Ο υπέροχος κύριος Coby White

Posted on Nov 30 2021 - 5:05pm by Johnny Koutsourakis

Βράδυ Πέμπτης, 20 Ιουνίου 2019. Βρισκόμαστε στη συνέντευξη τύπου του NBA Draft. Ο δημοσιογράφος ενημερώνει τον συνεντευξιαζόμενο ότι ο πρώην συμπαίκτης του στους North Carolina Tar Heels, Cameron Johnson, μόλις επιλέχθηκε με το 11ο πικ. Αυτή είναι και η πρώτη φορά που θα καταλάβουμε πόσο αληθινό, ακομπλεξάριστο και κουλ τυπάκι είναι ο Coby White.

 

Δεν ξέρω αν το αντιληφθήκατε, αλλά πριν λίγες ημέρες επέστρεψε από τον τραυματισμό του. Και μαζί με αυτόν επέστρεψαν κι οι συνήθειές του. Οπότε ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε γι’ αυτόν και γι’ αυτές. Για να τις κατανοήσουμε όμως λίγο καλύτερα θα πρέπει να πάμε πίσω στο χρόνο: στις στιγμές της δημιουργίας τους.

Στις 25 Μαΐου του 2020 o George Floyd δολοφονείται στη Minneapolis από έναν μπάτσο της Αμερικάνικης Αστυνομίας. Αμέσως ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους, το κίνημα “Black Lives Matter” γιγαντώνεται και – έχοντας πια φτάσει στο καλοκαίρι – μετατρέπεται στη μεγαλύτερη φυλετική εξέγερση που έχουν γνωρίσει ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Coby White βρίσκεται στη γενέτειρά του, το Goldsboro της Βόρειας Καρολίνας. Όπως και σε όλη την υπόλοιπη χώρα, γύρω υπάρχουν πολλές πορείες και διαμαρτυρίες εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας. Εκείνος όμως δεν συμμετέχει σε αυτές.

“Ένιωσα ότι ήμουν κατώτερος των περιστάσεων. Δεν πήγα καθόλου στις διαμαρτυρίες. Στην Βόρεια Καρολίνα υπήρχαν πολλές ειρηνικές πορείες στις οποίες σίγουρα θα μπορούσα να είχα πάει. Δεν έδειξα τη συμπαράστασή μου ούτε καν στα social media. Νιώθω ότι απογοήτευσα τον εαυτό μου. Έτσι αποφάσισα να είμαι πιο ενεργός”.

“Συζήτησα το θέμα με την αδερφή μου. Δεν είμαι από τους τύπους που ξεκινούν να γράφουν ιστορίες στο Twitter ή κάνουν φασαρία λέγοντας πολλά. Ξέρει ότι μου αρέσουν πολύ τα φούτερ και μου έδωσε την ιδέα να εκφραστώ μέσω του ντυσίματός μου. Λάτρεψα την ιδέα εξαρχής”.

 

Εικόνα 1. Honor Black Women

Έτσι, σε κάθε εντός έδρας αγώνα εμφανιζόταν στο γήπεδο με ένα hoodie ειδικά φτιαγμένο για τη συγκεκριμένη ημέρα. Σε αυτό αναγράφονταν κοινωνικά μηνύματα, προβάλλονταν ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αγαπημένα αποφθέγματα, ακόμη και χωρία από την Βίβλο. Η όλη κίνηση ονομάστηκε #aWEARness. Παράλληλα, μία φωτογραφία με τον ίδιο και τη μπλούζα ανέβαινε και στον λογαριασμό του στο Instagram, όπου σε πολλές περιπτώσεις έδινε και επιπλέον πληροφορίες για τη θεματική με την οποία καταπιανόταν.

 

Εικόνα 2. Ψυχική Υγεία και Αυτισμός

 

Εικόνα 3. Asian Hate και Καρκίνος

Η αρχή έγινε στις 23 Δεκεμβρίου κόντρα στους Hawks, όταν ο Coby εμφανίστηκε με ένα μαύρο φούτερ με την επιγραφή “Honor Black Women”. Κι ακολούθησαν πολλά ακόμη με ευρείες θεματικές που αφορούσαν από θέματα υγείας όπως την Ψυχική Υγεία, τον Αυτισμό, τον καρκίνο του στήθους και του συκωτιού, μέχρι τη στήριξη των Γυναικών σε θέματα ίσων πληρωμών ή των ανθρώπων με ασιατικά χαρακτηριστικά. Με αυτό τον τρόπο, τα αγαπημένα του hoodies από μια συνήθεια που είχε πάντα, κατέληξαν να είναι ένα διαφορετικός τρόπος έκφρασης σκέψεων και ιδεών.

 

Εικόνα 4. Code2040 1)Ο CODE 2040 είναι ένας οργανισμός που έχει ως στόχο τη υποστήριξη Αφροαμερικανών και Λατίνων που εργάζονται στον χώρο της Τεχνολογίας, ώστε να ανταπεξέλθουν στους δομικούς φυλετικούς φραγμούς και να είναι σε θέση να συμμετέχουν στις ηγετικές θέσεις του κλάδου και ReWritting the Code 2)Ο ReWritting the Code είναι ένας οργανισμός που υποστηρίζει φοιτήτριες, αποφοίτους και γυναίκες που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της καριέρας τους σε τομείς της Τεχνολογίας, ώστε να έχουν ίσες δυνατότητες ανέλιξης στις κορυφαίες θέσεις του κλάδου

 

Εικόνα 5. Gender wage gap and equality

 

Ακόμη ομορφότερα όμως ήταν τα πράγματα στους εντός έδρας αγώνες των Bulls που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2021: κατά το διάστημα δηλαδή του Black History Month. Εκεί,  ο Coby White παρέδωσε δωρεάν μαθήματα Αφροαμερικάνικης Ιστορίας, δίνοντας το ερέθισμα σε χιλιάδες μαύρα παιδιά να έρθουν σε επαφή με εξέχουσες κι επιτυχημένες προσωπικότητες της πολιτισμικής κληρονομιάς τους, στις οποίες το αμερικάνικο σύστημα εκπαίδευσης δε θεώρησε απαραίτητο να αφιερώσει χρόνο. Προσωπικότητες που αν και ξεκίνησαν από το ίδιο υπόβαθρο και συνάντησαν τις ίδιες δυσκολίες, κατάφεραν να αναρριχηθούν στην τρομερά δύσκαμπτη και ρατσιστική αμερικάνικη κοινωνία και να διαπρέψουν. Προσωπικότητες που μπορούν να εμπνεύσουν τον κάθε νέο αφροαμερικανό και την κάθε νέα αφροαμερικανή που υπάρχει εκεί έξω ότι μπορεί να υπερνικήσει την ταξική σαπίλα που βιώνει καθημερινά.

 

Εικόνα 6. Shirley Chisholm 3)Η Shirley Chisholm ήταν η πρώτη μαύρη πολιτικός που έγινε μέλος του Κονγκρέσου το 1968. Το 1972 έγινε η πρώτη γυναίκα που ήταν υποψήφια για την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος και Matthew Henson 4)O Matthew Henson ήταν Αφροαμερικανός εξερευνητής. Στις αρχές του 20ου εξερεύνησε τον Αρκτικό και το 1909 θεωρείται πως μαζί με τον Robert Peary ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που έφτασαν στον Βόρειο Πόλο

 

Εικόνα 7. Claudette Colvin 5)H Claudette Colvin είναι μαύρη ακτιβίστρια και πρωτοστάτρια της φυλετικής ισότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1955 συνελήφθη καθώς δεν δέχθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε μία λευκή γυναίκα και Althea Gibson 6)H Athea Gibson ήταν τενίστρια. Αποτέλεσε μία από τις πρώτες έγχρωμες παίκτριες που έγιναν αποδεκτές στον χώρο του τέννις, ενώ ολοκλήρωσε την καριέρα της κατακτώντας 5 τίτλους Grand Slam

Ένας παίκτης δηλαδή ενός αθλήματος της δημοφιλούς κουλτούρας λειτούργησε ως ερέθισμα γνώσης και ταυτόχρονα ως υποκατάστατο του θεσμού που θα έπρεπε να παρέχει τα ερεθίσματα σε μία ολόκληρη ομάδα ανθρώπων και σε εκατομμύρια παιδιά. Κι αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη κοινωνική συνεισφορά του #aWEARness.

 

Εικόνα 8. Breonna Taylor 7)H Breonna Taylor ήταν μια 26χρονη Αφροαμερικανή που δολοφονήθηκε από 3 μπάτσους στο Louisville, στις 13 Μαρτίου 2020. Η επίσημη δικαιολογία ήταν πως η δολοφονία έλαβε χώρα στο πλαίσιο ελέγχου για ναρκωτικά και Trayvon Martin 8)Ο Trayvon Martin ήταν ένας 17χρονος Αφροαμερικανός που δολοφονήθηκε στο Sanford στις 26 Φεβρουαρίου 2012. Ο δολοφόνος του τον θεώρησε “ύποπτο” στο πλαίσιο “περιπολίας” στην γειτονιά της Florida και τον πυροβόλησε

 

Εικόνα 9. Texas Western 1966 Team (NCAA Champions) 9)Η ομάδα μπάσκετ του Texas Westerns κατέκτησε τον κολεγιακό τίτλο του 1966, όντας η πρώτη ομάδα που το καταφέρνει έχοντας στην αρχική της πεντάδα πέντε Αφροαμερικανούς και Ava DuVernay 10)Η Ava DuVernay είναι Αφροαμερικανή σκηνοθέτιδα. Το 2014 με την ταινία της “Selma” έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή σκηνοθέτιδα που ήταν υποψήφια για το βραβείο Σκηνοθεσίας στις Χρυσές Σφαίρες και ταυτόχρονα υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Το 2012 είχε κερδίσει το βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Sundance για την ταινία της “Middle of Nowhere”, Anne Frank 11)H Anne Frank ήταν μία 16χρονη Γερμανίδα που πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Bergen-Brelsen το 1945, στο πλαίσιο των βασανισμών όλων των ανθρώπων εβραϊκής κατοχής από το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας, Selena Quintanilla 12)H Selena Quintanilla ήταν Αμερικανή τραγουδίστρια. Δολοφονήθηκε το 1995 σε ηλικία 24 ετών, Stacey Abrams 13)Η Stacey Abrams είναι πολιτικός και από το 2007 έως το 2017 ήταν εκλεγμένη ως αντιπρόσωπος στην Πολιτεία της Georgia. To 2018 ήταν υποψήφια για το αξίωμα του Κυβερνήτης στην Πολιτεία, όντας η πρώτη Αφροαμερικανή που κάνει κάτι τέτοιο, Ella Fitzgerald 14)Η Ella Fitzgerald ήταν μία από τις μεγαλύτερες Jazz τραγουδίστριες όλων των εποχών. Έχει κερδίσει 14 βραβεία Grammy, το Αμερικάνικο Μετάλλιο των Τεχνών και το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας μεταξύ άλλων, Misty Copeland 15)Η Misty Copeland είναι χορεύτρια. Είναι η πρώτη Αφροαμερικανή που ανακηρύχθηκε χορεύτρια κορυφαίου επιπέδου (Principal Dancer) στα 75 χρόνια ιστορίας του American Ballet Theatre, Thasunda Brown Duckett 16)H Thasunda Brown Duckett είναι Αφροαμερικανή επιχειρηματίας. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της έχει βρεθεί σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις μεγάλων εταιριών, τραπεζών και οργανισμών, Billie Holiday 17)H Billie Holiday ήταν μυθική τραγουδίστρια, κατά βάση της Jazz. Έχει κατακτήσει αρκετά βραβεία κατά τη διάρκεια της καριέρας της, ενώ είναι μέλος του Hall of Fame τόσο της National Rhythm & Blues, όσο και του Rock ‘N’ Roll, Dr. Mae C. Jemison 18)H Mae C. Jemison είναι φυσικός και πρώην αστροναύτης της NASA. Το 1992 έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή αστροναύτης που ταξίδεψε στο διάστημα, Ida B. Wells 19)Η Ida B. Wells ήταν Αφροαμερικανή δημοσιογράφος και μία από τις πρώτες ακτιβίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. H Wells κατέγραψε συστηματικά και ανέδειξε μέσα από την αρθρογραφία της την φρίκη της Κρεμάλας στους έγχρωμους, καθώς και τα ρατσιστικά κίνητρα καταδίκης των ανθρώπων σε αυτό το είδος θανάτου, Katherine Johnson 20)H Katherine Johnson ήταν μαθηματικός. Η πρωτοποριακή δουλειά της βοήθησε σημαντικά ώστε να επιτευχθούν οι πρώτες διαστημικές πτήσεις της NASA. Παράλληλα, ήταν μία από τις πρώτες Αφροαμερικανές που δούλεψε στη NASA

 

“Μία ακόμη προέκταση αυτού που κάνω είναι πως συνεχίζω να μαθαίνω. Για πολλά από τα άτομα που βρίσκονται στις μπλούζες μου δεν με δίδαξαν ποτέ στο σχολείο. Δεν άκουσα ποτέ για την Claudette Colvin. Ποτέ στη ζωή μου. Μας είπαν απλά δύο βασικά πράγματα για τον Martin Luther King και αυτό ήταν όλο. Επομένως όλο αυτό δεν προσφέρει μόνο κοινωνική αφύπνιση, είναι καλό και για μένα. Μεγαλώνω, εξελίσσομαι και συνεχίζω να μαθαίνω”.

 

Εικόνα 10. Juneteenth 21)To Juneteenth, γνωστό και ως “Ημέρα Αφροαμερικάνικης Ανεξαρτησίας”, είναι ομοσπονδιακή γιορτή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Ιουνίου, καθώς σε αυτή την ημερομηνία το 1865 καταργήθηκε και επίσημα η δουλεία

 

Ο Coby White φαίνεται να έχει αποδεχτεί πως ο ρόλος του σε αυτό τον κόσμο δεν είναι απλά να παίζει μπάσκετ. Αν και μόνο 22 ετών δείχνει τη διάθεση να γίνει η φωνή όσων δεν μπορούν να φωνάξουν δυνατά. Να κάνει ορατά θέματα ανθρώπων που είναι “αόρατοι”, να φέρει στην επιφάνεια πράγματα με τα οποία λίγοι θέλουν να ασχοληθούν και πολλοί να κρύψουν. Ακριβώς γι’ αυτό η παραπάνω είδηση είναι  ένα από τα πιο ελπιδοφόρα νέα που είδαμε τον τελευταίο καιρό στο χώρο του ΝΒΑ, ενώ η ελπίδα είναι στο μέλλον να ακολουθήσουν κι άλλοι τα βήματά του. Με αυτό τον τρόπο ίσως τεθούν στη δημόσια ατζέντα πολύ πιο γρήγορα μια σειρά από θέματα που αποτελεί επιτακτική ανάγκη να συζητηθούν. Πολλοί θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Γιατί σε τελική ανάλυση και παραφράζοντας ένα από τα τελευταία hoodie του, “It costs zero dollars to be like Coby White”.

 

Εικόνα 11. Zero cost

References
1 Ο CODE 2040 είναι ένας οργανισμός που έχει ως στόχο τη υποστήριξη Αφροαμερικανών και Λατίνων που εργάζονται στον χώρο της Τεχνολογίας, ώστε να ανταπεξέλθουν στους δομικούς φυλετικούς φραγμούς και να είναι σε θέση να συμμετέχουν στις ηγετικές θέσεις του κλάδου
2 Ο ReWritting the Code είναι ένας οργανισμός που υποστηρίζει φοιτήτριες, αποφοίτους και γυναίκες που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της καριέρας τους σε τομείς της Τεχνολογίας, ώστε να έχουν ίσες δυνατότητες ανέλιξης στις κορυφαίες θέσεις του κλάδου
3 Η Shirley Chisholm ήταν η πρώτη μαύρη πολιτικός που έγινε μέλος του Κονγκρέσου το 1968. Το 1972 έγινε η πρώτη γυναίκα που ήταν υποψήφια για την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος
4 O Matthew Henson ήταν Αφροαμερικανός εξερευνητής. Στις αρχές του 20ου εξερεύνησε τον Αρκτικό και το 1909 θεωρείται πως μαζί με τον Robert Peary ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που έφτασαν στον Βόρειο Πόλο
5 H Claudette Colvin είναι μαύρη ακτιβίστρια και πρωτοστάτρια της φυλετικής ισότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1955 συνελήφθη καθώς δεν δέχθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε μία λευκή γυναίκα
6 H Athea Gibson ήταν τενίστρια. Αποτέλεσε μία από τις πρώτες έγχρωμες παίκτριες που έγιναν αποδεκτές στον χώρο του τέννις, ενώ ολοκλήρωσε την καριέρα της κατακτώντας 5 τίτλους Grand Slam
7 H Breonna Taylor ήταν μια 26χρονη Αφροαμερικανή που δολοφονήθηκε από 3 μπάτσους στο Louisville, στις 13 Μαρτίου 2020. Η επίσημη δικαιολογία ήταν πως η δολοφονία έλαβε χώρα στο πλαίσιο ελέγχου για ναρκωτικά
8 Ο Trayvon Martin ήταν ένας 17χρονος Αφροαμερικανός που δολοφονήθηκε στο Sanford στις 26 Φεβρουαρίου 2012. Ο δολοφόνος του τον θεώρησε “ύποπτο” στο πλαίσιο “περιπολίας” στην γειτονιά της Florida και τον πυροβόλησε
9 Η ομάδα μπάσκετ του Texas Westerns κατέκτησε τον κολεγιακό τίτλο του 1966, όντας η πρώτη ομάδα που το καταφέρνει έχοντας στην αρχική της πεντάδα πέντε Αφροαμερικανούς
10 Η Ava DuVernay είναι Αφροαμερικανή σκηνοθέτιδα. Το 2014 με την ταινία της “Selma” έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή σκηνοθέτιδα που ήταν υποψήφια για το βραβείο Σκηνοθεσίας στις Χρυσές Σφαίρες και ταυτόχρονα υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Το 2012 είχε κερδίσει το βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Sundance για την ταινία της “Middle of Nowhere”
11 H Anne Frank ήταν μία 16χρονη Γερμανίδα που πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Bergen-Brelsen το 1945, στο πλαίσιο των βασανισμών όλων των ανθρώπων εβραϊκής κατοχής από το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας
12 H Selena Quintanilla ήταν Αμερικανή τραγουδίστρια. Δολοφονήθηκε το 1995 σε ηλικία 24 ετών
13 Η Stacey Abrams είναι πολιτικός και από το 2007 έως το 2017 ήταν εκλεγμένη ως αντιπρόσωπος στην Πολιτεία της Georgia. To 2018 ήταν υποψήφια για το αξίωμα του Κυβερνήτης στην Πολιτεία, όντας η πρώτη Αφροαμερικανή που κάνει κάτι τέτοιο
14 Η Ella Fitzgerald ήταν μία από τις μεγαλύτερες Jazz τραγουδίστριες όλων των εποχών. Έχει κερδίσει 14 βραβεία Grammy, το Αμερικάνικο Μετάλλιο των Τεχνών και το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας μεταξύ άλλων
15 Η Misty Copeland είναι χορεύτρια. Είναι η πρώτη Αφροαμερικανή που ανακηρύχθηκε χορεύτρια κορυφαίου επιπέδου (Principal Dancer) στα 75 χρόνια ιστορίας του American Ballet Theatre
16 H Thasunda Brown Duckett είναι Αφροαμερικανή επιχειρηματίας. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της έχει βρεθεί σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις μεγάλων εταιριών, τραπεζών και οργανισμών
17 H Billie Holiday ήταν μυθική τραγουδίστρια, κατά βάση της Jazz. Έχει κατακτήσει αρκετά βραβεία κατά τη διάρκεια της καριέρας της, ενώ είναι μέλος του Hall of Fame τόσο της National Rhythm & Blues, όσο και του Rock ‘N’ Roll
18 H Mae C. Jemison είναι φυσικός και πρώην αστροναύτης της NASA. Το 1992 έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή αστροναύτης που ταξίδεψε στο διάστημα
19 Η Ida B. Wells ήταν Αφροαμερικανή δημοσιογράφος και μία από τις πρώτες ακτιβίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. H Wells κατέγραψε συστηματικά και ανέδειξε μέσα από την αρθρογραφία της την φρίκη της Κρεμάλας στους έγχρωμους, καθώς και τα ρατσιστικά κίνητρα καταδίκης των ανθρώπων σε αυτό το είδος θανάτου
20 H Katherine Johnson ήταν μαθηματικός. Η πρωτοποριακή δουλειά της βοήθησε σημαντικά ώστε να επιτευχθούν οι πρώτες διαστημικές πτήσεις της NASA. Παράλληλα, ήταν μία από τις πρώτες Αφροαμερικανές που δούλεψε στη NASA
21 To Juneteenth, γνωστό και ως “Ημέρα Αφροαμερικάνικης Ανεξαρτησίας”, είναι ομοσπονδιακή γιορτή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Ιουνίου, καθώς σε αυτή την ημερομηνία το 1865 καταργήθηκε και επίσημα η δουλεία