία που τον κάνει πραγματικά ξεχωριστό (fg%) ήταν για κλάματα (41.2%). Μοναδικό θετικό, ότι αυτές οι εμφανίσεις δεν παρέσυραν και τα λάθη, που κυμάνθηκαν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Σφηνάκια

Τα 7 λάθη του Caris Levert σε 19 λεπτά κόντρα στους Celtics

Οι 2/8 βολές του Vucevic απέναντι στο Miami

Τα 3/13 σουτ του Tobias Harris με αντίπαλο τους Wizards

Τα 4 foul του Pat Patterson σε μόλις 11 λεπτά απέναντι στο Dallas

Τα 7 λάθη του Bam Adebayo κόντρα στο Orlando

Η 1/5 βολές του Bismack Biyombo με αντίπαλο τους Cavaliers

Τα 2/11 σουτ του Coby White απέναντι στους Hawks

Οι 9 πόντοι του Damian Lillard κόντρα στη Utah

One night stands

Κάθε χρόνο ο Larry Nance κάνει 1-2 σούπερ εμφανίσεις, νομίζουμε ότι είναι πραγματικά αποδοτικός φαντασιακά παίκτης, τον παίρνουμε και μετά αναγκαζόμαστε ξανά να τον πετάξουμε. Anyway, η πρώτη από αυτές τις εμφανίσεις ήρθε για φέτος στην πρεμιέρα κόντρα στη Charlotte, όπου ο Nance εκτός από 13 πόντους, είχε και 13 rebounds, είχε και οκτώ assists, τρία κλεψίματα, δύο κοψίματα. Και όλα αυτά παίζοντας δίπλα στον Drummond, όπου συνήθως δεν περισσεύουν στατιστικά.

Η φετινή ανικανότητα των Raptors να υπογράψουν έναν ψηλό  Τα αρκετά θεματάκια που έχουν φέτος οι Raptors στη γραμμή των ψηλών δίνουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στον Chris Boucher να καθιερωθεί στο ΝΒΑ. Κόντρα στους Spurs ήταν καταπληκτικός κι έκανε το κομμάτι του με 22 πόντους, 10 rebounds, τρία τρίποντα και επτά τάπες. Αν συνεχίσει έτσι, μάλλον η θέση του Baynes στην βασική 5δα αρχίζει να τρίζει επικίνδυνα.

Ο Bobby Portis είναι γνωστός και ως “τιμωρός” στους κύκλους του ΝΒΑ, κάτι που μπορεί να επιβεβαιώσει και ο Nicola Mirotic. Δεν κάνει, λοιπόν, καμία εντύπωση πως όταν βρήκε μπροστά του την περυσινή του ομάδα την τιμώρησε αλύπητα, πετυχαίνοντας 17 πόντους με 7/12 σουτ, ενώ πήρε και επτά rebounds (με τα πέντε να είναι επιθετικά παρακαλώ). Φυσικά έδωσε λίγο απ’ όλα και στα υπόλοιπα περιφερειακά stats, ενώ εξυπακούεται πως η ομάδα του έχασε και μάλιστα άνετα. Αυτό βέβαια είναι λογικό για έναν τύπο όπως ο Bobby Portis.

Πέρυσι στο Bubble ο Cam (για τους φίλους) Johnson έδειξε εξαιρετικά δείγματα, παίζοντας στη θέση του τραυματισμένου Kelly Oubre. Φέτος ξεκινάει από τον πάγκο και όποτε προλαβαίνει, του δίνει και καταλαβαίνει. Όπως κόντρα στους Kings, οι οποίοι δεν τον πήραν πολύ στα σοβαρά. Κι αυτός απάντησε με 21 πόντους σε 21 λεπτά, με μόλις εννιά σουτ (τα επτά εύστοχα). Έτσι, στο διάστημα παρουσίας του στο παρκέ η ομάδα του έδειχνε πολύ καλύτερη και είχε το εκπληκτικό +25 στον δείκτη +/-.

Να πανικοβληθώ;;;;

Τα τελευταία χρόνια ο LaMarcus Aldridge είναι σταθερά ένας από τους καλύτερους ψηλούς της λίγκας. Ένας παίκτης εγγύηση, που τον draftάρεις και ξέρεις τι θα πάρεις. Φέτος όσοι τον draftαραν τον βλέπουν να κάνει πράγματα που δεν έκανε και να αποδίδει στο επίπεδο του Paul Millsap. Παίζει μακριά από τη ρακέτα όσο ποτέ άλλοτε, σουτάρει αρκετά (για τα δεδομένα του) τρίποντα, ενώ αναλώνεται περισσότερο στα box out, παρά στα ριμπάουντ. Το San Antonio έχει αρχίσει να εκσυγχρονίζει το παιχνίδι του και παίκτες όπως ο παλιός Aldridge ταιριάζουν όλο και λιγότερο στο νέο στυλ. Αυτό, σε συνδυασμό με την ηλικία του, έχουν ως αποτέλεσμα να αγωνίζεται λιγότερο πλέον και σε κανένα αγώνα να μην έχει συμπληρώσει 30 λεπτά συμμετοχής. Αν συνυπολογίσουμε πως το συμβόλαιό του είναι expiring και με τα υπάρχοντα δεδομένα δύσκολα θα ανανεωθεί (τουλάχιστον με μεγάλο νούμερο), μια ανταλλαγή του μέχρι το τέλος Μαρτίου δεν φαντάζει απίθανη.

Όλα τα παραπάνω είναι ικανοποιητικοί λόγοι για να φέρουν μια ανησυχία. Ας τα δούμε όμως λίγο πιο νηφάλια. Είναι λογικό ένας παίκτης της ηλικίας του Aldridge (35μησι Μαΐων), να παρουσιάζει κάμψη στα νούμερά του. Αν περιμένατε ότι θα ήταν παίκτης του 20/10, μάλλον δεν θα είναι. Επίσης, είναι αναμενόμενο για κάθε παίκτη, να μειώνονται τα ποσοστά ευστοχίας του όσο περισσότερο σουτάρει από την περιφέρεια. Αυτό συμβαίνει κι εδώ οπότε καμία έκπληξη. Τώρα το θέμα της ανταλλαγής του είναι πιθανό, καθώς βγάζει μεγάλη λογική για τους Spurs.

Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι ο Aldridge δεν είναι ένας καλός παίκτης. Σημαίνουν απλά ότι δεν μπορεί πλέον να αποδώσει στο επίπεδο που απέδιδε όλα αυτά τα χρόνια. Όμως αυτό που θα δώσει είναι ακόμη πολύτιμο σε μία σειρά από στατιστικές κατηγορίες. Εφόσον είστε συνειδητοποιημένοι με αυτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος άγχους. Αν όχι, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να τον παραχωρήσετε για παίκτες που σας κάνουν να αισθάνεστε πιο άνετα.

Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία

Αν ακούσετε από κάποιον την περιγραφή:” Φιλαράκι, έχω σέντερ με πολύ καλό FG%, που παίρνει rebounds και μάλιστα αρκετά επιθετικά, κάνει τάπες και τον δίνω αρκετά φθηνά” θα τον λιγουρευόσασταν ή όχι; Αν σας έλεγε κάποιος ότι θα μπορούσατε να αποκομίσετε οτιδήποτε από τον Bismack Biyombo εν έτη 2020 θα τον πιστεύατε; Αν η απάντηση στο πρώτο είναι ναι και στο δεύτερο όχι, είστε ο άνθρωπός μας. Η αγγελία είναι έτοιμη και ψάχνει υποψήφιο θύμα. Για 517η φορά στην καριέρα του ο Cody Zeller πέρασε την πόρτα του χειρουργείου, άλλος σέντερ δεν υπάρχει, τα χαμηλά σχήματα στη Charlotte δεν πολυδουλεύουν και αναγκαστικά ο Κονγκολέζος γίγαντας θα βρίσκει ένα 25λεπτο για τον επόμενο 1μησι μήνα περίπου. Βρείτε τον παίκτη στην λίγκα σας που διψάει για άμεσα στατιστικά και γδύστε τον όσο καλύτερα μπορείτε.

Η γωνιά του Blake Griffin

Ο Cody Zeller, ένας από τους θαμώνες της γωνιάς και υποψήφιος δότης ονόματος της στήλης εγχειρίστηκε στο αριστερό χέρι και θα χάσει από τέσσερις έως έξι εβδομάδες αγωνιστικής δράσης.

Ο Clint Capela έχασε τους τρεις πρώτους αγώνες των Hawks, καθώς ήταν πρησμένος ο αχίλλειός του. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μάλλον θα παίξει αυτή την εβδομάδα, ωστόσο η επιλογή του προφανώς είναι ένα ρίσκο.

Ο Draymond Green αντιμετωπίζει πρόβλημα στο πόδι του κι έχει χάσει ήδη τους πρώτους τρεις αγώνες των Warriors. Τα νέα από το μέτωπο λένε πως θα χάσει σίγουρα έναν ακόμη και βλέπουμε. Εξαιρετικά επισφαλής επιλογή για αυτή την εβδομάδα.

Ο Kawhi Leonard μέτρησε από άκρη σε άκρη τον αγκώνα του Serge Ibaka κι έκανε 8 ράμματα για να έρθει στα ίσια το στόμα του. Έχασε ήδη έναν αγώνα και γενικά δεν φημίζεται ότι παίζει κόντρα στις κακουχίες. Βέβαια η 5ορα από το Dallas μπορεί να έχει αλλάξει τις καταστάσεις, αλλά ας το έχουν στα υπ’ όψιν οι ιδιοκτήτες του.

Θέμα στον αστράγαλο για τον Jimmy “Buckets”, που τον ανάγκασε σχεδόν να μην αγωνιστεί στο δεύτερο παιχνίδι των Heat. Για την ώρα θεωρείται αμφίβολος για το παιχνίδι της Τρίτης, ωστόσο με τις προφυλάξεις που παίρνουν όλες οι ομάδες φέτος, δεν θα είναι απίθανο να μην αγωνιστεί.

Πρόβλημα στον καρπό για τον Karl Anthony Towns και κρύος ιδρώτας λούζει τους ιδιοκτήτες του. Δικαιολογημένα. Το μόνο θετικό είναι ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν θα χρειαστεί επέμβαση. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι ο Towns δεν θα αγωνιστεί για 1-2 εβδομάδες στο καλύτερο δυνατό σενάριο. Όσοι τον έχουμε επιλέξει φέτος, ας σταυρώσουμε τα δάχτυλα για να γυρίσει γρήγορα και δυνατός.

Δυναμική υποψηφιότητα για τον Obi Toppin στο βραβείο Blake Griffin of the Year, καθώς ο rookie των Knicks μετά από μόλις έναν αγώνα τραυματίστηκε στη γάμπα. Θα χάσεις σίγουρα τους επόμενους έξι αγώνες, ενώ σε περίπου 10 ημέρες θα επανεξεταστεί. Καλό 2021 δηλαδή.

Πολύ δυσάρεστα είναι δυστυχώς τα νέα για τον Spencer Dinwiddie, ο οποίος είναι ο πρώτος σοβαρά τραυματίας της νέας σεζόν. Υπέστη μερική ρήξη χιαστού στο δεξί γόνατο και οι Nets αναφέρουν ότι θα χάσει το υπόλοιπο της χρονιάς.

*Όλες οι ομάδες αυτή την εβδομάδα θα έχουν τους συνηθισμένους 3 ή 4 αγώνες