Fantastic Beasts and Where to Find Them: Part VI, Chapter 7

Posted on Dec 6 2021 - 3:39pm by Johnny Koutsourakis
Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

Fantastic Beast cover photo

The Hardens

 

O Jaesean Tate έκανε εβδομάδα καριέρας και γι’ αυτό πρέπει να επιβραβευτεί. Δεκαοχτώ πόντοι, 7 rebounds, 6.5 assists με 57% ευστοχία και 92% από τις βολές. Μαζί με 1 τρίποντο, 1.3 κλεψίματα, 1.5 τάπες. Απλά WOW. Τρομερός όμως και ο Jarrett Allen, ο οποίος φέτος δείχνει μεταμορφωμένος. Είκοσι τρεις πόντοι με 72% ευστοχία, 12 rebounds και 2.5 τάπες είναι ένα πλήρες πακέτο ψηλού. Ο Franz Wagner αρχίζει να δείχνει ότι δεν αποτελεί πυροτέχνημα και ξεχωρίζει ανάμεσα στους πολύ νεανικούς Magic. Statline της τάξης του 20/5/5 μαζί με 48% ευστοχία και 2 κλεψίματα δεν είναι εύκολο να γίνει από rookie. Τρομερός Darius Garland, ο οποίος εξακολουθεί να είναι στην κουβέντα για τον πιο βελτιωμένο παίκτη της σεζόν. 24/4/8 με 56% ευστοχία, 4 τρίποντα και 1+ κλέψιμο είναι εντυπωσιακές επιδόσεις. Τόσο που θα καταπιούμε τα 5+ λάθη. Τέλος, αυτή την εβδομάδα έχουμε και παίκτη bonus, καθώς επανήλθε από τους νεκρούς ο Brandon Ingram. 30 πόντοι με 54% εντός πεδιάς, 5.5 rebounds, 5.8 assists, 2 τρίποντα, μόλις 1 λάθος. Ας ελπίσουμε αυτό να συνεχιστεί.

 

Σφηνάκια

 

Οι 12 assists του Brandon Ingram απέναντι στο Dallas

Οι 6 τάπες του Mo Bamba με αντίπαλο τη Phily

Τα 21 rebounds του Chris Wood κόντρα στην Oklahoma

Τα 6/6 τρίποντα του Nikola Vucevic απέναντι στη Charlotte

Τα 15 εύστοχα εντός πεδιάς σουτ του Brandon Ingram κόντρα στο Houston

Τα 7 τρίποντα του Kevin Huerter με αντίπαλο τη Charlotte

Τα 6 κλεψίματα του Draymond Green κόντρα στο Phoenix

Τα 11/12 εντός πεδιάς του Montrezl Harrell απέναντι στη Minnesota

 

Πολλά έχουν δει τα μάτια μου μα αυτό μου φέρνει τρόμο

 

Θα είναι φρόνιμο να δώσετε προσοχή σε αυτή την παράγραφο, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι θα ξαναδούμε τον Jonas Valanciunas σε αυτή τη στήλη κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ζωής μας. Γιατί αυτό που έκανε ο Jonas στο Staples Center όχι μόνο δεν το έχει κάνει σε προπόνηση του Memphis (γιατί θα είχαμε το βιντεάκι), αλλά πιθανότατα ούτε στη μπασκέτα του σπιτιού του που ήταν ένα μέτρο κοντύτερη από την κανονική. Τριάντα εννιά (39) πόντοι, 15 rebounds, 3 assists, 2 κλεψίματα, 1 λάθος. Το τρομακτικό ωστόσο σε αυτή την περίπτωση ήταν τα 7/8 τρίποντα (!) και το γεγονός ότι αφού σε κάποια φάση πρέπει να κατάλαβε ότι πήγαιναν όλα μέσα, τα κόλλαγε ακόμη κι εν κινήσει σε catch n shoot καταστάσεις. Φήμες λένε ότι το βίντεο αυτού του αγώνα είναι ήδη συλλεκτικό.

The Bennets

 

Πολλοί ισχυροί υποψήφιοι για τους Bennets αυτή την εβδομάδα, ανάμεσά τους ξεχωρίζει εύκολα ο Buddy Hield, από τον οποίο περιμένουμε πάντα να δούμε πόντους και τρίποντα. Με 6.3 και 0.7 σε αυτές τις κατηγορίες, που συνδυάστηκε με 25% στην επίθεση, κάτι πήγε πολύ στραβά. Τα πράγματα δεν ήταν πολύ καλύτερα για τον Nickeil Alexander-Walker, που συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις. Μόλις 9/2/3 ο μέσος όρος της εβδομάδας του, ενώ έσπασε τα καλάθια με 31% εντός πεδιάς. Ένας ακόμη άστοχος παίκτης στο πρόσωπο του Duncan Robinson. Ο αγαπητός Duncan είναι αρκετά μονοδιάστατος σαν παίκτης και το σίγουρο είναι ότι οι 9.5 πόντοι και τα 2 τρίποντα που έδωσε κάθε βράδυ αυτή την εβδομάδα, είναι επιδόσεις που τον οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο waiver. Για το σβήσιμο, έχουμε Robert Williams. Γλυκέ μου timelord, είναι γεγονός ότι ξεγελάς τις στατιστικές με το ακραίο σου fg% και τα μηδενικά σου λάθη, αλλά δεν ξεγελάς εμάς. 7.7 πόντοι και 4 rebounds παίρνω και από streamer σε 20ρα λίγκα. Για σοβαρέψου λίγο.

 

Σφηνάκια

 

Τα 3/18 στου του D’ Angelo Russell κόντρα στην Washington

Τα 3/17 σουτ του Cameron Payne με αντίπαλο το Golden State

Τα 8 λάθη του Anthony Edwards απέναντι στο Brooklyn

Τα 3/17 σουτ του Joel Embiid κόντρα στη Βοστώνη

Τα 7 λάθη του Julius Randle με αντίπαλο το Chicago

Τα 0/6 τρίποντα του Duncan Robinson κόντρα στο Cleveland

Τα 1/8 εντός πεδιάς του Jonas Valanciunas με αντίπαλο το Dallas

 

One Night Stands

 

O Jaesean Tate κόντρα στην Oklahoma πέτυχε το one night stand της χρονιάς, διαλύοντας τη στατιστική. 32 πόντοι με 11/15 σουτ και 9/10 βολές ήταν το ορεκτικό της επίθεσης, που συνοδεύτηκαν από 7 assists. Παράλληλα, είχαμε και 10 rebounds (4 επιθετικά), ενώ για το αμυντικό κομμάτι υπήρξαν 2 κλεψίματα και 5 τάπες.

Ο Max Strus εκμεταλλεύτηκε τις απουσίες της ομάδας του κόντρα στους Bucks, αλλά και τα 24 ολόκληρα λεπτά συμμετοχής που του έδωσε ο προπονητής του. Σκόραρε 25 πόντους με 8/13 σουτ κι 6 τρίποντα, πήρε 3 rebounds κι έκανε ένα κλέψιμο, όντας ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του στην αναμέτρηση.

Η απουσία του Jimmy Butler έδωσε στον Caleb Martin φανέλα βασικού απέναντι στους Nuggets. Ο νεαρός forward έβαλε 18 πόντους με 8/15 σουτ και πήρε 4 rebounds, όντας ο μόνος παίκτης της βασικής 5δας των Heat που δεν είχε αρνητικό δείκτη στο +/-.

Στο Memphis αυτή την εβδομάδα διοργανώθηκε το μεγαλύτερο πάρτι με καλεσμένη ομάδα που έχει γίνει ποτέ. Περιττό να αναφερθεί ότι καλεσμένη ήταν η Οklahoma, που έχει χαρίσει χαμόγελα στον κάθε πικραμένο φέτος. Ο Santi Aldama έκανε την πρώτη μεγάλη εμφάνιση της καριέρας του, έχοντας 18 πόντους, 10 rebounds και 3 assists. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον συμπαίκτη του, John Konchar, που είχε statline 17/4/4 με 7/8 σουτ και 3 κλεψίματα.

Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία

 

Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει, αλλά εδώ και 10 ημέρες ο Kelly Oubre βρίσκεται στη ζώνη του λυκόφωτος. Παίζει πολύ (τουλάχιστον 26 λεπτά στα τελευταία 6), σκοράρει πολύ, δείχνει να έχει εδραιώσει τη θέση του ως 6ος παίκτης στην ομάδα, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται ακόμη καλύτερο. Ακόμη και στατιστικά είναι εδραιωμένος στο τοπ50 των τελευταίων 2 εβδομάδων. Γιατί όμως να πουλήσει κάποιος τώρα που επιτέλους παίζει;

Αρχικά, ο Oubre είναι ένας εντελώς άστατος παίκτης. Η απόδοσή του μπορεί να σε φτιάξει, αλλά και να σε καταστρέψει. Επίσης, είναι ένας παίκτης που έχει φαντασιακούς περιορισμούς: όχι καλά ποσοστά, random defensive stats, μέτριος ριμπάουντερ. Δηλαδή χρειάζεστε build με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να είναι σούπερ fit. Επίσης, αν το παρατηρήσατε, ακόμη και τα σούπερ στατιστικά των τελευταίων εβδομάδων είναι περισσότερο θέαμα, παρά ουσία. Αυτό σημαίνει πολλούς πόντους, πολλά fg, πολλά τρίποντα και… αυτά. Μπορεί να υπάρξει κάποιο random παιχνίδι με αμυντικά στατιστικά, αλλά ως εκεί.

 Επίσης, ο Oubre σουτάρει με 52% συνολικά αυτές τις δύο εβδομάδες και με 44% από το τρίποντο. Οι καλύτερες επιδόσεις της καριέρας του στις δύο κατηγορίες μέχρι σήμερα είναι 45.3% και 35.2%. Κάτι που σημαίνει πως είναι πιο πιθανό να περνάει μια περίοδο σούπερ φορμαρίσματος, παρά να έγινε ξαφνικά εύστοχος παίκτης. Τέλος, η θέση του στην ιεραρχία της Charlotte είναι χαμηλή και καθόλου δεδομένη. Δηλαδή, είναι χαμηλότερα από τους LaMelo, Bridges, Hayward, Rozier δεδομένα και το συζητάμε για τους υπόλοιπους. Με λίγα λόγια, είναι πλήρως αναλώσιμος και σε ένα εξαιρετικά tradeable συμβόλαιο.

Το επόμενο διάστημα η Charlotte θα έχει τις απουσίες των LaMelo και Rozier, οπότε δεν αναμένεται τα νούμερα του Oubre να πέσουν. Καλό θα είναι όμως να είστε γρήγοροι, να τον πλασάρετε ωραία και να αποκομίσετε κάτι για έναν παίκτη που είχε ελάχιστη αξία πριν την έναρξη της σεζόν. Ένα αντάλλαγμα εντός 100δας θα είναι εξαιρετικό όφελος.

 

Να πανικοβληθώ;;;!;;!!;!!;;!;

 

Ο Robert Covington ήταν παραδοσιακά ένας από τους πιο υποτιμημένους φαντασιακούς παίκτες των τελευταίων ετών. Η ικανότητά του στα αμυντικά στατιστικά, τα τρίποντα και τα ελάχιστα λάθη ήταν ένας αρκετά σπάνιος και περιζήτητος συνδυασμός. Γι’ αυτό και συνήθως επιλεγόταν σε αρκετά υψηλές θέσεις, παρά τις μέτριες επιδόσεις του στο σκοράρισμα.

Από πέρυσι έχει αρχίσει μία πτώση στους αριθμούς του συνολικά, ενώ φέτος το πρόβλημα έχει γίνει ακόμη πιο εμφανές. Το σκοράρισμα έχει πέσει στο μισό συγκριτικά με δύο χρόνια πριν, τα τρίποντα είναι μειωμένα, το ίδιο και τα rebounds. Αυτό όμως που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η τρομερή μείωση στα stocks του. Ο όρος “μείωση” στα στατιστικά του είναι αρκετά ευγενικός. Στις περισσότερες από τις παραπάνω κατηγορίες μιλάμε για career low ή για αριθμούς πολύ κοντά σε αυτό. Και αυτό συμβαίνει ταυτόχρονα.

Φέτος, ο Covington αγωνίζεται για 26 λεπτά κάθε βράδυ, επίδοση υψηλότερη μόνο από τη ρούκι χρονιά του. Στην επίθεση που λειτουργεί ως stretch 4 φαίνεται πως η ομάδα του έχει καταλάβει πόσο μέτριος σουτέρ είναι κι έχοντας καλύτερους σουτέρ δεν πολυπαίρνει τη μπάλα (είναι απίστευτο πως για χρόνια πλανάται η φήμη ότι είναι έστω αξιοπρεπής σουτέρ), ενώ στην άμυνα, το γεγονός πως δεν αγωνίζεται καθόλου στην περιφέρεια στερεί από την ομάδα του την εξαιρετική περιφερειακή άμυνα πάνω στη μπάλα που μπορεί να προσφέρει κι από εμάς τα πολύτιμα κλεψίματά του. Γενικά όμως στο Portland συνολικά ο Covington δεν θυμίζει και πολύ τον εξαιρετικό αμυντικό παίκτη που βλέπαμε στην Philadelphia ή τη Minnesota. Στους τελευταίους 6 αγώνες για παράδειγμα έχει 3 κλεψίματα και 2 τάπες, επιδόσεις ενός πολύ κακού αμυντικού παίκτη.

Με αυτά και με αυτά, ο φετινός Covington δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με αυτόν των προηγούμενων ετών. Είναι αμφίβολο αν πλέον έχει θέση σε πολύ ρηχές λίγκες, ενώ η αξία του είναι πολύ μικρή στις μεγαλύτερες. Γενικότερα αν από την εξίσωση βγουν τα stocks, ο Covington δεν έχει λόγο ύπαρξης. Και το τελευταίο διάστημα έχουν βγει. Υπάρχει σοβαρότατος λόγος πανικού και με δεδομένο ότι μπαίνει στα 31, το Portland δεν φαίνεται να έχει μέλλον με αυτό το σχήμα και το μέλλον του είναι αρκετά αβέβαιο, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά ή να τον εντάξετε σε πακέτα ανταλλαγής άλλων παικτών.

 

Thinking Ahead

 

Μετά από παράπονα που αντιμετωπίσαμε αυτό το ΣΚ από το κοινό, ότι δηλαδή οι παίκτες που αναφέρουμε είναι πολύ γνωστοί και στις βαθιές λίγκες δεν υπάρχουν ποτέ διαθέσιμοι, θα κάνουμε μια προσπάθεια αυτή την εβδομάδα να αναφέρουμε μερικά πιο “δευτεροκλασσάτα” ονόματα που ίσως είναι διαθέσιμα σε μεγάλες λίγκες.

Όπως ίσως θα ενημερωθήκατε, ο Ja Morant τραυματίστηκε στο γόνατο και θα είναι εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων για άλλες 2-3 βδομάδες. Ήδη από αυτή την εβδομάδα, αντικαταστάτης του είναι ο Tyus Jones και τα πηγαίνει εξαιρετικά. Ικανοποιητικότατη δημιουργία, τίμια ποσοστά, ελάχιστα λάθη. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να βρείτε ακόμη διαθέσιμο.

Ορισμένους σερί αγώνες-φωτιά έχει κάνει το τελευταίο διάστημα ο Terrance Davis. Ανά διαστήματα κάνει κάτι τέτοια μαζεμένα παιχνίδια και δεδομένου ότι είναι ελεύθερος στις περισσότερες λίγκες, ίσως αξίζει ένα add. Πιθανότατα ο Buddy Hield δεν θα είναι ντερφορμέ για πάντα και ο Davis θα επιστρέψει στα 10λεπτα, αλλά αξίζει να εξερευνήσουμε τις πιθανότητες.

Ο Malik Monk επίσης έχει κάνει μία σειρά από πολύ καλά παιχνίδια στους Lakers. Το στυλ παιχνιδιού του ταιριάζει εξαιρετικά με του LeBron και του Westbrook, αφού θέλει μόνο να σουτάρει τρίποντα. Μην περιμένετε πολλά στις υπόλοιπες στατιστικές κατηγορίες. Στο καλό σενάριο όμως, θα μπορούσε αυτός να είναι το βασικό shooting guard που ψάχνουν οι Λιμνάνθρωποι. Στο κακό, μπορεί να πει πάλι πως βαριέται το μπάσκετ και να χαθεί στα βάθη του πάγκου.

 

Η γωνιά του Embiid

 

O Ja Morant κοψοχόλιασε πολύ κόσμο μεσοβδόμαδα, όμως φαίνεται ότι το πρόβλημα στο γόνατό του δεν είναι καταδικαστικό. Θα μείνει εκτός λίγες εβδομάδες και με λίγη τύχη θα είναι μια χαρά.

Μικροπροβλήματα στον οπίσθιο μηριαίο για τον Jaylen Brown, ο οποίος έχασε το τελευταίο παιχνίδι των Celtics και δεν είναι ξεκάθαρο αν θα είναι πλήρως διαθέσιμος αυτή την εβδομάδα.

LaMelo Ball, Terry Rozier, Jalen McDaniels και Mason Plumlee είναι ένα παρεάκι πιο τρελό απ’ το δικό σου. Εκτός των άλλων, έχουν Covid και δεν θα αγωνιστούν αυτή την εβδομάδα.

Τραβηγματάκι στον οπίσθιο μηριαίο για τον Alex Caruso, ο οποίος είναι αμφίβολος για τον σημερινό αγώνα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, έστω και προληπτικά, οι ομάδες ξεκουράζουν για λίγο τους παίκτες. Οπότε δεν θα βάζαμε στοίχημα ότι η εβδομάδα του Caruso θα είναι πλήρης.

Οι Mavericks παίζουν κρυφτούλι με τον τραυματισμό του Luka Doncic στον αστράγαλο. Γενικά όταν οι πληροφορίες δεν δίνονται, δεν είναι καλό πράγμα. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται κάτι ανησυχητικό. Είναι όμως πιθανό να υπάρχουν σποραδικές απουσίες.

Ο Kristaps Porzingis δεν έπαιξε σε δύο συνεχόμενους αγώνες και δεν γνωρίζουμε αν αυτό θα συνεχιστεί. Θα έπρεπε να το περιμένετε όμως, όταν τον βλέπατε να παίζει 10 συνεχόμενα παιχνίδια από 35 λεπτά. Άνθρωπος είναι, όχι μηχανή.

O Kevin Porter πονάει στον μηρό. Δεν έχει ανακοινωθεί μεγάλη απουσία, αλλά παραμένει αμφίβολος τουλάχιστον για τον επόμενο αγώνα.

Ο TJ McConnell  θα μείνει έξω για ορισμένες εβδομάδες ακόμη. Στην Indiana είναι ικανοποιημένοι που απέφυγε τα (πολύ) χειρότερα.

O Bam Adebayo έκανε εγχείρηση αυτή την εβδομάδα για να διορθώσει το πρόβλημα στον αντίχειρά του. Υπολογίστε 6 εβδομάδες για την αποθεραπεία του για να είμαστε μέσα.

Επέμβαση στην πλάτη για τον Brook Lopez, οπότε μπορούμε να πούμε με σχετική ασφάλεια ότι η (φαντασιακή) χρονιά του έχει τελειώσει.

Για τον Kemba τα μάθατε φαντάζομαι. Δεν είναι τραυματίας, αλλά ο Thibs δεν ψήνεται να τον βάλει να παίξει. Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες.

O Jalen Suggs έχει κάταγμα στον αντίχειρά του. Οι Magic θεωρούν πως δεν χρειάζεται επέμβαση και πως μπορεί να επανέλθει στην δράση ακόμη και προς το τέλος Δεκέμβρη. Κρατήστε μικρό καλάθι.

Πρόβλημα στον οπίσθιο μηριαίο και για τον Devin Booker, ο οποίος έχασε σχεδόν όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλλον δεν πρέπει να τον υπολογίζετε ούτε γι’ αυτή.

Ο Anfernee Simons γύρισε τον αστράγαλό του κι έτσι χάνει μεγάλη ευκαιρία να αντικαταστήσει τον Damian Lillard. Σίγουρα απών από τον σημερινό αγώνα της ομάδας του, οψόμεθα για τη συνέχεια.

 

*Atlanta, Phoenix και Toronto θα δώσουν δύο παιχνίδια αυτή την εβδομάδα, ενώ το San Antonio θα δώσει 5. Οι υπόλοιπες ομάδες αγωνίζονται 3 ή 4 φορές.