Fantastic Beasts and Where to Find Them: Part VI, Chapter 8

Posted on Dec 13 2021 - 8:57pm by Johnny Koutsourakis
Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

Fantastic Beast cover photo

The Hardens

Έχει αρχίσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα να κάνει παπάδες, όμως αυτή την εβδομάδα πρόσθεσε στο παιχνίδι του 2.7 κλεψίματα και 1 τάπα. Μιλάμε φυσικά για τον Kelly Oubre που βρίσκεται σε οίστρο και βάζει κάθε βράδυ 26 πόντους με σχεδόν 47% ευστοχία, ενώ έχει ακόμη 7 rebounds και 4+ τρίποντα. Ο Caris LeVert επέστρεψε στις μεγάλες εμφανίσεις και είχε statline 20/3/4.3 αυτή την εβδομάδα. 49% και 100% ευστοχία σε εντός πεδιάς και βολές, 3 stocks αθροιστικά και 2 τρίποντα σε μία εβδομάδα όνειρο. Μία από τις αποκαλύψεις της χρονιάς είναι αναμφίβολα ο Desmond Bane, ο οποίος βρίσκεται σταθερά σε πολύ υψηλό επίπεδο φέτος. Δεκαεννιά πόντοι με 4 rebounds, 3 τρίποντα και σχεδόν δύο κλεψίματα κάθε βράδυ, με άψογες βολές κι ελάχιστα λάθη ο απολογισμός της εβδομάδας. Ο Derrick White χρειάστηκε λίγο χρόνο για να βρει ρυθμό, το τελευταίο διάστημα όμως είναι εξαιρετικός. Statline 19/5/5.4 στις βασικές κατηγορίες, καλά ποσοστά (48.6% και 87% αντίστοιχα για εντός πεδιάς και βολές), λίγα λάθη (1.6), 2 stocks κάθε βράδυ.

Σφηνάκια

Τα 6 μπλοκ του Daniel Gafford με αντίπαλο το Detroit

Τα 7 τρίποντα του Timothe Luwawu-Cabarrot κόντρα στη Minnesota

Οι 9 assists του Gordon Hayward απέναντι στη Philadelphia

Οι 13/13 βολές του Terence Ross με αντίπαλο τους Clippers

Τα 3 κλεψίματα και οι 4 τάπες του Joshua Primo κόντρα στο Phoenix

Οι 15 ελεύθερες βολές του Shai Gilgeous-Alexander απέναντι στο Detroit

Οι 9 assists του Jaesean Tate με αντίπαλο το Milwaukee

Τα 5 κλεψίματα και οι 4 τάπες του Robert Covington κόντρα στη Minnesota

Πολλά έχουν δει τα μάτια μου μα αυτό μου φέρνει τρόμο

Ο ψεκασμένος Kyrie δεν έπαιζε. Ο κουρασμένος Harden επίσης δεν έπαιζε. Ε, τι απέμενε; Να κάνει πάρτι ο Kevin Durant και να μας ξαναθυμίσει ότι όσο αγωνίζεται θα είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες που έχουν πατήσει τα παρκέ του ΝΒΑ. Αφού πήρε σχεδόν κάθε επίθεση της ομάδας του στον αγώνα, σκόραρε 51 πόντους με 16/31 εντός πεδιάς (5/10 τρίποντα) και 14/15 βολές. Δεν σταμάτησε όμως εκεί, καθώς μάζεψε 7 rebounds, μοίρασε 9 assists, έκλεψε μία μπάλα κι έκοψε άλλες δύο. Τι να μας πουν τα πέντε λάθη του, τη στιγμή που διέλυσε σχεδόν μόνος του τους Pistons;

The Bennets

Θυμάστε στην αρχή της χρονιάς που ο Harrison Barnes έκανε κάτι ακρότητες και σας λέγαμε να ρευστοποιήσετε; Είναι γιατί ξέραμε ότι έρχονται αυτά που ήρθαν αυτή την εβδομάδα. Δηλαδή statline 12/4/2 με 1 τρίποντο και 37% ευστοχία. Ο Larry Nance επιτέλους πήρε χρόνο συμμετοχής λόγο της κατάστασης στο Portland και… όλοι εύχονται να μην είχε πάρει. Κι αυτό γιατί με 5 πόντους, 8 rebounds και 2.7 assists δεν κέρδισε κανείς αγαπητοί φίλοι. Πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται με 35% εντός πεδιάς και 67% βολές. Στην Washington φαίνεται πως πήγε 00:00 και ο Montrezl Harrell μεταμορφώθηκε ξανά σε κολοκύθα. Κάπως έτσι φαίνονται οι 8 πόντοι, τα 4 rebounds και το 44% στις βολές που είχε ως μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα. Σε εντελώς διαφορετικό τόνο, πρέπει να παραδεχθούμε ότι όλοι έχουμε τον Matisse Thybulle μόνο για τα stocks. Αλλιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης στο fantasy. Όταν λοιπόν μας δίνει 0.8 και 0.5 σε κλεψίματα και τάπες, γίνεται ακόμη δυσκολότερο να ανεχτούμε τους 4.8 πόντους, το 1.8 rebounds και τη 1 assist που έχει ως μέσο όρο. Δεν τρολλάρω, τόσο είχε όλη την εβδομάδα.

Σφηνάκια

Τα 2/13 σουτ του Buddy Hield με αντίπαλο το Orlando

Τα 9 λάθη του Luka Doncic κόντρα στο Memphis

Οι 6/14 βολές του Kyle Anderson απέναντι στο Houston

Τα 1/13 σουτ του Marcus Smart με αντίπαλο το Phoenix

Τα 8 λάθη του James Harden κόντρα στο Houston

Τα 3/18 σουτ του Pascal Siakam με αντίπαλο τη Νέα Υόρκη

Οι 7/14 βολές του Chris Wood κόντρα στο Memphis

Τα 3/14 τρίποντα του Steph Curry απέναντι στη Phily

One Night Stands

Ο Caleb Martin είναι ένας από τους δύο δίδυμους Martin, που φήμες λένε ότι δεν τους ξεχωρίζει ούτε η μάνα τους. Αυτός ο τύπος τέλος πάντων, έκανε μια αδιανόητη ματσάρα κόντρα στους Bucks. Τους γλέντησε κανονικά. Έβαλε 28 πόντους με 9/12 σουτ και μεταξύ των οποίων 6/8 τρίποντα, πήρε 8 rebounds, μοίρασε 3 assists κι έσκασε και δύο τάπες. Με όλα αυτά, οι χωρίς Butler-Adebayo Heat κέρδισαν τους πρωταθλητές.

Οι περισσότεροι/ες σίγουρα δεν έχετε ιδέα ποιος ακριβώς είναι ο Brandon Boston Jr. Μην σας ανησυχεί, ελάχιστοι είχαν πριν από αυτή την εβδομάδα, που έκανε την πρώτη του πολύ μεγάλη εμφάνιση στο ΝΒΑ. Θύμα του ήταν οι Celtics, που φιλοδώρησε με 27 ποντάκια σε μόλις 25 συμμετοχής. Είχε 9/13 σουτ και 4/4 βολές, 2 rebounds και 4(!) κλεψίματα, ενώ έγραψε ένα ωραιότατο +10 στο +/- στη δύσκολη νίκη της ομάδας του.

Τόσο καιρό ξεροστάλιαζε στα άγονα χωράφια της G League. Η ώρα όμως ήρθε για τον James Booknight, καθώς στη Charlotte έπεσε περονόσπορος, κι έτσι επέστρεψε στα παρκέ του ΝΒΑ. Και τι έκανε; Παπάδες κόντρα στους Kings, καθώς έσταξε 24 πόντους με 9/14 σουτ κι έξι τρίποντα, πήρε κι 6 rebounds και βοήθησε σημαντικά την ομάδα του να πάρει μία ακόμη νίκη φέτος.

O DeAndre Ayton ήταν μια ξαφνική απουσία για τους Suns πριν τον αγώνα με τους Celtics. Κανένα πρόβλημα όμως, όταν έχεις τον JaVale McGee για να τον αντικαταστήσεις. Ο JaValαρος πρόσφερε μία φοβερή εμφάνιση με 21 πόντους (9/16 σουτ), 15 rebounds (7 επιθετικά) και 2 τάπες, στην εύκολη νίκη της ομάδας του.

Να πανικοβληθώ;;;!;!!;;;!;!;!;;

Φέτος ακούγεται από πολύ κόσμο ένα παράπονο για τις επιδόσεις του Spencer Dinwiddie. Περίμεναν ότι μετά την ανταλλαγή στην Washington και την θέση του βασικού point guard που έχει καπαρωμένη για πρώτη φορά στην καριέρα του θα έκανε παπάδες, οι επιδόσεις του θα ήταν εξαιρετικές και στις ετήσιες λίγκες (που τον σήκωναν σε κάτι 70ρια και 80ρια κάτι τολμηροί) θα ήταν από τα steals του draft. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Ας ρίξουμε μια ματιά πως και γιατί.

Συνήθως σε αυτό το κομμάτι ξεκινάμε με την ομάδα και τις συνθήκες που βρίσκει ο παίκτης εκεί. Σήμερα όμως θα πάμε λίγο αντίστροφα. Θα ξεκινήσουμε με τον παίκτη. Ο Spencer Dinwiddie καταρχάς είναι ένας παίκτης που είναι πολύ καλύτερος στην πραγματικότητα απ ότι στο fantasy. Ο fantasyακός Dinwiddie είναι σταθερά στην καριέρα του ένα point guard που σκοράρει, που δίνει λίγες assists, που σουτάρει καλά από τη γραμμή των βολών και που κάνει λίγα λάθη. Παράλληλα, σουτάρει με χαμηλό ποσοστό, βάζει σχετικά λίγα τρίποντα, δεν παίρνει ιδιαίτερα rebounds, δεν κάνει stocks. Τι βλέπουμε φέτος στα στατιστικά του; ΑΚΡΙΒΩΣ τον παίκτη που γνωρίζαμε όλα αυτά τα χρόνια, με ελαφρώς χειρότερα ποσοστά εντός πεδιάς (και άρα ελαφρώς λιγότερους πόντους). Με λίγα λόγια, απλώς δεν κατάφερε να ανεβάσει νούμερα και είναι αυτό που ήταν πάντα.

Κι αυτό γιατί σε μία ομάδα όπως στην Washington, υπάρχει ο καθαρός star, που δεν είναι άλλος από τον Bradley Beal. Φέτος μάλιστα ο Beal σαν να έχει ωριμάσει, δεν σουτάρει με την παραμικρή ευκαιρία, αλλά έχει δώσει έμφαση στα δημιουργικά του καθήκοντα. Η ομάδα εξακολουθεί να είναι του Beal που στην ουσία είναι ο ενορχηστρωτής των επιθέσεων, παρ’ ότι τυπικά αγωνίζεται στη θέση “2”. Κι αυτό δεν είναι τόσο πιθανό να αλλάξει, όσο βρίσκεται στην πρωτεύουσα. Άρα θα ήταν λίγο δύσκολο ο Dinwiddie να κάνει κάτι παραπάνω και να μην πάρει το ρόλο που είχε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του: αυτόν ενός δευτερότριτου καλού παίκτη σε μία ομάδα.

Άρα δεν χρειάζεται κανένας πανικός γιατί όλα έχουν πάει όπως τα ανέμεναν οι περισσότεροι. Αν χρειάζεται να πανικοβληθείτε με κάτι δεν είναι ο Dinwiddie αλλά ο εαυτός σας, αν βλέπατε σε αυτόν έναν παίκτη που θα σάρωνε και ήταν σούπερ fantasyακά. Η ευκαιρία να τον shopάρετε πριν την έναρξη της φετινής χρονιάς που το hype του ήταν υψηλό ήταν τεράστια. Αν δεν το κάνατε, μάλλον θα πρέπει να μάθετε από αυτό και να συμβιβαστείτε με το γεγονός ότι έχετε έναν σχετικά τίμιο παίκτη που θα δώσει σε συγκεκριμένες κατηγορίες και απλά θα γεμίσει την ομάδα σας.

Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία

Μερικές μικρές ευκαιρίες για πούλημα αυτή την εβδομάδα και ξεκινάμε από την Charlotte, που βασικά κυριολεκτικά όποιος παίζει αυτή τη στιγμή είναι sell high σε αυτή την ομάδα. Τα στατιστικά του Gordon Hayward την τελευταία εβδομάδα θυμίζουν point guard, με πολύ μεγάλη αύξηση στις assist. Αυτό τον έχει βοηθήσει να πιάσει ένα τοπ45 επίπεδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αν θέλατε καιρό να τον διώξετε και δεν έκανε αυτό το σερί καλών εμφανίσεων, τώρα είναι η ευκαιρία. Ευκαιρία είναι όμως να δοθεί και ο Cody Martin, που από το πουθενά πήρε περισσότερα λεπτά και ανταποκρίθηκε άψογα. Ένα forward που δίνει λίγο απ’ όλα σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες και που – το κυριότερο – με την επάνοδο των LaMelo και Rozier δεν θα ξαναγράψει τέτοια νούμερα όλη τη χρονιά. Ό,τι κι αν πάρετε ως αντάλλαγμα είναι κέρδος. Ο ορισμός της αρπαχτής.

Στο Denver το τελευταίο διάστημα δεν αγωνιζόταν ο Will Barton, με αποτέλεσμα να ανέβει αρκετά ο Monte Morris. Ένας παίκτης δηλαδή που όλη τη χρονιά είναι ελαφρώς θελκτικός λόγω του ότι είναι βασικός, όμως τα νούμερά του δεν είναι ικανοποιητικά. Αυτή την εβδομάδα όμως έγινε και αυτό, καθώς αυξήθηκαν οι assist, το ποσοστό εντός πεδιάς και οι πόντοι του, ενώ τα λάθη του παρέμειναν ελάχιστα.

Τέλος, την δική του μικρή επανάσταση για φέτος κάνει ο Terrence Davis. Μέσα στην ανακατωσούρα του Sacramento ο σχεδόν πιτσιρικάς βρήκε χώρο και το τελευταίο διάστημα έχει στάξει απανωτές 20ρες. Ο Davis δεν είναι καθόλου κακός παίκτης, απλώς δεν έχει χρόνο. Αν βρει το momentum, σε συνδυασμό με την ξενέρα των Kings με τον Buddy Hield, μπορεί να διατηρήσει αξιόλογα νούμερα στην επίθεση. Έτσι τουλάχιστον θα πείτε στον υποψήφιο αγοραστή. Ειδικά στις dynasty λίγκες είναι πολύ σημαντικό να εκμεταλλευόμαστε όλα αυτά τα assets που προκύπτουν και όλα αυτά μαζεμένα να γίνονται μία μεγαλύτερη και σταθερότερη αξία. Έτσι ανεβαίνουμε κι επίπεδο ως ομάδες.

Thinking ahead

Παραδοσιακά οι ομάδες που τανκάρουν κρίνουν πολλά στις fantasyακές λίγκες. Πολύ απλά γιατί σε αυτές τις ομάδες οι δομές είναι πολύ πιο εύπλαστες, οι δοκιμές περισσότερες και συνήθως δεν υπάρχει σταθερή βασική 5δα. Όταν μάλιστα αυτές οι ομάδες έχουν και ατυχίες όπως οι τραυματισμοί, προκύπτουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες. Καλώς ήλθατε στους φετινούς Houston Rockets.

Οι τραυματισμοί του φετινού Νο2, Jalen Green, και του μάλλον βασικού point guard, Kevin Porter, έχουν ανοίξει δύο θέσεις στην βασική πεντάδα. Μετά την δοκιμή του Eric Gordon σε ρόλο οργανωτή, το stuff των Rockets σκέφτηκε πως κάνει rebuild κι έπρεπε να δοκιμάσει νέα πράγματα. Έτσι έδωσε χρόνο στις θέσεις των guard στους Garrison Matthews και Armoni Brooks.

Ο πρώτος είναι ένας καταπληκτικός σουτέρ. Για όσους δεν τον έχουν δει, κάτι σαν Duncan Robinson των φτωχών, με τη σημαντική διαφορά ότι δεν είναι “τρύπα” στην άμυνα. Η κύρια φαντασιακή του χρησιμότητα ωστόσο είναι τα τρίποντα και λιγότερο τα stocks που προσφέρει. Ο Armoni Brooks από την άλλη, παρά το γεγονός ότι λογίζεται ως point guard, είναι μάλλον ένας combo guard ή στην καλύτερη περίπτωση ένας scoring first point guard. Άρα μην περιμένετε να έχει 15 assists σε κάθε παιχνίδι, αλλά κυρίως σκορ και τρίποντα.

Επειδή όπως θα καταλάβατε από την περιγραφή κλασικός δημιουργός πλέον δεν υπάρχει, η δημιουργία έχει περάσει περισσότερο σε όλους τους υπόλοιπους παίκτες που έχουν αυξημένα νούμερα στις ασίστ (Gordon, Tate, Wood, Sengun). Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής ο Kevin Porter δεν έχει θέλξει με τη φετινή απόδοσή του, θα ήταν εξαιρετική ιδέα να τους έχετε στο νου σας σε dynasty λίγκες, ενώ αν ψάχνετε νούμερα στις συγκεκριμένες κατηγορίες, μπορούν να σας βοηθήσουν με streaming ακόμη και στις ετήσιες.

Η γωνιά του Embiid

Πλήγμα για το Detroit ο τραυματισμός του Jerami Grant στον αντίχειρα. Επεμβασούλα και σύμφωνα με πληροφορίες μιλάμε για απουσία 6 εβδομάδων.

Δεν θα κουράσουμε με Bulls και corona. Όλη η ομάδα έχει, εκτός του Vucevic, του Lonzo και του Caruso. Μάλλον τα παιχνίδια τους για αυτή την εβδομάδα θα ακυρωθούν.

Άρρωστη είναι και σχεδόν η μισή Charlotte. PJ Washington και Ish Smith με ιώσεις, προστίθενται στους ήδη απόντες με covid.

O Luka Doncic συνεχίζει να πονά στον αστράγαλο. Αναμένεται να χάσει μπόλικα ματσάκια.

Ο Will ο Barton είναι επίσης άρρωστος. Φαίνεται όμως πως είναι στα τελειώματα και ίσως αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια της εβδομάδας.

Πρόβλημα στον αγκώνα για τον Paul George. Δύσκολα θα προλάβει τον αγώνα της Δευτέρας, ενώ όταν πονάει η ομάδα του είναι συνήθως επιφυλακτική (if you know what I mean).

Ο Jaren Jackson Jr έχει πρησμένο γόνατο. Δεν φαίνεται να είναι σοβαρό, αλλά να υπενθυμίσω ότι ο τύπος έχασε 8 μήνες για μία αρθροσκόπηση.

Ο Steven o Adams από την άλλη είναι σκυλί του πολέμου. Αν δεν παίζει, όντως πονάει. Αμφίβολος για σήμερα, ερωτηματικό για την εβδομάδα.

Ο Jimmy Butler πονάει ακόμη στην ουρά του και θα χάσει τα δύο επόμενα ματσάκια της ομάδας του. Μετά βλέπουμε.

Και ο Caleb Martin εκτός αυτή την εβδομάδα για το Miami με covid

O Kira Lewis είναι ένας από τους μεγάλους άτυχους της χρονιάς. Ρήξη χιαστών και τέλος η φετινή σεζόν.

RJ Barrett και Obi Toppin έχουν corona και είναι εκτός αυτή την εβδομάδα. Ο Alec Burks δεν γνωρίζουμε πότε θα επιλύσει το προσωπικό πρόβλημά του και θα επιστρέψει.

Ο Luguertz Dort χτύπησε στον αστράγαλο στον προηγούμενο αγώνα και ακόμη δεν γνωρίζουμε πολλά. Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι οι Oklahoma City Tankers θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να χάσει όσο περισσότερο χρόνο γίνεται.

Η ίωση του DeAndre Ayton περνάει και υπάρχουν πιθανότητες για συμμετοχή του ακόμη και σήμερα.

Πολύ άσχημα τα νέα για τον CJ McCollum, ο πνεύμονας του οποίου κατέρρευσε. Δεν έχουν ανακοινωθεί πολλά. Καλό θα είναι όμως να ετοιμάζεστε για σοβαρή απουσία.

Θερίζει η corona. Και ο Kyle Kuzma στα πρωτόκολλα.

 

 

 

*Τρία και τέσσερα παιχνίδια για όλες τις ομάδες αυτή την εβδομάδα. Μοναδική εξαίρεση η Oklahoma με 2 αγώνες.