Fantastic Beasts and Where to Find Them: Part VI, Chapter 11

Posted on Feb 7 2022 - 8:43pm by Johnny Koutsourakis
Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

Fantastic Beast cover photo

The Hardens

 

Φέτος έχει αμφισβητηθεί πολύ φαντασιακά κι έκανε καταπληκτική τοπ20 εβδομάδα ακριβώς στο κατάλληλο σημείο: λίγο πριν τα Play Offs. Ο λόγος για τον Mikal Bridges που με 21/6/4 και 1.7 κλεψίματα παίρνει επάξια θέση στους Hardens. Η καταπληκτική εβδομάδα ολοκληρώθηκε με 59% και 91% ευστοχία εντός πεδιάς και βολές + μόλις 1.3 λάθη ανά παιχνίδι. O Tyrese Maxey ήταν απολαυστικός τις προηγούμενες ημέρες. Η αλήθεια είναι πως είναι τρομερά δύσκολο να βρεις pg με 58% ευστοχία και μόλις ένα λάθος ανά παιχνίδι, πόσο μάλλον όταν αυτά συνοδεύονται από 22 πόντους, 4.3 rebounds και 6.8 assists. Τρομακτική εβδομάδα από τον Gary Trent Jr., ο οποίος μετά από ενάμησι μήνα ντεφορμαρίσματος επέστρεψε κοντά μας. 25 πόντοι με 5 τρίποντα και 1+ κλέψιμο, σε συνδυασμό με 47% ευστοχία και σχεδόν μηδενικά λάθη είναι επιδόσεις επιπέδου Hardens. Η καλύτερη εβδομάδα όλων όμως ανήκει στον Bobby Portis, ο οποίος εκτός από τους 24 πόντους και τα σχεδόν 4 τρίποντα που έδινε κάθε βράδυ, σούταρε με το εξωφρενικό – για παίκτη που δεν σκοράρει μόνο με καρφώματα – 69.2%(!).

 

Σφηνάκια

 

Τα 11/13 εντός πεδιάς του Bobby Portis κόντρα στο Portland

Τα 18 rebounds του Wendell Carter απέναντι στην Indiana

Οι 14/14 βολές του DeMar DeRozan κόντρα στο Toronto

Οι 4 τάπες του Tyrese Maxey με αντίπαλο το Memphis

Τα 7/9 τρίποντα του Klay Thompson κόντρα στο Sacramento

Τα 8 block του Mitchel Robinson απέναντι στο Memphis

Οι 17 assists του Tyrese Haliburton με αντίπαλο την Oklahoma

Τα 19 εύστοχα σουτ του Caris LeVert κόντρα στο Chicago

 

Πολλά έχουν δει τα μάτια μου μα αυτό μου φέρνει τρόμο

 

Η πρώτη σκέψη για αυτή τη στήλη ήταν ο Robert Covington, ο οποίος στην τελευταία του εμφάνιση ως Blazer είχε την DraymondGreenίστικη τρομερή στατιστική των 13 rebounds, 9 assists, 4 κλεψιμάτων και μίας τάπας. Όμως τα 0/8 σουτ και οι μηδέν πόντοι δεν προκαλούν τρόμο. Αυτό όμως που προκάλεσε για ακόμη μια φορά ήταν ο Steph Curry κόντρα στους Rockets. Για την ακρίβεια, στην 4η περίοδο κόντρα στους Rockets, όταν τα κόλλαγε από παντού και πέτυχε 21 πόντους. Λέγεται ότι αιτία για αυτό το ξέσπασμα ήταν το trash talking που του έκανε ο Kevin Porter. Δεν τον είχαμε για ιδιαίτερα έξυπνο, αλλά αυτό παραπάει.

The Bennets

 

Πολύ ισχυρός ο ανταγωνισμός για μία θέση στους Bennets και αυτή την εβδομάδα. Ο Devonte Graham ήταν ο βασικός point guard την Pelicans και αγωνιζόταν 30 ολόκληρα λεπτά. Σε αυτά κατάφερε να έχει 9.5 πόντους με 30% στα σουτ, 1.8 τρίποντα, 4.3 assists κι έναν συμπαίκτη που παίζει small forward και να μετατρέψει έναν συμπαίκτη του small forward σε point forward (Ingram, 9.3 assists). Ποιος να του πει τι; Λίγο από Tony Snell θύμισε ο Eric Gordon αυτή την εβδομάδα με τη statline του. 10.7 πόντοι, 2 τρίποντα, 1.3 rebounds, 1.3 assists, 0 steals, 0 blocks. Ρε Eric, 29 λεπτά παίζεις. Και κατά τύχη η μπάλα θα έπεφτε πάνω σου. Κάτι λιγότερο από 20 λεπτά κατάφερε να μένει στο παρκέ κάθε βράδυ ο Kemba Walker. Κι αυτό γιατί ο Thibs δεν μπορούσε να τον αντέξει περισσότερο. Και πώς να το κάνει άλλωστε όταν σούταρε με 23% και είχε 2.3 πόντους, 2 rebounds και 2 assists μέσο όρο; Ναι, δεν είναι τυπογραφικό. Σε δύο μόλις ματς αγωνίστηκε αυτή την εβδομάδα ο Gordon Hayward κι ευτυχώς με τα νούμερα που είχε. 3.5 πόντοι, 4 rebounds, 2.5 assists κι 1.5 κλέψιμο κάθε βράδυ. To κερασάκι ήταν 15% ευστοχία και 2 λάθη. Μάλλον περιμένατε κάτι περισσότερο όταν τον επιλέξατε.

 

Σφηνάκια

 

Τα 0/7 σουτ του Gordon Hayward απέναντι στο Miami

Τα 6 λάθη του Chris Wood με αντίπαλο το Golden State

Οι 2/7 βολές του Harrison Barnes κόντρα στους Knicks

Τα 2/11 σουτ του James Harden απέναντι στο Sacramento

Τα 9 λάθη του Ja Morant με αντίπαλο τους 76ers

Το 1 εύστοχο σουτ σε 13 προσπάθειες του Joshua Primo κόντρα στο Miami

Τα 7 λάθη του Jaylen Brown με αντίπαλο τη Charlotte

Τα 1/10 σουτ του Russell Westbrook απέναντι στη Νέα Υόρκη

 

One Night Stands

 

O Jackson Hayes έκανε πιθανότατα το καλύτερο one night stand της προηγούμενης εβδομάδας στον αγώνα κόντρα στους Nuggets. Εκμεταλλεύτηκε πλήρως τον χρόνο που πήρε και πέτυχε 22 πόντους με 9/9 σουτ και 4/4 βολές, μάζεψε 11 rebounds και είχε 2 stocks στη νίκη της ομάδας του μέσα στο Denver.

Η θέση του σέντερ ήταν πολύ παραγωγική αυτή την εβδομάδα και χάρισε πολλές συγκινήσεις. Ο Nicolas Claxton ήταν βασικός υπεύθυνος, καθώς κόντρα στο Sacramento έσπασε τα φαντασιακά κοντέρ. 23 πόντοι με 9/11 σουτ, 11 rebounds (6 επιθετικά) και 5 blocks ήταν ο εξαιρετικός απολογισμός του για τη βραδιά.

Το τελευταίο κομμάτι της χρονιάς πλησιάζει, κάτι που σημαίνει πως οι Thunder θα αρχίσουν να δίνουν αγωνιστικό χρόνο ακόμη και στον φροντιστή της ομάδας. Μερικές φορές όμως συμβαίνουν και λάθη, όπως για παράδειγμα το βράδυ της Τετάρτης που για ανεξήγητο λόγο κέρδισαν του Mavericks μέσα  στο Dallas. Ίσως βέβαια ο λόγος να ήταν ο Tre Mann και οι 29 πόντοι του. Ο Mann βρέθηκε στο βράδυ της ζωής του, έχοντας 6/8 τρίποντα και 7/8 βολές, μαζί με 3 assists και 2 stocks.

Το βράδυ της Παρασκευής οι Spurs διέλυσαν τους Rockets στο San Antonio με 131-106. Δεν ήταν όμως όλα αρνητικά για το Houston, καθώς ο Josh Cristopher βρήκε την ευκαιρία να αγωνιστεί πολύ και να κάνει career high. Ήρθε από τον πάγκο και σε 29 λεπτά είχε 23 πόντους (7/13 σουτ), 5 rebounds, 4 assists και 3 κλεψίματα. Όχι κι άσχημα δηλαδή.

Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία

 

Η σημερινή πρόταση απαιτεί μια μικρή προετοιμασία. Πρώτα γυαλίζουμε το ράμφος μας. Στη συνέχεια ακονίζουμε τα νύχια μας. Πλέον είμαστε έτοιμοι να απογειωθούμε και να πέσουμε πάνω στο υποψήφιο θύμα μας. Η σημερινή πρόταση αφορά έναν κακό φαντασιακό παίκτη, που όμως είναι η τέλεια στιγμή να πουλήσουμε. Μιλάμε φυσικά για τον Luguentz Dort.

Κάθε φορά που αναγκάζομαι να αναφερθώ στο ανέκδοτο που ακούει στο όνομα Oklahoma City Thunder νιώθω έναν κόμπο στο στομάχι. Οι Thunder ετοιμάζονται για δεύτερη συνεχή χρονιά να γελοιοποιηθούν ξεκουράσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τον Shai Gilgeous-Alexander, καθώς μας ενημέρωσαν ότι ο τραυματισμός του δεν είναι τόσο απλός.

Σε αυτό το ρόστερ, λοιπόν, με τις ανεξάντλητες λύσεις (#not), έχουν ξεμείνει από σκόρερ. Ο παίκτης που ήδη καλείται να πάρει τα περισσότερα σουτ είναι ξανά ο Luguentz Dort. Ένας παίκτης δηλαδή που δεν φημίζεται ιδιαίτερα για την επιθετική αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο, πέρυσι όταν κλήθηκε να αναλάβει τον ίδιο ρόλο, τα κατάφερε εξαιρετικά. Αποτέλεσμα, οι Thunder να τον παρκάρουν κι αυτόν για τιμωρία, μήπως και χάσουν ακόμη περισσότερο.

Έτσι, τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο Dort παίζει χωρίς ανταγωνισμό και παίρνει όσα σουτ θέλει. Αποτέλεσμα να γράφει 22.8 πόντους, 6.8 rebounds, 2.8 assists, με 48% ευστοχία και 3.5 τρίποντα ανά παιχνίδι. Νούμερα που ακούγονται και είναι εξαιρετικά. Το ερώτημα ωστόσο είναι για πόσο ακόμη θα υπάρχουν. Φυσικά η απάντηση είναι “μέχρι να επιστρέψει ο Shai” και να επιστρέψει και ο Dort στη δική του μετριότητα. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά το All Star Game, μπορεί και να μην συμβεί καθόλου φέτος.

Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό που μας δίνει την ευκαιρία να τον ξεφορτωθούμε. Ο στόχος μας είναι πάντα αντίπαλοι που δεν είναι ιδιαίτερα έμπειροι στο fantasy και δεν παρακολουθούν ΝΒΑ. Αν δεν συμβαίνει κάποια από τις δύο παραπάνω προϋποθέσεις, είναι αρκετά δύσκολο να τον δώσουμε. Στις ετήσιες λίγκες και πάντα αν δεν θέλουμε να πάρουμε το ρίσκο του (γιατί φιγουράρει στο τοπ25 τον τελευταίο καιρό), ένα αντάλλαγμα εντός του τοπ60 θα ήταν σούπερ. Στις dynasty λίγκες, με ένα αντάλλαγμα στο τοπ100 μπορούμε να κάνουμε τούμπες. Προετοιμαστείτε και αφήστε το ένστικτο να σας οδηγήσει.

 

Να πανικοβληθώ;;;!!;!;!;!;;;!!;;;

 

Μάλλον για πρώτη φορά στην ιστορία της στήλης δεν θα γίνει αναφορά σε έναν μόνο παίκτη, αλλά σε αρκετούς παίκτες μιας ομάδας. Η ομάδα αυτή είναι οι Clippers και αφορμή για την κουβέντα στάθηκε η προχθεσινή κλοπή το προχθεσινό trade που πραγματοποίησαν με τους Blazers, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των τελευταίων να γλιτώσουν το φόρο πολυτελείας. Για όσους ίσως δεν ακολούθησαν τις εξελίξεις, οι Clippers πήραν τους Robert Covington και Norman Powell, δίνοντας ως αντάλλαγμα κάτι λιγότερο από δύο κιλά φιστίκια και 4 ντομάτες (δηλαδή τους Bledsoe, Winslow, Keon Johnson κι ένα δεύτερο πικ). Τι σημαίνει πλέον αυτό; Σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή οι Clips έχουν μία από τις πιο γεμάτες ομάδες forwards σε ολόκληρο το ΝΒΑ.

Ας ξεκινήσουμε με τους αφιχθέντες. O Covington ήταν μία από τις αποκαλύψεις του τελευταίου 1μησι μήνα, καθώς τα νούμερα στα stocks του ήταν εντυπωσιακά. Αυτό συνέβη καθώς έπαιζε σε μία ομάδα που πρακτικά δεν είχε απομείνει κανένα άλλο 4ρι και κανένας δεν ψηνόταν να μαρκάρει. Πλέον αυτό αλλάζει, ο χρόνος συμμετοχής δύσκολα θα μείνει στα 30+ λεπτά και με περισσότερη διάθεση για άμυνα συνολικά στην ομάδα, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τα νούμερα θα διατηρηθούν.

Ο Norman Powell ίσως επηρεαστεί πολύ λιγότερο, καθώς στην πραγματικότητα οι Clippers συνιστούν καλύτερη φαντασιακή ευκαιρία για τον ίδιο. Είναι τιμιότατος 3+D παίκτης, μπορεί εύκολα να κερδίσει λεπτά και θέση βασικού, ενώ στους φετινούς Clippers μπορεί να εξελιχθεί ακόμη και ως πρώτο βιολί.

Για τους υπάρχοντες παίκτες, τα πράγματα δεν είναι τόσο ευχάριστα. Οι πρώτοι που λογικά θα δουν το ρόλο τους να μειώνεται είναι οι Nicolas Batum και Terence Mann που παίζουν ακριβώς πάνω στις θέσεις των καινούριων. Ειδικά ο πρώτος δεν διανύει καλό διάστημα τελευταία, ενώ ο Mann συνολικά φέτος δεν έκανε το αγωνιστικό step up που πολύς κόσμος περίμενε.

Με δεδομένο ότι ο Powell μπορεί να αγωνιστεί και στο “2” σε σχήμα με πολλαπλά forwards, τα πράγματα δεν είναι καλά για τον Luke Kennard, αλλά ούτε και για τον Amir Coffey, που εξελισσόταν σε αποκάλυψη το τελευταίο διάστημα. Θα είναι τρομερά δύσκολο να μην χάσουν χρόνο, ειδικά ο δεύτερος. Ο Kennard αν ανταποκριθεί θετικά σε ρόλο χειριστή (που λογικά θα τον δοκιμάσει ο Doc, καθώς δεν περισσεύουν άσοι στους Clips), ίσως έχει μεγαλύτερο ρόλο.

Ο μόνος παίκτης που φαίνεται να μην επηρεάζεται ιδιαίτερα είναι ο Marcus Morris, κυρίως γιατί ο Covington που μπορεί να του πάρει λεπτά από το “4” είναι διαφορετικού είδους παίκτης και δεν μπορεί να είναι τόσο καλός στην επίθεση. Σε κάθε περίπτωση όμως, όταν η ομάδα σου είναι γεμάτη από forwards, αρκεί ένα κακό διάστημα απόδοσης για να σταματήσεις να είσαι cornerstone.

Συνολικά, αναμένεται μια μείωση στατιστικών στους περισσότερους παίκτες της ομάδας. Αυτά ισχύουν για φέτος γιατί το μέλλον είναι μια άλλη ιστορία. Προφανώς γίνεται αντιληπτό ότι με την επιστροφή του George και του Kawhi οι ισορροπίες αλλάζουν και πάλι και οι ευκαιρίες αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο. Κάτι που σίγουρα δεν κάνει τους ιδιοκτήτες των παικτών να πετούν τη σκούφια τους.
Προσοχή όμως στους ιδιοκτήτες του Covington. Γιατί ενώ οι Clippers έχουν πάρα πολλούς forwards, υστερούν σε άλλες θέσεις (pg, center). Τα συμβόλαια του αγαπητού Robert, καθώς και του Serge Ibaka είναι expiring. Μαζί έχουν άθροισμα 23 εκατομμύρια. Ας μην εκπλαγούμε αν ακολουθήσει κι άλλο trade από τους Clippers. Επομένως όχι κινήσεις πανικού αν υπάρχει η δυνατότητα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του deadline.

 

Thinking ahead

 

Πλησιάζοντας απειλητικά στα φαντασιακά Play Offs καλό είναι να εξετάσουμε παίκτες που δεν ήταν τόσο αποδοτικοί, αλλά αυτό αναμένεται να αλλάξει. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, ο Alperen Sengun ήταν διαθέσιμος σε αρκετές λίγκες την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλλον αυτός ο ανεξήγητος λόγος ήταν τα πενιχρά του νούμερα, όμως και πάλι σε αυτό το σημείο της χρονιάς δύσκολα χωνεύεται να είναι ελεύθερος ακόμη και σε ρηχές λίγκες.

Το Houston είναι ομάδα που τανκάρει άσχημα και όπως όλες οι ομάδες του είδους, θα επιδιώξει να δώσει παίκτες πριν την trade deadline. Ο Chris Wood είναι παίκτης που ενδιαφέρει αρκετές ομάδες, ενώ παράλληλα οι Rockets δεν έχουν δείξει πως ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να βασιστούν πάνω του. Η απόκτησή του με χαμηλό αντίτιμο ή από την waiver wire αν είναι ελεύθερος, μπορεί ξαφνικά να σας βρει με έναν βασικότατο παίκτη που “γράφει” σχεδόν σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες. Ναι οκ, κάνει φάουλ σαν τρελός. Εφόσον όμως έμαθαν να προφυλάσσονται ο Mitchell Robinson και ο JJJ, δεν υπάρχει λόγος να μην μάθει κι αυτός.

Χαμός ξανά στην Indiana και το κουμπί της διάλυσης μάλλον έχει πατηθεί κι επίσημα. Ο Caris LeVert χαιρέτισε ήδη φίλους και συμπαίκτες και αναχώρησε για το Cleveland. Το κενό στην περιφέρεια της Indiana φαίνεται μέχρι και από το διάστημα. Η υγεία του Malcolm Brogdon παραείναι εύθραυστη, η ομάδα τανκάρει κι επίσημα, επομένως μην εκπλαγείτε αν τον δείτε να χάνει τη σεζόν. Ποιοι έχουν μείνει στην περιφέρεια; Ο Keifer Sykes που δεν μπορούσε να παίξει στον Παναθηναϊκό, ο Duane Washington που είναι περισσότερο shooting guard παρά άσος, ο Lance Stephenson, το συμβόλαιο του οποίου επεκτάθηκε για όλη τη χρονιά, ο Chris Duarte που πλέον θα είναι το πρώτο βιολί της περιφέρειας και ίσως ο Justin Holiday (αν δεν αποχωρήσει). Οποιοσδήποτε από τους προαναφερθέντες είναι πιθανό να αποκτήσει πολύ σοβαρό ρόλο και νούμερα μέχρι το τέλος της χρονιάς.

 

Η γωνιά του Embiid

 

O James Harden και ο Nicolas Claxton έχουν ενοχλήσεις στον οπίσθιο μηριαίο. Άγνωστο αν θα χάσουν άλλους αγώνες. Με το όνομα του Harden να ακούγεται έντονα εν όψει του trade deadline, δεν αποκλείεται να είναι κάπως πιο προσεκτικός.

Η πλάτη του Zach LaVine δεν είναι καλά το τελευταίο διάστημα. Ανεξαρτήτως αν παίξει σήμερα, μην απορήσετε αν υπάρξουν και σποραδικές ημέρες ξεκούρασης το επόμενο διάστημα.

Ο Lauri Markkanen δεν τα πηγαίνει λαμπρά στην αποθεραπεία του. Θα απουσιάσει και αυτή την εβδομάδα και βλέπουμε για την επόμενη. Την ίδια στιγμή η επιστροφή του Darius Garland όλο και πλησιάζει, χωρίς όμως να είναι δεδομένο ότι θα αγωνιστεί από την αρχή της εβδομάδας.

Ο Cade Cunningham ήταν πολύ κοντά στο να αγωνιστεί και χθες. Θα είναι έκπληξη αν χάσει κι άλλους αγώνες αυτή την εβδομάδα.

Ο Carmelo Anthony ταλαιπωρείται από τράβηγμα στον οπίσθιο μηριαίο. Δεν είναι σίγουρη η παρουσία του σε όλους τους αγώνες της εβδομάδας για τους Lakers.

Τα προβλήματα των Jimmy Butler και Tyler Hero σε δάχτυλο και γόνατο δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Μπορεί να χάσουν κάποιο μεμονωμένο παιχνίδι, αλλά χωρίς περισσότερες επιπτώσεις.

Ο Luguentz Dort είναι αμφίβολος με μικροτραυματισμό. Παίζει όμως στην Oklahoma και τον τελευταίο καιρό παίζει καλά. Να το έχετε υπόψιν.

 

 

*3 και 4 παιχνίδια για 28 από τις 30 ομάδες, με τις περισσότερες να έχουν 3. Οι δύο εξαιρέσεις με μόλις δύο παιχνίδια είναι το Houston και το Milwaukee