Fantastic Beasts and Where to Find Them: Part VI, Chapter 2

Posted on Nov 1 2021 - 10:18pm by Johnny Koutsourakis
Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

Fantastic Beast cover photo

 

The Hardens

 

Συνήθως οι παίκτες αυτού του διαμετρήματος δεν μπαίνουν στους Hardens, αλλά ο Jimmy Butler έκανε πράγματα και θαύματα αυτή την εβδομάδας, όντας μακράν του δεύτερου ο καλύτερος σε 9 κατηγορίες. 28/8/5.3 με 3.3 κλεψίματα, 58% εντός πεδιάς κι 93% στις βολές. Από το πουθενά ο Al Horford έγινε ξαφνικά στα 36 του και πάλι πολύτιμος στο fantasy. Και πώς να μην είναι όταν έδωσε 10+ rebounds, 3.5 τάπες και 4.5 assists, με 50+% ευστοχία και 0.5 λάθη. Καταπληκτικός Dejounte Murray, που μετά τη φυγή του DeRozan κάνει το δικό του στατιστικό πάρτι στο San Antonio. 22.3/9/10.7 έγραψε το κοντέρ, με δύο κλεψίματα, λίγες τάπες και μόλις 2 λάθη. Φαίνεται πως το κράξιμο της στήλης την προηγούμενη εβδομάδα στον Kemba Walker έπιασε τόπο και – γενναιόδωροι όπως πάντα – είμαστε εδώ να το αναγνωρίσουμε. Σχεδόν 20/4/4 με 2.7 κλεψίματα και 4.7 τρίποντα κάθε παιχνίδι, είναι επιτέλους ο Kemba που όλοι περίμεναν.

 

Σφηνάκια

 

Τα 23 rebounds του Jonas Valanciunas απέναντι στη Minnesota

Τα 8 κλεψίματα του Paul George κόντρα στο Portland

Οι 10/10 βολές του DeMar DeRozan με αντίπαλο το Toronto

Οι 17 assists του Fred VanVleet απέναντι στο Chicago

Οι 42 πόντοι του Paul George κόντρα στο Portland

Οι 6 τάπες του Al Horford με αντίπαλο τους Wizards

Τα 10/11 εντός πεδιάς του Jarrett Allen απέναντι στο Denver

 

 

Πολλά έχουν δει τα μάτια μου μα αυτό μου φέρνει τρόμο

 

Το παιχνίδι του Denver κόντρα στη Utah έχει μείνει στο μυαλό των περισσοτέρων για τον τραυματισμό του Nikola Jokic. Εμείς ωστόσο θα ασχοληθούμε με τα 15 λεπτά που αγωνίστηκε πριν τραυματιστεί και σε όσα πρόλαβε να κάνει σε αυτό το διάστημα. Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, τόσο χρειάστηκε ο Σέρβος αρτίστας για να γράψει statline 24/6/6 με 8/9 σουτ και 3/3 τρίποντα, εκτός έδρας, απέναντι στην ομάδα που πέρυσι τερμάτισε πρώτη στo NBA και με προσωπικό αντίπαλο τον περυσινό αμυντικό της χρονιάς. Από την άλλη, δεν του έδωσαν και σπαθιά να καταπιεί. Βέβαια ξέρω, ξέρω. Στα 90s τέτοιοι σέντερ που είναι soft και σουτάρουν τρίποντα δεν θα έπαιζαν ούτε στο οικογενειακό διπλό.

 

 

The Bennets

 

Οχτώ πόντοι, 9 rebounds και 1.5 τάπα συνήθως τα λες αξιοπρεπή νούμερα. Όχι όμως αν είσαι ο Clint Capela. Το ελβετικό ταγάρι των Hawks μας είχε συνηθίσει μια 4ετία στο τοπ25 της κατάταξης, οπότε τώρα μας κακοφαίνεται όταν πέφτει εκτός 100δας. Πολύ μέτρια πράγματα για άλλον έναν σέντερ, τον Mitchell Robinson. Ενώ αγωνίζεται για 28 ολόκληρα λεπτά, δεν καταφέρνει κάτι περισσότερο από 8 πόντους, 5.7 rebounds και 0.7 (!) τάπες. Το 100% εντός πεδιάς και το 1 λάθος ήταν πραγματικά παρηγοριά στον άρρωστο. Κάκιστη εβδομάδα για τον βετεράνο σουτέρ, Terrence Ross, που αποδείχτηκε βετεράνος τουβλέρ τα περισσότερα βράδια. Μόλις 32% η ευστοχία του και 7.5 πόντοι ενεργητικό. Ενδεικτικό ότι δεν κατάφερε να έχει μέσο όρο “2”, σε οποιαδήποτε κατηγορία, πλην των πόντων. Απογοητευτική εβδομάδα και για τον Jaren Jackson Jr. Ήταν τόσο τρομακτικά άστοχος, που με το 26% σίγουρα διάλυσε τα ποσοστά των ιδιοκτητών του. Προφανώς χαμηλό σκοράρισμα, χαμηλά rebounds, λίγες τάπες. Παραδοσιακά μας βγάζει την ψυχή μέχρι να ανέβει.

 

Σφηνάκια

 

Τα 0/8 τρίποντα του Damian Lillard κόντρα στους Clippers

Τα 0/8 εντός πεδιάς του De’Anthony Melton με αντίπαλο το Portland

Τα 0/8 τρίποντα του Paul George απέναντι στο Cleveland

Τα 9 λάθη του Ja Morant κόντρα στους Blazers

Οι 2/6 βολές του Chris Paul με αντίπαλο τους Cavaliers

Το 1/10 τρίποντο του LeBron James απέναντι στο Cleveland

Τα 10 λάθη του Russell Westbrook κόντρα στην Oklahoma

 

One night stands

 

Οι Cavaliers φέτος παραδόξως τραβούν την προσοχή μας. Αυτός που δεν περιμέναμε όμως να την τραβήξει με οποιονδήποτε τρόπο είναι ο Cedi Osman. Παρά ταύτα, κόντρα στο Phoenix έσταξε την 20ρα του με 7/15 σουτ, 6 τρίποντα και λίγο από όλα τα υπόλοιπα στη στατιστική του.

 

 

Τον Torrey Craig μπορείς να τον πεις πολλά πράγματα: εργατικό, τίμιο, δυναμικό, πολύτιμο. Καλό σκόρερ πάντως, δεν τον λες. Μάλλον αυτός είναι και ο λόγος που έκανε career high 28 πόντων στα 31 του και αυτό συνέβη την Παρασκευή το βράδυ. Είχε 9/16 σουτ, 4 τρίποντα, 11 rebounds εκ των οποίων τα 5 επιθετικά. Με λίγα λόγια ήταν εξαιρετικός.

 

 

Όχι ένα συνηθισμένο βράδυ στην Indianapolis για τον Grayson Allen, ο οποίος βοήθησε τους Bucks να δραπετεύσουν με τη νίκη από το Bankers Life Fieldhouse. Αυτό έγινε χάρη στους 19 πόντους του με αρκετά καλά ποσοστά ευστοχίας (5/11 σουτ, 5/5 βολές), τα 4 rebounds και τα λίγα stocks που προσέφερε.

 

 

Πολύ ωραία εμφάνιση κόντρα στους Lakers για έναν παίκτη που γουστάρουμε αρκετά, τον Lonnie Walker. Ο νεαρός shooting guard είχε 21 πόντους με 7/10 σουτ και 5/7 τρίποντα, μαζί με 6 ασίστ στην αναμέτρηση του San Antonio. Στο διάστημα που αγωνίστηκε είχε εξαιρετικό +/-, όμως δεν κατάφερε να αποσοβήσει την ήττα της ομάδας του.

 

 

Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία

 

Ας ήμαστε ειλικρινείς. Πρακτικά όποιος παίκτης έχει ξεκινήσει καλά, είναι υποψήφιος για τη συγκεκριμένη στήλη. Οπότε σήμερα θα εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο, σε μία επιλογή που φαινομενικά τα νούμερά της δεν βγάζουν μάτια, όμως βρίσκεται σε μία ακραία sell high κατάσταση και δεν έχει ακουστεί καθόλου. Μιλάμε φυσικά για τον Devonte Graham.

Να θυμίσουμε ότι πρόπερσι ο Graham έκανε τη break out season του, πέρυσι με τον ερχομό του LaMelo παραγκωνίστηκε σε ρόλο 6ου παίκτη και η Charlotte επέλεξε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του και φέτος κατέληξε βασικός στη Νέα Ορλεάνη. Στη μέχρι τώρα φαντασιακή καριέρα του, ο Graham είναι ένας παίκτης που πραγματικά διαλύει το fg% της ομάδας του (μάλλον οι χειρότεροι παίκτες σε αυτό τον τομέα μαζί με τους VanVleet και Smart), που προσφέρει όμως πολλά τρίποντα, σεβαστούς πόντους, ελάχιστα λάθη και κάποιες assists. Φέτος σε 7 αγώνες μετράει 18 πόντους, 3.4 rebounds, 5.1 assists, 3.3 τρίποντα, 1.4 κλεψίματα, 2 λάθη και 38% ευστοχία. Βρίσκεται στην 53η θέση στο ranking ΟΛΩΝ των παικτών.

Και θα που πείτε: “Ωραία ρε φίλε. Αφού τα κάνει όλα αυτά ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟΝ ΔΩΣΩ; Γιατί να μην συνεχίσει να τα κάνει, αφού εγκλιματίστηκε καλά στη νέα του ομάδα;”

Γιατί φίλες και φίλοι, ο Graham είναι ένας κάκιστος παίκτης μπάσκετ.

“Και τι μας νοιάζει πόσο καλός είναι, αφού μας φέρνει τα νούμερα; Εμείς fantasy δεν παίζουμε;” σας βλέπω να ξαναρωτάτε.

Οκ, ας εξηγήσουμε. Αυτό που μας νοιάζει πρωταρχικά είναι τα fantasyακά νούμερα και δευτερευόντως η ποιότητα του παίκτη. Δηλαδή είμαστε μια χαρά με κάτι Capela και Richaun Holmes κι ας μην είναι δαντέλες. Όμως, ένας παίκτης που ΔΕΝ είναι καλός και αποδοτικός, αργά ή γρήγορα θα χάσει νομοτελειακά τη θέση του. Και όπως καταλαβαίνετε, αυτό επηρεάζει και το παιχνίδι μας. Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν για παράδειγμα, είχα γίνει αρκετές φορές κακός με έναν παίκτη που τον έλεγαν Hassan Whiteside και σε κάθε ευκαιρία έλεγα πόσο κακός παίκτης ήταν και πως δεν γίνεται να παίζει βασικός. Ο Hassan τερμάτισε εντός 10δας πριν 2 χρόνια. Ακριβώς όμως επειδή ήταν πολύ κακός παίκτης, μετά το Portland έβρισκε δουλειά, παρά μόνο ως αναπληρωματικός σέντερ. Γιατί όμως είναι κακός παίκτης ο Devonte?

Γιατί στην άμυνα είναι ένα κινητό mismatch, κι αυτό όχι με την καλή έννοια. Μόνιμος στόχος. Στην επίθεση δε, είναι ένας μετριότατος πασέρ που απλά προωθεί τη μπάλα, είναι ένας παίκτης χωρίς ιδιαίτερη ευχέρεια εισόδου στο ζωγραφιστό, χωρίς ιδιαίτερο καλό midrange σουτ και ένας σχετικά μέτριος σουτέρ για τα δεδομένα της εποχής. Μην σας ξεγελούν τα 3+ τρίποντα που μόνιμα βάζει. Αυτό οφείλεται στον τεράστιο αριθμό προσπαθειών που παίρνει. Είναι ένας σουτέρ του 37%, που δεν αποτελεί και κατόρθωμα. Τα συνολικά του νούμερα προέρχονται κυρίως από τον χρόνο χρησιμοποίησής του. Αν αυτός χαθεί, χάνονται και αυτά. Γιατί, λοιπόν, κάποιος να τον χρειάζεται για βασικό pg σε επίπεδο ΝΒΑ; Ιδιαίτερα όταν έρχονται από πίσω ο Kira Lewis και ασόδυα όπως ο Nickeil;

Επιπλέον, τα φετινά νούμερα είναι σε αυτά τα επίπεδα σε μία ομάδα χωρίς Zion και με τον Alexander-Walker να έχει ξεκινήσει εκπληκτικά άστοχα. Νομοτελειακά θα πέσουν. Η πρόταση είναι να πουλήσετε όσο προλαβαίνετε σε κόσμο που δεν έχει υπόψιν του όλα τα παραπάνω. Αν πάρετε ως αντάλλαγμα έναν παίκτη στο τοπ70, θα έχετε κάνει μία εκπληκτική μπάζα με έναν παίκτη που στο τέλος της προηγούμενης σεζόν ήταν κυριολεκτικά στα αζήτητα.

 

Να πανικοβληθώ;;!;!!;;!;!;

 

 

Υπάρχει κάποιος που γνωρίζει τι συμβαίνει με τον Michael Porter Jr; Μετά την περυσινή break out season, φέτος στους – χωρίς Murray – Nuggets περιμέναμε την εκτόξευση στη στρατόσφαιρα. Αντ’ αυτού, είναι λίγο πιο εύστοχος από εμένα όταν σουτάρω ελεύθερα lay-ups με δεμένα χέρια, παίρνει λιγότερα rebounds, βάζει λίγα τρίποντα, δεν κάνει πλέον τάπες.

Στο αγωνιστικό, με εξαίρεση ότι παίρνει λίγο πιο τραβηγμένα σουτ, δεν υπάρχει κάτι το διαφορετικό. Δεν γνωρίζουμε αν το καλοκαίρι είχε κάποιον τραυματισμό που τον ανάγκασε να απέχει από προπονήσεις, όπως πχ συνέβη με τον Harden. Το θέμα είναι ότι το effective fg% του έχει πάει στο 39.7% (που είναι οριακά αστείο νούμερο), από το τρομερό περυσινό 64.6%.

Το βασικό ερώτημα όμως είναι: “να πανικοβληθείτε;” Ξεκάθαρα όχι φίλες και φίλοι. Δεν γνωρίζουμε αν θα πάρει 10 ή 20 αγώνες για να βελτιωθούν τα πράγματα και να επανέλθουν σε μία κανονικότητα. Αυτό που θεωρούμε δεδομένο όμως είναι ότι θα επανέλθουν. Αν τον έχετε μην τον δώσετε σε τιμή μικρότερη από την περυσινή, αν δεν τον έχετε είναι μία καταπληκτική ευκαιρία να αγοράσετε.

 

Thinking Ahead

 

Οι πρώτες 2-3 εβδομάδες του παιχνιδιού είναι από τις πλέον σημαντικές, καθώς εδώ βρίσκονται συνήθως οι μεγαλύτερες ευκαιρίες της χρονιάς. Παίκτες που δεν έχουν ξεκινήσει καλά και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ανέβουν. Τέτοιες στιγμές πολλοί ιδιοκτήτες που απογοητεύονται εύκολα πουλάνε και μετά χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο. Ας δούμε λίγες τέτοιες περιπτώσεις.

Οι rookies μας. Με αρκετό κόσμο από αυτό το draft να έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά (Mobley, Barnes, Duarte, Giddey), υπάρχει έντονη απογοήτευση από τα πρώτα πικ. Συγκεκριμένα, μιλάμε για τους Green και Suggs, οι οποίοι φαίνεται ότι έχουν βρει με λίγη μεγαλύτερη ταχύτητα στο rookie wall. Αν βρείτε την ευκαιρία να τους πάρετε, ειδικά σε dynasty λίγκες, μην το σκεφτείτε δεύτερη φορά.

Δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες αυτή τη στιγμή που να έχουν απογοητεύσει περισσότερο από τους Russell Westbrook και De’ Aaron Fox. Παίκτες που μπήκαν με φόρα από την προηγούμενη χρονιά, αλλά φέτος όλα έγιναν δύσκολα. Δεδομένα θα ανέβουν από τις χαμηλότατες θέσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή, καθώς δεν πάει πιο κάτω. Αν έχετε ένα build που μπορεί να αντέξει τα (σοβαρά) μειονεκτήματά τους, οι τωρινές τιμές τους συνήθως είναι ευκαιρία (ειδικά για τον πρώτο).

Πολύς κόσμος έχει ξεχάσει ότι ο D’ Angelo Russell είναι τεράστιος ρουφιάνος  ένας εξαιρετικός παίκτης και μόλις 25 ετών. Σύμφωνοι, σε αυτό μάλλον φταίει και ο ίδιος, αλλά και οι πολλοί τραυματισμοί του. Αλλά διάολε, δεν γίνεται να μην υπολογίζουμε ο Russell για πλάκα μπορεί να έχει 20 πόντους, 6 ασίστ και 2.5 τρίποντα. Από τις μεγάλες ευκαιρίες που μπορεί να βρει κάποιος παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια, ειδικά από τη στιγμή που η κατάσταση στη Minnesota δεν φαίνεται και ιδανική για τον ίδιο.

 

Η γωνιά του Embiid

 

Σοβαρό πρόβλημα στον καρπό και επέμβαση για τον Pat Williams. Δυστυχώς, μάλλον θα χάσει ολόκληρη τη φετινή σεζόν.

Η πλατούλα του Kristaps Porzingis πονάει και αρχίσαμε ήδη τα μία παίζει, δύο δεν παίζει. Αυτό δεν θα πάει πολύ καλά.

Ο Cade Cunningham έκανε το ντεμπούτο του, όμως βρίσκεται ακόμη στην ανάρρωση από τον τραυματισμό του στον αστράγαλο. Οπότε έχετε στο νου σας ότι συνήθως δεν θα αγωνίζεται σε back-to-back, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα.

Ο Malcolm Brogdon σιγά σιγά επανέρχεται στην ενεργό δράση και μέσα στην εβδομάδα θα αγωνιστεί. Το ίδιο ισχύει με τον Caris LeVert, όμως είναι πιθανοί περιορισμοί στον χρόνο συμμετοχής του, καθώς και σε back-to-back για αρχή.

Δεν φαίνεται να είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα τραυματισμού στο γόνατο του Bam Adebayo. Ωστόσο ας είμαστε επιφυλακτικοί για αυτή την εβδομάδα.

Ο Scottie Barnes έχει ξεκινήσει καταπληκτικά τη σεζόν. Όμως το χτύπημα στον αντίχειρα ίσως ανακόψει αυτή την πορεία. Δεν φαίνεται σοβαρό, όμως είναι μάλλον σίγουρο ότι με τους Raptors επιφυλακτικούς, θα χάσει λίγους αγώνες.

 

*Όλες οι ομάδες έχουν τα γνωστά 3 και 4 παιχνίδια για αυτή την εβδομάδα