Fantastic Beasts and Where to Find Them: Part VI, Chapter 10

Posted on Jan 24 2022 - 8:24pm by Johnny Koutsourakis
Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

Fantastic Beast cover photo

The Hardens

 

Οι απουσίες των Clippers βοήθησαν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να είναι καταπληκτικοί παίκτες δεύτερης γραμμής, όπως ο Reggie Jackson. 25/3/7 στις βασικές κατηγορίες κι ένα κλεψιματάκι ήταν το κυρίως πιάτο, που συνοδεύτηκε από 2+ τρίποντα και ποσοστά 53% εντός πεδιάς και 90% στις βολές. Τρομερή εβδομάδα και για Chris Duarte, που εκμεταλλεύτηκε τις πολλές απουσίες τις Indiana. Ο Δομηνικανός της καρδιάς μας είχε 20/6/4 την εβδομάδα που μας πέρασε, με 53% ευστοχία, 2 τρίποντα και 2 κλεψίματα κάθε βράδυ. Και μετά τον Δομηνικανό της καρδιάς μας, ας περάσουμε στον ρουφιάνο της καρδιάς μας και ας καλωσορίσουμε φυσικά τον D’Angelo Russell. Πόντους έβαλε (23.7), assists μοίρασε (6.3), τρίποντα με το τσουβάλι (3.7), σούπερ ευστοχία (52.4), 2 stocks κάθε βράδυ. Μην τον ματιάσουμε μόνο. Η Oklahoma αυτή την εβδομάδα δεν ήταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη. Αυτό που προκαλεί όμως ήταν η φόρμα του Shai Gilgeous-Alexander. Η φάση γενικά ήταν κάτι σαν “γύρω γύρω Σάββατο και στη μέση Κυριακή”. 26/6/6 βασικές κατηγορίες με 1 τρίποντο, 2 κλεψίματα, 45% ευστοχία και 2 λάθη κάθε βράδυ. Όχι κι άσχημα δηλαδή.

 

Σφηνάκια

 

Τα 22 rebounds του Jusuf Nurkic με αντίπαλο το Orlando

Οι 9 assists του Aaron Gordon κόντρα στο Memphis

Τα 7 τρίποντα του Nicolas Batum απέναντι στην Indiana

Οι 5 τάπες του Jaren Jackson Jr. με αντίπαλο το Chicago

Οι 17/18 βολές του DeMar DeRozan κόντρα στους Bucks

Οι 27 πόντοι του Scottie Barnes με αντίπαλο τους Wizards

Τα 8/8 σουτ του Isaiah Stewart απέναντι στο Denver

Τα 15 rebounds του Royce O’Neal κόντρα στο Houston

 

Πολλά έχουν δει τα μάτια μου μα αυτό μου φέρνει τρόμο

 

Αυτή την εβδομάδα έγιναν πολλά που προκάλεσαν τρόμο. Από τους 30 πόντους του Miles Bridges σε ένα ημίχρονο κόντρα στους Knicks, από τους 48 πόντους του Devin Booker κόντρα στο San Antonio, από τους 50 με 12 ριμπάουντ του Joel Embiid απέναντι στο Orlando, από τους 51 χθεσινούς του Jason Tatum στην Washington. Αυτή την εβδομάδα όμως κανέναν δεν λυπηθήκαμε περισσότερο από τον Ivica Zubac, στην βραδιά που έκανε career high με 32 πόντους. Γιατί; Γιατί μάρκαρε τον καλύτερο επιθετικό παίκτη της λίγκας: τον Nikola Jokic. Ο Σέρβος καλλιτέχνης σταμάτησε στους 49 πόντους, τα 14 rebounds και τις 10 assists, κάνοντας ένα μυθικών διαστάσεων δεύτερο ημίχρονο 37 πόντων. Αντί να βάλουμε highlights, σήμερα θα παραθέσουμε ένα εξαιρετικό βίντεο του Thinking Basketball, το οποίο εξηγεί όμορφα και ωραία πως ο Jokic άγγιξε το τέλειο σε ένα ολόκληρο ημίχρονο απέναντι στους Clippers.

The Bennets

 

Οι καλές εμφανίσεις των προηγούμενων εβδομάδων του Steven Adams δεν είχαν συνέχεια. Ο σέντερ των Grizzlies είχε 9.5 rebounds και 2 κλεψίματα, αλλά τα συνδύασε με 3.5 (τρεις κόμμα πέντε) πόντους, 31.6% ευστοχία εντός πεδιάς και 27.3% στις βολές. Οκ, όταν λέμε ότι δεν έχουμε απαιτήσεις στο σκοράρισμα, ΔΕΝ εννοούμε αυτό. Κακή εβδομάδα και για τον Cole Anthony που ίσως επηρεάστηκε από την επανεμφάνιση του Suggs. Ο Κωλαντώνης είχε μόλις 9.3/4.8/5.3 στις βασικές κατηγορίες με 30% ευστοχία, 50% στις βολές, 3 λάθη, λιγότερα από 1 τρίποντα και κλεψίματα. Εβδομάδα που σίγουρα θέλει να ξεχάσει πέρασε ο Buddy Hield. Τα νούμερα που ακολουθούν δεν είναι τρολλάρισμα: 4 πόντοι, 4.5 rebounds, 2 assists, 1 τρίποντο, 15.4% εντός πεδιάς, 0 (μηδέν) stocks. Από σεβασμό στην κατάσταση δεν θα αναφέρω περισσότερα. Περίοπτη θέση στους Bennets όχι μόνο της εβδομάδας, αλλά και της χρονιάς έχει ο Grayson Allen. Δεν είναι τα νούμερά του, τα οποία ήταν άθλια. Είναι η ντροπιαστική του συμπεριφορά για ακόμη μια φορά. Το γεγονός ότι αυτή η ντροπή έχει γίνει εκατομμυριούχος από το μπάσκετ πρέπει να γίνει αντικείμενο μελέτης. Μακάρι να μην μπει άλλο δολάριο στην τσέπη του από το μπάσκετ και η προηγούμενη να ήταν η τελευταία φορά που τον είδαμε με φανέλα ομάδας. Σίγουρα πάντως ήταν η τελευταία φορά που τον είδαμε στα Beasts.

 

Σφηνάκια

 

Τα 9 λάθη του Bradley Beal κόντρα στο Toronto

Τα 1/12 σουτ του Spencer Dinwiddie με αντίπαλο τη Βοστώνη

Τα 0/8 τρίποντα του Donovan Mitchell κόντρα στους Lakers

Τα 2/13 σουτ του Nikola Vucevic απέναντι στο Memphis

Τα 8 λάθη του Khris Middleton απέναντι στην Atlanta

Τα 0/11 σουτ του Jalen Green με αντίπαλο τους Warriors

Τα 1/13 τρίποντα του Steph Curry κόντρα στην Utah

 

One Night Stands

 

Το παιχνίδι της ζωής του έκανε απέναντι στον Joel Embiid και τους Sixers ο Mo Bamba. Ο νεαρός σέντερ για κάποιο λόγο την είδε Steph Curry από τα 7.25, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 7/8 τρίποντα και 12/15 σουτ συνολικά. Κάπως έτσι το κοντέρ έγραψε 32 πόντους, ενώ υπήρχαν ακόμη 4 rebounds και 3 τάπες. Αυτά τα στατιστικά αρκούσαν για να έχει μόλις -15 στο +/-, το οποίο όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ήταν η καλύτερη επίδοση από τους βασικούς του Orlando. Ναι, εννοείται ότι έχασαν.

Άλλος ένας σέντερ που έκανε το παιχνίδι της ζωής του, έχασε και τον κέρδισε κατά κράτος ο προσωπικός του αντίπαλος ήταν ο Ivica Zubac. Ας μην είμαστε όμως μίζεροι σαν τους επικριτές του Κώστα Μπακογιάννη και ας απολαύσουμε τα στατιστικά του. 32 πόντοι το μανάρι μας με το εντυπωσιακό 15/19 εντός παιδιάς, ενώ εξυπακούεται ότι ήταν career high. Είχε ακόμη 10 rebounds και κάτι ψιλά σε assists και stocks. Επίσης αξιοπρόσεκτα τα 37 αγωνιστικά λεπτά που βρέθηκε στο παρκέ.

Τα career high δεν ήταν υπόθεση των centers αυτή την εβδομάδα και ο Terence Davis το έκανε αρκετά ξεκάθαρο με τους 35 πόντους που πέτυχε κόντρα στους Pistons. O Davis ήταν εντυπωσιακός και λίγο-πολύ τα κόλλαγε από παντού, έχοντας 7/13 τρίποντα (με κάποια εξ αυτών αρκετά clutch), μαζί με 6 rebounds και 3 assists. Με κάποιο μυθικό τρόπο βέβαια η ομάδα του κατάφερε να χάσει διαφορά σχεδόν 10 πόντων στα τελευταία λεπτά και μαζί με αυτή και το ματσάκι, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Μεγάλος είσαι Chris Paul και θαυμαστά τα έργα σου. Το τελευταίο εξ αυτών έχει το όνομα Bismack Biyombo. Θα μου πείτε εδώ ο άνθρωπος κατάφερε να αναστήσει ολόκληρη Oklahoma που θα τάνκαρε, σε έναν παίκτη θα κώλωνε; Anyway, κόντρα στην Indiana ο Biyombo θύμισε κανονικό μπασκετμπολίστα (και μάλιστα καλό) και είχε 21 πόντους με 9/12 σουτ, 13 rebounds (6 επιθετικά), 5 assists, 1 κλέψιμο, 2 τάπες και 2 λάθη που του τα χαρίζουμε. Είναι δε εντυπωσιακό πως σε αυτούς τους 8 αγώνες που έχει δώσει με το Phoenix έχει για πρώτη φορά στην καριέρα του διψήφιο μέσο όρο πόντων. Enough said.

Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία

 

Δεν ξέρω πόσοι και πόσες το έχετε παρατηρήσει, όμως το τελευταίο διάστημα ο D’ Angelo Russell παίζει πραγματικά καλά. Τόσο καλά που είναι στο όριο του Top20 σε 9cat. Η απόδοσή του μπορεί να μην έχει βοηθήσει απαραίτητα τους Wolves να κερδίζουν, όμως έχει συνδράμει στο να σκοράρουν ακατάπαυστα στα τελευταία τους παιχνίδια. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η στατιστική του είναι 21/3/8 με 1 κλέψιμο, 3.5 τρίποντα, 48% εντός πεδιάς, 85% βολές και τρία λάθη τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Επίσης να αναφέρουμε ότι τα Play Offs πλησιάζουν σε όλες τις λίγκες και όλες οι ομάδες προσπαθούν να βρουν λαβράκια, ιδίως μάλιστα όταν δεν είναι πολύ ακριβά. Γνωρίζουμε από το παρελθόν ότι ο Russell είναι ένας εντυπωσιακός μεν, καθόλου αξιόπιστος δε παίκτης. Αυτή η διαπίστωση δεν πηγάζει αποκλειστικά από τον απόδοσή του (που συχνά θυμίζει roller coaster), αλλά και από το εξαιρετικά ευπαθές σώμα του, που τον καθιστά έναν από τους πιο injury prone παίκτες της λίγκας. Το fantasy όμως είναι σε αρκετές περιπτώσεις σαν τις ανθρώπινες κοινωνίες: ξεχνούν πάρα πολύ εύκολα. Αυτό όμως τώρα είναι θετικό για όλους εσάς, τους ιδιοκτήτες του.

Επομένως αν δεν είστε σε εντελώς win now mode, να τον shopάρετε άγρια και επιθετικά. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι τέτοιες καταστάσεις στην καριέρα του δεν κρατούν για πάντα. Ένας σταθερός τοπ70 παίκτης είναι εξαιρετικό αντάλλαγμα. Από εκεί και πέρα, ό,τι παραπάνω πάρετε κέρδος θα είναι.

 

Να πανικοβληθώ;;!;!;;;!!;;!;;

 

Μία από τις πιο προβληματικές μορφές των τελευταίων (τουλάχιστον) δύο εβδομάδων είναι ο Russell Westbrook. Ο point guard των Lakers μας χάρισε μια σειρά κακών εμφανίσεων, έμεινε στον πάγκο σε κρίσιμα τελευταία λεπτά, δεν είχε ακριβώς τη δημόσια στήριξη του προπονητή του και γενικά αμφισβητείται τρομερά και σε πολύ μεγάλο βαθμό κατηγορείται για τη φετινή πορεία της ομάδας του LA. Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο έτερος σταρ της ομάδας, LeBron James, αποδίδει εξαιρετικά (τουλάχιστον μιλώντας φαντασιακά, σε επίπεδο δηλαδή αριθμών) και τη στιγμή που ο τρίτος σταρ, Anthony Davis, δεν αγωνίζεται – άρα υπάρχει θεωρητικά πολύ περισσότερο usage για τον ίδιο.

Η αλήθεια είναι πως μετά το ξεκίνημα που ο Russ είχε τη μπάλα στα χέρια του για αρκετή ώρα, τον τελευταίο καιρό ο ρόλος του στην επίθεση έχει αλλάξει κάπως. Σε πάρα πολλές επιθέσεις βλέπουμε τον LeBron ή τον Horton-Tucker ως χειριστή και τον ίδιο αγκυροβολημένο στο τρίποντο. Όπως είναι φυσικό, η μπάλα δεν φτάνει ποτέ στα χέρια του και ως αποτέλεσμα η παραγωγικότητά του είναι μειωμένη σε πόντους και assists. Την ίδια στιγμή σαν να αισθάνεται την αμφισβήτηση στο πρόσωπό του και είναι εξαιρετικά αναποτελεσματικός στις προσπάθειες που παίρνει. Από την άλλη μεριά, σε αρκετούς αγώνες παρατηρήσαμε τον Russ να μην πηγαίνει με ένταση στο αμυντικό ριμπάουντ, χαρακτηριστικό όλης της προηγούμενης αγωνιστικής καριέρας του. Με λίγα λόγια, ο Westbrook εμπλέκεται στο παιχνίδι σημαντικά λιγότερο, κάτι που φαίνεται και από τα λάθη του. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι όταν ένας παίκτης που έχει ήδη τεράστιες αδυναμίες (βολές, λάθη και ενίοτε τρίποντα-fg%) δεν αποδίδει σε κατηγορίες που είναι πολύ καλός (πόντοι, assists, rebounds), αυτόματα η αξία του πέφτει.

Είναι λογικό να υπάρχει ένας πανικός, ειδικά σε όσους/ες τον επέλεξαν ψηλά στο ντραφτ. Αν το καλοσκεφτούμε όμως, τα πράγματα δύσκολα θα συνεχίσουν να είναι τόσο άσχημα. Αν γίνει το θαύμα και αποχωρήσει με τρέιντ, όπου κι αν πάει θα είναι καλύτερα για τους αριθμούς του. Αν μείνει στους Lakers, η ομάδα του έχει εξαιρετικά φτωχό υλικό και είναι αρκετά μεγάλο συμβόλαιο για να μην τον χρησιμοποιούν. Επίσης, ο LeBron δεν γίνεται να συνεχίσει να αγωνίζεται 38 λεπτά στα κόκκινα κάθε βράδυ. Πρέπει να τον χρησιμοποιήσουν και για το δικό του καλό, ακόμη και αν επιστρέψει ο Anthony Davis. Στην τελική, όσο κακό franchise κι αν είναι οι Lakers, είναι δύσκολο να μην έχουν δει πως ο Russ αποδίδει μόνο με συγκεκριμένο τρόπο. Στους τελευταίους δύο αγώνες άλλωστε υπάρχει μια μικρή μεταστροφή που ελπίζουμε να είναι η αρχή της αλλαγής. Επομένως να πουλήσουμε αν έρθει καλή προσφορά, αλλά να μην ξεπουλήσουμε.

 

Thinking Ahead

 

Περίεργα τα πράγματα στην Indiana το τελευταίο διάστημα. Η ομάδα δεν τα έχει πάει όσο καλά αναμενόταν φέτος, με αποτέλεσμα να βρίσκεται εύκολα εκτός Play Offs. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι φωνές για πιθανό rebuild. Από την άλλη πλευρά, οι τραυματισμοί έχουν κάνει την εμφάνισή τους και φέτος. Τελευταία “θύματα” οι ψηλοί της ομάδας, Domantas Sabonis και Myles Turner. Ο πρώτος θα μείνει εκτός για λίγα παιχνίδια (δεν ξέρουμε πόσα), ο δεύτερος σε περίπου 10 μέρες θα ανακοινωθεί τι ακριβώς θα γίνει με την περίπτωσή του.

Όπως καταλαβαίνετε, σε μία ομάδα που δεν τα πηγαίνει καλά, είναι εξαιρετικά πιθανό να μην καίγονται και τόσο για την επιστροφή των παικτών. Την ίδια στιγμή, τόσο ο Sabonis, όσο και ο Turner φαίνεται να έχουν ζητήσει ανταλλαγή (για διαφορετικούς λόγους) και η μισή λίγκα να ενδιαφέρεται για αυτούς. Με λίγα λόγια είναι πιθανό κάποιο trade. Γιατί όμως τα λέμε όλα αυτά; Γιατί πίσω τους υπάρχει ο Γεωργιανός γίγαντας Giorgi Shermadini Goga Bitadge, έτοιμος να ελευθερώσει το κτήνος που κρύβει μέσα του και να κάνει δική του τη θέση “5”. Μπορεί αυτή τη στιγμή να παίζει λόγω των απουσιών, όμως σε λίγο καιρό δεν θα είναι απίθανο να είναι ο βασικός σέντερ της ομάδας. Τίμια χαρακτηριστικά έχει, κατηγορίες ψηλών δίνει, κάντε τα κουμάντα σας.

Πάμε τώρα σε μία άλλη ομάδα χτυπημένη από τη μοίρα και όχι μόνο, τους Chicago Bulls. Η ομάδα του Chicago φέτος μετά από χρόνια κατάφερε να είναι καλή αμυντικά, κάτι που μας παραξένεψε όλους. Αυτό οφείλεται κατά βάση στους εξαιρετικούς Lonzo Ball και Alex Caruso και δευτερευόντως στην αμυντική βελτίωση του Nikola Vucevic. Οι δύο πρώτοι όμως θα είναι εκτός τουλάχιστον για τον επόμενο 1μησι μήνα, είτε για λόγους ατυχίας, είτε επειδή το ΝΒΑ δεν είχε προνοήσει χρόνια τώρα, ώστε να μην αγωνίζεται σε αυτό ένα πρώην τσογλάνι του Duke, που πλέον παίζει ως shooting guard στους Bucks.

Η κρίση όμως δεν γεννάει ευκαιρίες; Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται κάτι νεοφιλελεύθεροι όχι και τόσο σοφοί, ούτε τόσο ηθικοί τύποι. Ε, στους Bulls ξεπήδησε αυτό το διάστημα ο Ayo Dosunmu, αυτός ο rookie που παίζει την σκυλίσια άμυνα. Πλέον έχει αρκετά περισσότερο χρόνο συμμετοχής κι έχει αναλάβει ακόμη και οργανωτικά καθήκοντα. Έχει κάνει κάποιους εξαιρετικούς αγώνες, την ίδια στιγμή που σε άλλους δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως αποτελεί ένα καλό και χαμηλού κόστους στοίχημα που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

 

Η γωνιά του Embiid

 

Εβδομάδα εντός έδρας παιχνιδιών για το Brooklyn. Kyrie Irving, ξέρεις εσύ.

Alex Caruso και Lonzo Ball θα μείνουν εκτός για περίπου δύο μήνες. Οι Bulls ωστόσο μπορεί να έχουν τον Zach LaVine στη διάθεσή τους εντός της εβδομάδας.

Ο Lauri Markkanen έχει πρόβλημα στον αστράγαλο. Έχει μεν καθαρές ακτινογραφίες, όμως θα είναι σίγουρα απών από το σημερινό ματς. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να χάσει κι άλλα παιχνίδια της εβδομάδας

Καραντινούλα για Kelly Olynyk, καλό είναι να μην τον υπολογίζετε για αυτή την εβδομάδα

Domantas Sabonis με πρόβλημα στον αστράγαλο που δεν μας λένε, εξαιρετικά πιθανό να μην αγωνιστεί αυτή την εβδομάδα. Caris LeVert με πρόβλημα στη γάμπα. Έχει χάσει τους δύο τελευταίους αγώνες τελευταία στιγμή, δεν είναι απίθανο να χάσει κι άλλο(ους). Εκτός για όλη την εβδομάδα (τουλάχιστον) ο Malcolm Brogdon με τραυματισμό στον Αχίλλειο.

Ο Patrick Beverley φαίνεται πως απέφυγε τον σοβαρό τραυματισμό στον αστράγαλο. Παρ’ όλα αυτά, ίσως χάσει κι άλλους αγώνες.

Ο Mitchell Robinson αποκόμισε ένα διάστρεμμα στον αγώνα με τους Clippers. Το γεγονός ότι είναι questionable για σήμερα είναι αισιόδοξο καταρχάς. Δεν σημαίνει απαραίτητα όμως ότι δεν θα χάσει αγώνες. Για τον Kemba η φάση είναι μία μέσα και μία έξω.

Ο DeAndre Ayton μάλλον θα επιστρέψει εντός της εβδομάδας στις αγωνιστικές υποχρεώσεις των Suns. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πότε.

Ο Norman Powell συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους ιδιοκτήτες του, καθώς απουσιάζει για προσωπικούς λόγους. Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για το πότε θα τελειώσει αυτό.

Φαίνεται πως το πρήξιμο στον αστράγαλο του De’Aaron Fox δεν είναι κάτι πολύ σοβαρό και είναι πιθανό να αγωνιστεί κανονικά στις υποχρεώσεις των Kings.

O Donovan Mitchell έχει ακόμη συμπτώματα διάσεισης και είναι άγνωστο πότε θα επιστρέψει.

 

*Τρία ή τέσσερα παιχνίδια για τις περισσότερες ομάδες αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο Houston, Oklahoma και Washington θα δώσουν από δύο αγώνες